Zavrieť

Porady

Marhuľový džem

Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Idem robiť marhuľový džem , už som vyskúšala aj tak , že som marhule mlela , už som mala aj marhuľový džem , že som v ňom mala väčšie kúsky marhúľ . Teraz pátram po internete a našla som tento recept . Nájde sa tu niekto , kto tento spôsob marhuľového džemu má odskúšaný .
Priznám sa , že nemám chuť a náladu pri varení džemu dlho stáť .

[hore]Marhuľový džem


Recepty » Zaváraniny a kompóty
5.5.2006

Potrebujeme:10 kg prezretých mäkkých marhúľ, 3, 5 kg krupicového cukru, šťava z 10 citrónov
Ako na to:Marhule umyte, zbavte kôstok a nakrájajte. V širokom hrnci ich varte asi 6 min., potom pridajte cukor a citrónovou šťavu. Varte ďalších 5 min., kým sa cukor nerozpustí. Potom džem nalejte do pohárov, ktoré uzavrite a otočte horednom.


Citácia zo stránky moje recepty

http://www.dobre-recepty.sk/detail/1265-marhulovy-dzem/
Usporiadat
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Robievam, už som písala do mojej témy zaváranie so soľou, len večer a nechám stáť do druhého dňa, až potom varím. Podľa druhu ovocia môžeš pridať citr. šťavu.
1 0
BXLmiami BXLmiami

BXLmiami je offline (nepripojený) BXLmiami

osky
pre tych ,ktori radi experimentuju dam este recept ktory som skusala tohto roku.
v At je v obchodoch dostat tzv Zvetschkenröster.
su to vlastne take rozvarene slivy.
da sa to vsak robit j z marhuli alebo visni,tak som to skusila.

dala som na 2,5 Kila marhul,velmi zrelych len 500g cierneho melasoveho cukru/mozete si dat tmavy alebo aj biely,podla chuti/ a dala som to hned varit cele na sporak do hrnca.
za casteho miesania to treba varit na miernom ohni.
vsetko je hotove,ked sa ovocie same oddeluje,ked ho stlacite vareskou.
nie je to kompot a nie je to lekvar.
je to mierne huste,nie vsak tekute,ale nie zvarene na lekvar.
v mase su velke kusky mäkkeho ovocia.cast ovocia sa samozrejme rozpustila.
hned naliat do poharikov,preratit hore dnom a poukladat do deky.na druhy den vybrat z deky a postavit vieckom hore dnom :-)

toto je velmi dobre na teple i studene dezerty ako palacinky,lievance,psenova,krupicova alebo pohankova kasa na sladko,na wafle atd.
v At sa to jedava k tvarohovym alebo zemiakovym knedlickom-gulkam.mnam.
Osky,toto som dala do zavárania ,volám to lenivé recepty.Môžeš tam dať kombinocie ovocia,najlepšia je jahody marhule a na záver malý štamprlík vhodného alkoholu ako konzervans.
1 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

ok babule.nikde som si to nevsimla tak s to Sem pripla.
:-D
0 0
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

[QUOTE="osky"]
osky
Katarina Pozri príspevok
S Gelfixom som nikdy nezavárala. Počula som, že lekvár pri styku s teplom /palacinka, koláč ../ redne. Je to pravda? Zaváram s cukrom, hodiny miešam lekvár a možno zbytočne.[/QUOTE]

veru zbytocne!dnes su uz rozne pripravky,ktore skratia nielen cas pripravy,ale su zarucene tym,ze lekvar pekne zhustne.a naviac,ked sa ovocie vari tolke hodiny,je to uz ozaj len riadna kaloricka bomba a navyse ani nie je taky chutny.
lekvar uvareny rychlo,obsahuje este aj nejake vitaminy,mozno nie zrovna vitamin C,ale ine istotne.ma krasnu farbu a super chuti.
ked to raz vyskusas,nebudes to uz robit inak.uvidis.
:-D
nemozem uverit ze som toto volakedy napisala...
vidno ze som Bola zaciatocnik.

ja uz tiez nepouzivam ziadnu zbytocnu chemiu,len celkom malo hnedeho nerafinovaneho cukru.
tento rok som uvarila z troch kilov marhul a len z pol Kila cierneho trstinoveho cukru s melasou-a je fantasticky.
varila som klasicky:
vykostkovane marhule som zasypala ciernym cukrom /kupila som ho v bio obchode na slovensku/ a nechala som to v chladnicke cez noc.
potom som to tycovym mixerom mierne zixla a v dvoch nerezvych kastrolikoch po troske zvarala na husty lekvar-to som si zbierala do väcsieho hrnca a ked bolo vsetko zvarene,masu v hrnci som premiesala ,dala na cca 3 minutky prevarit za staleho miesania a plnila som do poharov.
z tych 3 kil mi vyslo len 5 cca 2,5-3 dcl poharkov,ale taky je pravy lekvar.husty a vyborny.
na budue to skusim hodit do rury,uvidim co to spravi.

Varim tiez bez chemie, len nedavam cierny, ale biely cukor, nemixujem, len na zaver , ked su marhule uz rozvarene popuicim puciakom na zemiaky. Sterilizovala som poriadne, v hrnci s vodou, tento rok vyskusam v rure.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

ja sterilizujem len v rure.je to super.hodinu na sto stupnov a hotovo.ale davam to este do deky hore dnom,pre istotu .

ale dzemik nie,iba ked robim kompot.dzemik staci do deky hore dnom.
0 0
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

ja vsetko sterilizujem, aj dzem, nemala som ani jeden pokazeny.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

81janka
Zo svojho detstva si pamätám tri veci, ktoré ma zaujali, keď moja babička varievala lekvár - prvou bol zaujímavý lis na ovocie, druhou zákaz použiť tú istú lyžičku dvakrát, iba ju znovu a znovu umyť, aby sa do hrnca nedostala ani slinka a treťou neustále opakovanie, že všetku penu treba poriadne vyzbierať a až potom liať džemík do pohárov. Prvý bod som nahradila elektrickým odťavovačom a ostatné dve dôsledne dodržiavam...
Ja mám tiež zaváracie rituály, biele ľanové utierky z plachty, zrezané lieviky rôznych veľkostí na nalievanie ba mám aj lekvárovú varešku.

Fľaše s vriacim nálevom otáčam až po chvíli a samozrejmosťou sú dlhé rukávy. Mali sme v rodine oparenia, nie síce pri zaváraní, ale som opatrná.
3 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Včera som varila marhuľový džem, ako inak, s cukrom. Marhule som nakrájala na drobno, po vrstvách som ich presypala cukrom a nechala stáť celý deň. Džem som varila na nerezovej panvici, 4 naberačky asi 10 minút. Uvarený džem som zberala do jednej nádoby. Keď som mala uvarenú asi polovicu, zvyšok som rozmixovala a povarila som to už o dve minúty kratšie. Až po zamiešaní a ohriatí celého džemu som plnila poháre. Zavreté poháre tiež ešte sterilizujem cca 5 minút.
5 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Človek sa učí aj na staré kolená, tento spôsob nepoznám.
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

spýtam sa k tomu "lenivému ovociu" - nie je to podobné ako pečený čaj? Akurát že ten som robila v zakrytom pekáči v rúre, bez miešania. Krájala som také ovocie, aké aktuálne bolo, rôzne zmesky.

A keďže sú u nás tento rok marhule hodne drahé, tak miesto marhuľového lekváru som uvarila z akciových nektariniek a ringlot. Je taky hode kyselkavý, ale doma vyhlásili, že je fajn
0 0
Katy a R Katy a R

Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

len ja by som si dovolila upozorniť na jednu vec - že ak chcete hustý dźem - tak nie je celkom vhodné prezreté ovocie - kvôli obsahu pektínu treba pridať aj "zelenšie"
no a také základné delenie
- džem - z celého, resp posekaného ovocia, ako Anička písala, ku koncu pridať ešte čerstvé
rôsol (marmeláda) z ovocnej šťavy - klasický príklad ríbezľový, malinový ..
lekvár - ako aj janka vyššie písala - že babka mala zaujímavý lis
keď je dobrá slivková sezóna - moja sestra varí fantastický - má na to aj špeci nádobu - reaktor si zoberiem lyžicu a 7 decový pohár, zožeriem naraz, ak ma nikto nezastaví
...
a našla som aj užitočný link k tomu https://www.google.sk/url?sa=t&rct=j...70810081,d.ZGU
Naposledy upravil Katy a R : 12.07.14 at 17:08
2 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

inak, keď spomínate slivkový, u nás sa varieva taký echt slivkový - máme na to kotol so špecialnym miešaním a mieša sa celý deň, celorodinná udalosť. Zvyčajne sa takto spacujú 2-3 košíky sliviek. A varí sa samozrejme bez cukru, len taký natur.
slivkovy.jpg  
3 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

Teda, tuším som túto tému parádne zamrníkovala, ale čo už - pridám ešte recepty, keby niekto chcel niečo netradičné, napríklad slivkový s makom alebo melónovo-limetko-mätový http://www.dulce-de-leche.eu/search/...5%BEem%C3%ADky

a ešte otázka - nemáte náhodou niekto typ na malé zaváracie poháriky? Také max 2 dcl. Máme tuším všetko iba 3 dcl, menšie som asi porozdávala spolu s výrobkami. A teraz, keď robím také menšie dávky, tak nemám na rozdávanie...
0 0
wirgi wirgi

wirgi je offline (nepripojený) wirgi

Ja si odkladám všetky malé fľaše, keď niečo kúpim napr. z horčice, tatárskej, chrenu ...
a keď niečo dám deťom nezabudnem aj 2x pripomenúť, že prázdne fľaše vrátiť
1 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

wirgi
Ja si odkladám všetky malé fľaše, keď niečo kúpim napr. z horčice, tatárskej, chrenu ...
a keď niečo dám deťom nezabudnem aj 2x pripomenúť, že prázdne fľaše vrátiť
no to sa odkladá aj u nás - ale v rámci prepočítavania ceny skončíme napríklad u horčice a u tatárky vždy pri väčšom balení - a tak sa malé poháriky míňajú. Keď bol junior malý,tak sme mali aspoň z detskej výživy - ale na tie potom nejak nechceli pasovať vrchnáky. A teraz to už dávno neje - respektíve malý pohárik by nestačil

medzitým som našla toto http://eshop.bricol.sk/ tuším si tam vyberiem
2 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Daška fajn stránka..len kopec veci nie je skladom alebo jeden kus.....ak by niekto potreboval tmavé fľaše s tým pákovým uzáverom....nemci majú niektoré druhy piva v takých....ak by niekto z okolia z rodiny tam bol....
2 0
BXLmiami BXLmiami

BXLmiami je offline (nepripojený) BXLmiami

Dáša_
spýtam sa k tomu "lenivému ovociu" - nie je to podobné ako pečený čaj? Akurát že ten som robila v zakrytom pekáči v rúre, bez miešania. Krájala som také ovocie, aké aktuálne bolo, rôzne zmesky.

A keďže sú u nás tento rok marhule hodne drahé, tak miesto marhuľového lekváru som uvarila z akciových nektariniek a ringlot. Je taky hode kyselkavý, ale doma vyhlásili, že je fajn
Nie.Dáš do hrnca ovocie,presladíš,necháš do druhého dna,5min prevrieť,trochu vhodného alkoholu.Fantázii sa medze nekladú.
1 0
Katy a R Katy a R

Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

BXL - veľmi dobrý nápad s tým alkoholom! - vidno, že si odborníčka zatiaľ som nie - ale určite vyskúšam!
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Babičky, nepamätáte si na lekvároch kolieska pergamenu? Tie veru boli namočené do alkoholu.
Dáška, neskúšala si poprosiť v družine, alebo v reštaurácii? Výhoda malého mesta, u nás zbierajú a rozdávajú. A v KK sú staré dobré domáce potreby so širokým sortimentom viečok, napíš ss, pošlem.
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

kukučka
Babičky, nepamätáte si na lekvároch kolieska pergamenu? Tie veru boli namočené do alkoholu.
Dáška, neskúšala si poprosiť v družine, alebo v reštaurácii? Výhoda malého mesta, u nás zbierajú a rozdávajú. A v KK sú staré dobré domáce potreby so širokým sortimentom viečok, napíš ss, pošlem.
som tam objavila také úžastné šesťhranné poháriky, necele 2 dcl. Prvu davku som uz minula , tak dnes posielam manzela osobne pre dalsiu varku. No nesetrim, ale páči sa mi. A rovno som si objednala aj 1/4l fľašky na sirupy. Tych som tiež už pár urobila, tak toto aspon zasterilizujem.
Trochu hyrim zavaranie je jedna z mála veci, ktorú tento rok dokážem ako tak robiť, tak sa zabávam
teraz ešte porobiť pekne etikety a budem spokojná - môžem rozdávať
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať