Zavrieť

Porady

darovat,alebo kupit?

Zdravim Vas poradaci,chcem sa opytat,co je vyhodnejsie ak chceme dostat byt od mami do vlastnictva. Dcera je moja priatelka,niesme manzelia,ale kupili sme spolu dom ,na polovicu vlastnickych prav a tento byt bol zalozeny ,ako nehnutelnost pri kupe tohto domu. Moja priatelka chce tento byt previest na seba a teraz nevieme,ci je to vhodnejsie akoze kupit,napriklad za korunu ,alebo aby jej mama ten byt darovala. Pri ktorom ukone je menej administrativy a co je hlavne lacnejsie. Ak som to napisal zrozumitelne,tak odpiste,dakujem.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    arizona je offline (nepripojený) arizona

    arizona
    Chceš platiť aj clo ? Žartujem...lebo si príspevok zaradil do tejto témy...
    Aby som neopakovala x-tý raz, čo tu už bolo veľa krát napísané,
    mrkni sem http://www.porada.sk/t74512-darovanie-domu.html

    Nehľaď na to, čo je najlacnejšie, ale najvýhodnejšie pre Teba. Jedná sa o strechu nad hlavou, radšej sa poisti . Darovacia zmluva sa dá ľahšie napadnúť, ako kúpna.Použi vyhľadávač, nájdeš veľa príspevkov na túto tému

    HankaS je offline (nepripojený) HankaS

    HankaS
    V každom prípade si nedávajte darovaciu zmluvu ale kúpno - predajnú.
    Čo len za minimálnu cenu ale tá sa nedá už napadnúť. Viem to od právnikov.

    HankaS je offline (nepripojený) HankaS

    HankaS
    ja viem o prípadoch kedy darovaciu zmluvu napadli , a to jeden súrodenec napadol darovanie druhého súrodenca, keď mu rodičia darovali polovicu domu. Boli až na súde.

    Chobot je offline (nepripojený) Chobot

    Chobot
    vitamin_r Pozri príspevok
    žalovať je možné všetko, súd by však nemal zrušiť zmluvu bez dôvodu. darovacia zmluva je rovnako nenapadnuteľná ako kúpna zmluva
    Písal som to aj inde, ale pre istotu prilepím svoj názor aj sem. Súhlasím s vitamín_r a dopĺňam:

    Často sa tu diskutuje o napadnuteľnosti darovacej zmluvy v súvislosti s § 630 Obč. Z.

    Podľa môjho názoru nikde nie je presne definované, čo to znamená "napadnúť" darovaciu zmluvu. V prípade uplatnenia § 630 sa darca domáha daru, pretože bola naplnená skutková podstata napr. hrubého porušenia dobrých mravov. To ale neznamená, že darca "napadol" platnosť darovacej zmluvy. Darovacia zmluva je naďalej platná, len iným právnym inštitútom sa domáha vrátenia daru v zmysle § 630.

    ak hovoríme o napadnutí darovacej zmluvy, väčšinou sa má na mysli podanie návrhu na určenie neplatnosti darovacej zmluvy. Neviem presne, kto všetko môže podať návrh na určenie neplatnosti darovacej zmluvy, ale povedal by som, že ktokoľvek, kto má dôkaz, na základe čoho by mala byť darovacia zmluva neplatná. Napr. ak by mal niekto nespochybniteľný dôkaz, že v čase podpisu darovacej zmluvy bol darca pozbavený spôsobilosti na právne úkony, mohol by navrhovateľ úspešne žiadať neplatnosť zmluvy. To isté ale platí o kúpne predajnej zmluve.

    Preto si nemyslím, že darovacia zmluva by bola "napadnuteľnejšia" ako kúpno predajná zmluva. Akurát že u darovacej zmluvy sa darca môže v prípade zákonom daných podmienok (hrubé porušenie dobrých mravov) domáhať vrátenia daru, čo u kúpno predajnej zmluvy nie je možné.

    Čo sa týka ceny nehnuteľnosti v prípade kúpno predajnej zmluvy, nikde nie je stanovené, čo je primeraná cena a čo nie, preto nič nebráni zmluvným stranám dohodnúť aj trebárs predaj za 1 EUR. Môže to byť ale istým impulzom pre daňový úrad, aby si preverili predajcu, či v jeho prípade neide o daňové úniky. Pokiaľ to ale bude predaj medzi priamymi príbuznými, myslím, že tam nebude pochýb. V prípade úplne cudzích osôb by si DÚ mohol preveriť financie predajcu, lebo predsa len predaj za 1 EUR nie je medzi cudzími osobami obvyklý. Takéto symbolické sumy zvyknú byť na zmluvách medzi právnickými osobami (alebo kde aspoň na jednej strane je právnická osoba) z účtovných dôvodov. V takom prípade ide o darovanie, ale nakoľko účtovne nie je možné zaznamenať darovanie za 0 EUR, tak sa urobí kúpno predajná zmluva na 1 EUR, čo je symbolická suma zaznamenateľná do účtovníctva.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.