Zavrieť

Porady

Otázky a odpovede DRSR - daň z pridanej hodnoty

daňový poradca, audítor
Nadväzujúc na tému:

http://www.porada.sk/t123821-otazky-...-z-prijmu.html

navrhujem zosumarizovať získané dotazy z jednotlivých odborných problematík podľa jednotlivých sekcií tak, aby sme ich mali zoskupené v jednej téme. Odporúčam každému zadávateľovi, ktorý bude ochotný sa pridať svojím príspevkom uviesť otázku, odpoveď ako aj datovanie problému, aby bolo zrejmé časové určenie aplikácie zákona vzhľadom na početné zmeny. Oslovím Richarda, aby umiestnenie témy bolo neprehliadnuteľne umiestnené v úvode sekcie tak, ako napríklad vypracované otázky. Verím, že zavedenie témy bude prospešné a sprehľadní zorientovať sa nám v početných nejasnostiach, ktoré niekto z nás už možno riešil a vyriešil. Skúsme príspevky uvádzať bez zvýraznení. Ponechajme neutrálne nevyznačený text. Pre každého je spravidla v texte dôležité niečo iné.

Prajem nám všetkým veľa podnetných otázok a odpovedí.
Usporiadat
účtovník 007 účtovník 007

účtovník 007 je offline (nepripojený) účtovník 007

To by som aj ja chcela občas vedieť. ...viac
Odpoveď na dopyt bola doručená 23.2.2009
Je to síce prelomové obdobie 2008/2009, ale podstata problému zostáva zachovaná, DN na rok 2010 budeme nakupovať niektorí už v decembri 2009.

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Vzhľadom k tomu, že informácie nie sú dostatočné vychádzame z predpokladu, že úhrada bola uskutočnená v slovenských korunách.
Platiteľ dane má nárok na odpočítanie dane v rozsahu a za podmienok vymedzených v § 49 až § 51 zákona o DPH. Podľa § 49 ods.1 zákona o DPH právo odpočítať daň z tovaru alebo zo služby vzniká platiteľovi v deň, keď pri tomto tovare alebo službe vznikla daňová povinnosť. V zmysle § 51 ods.2 platiteľ vykoná odpočítanie dane podľa § 49 ods.2 písm.a/ v zdaňovacom období, v ktorom právo na odpočítanie vzniklo, alebo v prvom zdaňovacom období nasledujúcom po zdaňovacom období, v ktorom právo na odpočítanie vzniklo, ak do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie, v ktorom právo na odpočítanie vzniklo, má doklad podľa odseku 1 písm.a/.
V nadväznosti na uvedené, platiteľ dane si môže uplatniť odpočet dane v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie, v ktorom mu vzniklo právo na odpočet podľa § 49 ods.1 (t.j.dodávateľovi služby-národná diaľničná spoločnosť a.s. vzniká daňová povinnosť dňom prijatia platby podľa § 19 ods.4 zákona o DPH), t.j. za zdaňovacie obdobie december 2008, najviac do výšky odvedenej dane po splnení podmienok vymedzených v § 49 až § 51 zákona o DPH

Váš dopyt:

Dobrý deň,
zakúpila som si diaľničnú nálepku(ďalej len DN) v decembri 2008. DN je na rok 2009. Moja otázka znie, kedy mám nárok na odpočítanie DPH z uvedenej DN? V decembri 2008, alebo až v januári 2009? Podotýkam, že daň je uvedená na podkladovej časti DN v EUR.
Ďakujem
0 0
azla azla

azla je offline (nepripojený) azla

odpoveď marec 2009

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Ak má platiteľ faktúru - podkladovú časť diaľničnej nálepky (§ 71 ods. 4 písm.b/ zákona o DPH) môže si uplatniť odpočet dane pri splnení ostatných podmienok § 49 - § 51 zákona o DPH. Podmienkou odpočtu dane nie je preukázanie úhrady faktúry, ani zaúčtovanie DPH. Platiteľ je povinný viesť záznamy podľa § 70 zákona o DPH.

Váš dopyt:

Zamestnanec na služobnej ceste (firemným vozidlom) zakúpil ročnú diaľničnú nálepku.
Doklad o úhrade stratil, avšak predložil podkladovú časť diaľničnej nálepky, ktorá sa podľa §74, odst. 4, b) zákona o Dph považuje za faktúru.
Ako má postupovať platiteľ dane v takomto prípade.
Môže zaúčtovať nákup (ako?) a uplatniť odpočet Dph ?
1 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

odpoveď 06/2009:

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Účtovníctvo: V prípade, kedy účtovná jednotka účtuje v nákladoch o predplatnom napr. časopisu, ktoré je zaplatené vopred aj na iné účtovné obdobia, resp. jeho časť, postupuje podľa § 56 ods. 2 platných postupov účtovania pre podnikateľov účtujúcich v sústve podvojného účtovníctva. To znamená, že náklady časovo rozlíši prostredníctvom účtu 381.
Daň z príjmov: Ak daňovník v záujme skvalitnejšia svojich služieb, zvýšenia výnosov a tržieb, obratu atď. predplatil svojim zákazníkom a obchodnáým partnerom odborný časopis súvisiaci s predmetom jeho činnosti, z ktorej príjmy podliehajú zdaneniu, potom náklady na predplatné tohto časopisu vstupujú do základu dane v zaúčtovanej výške (§ 17 ods. 1 písm. b) zákona o dani z príjmov v platnom znení), ak vie daňovník preukázať splnenie podmienok definovaných v ustanovení § 2 písm. i) zákona.
Daň z pridanej hodnoty: Podľa § 8 ods. 3 zákona o DPH bezodplatné dodanie tovaru na obchodné účely, ak jeho hodnota nepresiahne 16,60, eura bez dane za jeden kus, a bezodplatné dodanie obchodných vzoriek sa nepovažuje za dodanie tovaru za protihodnotu. Platiteľom predplatenie 1- ročného predplatného na časopis, (obsahom ktorého je problematika, v ktorom podniká) pre obchodných partnerov sa môže posudzovať podľa citovaného ustanovenia; zároveň platiteľ môže na základe § 49 ods. 2 zákona o DPH odpočítať daň, pri splnení ostatných podmienok § 49 - § 51 zákona o DPH.

Odbor služieb pre verejnosť DR SR BB

Váš dopyt:

Sme s.r.o. zaoberajúca sa výstavbou montovaných drevodomov.
Pre našich bývalých i súčastných zákazníkov a obchodných partnerov sme predplatili 1-ročné predplatné na časopis Môj dom.
Považujeme tento náklad za daňový?
Môžem uplatniť DPH?
Ak je predplatné na obdobie týkajúce sa prechodu cez rok, treba časovo rozlišovať?
Ďakujem.
0 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

odpoveď 10/2008

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Spol. s r.o. môže poskytnúť svojim zamestnancom stravné lístky v skladbe 40+50 Sk na jeden pracovný deň.

Odbor služieb pre verejnosť

Váš dopyt:

Rada by som sa informovala, či môže sro poskytnúť svojim zamestnancom stravné lístky v skladbe 40 + 50 Sk na jeden prac. deň , alebo musí poskytnúť len jeden v hodnote Sk 90,-, ( N spoločnosti 48,95 Sk, príspevok zo SF 4,05 Sk, úhrada zamestnanca Sk 37,- )
0 0
lenkam68 lenkam68

lenkam68 je offline (nepripojený) lenkam68

Odpoveď prišla v júli 2009

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Novelou zákona č. 83/2009 Z.z. o DPH účinnou od 1.4.2009 sa zmenilo ustanovenie § 51 ods.2 zákona o DPH, ktoré upravuje uplatnenie práva na odpočítanie dane. Podľa § 51 ods.2 zákona o DPH platiteľ vykoná odpočítanie dane podľa § 49 ods.2 písm.a/, c/ alebo písm.d/ najskôr v zdaňovacom období, v ktorom právo na odpočítanie dane vzniklo, a najneskôr v poslednom zdaňovacom období kalendárneho roka, v ktorom právo na odpočítanie dane vzniklo, ak do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie, v ktorom uplatňuje právo na odpočítanie dane, má doklad podľa odseku 1 písm.a/, c/ alebo písm.d/. Ak platiteľ nemá doklad podľa odseku 1 písm.a/, c/ alebo písm.d/ do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania za posledné zdaňovacie obdobie kalendárneho roka, v ktorom právo na odpočítanie dane vzniklo, vykoná odpočítanie dane v tom zdaňovacom období, v ktorom dostane doklad podľa odseku 1 písm.a/, c/ alebo písm.d/. Platiteľ vykoná odpočítanie dane podľa § 49 ods.2 písm.b/ najskôr v zdaňovacom období, v ktorom právo na odpočítanie dane vzniklo, a najneskôr v poslednom zdaňovacom období kalendárneho roka, v ktorom právo na odpočítanie dane vzniklo.
Do účinnosti citovanej novely zákona o DPH, t.j. do 31.3.2009 si mohol platiteľ dane uplatniť odpočítanie dane z prijatých tovarov resp. služieb v zdaňovacom období, v ktorom mu vzniklo právo na odpočítanie dane alebo v prvom nasledujúcom zdaňovacom období. V prípade, ak si toto právo platiteľ neuplatnil v týchto zdaňovacích obdobiach, mohol si uplatniť odpočítanie dane podaním dodatočného daňového priznania k zdaňovaciemu obdobiu, v ktorom si mohol uplatniť právo na odpočet dane.
V prípade, ak platiteľovi dane vznikol nárok na odpočet dane z prijatých tovarov resp. služieb napr. za zdaňovacie obdobie február 2009 a nárok nebol uplatnený do účinnosti novely zákona o DPH, môže si uplatniť odpočítanie dane po splnení ďalších podmienok vymedzených v § 49 až § 51 zákona o DPH v daňovom priznaní do konca kalendárneho roka 2009.V súvislosti s odpočítaním dane po novom, zákon o DPH v § 70 ods.1 ukladá platiteľovi dane novú povinnosť vedenia záznamov, t.j. v záznamoch platiteľ uvedie zdaňovacie obdobie, v ktorom vykonal odpočítanie dane alebo pomerné odpočítanie dane.

Váš dopyt:

Dobrý deň, umožňuje novela zákona o DPH účinná od 1. apríla 2009 uplatniť si DPH v riadnom DP napr. za jún z daňového dokladu, ktorý bol vystavený s dátumom zdaniteľného plnenia pred účinnosťou tejto novely (napr. február 2009) a účtovná jednotka ho nedopatrením nezúčtovala a neuplatnila si DPH vo februári, alebo sa musí podať DDP za február?
0 0
tibetan tibetan

tibetan je offline (nepripojený) tibetan

Odpoveď - október 2009

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Osoba, ktorá sa stala platiteľom, si môže odpočítať daň viažúcu sa k majetku, ktorý nadobudla pred dňom, keď sa stala platiteľom podľa podmienok uvedených v § 55 zákona o DPH. Podľa ods. 2 tohto ustanovenia si platiteľ môže odpočítať daň v rozsahu a za podmienok uvedených v § 49 až 51 zákona o DPH. Platiteľ dane si nemôže dodatočne oddaniť tovar, ktorý nadobudol z iného členského štátu, pretože dodávateľ z iného členského štátu uplatnil daň platnú v členskom štáte dodania (§ 49 zákona o DPH neumožňuje odpočítanie dane uplatnenej podnikateľom v inom členskom štáte).

Váš dopyt:

Dobrý deň,

pri registrácii platiteľa dph je možnosť odpočítania dane zo zásob nadobudnutých pred dňom registrácie podľa § 55 Zákona o DPH, ktoré sú ku dňu registrácie zistené inventúrou na sklade. Týka sa to zásob nakúpených len od slovenských dodávateľov, alebo sa to vzťahuje aj na zásoby nakúpené z iných členských štátov EU, napríklad od českého dodávateľa?
0 0
Lianka Lianka

Lianka je offline (nepripojený) Lianka

žena, matka, samoživiteľka... ...viac
November 2009

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Platiteľ postupuje pri výpočte pomernej výšky dane pomocou koeficientu (§ 50 zákona o DPH), ak použije nakúpené tovary a služby (napr. režijné náklady, výdavky) pre dodávky tovarov a služieb, pri ktorých môže odpočítať daň, a súčasne pre dodávky tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 41 zákona o DPH Pokiaľ však tento platiteľ vie presne priradiť nakúpené tovary alebo služby k svojim zdaniteľným obchodom, ktoré zdaňuje alebo bude zdaňovať 19% DPH, potom si môže odpočítať daň z týchto nákupov v plnej výške, pri splnení ostatných podmienok uvedených v § 49 a § 51 zákona o DPH. Obdobne, ak vie presne priradiť nakúpené tovary alebo služby k svojim zdaniteľným obchodom, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 41 zákona o DPH, potom si z nich vôbec nemôže odpočítať daň.
Informácie k odpočítaniu dane môžete nájsť na www.drsr.sk, v sekcii ?Daňové informácie?:
?Pokyny a iné predpisy?, ? DR SR?, ? DPH? ? ? Metodický pokyn DR SR k odpočítaniu dane podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení zákona č. 350/2004 Z.z? . a
?Dodatok č. 1 k metodickému pokynu k odpočítaniu dane podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení zákona č. 350/2004 Z.z..

Váš dopyt:

Dobry den, dovolujem si Vas poziadat o stanovisko v nasledujucom probleme:

SZCO prevadzkuje cestovnu kancelariu a cestovnu agenturu. Je platitelom DPH. Poskytuje aj plnenia oslobodene od dane (podla § 37 - poistovacie sluzby) - sprostredkovava poistenie pre jednu poistovnu na zaklade zmluvy. Na tuto cinnost samu osebe nema ziadne naklady.

Je SZCO povinna pri vypocte danovej povinnosti DPH postupovat podla § 50 a pouzivat pomerne odpocitanie dane (koeficient)?
1 0
lenkam68 lenkam68

lenkam68 je offline (nepripojený) lenkam68

Odpoveď z apríla 2009

Otázka sa netýka novely zákona o DPH, ale týka sa novely zákona dane z príjmov, ktorá je účinná od 1. 3. 2009 a týka sa odpočtu DPH z pohonných hmôt, pri ktorých sa uplatňuje odpočítanie dane vo výške 80 %, pričom z hľadiska dane z príjmov nie je potrebné viesť evidenciu jázd. Je možné odpočítať si DPH v plnom rozsahu? Za akých podmienok? Čo v prípade, ak si platiteľ DPH uplatní odpočítanie DPH vo výške 80 %?
Je potrebné na účely odpočtu DPH viesť evidenciu jázd?
K uvedenej problematike som si prečítala komentáre účtovníkov na www.porada.sk, kde sa spomína aj moje meno v súvislosti s odpočtom DPH.
Prečítala som si názor aj pani Jany Ascovej, ktorá tvrdí, že pri odpočte DPH je dôležité splniť zásadnú podmienku – že vozidlo je využívané v súvislosti s dodaním tovarov a služieb, ktoré sú predmetom dane. T.j. ak sa vozidlo využíva na podnikanie, je nárok na odpočítanie DPH z PHL.
S týmto názorom samozrejme súhlasím, ale s podmienkou.
Na základe smernice ES 2006/112 o spoločnom systéme DPH, ktorá je transponovaná v zákone o DPH č. 222/2004 je podmienok na odpočítanie DPH viac:
-pri dodaní tovaru alebo služby vznikla daňová povinnosť v tuzemsku (t.j. ak si chcem odpočítať DPH, môžem si odpočítať len takú DPH, ktorá bude odvedená do štátneho rozpočtu buď dodávateľom, alebo „samozdaniteľom). Takže – ak nakúpim PHL v tuzemsku od platiteľa, ktorému vznikla daňová povinnosť predajom PHL a vystavil mi napr. doklad z ERP, potom je táto podmienka na odpočítanie DPH splnená.
- DPH, ktorá sa má odpočítať sa musí použiť na dodávky tovarov a služieb, ktoré sú predmetom dane – t.j. ak som platiteľom dane a predávam napr. služby, ktoré sú predmetom dane (stavebné práce, reklamné služby, poradenské služby apod.), pričom žiadne iné služby (napr. oslobodené podľa § 28 až 41) neuskutočňujem, potom je splnená ďalšia podmienka, že právo na odpočítanie dane mi vzniká v plnom rozsahu, t.j. bez ohľadu na pomerné odpočítanie dane vo výške 80 % z pohľadu zákona o dani z príjmo
-Platiteľ je povinný v súlade s § 70 viesť podrobné záznamy podľa jednotlivých zdaňovacích období o ...prijatých tovaroch a službách, pričom v týchto záznamoch sa uvádzajú údaje rozhodujúce pre správne určenie dane. Zároveň vedie tieto záznamy s možnosťou odpočítania dane, bez možnosti odpočítania dane...
Z dikcie tohto ustanovenia vyplýva, že prijaté plnenia (nákup PHL) si vecne priraďuje k uskutočneným plneniam. Aby vedel preukázať, že nakúpené PHL sú použité na plnenia, ktoré sú predmetom dane, musí preukázať že tá-ktorá jazda a k nej nakúpené PHL – bola za účelom podnikania platiteľa. Akým spôsobom toto preukáže – je na rozhodnutí samotného platiteľa dane.
Argumentácia, že platiteľ si vedie stav tachometra na začiatku a na konci sledovaného obdobiam ku ktorému zodpovedajú aj nakúpené PHL čím sa preukazuje, že sa používa len na podnikanie, pre účely DPH nestačí. Rovnako neobstojí argument, že platiteľ má auto evidované v majetku, preto tým preukazuje, že je využívané výlučne na podnikanie.
Potom by bolo zbytočné ustanovenie § 49 ods. 5, podľa ktorého ak platiteľ použije nadobudnutý hmotný majetok (iný ako odpisovaný, t.j. pod hmotným majetkom podľa § 8 ods.1 sa rozumejú hnuteľné a nehnuteľné veci, ako aj elektrina, plyn, voda..) aj na iný účel ako podnikanie, odpočíta daň len v pomere rozsahu použitia na podnikanie k celkovému rozsahu použitia. Pýtam sa preto - ako chce platiteľ bez evidencie jázd, alebo inej vhodnej evidencie preukázať, že vozidlo využil výlučne na podnikanie a teda má nárok na 100 % -ý odpočet DPH z nakúpených PHL?
Táto problematika bola opätovne prejednaná s metodikmi daňového riaditeľstva Banská Bystrica , ktorí potvrdili, že pre účely DPH musí platiteľ dane preukázať, že nakúpené PHL využil výlučne alebo pomerom na podnikateľské účely – teda v súlade § 49 až 51 zákona o DPH. Toto preukazovanie je možné len na základe evidencie, ktorá správcovi dane preukáže, že vozidlo bolo využité len na jazdy súvisiace s podnikaním a nie aj na súkromné účely, ak si chce DPH z nákupu PHL odpočítať v plnom rozsahu. Ak si chce uplatniť odpočet PHL pomerom – postupuje v zmysle § 49 ods. 5 zákona o DPH. Naďalej teda platí, že rozsah a použitie prijatých plnení (nakúpené pohonné hmoty) na účely dodania tovarov a služieb je potrebné preukázať podrobnou evidenciou, pričom spôsob jej vedenia je na rozhodnutí platiteľa DPH.

Ing. Alžbeta Hermanová


a tu je odpoveď z DRSR BB

Dobrý deň. Práve mi prišla aj oficiálna písomná odpoveď z DRSR Banská Bystrica, ktorá potvrdzuje to, čo ste dostali v mojom materiáli. Ešte raz s úctou a prianím pekného dňa Hermanová


Dobrý deň.

Keď subjekt vie preukázať nákup PH iným spôsobom ako v knihe jázd (evidencia sa nemusí presne tak volať), môže. Ale zostáva mu povinnosť preukazovať prijaté plnenia a ich použitie na svoje plnenia, ktoré vykonáva ako platiteľ. Nám určite nestačí poč. stav km na začiatku a na konci konečný stav.

Ing. Ľubomíra Rosenbergerová
DR SR Banská Bystrica
Oddelenie metodiky nepriamych daní
0 0
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Zákon o DPH v § 77 ods. 4 umožňuje platiteľovi dane s obratom nižším ako 10 miliónov ročne zvoliť si mesačné zdaňovacie obdobie a túto skutočnosť oznámiť písomne daňovému úradu. Zákon o DPH nestanovuje lehotu na podanie uvedeného oznámenia, avšak platiteľ dane by mal uvedenú skutočnosť oznámiť najneskôr s podaným daňovým priznaním za kalendárny mesiac, ktoré bude podané za prvý mesiac po uplynutí kalendárneho štvrťroka.

Váš dopyt:

Dobrý deň .

Prosila by som o zodpovedanie na môj dotaz resp. usmernenie , ktoré sa týka Zákona o dani z pridanej hodnoty § 77 Zdaňovacie obdobie , konkrétne § 77 odst.4 .


SZČO platiteľ DPH za rok 2008 dosiahol obrat nižší ako 10 000 000 a podľa Zákona o DPH
§ 77 odst.2 jeho zdaňovacím obdobím je kalendárny štvrťrok .
Vyššie uvedená SZČO, platiteľ DPH , by si chcel zvoliť od 1.1.2009 zdaňovacie obdobie kalendárny mesiac . Túto zmenu zdaňovacieho obdobia je podľa ZoDPH § 77 odst.4 povinný písomne oznámiť príslušnému daňovému úradu .

SZČO zaslala na daňový úrad dňa 12.1.2009 oznámenie o zmene zdaňovacieho obdobia od 1.1.2009 zo štvrťročného na mesačného platiteľa DPH .


Moja otázka znie :
1/ Postupovala SZČO správne ?
2/ SZČO mala zaslať toto oznámenie k 31.12.2008 , alebo dátum zaslania 12.1.2009 je ešte v lehote v rámci zákona ?
3/ Nie je mi jasné obdobie , do kedy môže platiteľ DPH zaslať oznámenie o zmene zdaňovacieho obdobia a z toho dôvodu Vás prosím o ujasnenie resp. o upresnenie , ako chápať danú oznamovaciu povinnosť na základe § 77 odst.4 .

Za odpoveď vopred ďakujem .

-------------------------------------------------------------------------

Odpoveď z DR Nitra na tú istú otázku :

Vec

Informácia

K Vašej žiadosti zo dňa 13.01.2009 uvádzame:

Zákona o DPH v § 77ods. 4 určuje len to, že platiteľ musí skutočnosť, že si zvolil mesačné zdaňovacie obdobie, oznámiť písomne daňovému úradu, pričom zmena zdaňovacieho obdobia je možná od prvého mesiaca po uplynutí štvrťroka a platí do konca kalendárneho roka. Lehotu, dokedy môže platiteľ podať toto písomné oznámenie zákon neurčuje, ale podľa nášho názoru musí byť podané tak, aby v čase podania daňového priznania za prvé mesačné zdaňovacie obdobie správca dane už mal vedomosť o skutočnosti, že ste zmenili zdaňovacie obdobie a preto podávate daňové priznanie ako mesačný platiteľ.








Ing. Radoslav Uharka
vedúci odd. metodiky daní a služieb
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Presný dátum nemám zaznamenaný, korešpondencia prebehla v 5-6/2007.

Vec: Žiadosť o vyjadrenie

Obraciam sa na Vás so žiadosťou o vyjadrenie sa k nasledujúcej problematike dane z pridanej hodnoty:

SZČO má predmet podnikania:
- realitná agentúra s účinnosťou od 14.7.1993,
- samostatne hospodáriaci roľník s účinnosťou od 2.11.1992.
Fyzická osoba v súčasnosti aktívne vykonáva iba činnosť realitnej agentúry v rámci svojho predmetu podnikania.

V roku 2003 kúpila poľnohospodársku pôdu od súkromných osôb – občanov za účelom jej obhospodarovania. Pôda bola obstaraná na základe kúpnych zmlúv, kde predmetom kúpy bola práve poľnohospodárska pôda. Podnikateľ pôdu v roku 2003 zaradil do obchodného majetku podľa § 2 písm. m) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v platnom znení. Keďže predmetný majetok nikdy nevyužíval v rámci činnosti samostatne hospodáriaceho roľníka, preradil majetok do osobného užívania dňom 1. januára 2006.

V júni 2006 sa stal platiteľom dane z pridanej hodnoty. V roku 2007 majiteľ pozemkov (pôdy) rozhodol o ich predaji. V súčasnosti sa však predmetná poľnohospodárska pôda nachádza v územnom pláne obce ako stavebný pozemok. Môže fyzická osoba predať pozemky obstarané ako poľnohospodárska pôda, ktoré boli ku dňu predaja v osobnom užívaní (súkromnom majetku) s tým, že:

  • na predaj pozemkov neuplatní daň z pridanej hodnoty,
  • predaj sa nepremietne v daňovom priznaní pre účely dane z pridanej hodnoty.


Za pozornosť venovanú mojej žiadosti vopred ďakujem.


DAŇOVÉ RIADITEĽSTVO SLOVENSKEJ REPUBLIKY
pracovisko Košice
Garbiarska 1, 040 85 Košice
__________________________________________________ _____________


Vybavuje Ing. Filipová


Vec: Informácia k dopytu

Daňové riaditeľstvo SR, pracovisko Košice, na Vaše podanie týkajúce sa uplatňovania zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov/ďalej len zákon o DPH/, oznamuje:

Uplatňovanie dane z pridanej hodnoty pri predaji pozemkov platiteľa, ktoré preradil z obchodného majetku do osobného užívania v období pred registráciou platiteľa DPH, vychádza z definície predmetu dane. Predmetom dane z pridanej hodnoty je okrem iného dodanie tovaru alebo poskytnutie služieb za protihodnotu uskutočnené zdaniteľnou osobou. Z uvedeného vyplýva, že je potrebné mať na zreteli, ako osoba, ktorá určitú činnosť vykonáva, koná, či ako zdaniteľná osoba alebo v pozícii súkromnej osoby. Zdaniteľnou osobou sa na účely DPH rozumie každá osoba, ktorá vykonáva nezávisle akúkoľvek ekonomickú činnosť bez ohľadu na účel alebo výsledky tejto činnosti. Takouto osobou je predovšetkým podnikateľ, ale zdaniteľnou osobou môže byť aj osoba, ktorá nie je založená alebo zriadená na účely podnikania, ak vykonáva ekonomickú činnosť /§ 3 ods. 2 zákona o DPH/.

Pri zisťovaní, či má fyzická osoba pri predaji pozemkov, ktoré sa považujú za stavebné pozemky a na ktoré sa vzťahuje úprava podľa § 38 zákona o DPH, postavenie zdaniteľnej osoby, je potrebné posúdiť, či v prípade činnosti, ktorú vykonáva, koná ako súkromná osoba. Ak určitú transakciu (predaj tovaru alebo poskytovanie služieb) vykonáva osoba v postavení súkromnej osoby, teda nekoná ako zdaniteľná osoba, potom takáto transakcia nepodlieha DPH. Jedným z faktorov posudzovania ekonomickej činnosti je to, či povaha tovaru (majetku), ktorý osoba nadobudne, príp. to, akým spôsobom tento tovar využíva, umožňuje, aby bolo možné určitú činnosť považovať za ekonomickú činnosť na účely DPH vykonanú zdaniteľnou osobou. Pri posudzovaní postavenia fyzickej osoby ako zdaniteľnej osoby na účely DPH je podstatné to, ako fyzická osoba konala pri nadobudnutí pozemkov a ako ich využívala pred samotným predajom. Ak platiteľ dane kúpil do súkromného vlastníctva stavebné pozemky, t.j. pri kúpe stavebných pozemkov konal ako súkromná osoba, a tieto využíval na súkromné účely, nekoná pri predaji týchto pozemkov ako zdaniteľná osoba. To znamená, že pri predaji pozemkov neuplatňuje zákon o DPH.

Odlišne je potrebné posudzovať prípad, kedy platiteľ dane predáva nehnuteľnosť, ktorú nemá zahrnutú do obchodného majetku, ale pri kúpe konal ako podnikateľ /účel kúpy pozemkov, prostriedky použité na kúpu, skutočné využitie, .../. Vtedy pri predaji, aj vzhľadom na charakter podnikateľskej činnosti, uplatňuje daň podľa § 38 ods. 2 zákona o DPH.
Pre uplatnenie správneho postupu je potrebné zohľadniť všetky skutočnosti súvisiace s kúpou, využitím, a následným predajom majetku – pozemkov, t.j. predpokladaný účel pri kúpe majetku, ďalšie súvisiace skutočnosti, jeho skutočné využitie, postup podľa osobitných predpisov pri preradení obchodného majetku do súkromného užívania, predmet užívania, predmet podnikania platiteľa, atď.

Na vedomie: DÚ Košice II


JUDr. Vladislav Vašiv
Riaditeľ


DAŇOVÉ RIADITEĽSTVO SLOVENSKEJ REPUBLIKY
Nová ulica 13, 975 04 Banská Bystrica
__________________________________________________ ______
Vybavuje Ing. Ťažký


Vec
Informácia k podaniu

Daňové riaditeľstvo SR v Banskej Bystrici k Vášmu podaniu vo veci uplatňovania zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov /Ďalej len zákon o DPH/ uvádza nasledovné:
Pri posudzovaní opísaného prípadu je potrebné vychádzať zo znenia § 2 ods. 1 písm. a/ zákona o DPH, podľa ktorého predmetom dane je dodanie tovaru za prihodnotu uskutočnené zdaniteľnou osobou. Z uvedeného plynie, že je potrebné vždy skúmať, či posudzovanú činnosť vykonáva osoba v pozícii zdaniteľnej osoby alebo v pozícii osoby, ktorá tieto podmienky nespĺňa, napr. súkromná osoba.
Ak určitú transakciu (predaj tovaru) vykonáva osoba v postavení súkromnej osoby, teda nekoná ako zdaniteľná osoba, potom takáto transakcia nepodlieha DPH.
Jedným z faktorov posudzovania ekonomickej činnosti je to, či povaha tovaru (majetku), ktorý osoba nadobudne, prípadne to, akým spôsobom tento tovar využíva, umožňuje, aby bolo možné určitú činnosť považovať za ekonomickú činnosť na účely DPH vykonanú zdaniteľnou osobou. Ak napr. súkromná osoba predáva rodinný dom, kedy pri jeho kúpe konala ako súkromná osoba a využívala ho stále na súkromné účely, potom pri jeho predaji koná ako súkromná osoba. V takomto prípade nejde o vykonávanie ekonomickej činnosti na účely DPH.
Ak však fyzická osoba, ktorá aj podniká napr. podľa živnostenského oprávnenia po nadobudnutí nehnuteľnosť preradí z osobného používania do obchodného majetku a používa ju na účely svojho podnikania a neskôr ju predá v postavení platiteľa ako obchodný majetok, potom pri predaji postupuje podľa § 38 zákona o DPH.


Ing. Beáta Uhrínová
riaditeľka odboru služieb pre verejnosť

Na vedomie

DR SR pracovisko Košice
DÚ Košice I
2 0
Muška Muška

Muška je offline (nepripojený) Muška

2.4.2008
Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Platiteľ dane si môže odpočítať daň v rozsahu a za podmienok podľa § 49 až 51 zákona o DPH. Podľa § 49 ods. 1 zákona o DPH právo na odpočítanie dane z tovarov a zo služieb vzniká platiteľovi dane v deň, keď pri tomto tovare alebo službe vznikla daňová povinnosť. Podľa odseku 2 uvedeného ustanovenia si platiteľ môže odpočítať od dane, ktorú je povinný platiť, daň z tovarov a služieb, ktoré použije na dodávky tovarov a služieb ako platiteľ s výnimkou podľa odsekov 3 a 7. Podľa § 49 ods. 2 písm. a) zákona o DPH platiteľ môže odpočítať daň, ak je daň voči nemu uplatnená iným platiteľom v tuzemsku z tovarov a služieb, ktoré sú alebo majú byť platiteľovi dodané. Podľa § 51 ods. 1 písm. a) zákona o DPH môže platiteľ dane uplatniť právo na odpočítanie dane, ak má faktúru od platiteľa vyhotovenú podľa § 71 zákona o DPH. Z uvedeného vyplýva, že ak platiteľ dane spĺňa podmienky uvedené v § 49 až 51 zákona o DPH, môže si odpočítať daň. Platiteľ dane je povinný viesť podrobné záznamy v zmysle § 70 zákona o DPH.

Váš dopyt:

Daňovník FO si uplatňuje výdavky percentom. Od 1.4.2008 sa stal povinným platiteľom DPH, ale napriek tomu chce pokračovať aj v roku 2008 výdavkami percentom.
Otázka:
Pri výpočte DPH , napriek tomu, že si výdavky uplatňuje percentom, si môže uplatniť odpočet DPH z výdavkov , ktoré súvisia s podnikaním, len o nich neúčtuje?
0 0
Muška Muška

Muška je offline (nepripojený) Muška

30.10.2009 dátum je správny - prikladám to len pre "pobavenie"
Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Podľa § 78 ods. 7 zákona o DPH každá osoba, ktorá je povinná podať daňové priznanie, uvedie v daňovom priznaní všetky údaje (napr. údaje z pásky mesačnej uzávierky, ktorá je vyhotovená elektronickou registračnou pokladnicou) potrebné na výpočet celkovej dane a na výpočet celkovej odpočítateľnej dane vrátane celkovej hodnoty tovarov a služieb vzťahujúcich sa na celkovú daň a na odpočítavanú daň. Údaje v daňovom priznaní sa zaokrúhľujú na celé koruny smerom nahor.

Váš dopyt:

Dobrý deň,
robím jednoduché účtovníctvo. Môj klient platiteľ DPH predáva tovaru, ktorý sa váži a registračnú pokladňu má nastavenú na 3 desatinné miesta a výslednú sumu samozrejme na 2 desatinné miesta.
Na mesačnej páske vzniká rozdiel v DPH oproti základu dane. DPH na páske je vyššie max. o 1 EUR.
Otázka:
Musím "povýšiť" základ dane v daňovom priznaní DPH aby zodpovedal DPH na páske z registračnej pokladne, alebo sa akceptuje základ dane a DPH v takej výške ako je uvedené na mesačnej páske?

Požiadala som ich znova o odpoveď s tým, že mi citovali starý zákon. Do dnešného dňa nemám odpoveď
1 0
Anja111 Anja111

Anja111 je offline (nepripojený) Anja111

V súvislosti so súhrnným výkazom DPH:
21.12.2009

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Zastupovanie daňového subjektu je upravené v § 9 a § 10 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon o správe daní).
Podľa § 9 ods. 3 zákona o správe daní daňový subjekt, jeho zástupca alebo jeho opatrovník sa môže dať zastupovať zástupcom, ktorého si zvolí a ktorý koná v rozsahu plnomocenstva udeleného písomne s úradne overeným podpisom alebo ústne do zápisnice u správcu dane.
Podľa § 10 ods. 2 zákona o správe daní zástupca môže zastupovať súčasne len jeden daňový subjekt u jedného správcu dane, ak nejde o blízke osoby; to neplatí, ak je zástupcom daňový poradca alebo advokát alebo ak ide o spoločného zástupcu, alebo ak zástupca splnomocnený na doručovanie doručuje jednému správcovi dane za viacero daňových subjektov písomnosti elektronickými prostriedkami.

Cit. ustanovenie zákona o správe daní upravuje, v akom prípade môže zástupca zastupovať na jednom daňovom úrade aj viacero daňových subjektov. V iných prípadoch, ako je tu uvedené, zástupca môže zastupovať súčasne len jeden daňový subjekt na jednom daňovom úrade.
Podľa uvedeného ustanovenia zákona, v prípade, ak bude Vaša spoločnosť splnomocnená daňovými subjektmi, môžete doručovať písomnosti elektronickými prostriedkami aj za viacero daňových subjektov jednému správcovi dane (na jeden daňový úrad).

Váš dopyt:

Naša spoločnosť poskytuje účtovnícke služby svojim klientom. Vlastníme zaručený elektronický podpis a prostredníctvom tohto podpisu by sme chceli podávať daňové priznania elektronicky za svojich klientov, pričom nemáme štatút daňového poradcu ani advokáta, Je to možné ? Nie je to v rozpore s ustanovením § 10 zákona č.511/1992 Zb.?
0 0
galova.silvia galova.silvia

galova.silvia je offline (nepripojený) galova.silvia

2.12.2009
Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Podľa novely zákona o DPH platnej od 1.1.2010 (zákon č. 471/2009), ak sa dodanie tovaru alebo služby uskutočňuje čiastkovo alebo opakovane, považuje sa tovar alebo služba za dodanú posledným dňom obdobia, na ktoré sa platba za opakovane alebo čiastkovo dodávaný tovar alebo službu vzťahuje s výnimkou podľa písmen a) až d) (§19 ods. 3 zákona o DPH platný od 1.1.2010).
Z uvedeného vyplýva, ak bude fakturované opakované dodanie za obdobie IQ/2010, potom sa opakované dodanie považuje za dodané posledným dňom obdobia, t.j. 31.3.2010. Ustanovenie § 19 ods. 4 zákona o DPH týmto nie dotknuté.

Váš dopyt:

Dobrý deň,
podľa pripravovanej novely zákona o DPH platnej od 1.1.2010 sa v § 19 ods. 3 píše, že pri opakovanom alebo čiastkovom dodaní sa tovar alebo služba považujú za dodané posledným dňom obdobia, na ktoré sa platba vzťahuje - vypustilo sa slovko "najneskôr". Mám tomu rozumieť tak, že už sa nemôžeme rozhodnúť, že dátum dodania tovaru a teda vznik daňovej povinnosti bude napríklad deň vystavenia faktúry? Lebo nie je tam vyslovene napísané, že to musí byť ten posledný deň.
príklad - naša firma fakturuje za opakované dodanie za obdobie 1.1.-31.3.
dátum vystavenia fa - 5.1.
dátum splatnosti - 20.1.
môže byť po novom dátum dodania 5.1. alebo to musí byť 31.3.?
Vopred ďakujem.
0 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Dobrý deň.
Predpokladáme, že ste v pozícii povinného. Ak je to tak, potom Vám nevzniká právo na odpočítanie dane z odmeny a trov exekútora - nejde o prijaté plnenie, ktoré by sa dalo použiť na účely vášho podnikania, čo je základným predpokladom pre uplatnenie práva na odpočítanie dane.

Ing. Alžbeta Hermanová
metodik DPH a ERP
pracovisko DRSR Trenčín
č. tel. 0326517265
e-mail: alzbeta.hermanova@tn.drsr.sk

Váš dopyt:

Exekúcia ( oprávnený Sociálna poisťovňa - nezaplatené poistné )
exekútor si vyčíslil trovy exekúcie, ktoré sa skladajú z:
odmena exekútora
náhrada hotových výdavkov
+ DPH 19%.
Môže si s.r.o., ktorá je plátcom DPH uplatniť vyčíslenú DPH?
1 0
bea bea

bea je offline (nepripojený) bea

janaGT Pozri príspevok
Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Dobrý deň.
Predpokladáme, že ste v pozícii povinného. Ak je to tak, potom Vám nevzniká právo na odpočítanie dane z odmeny a trov exekútora - nejde o prijaté plnenie, ktoré by sa dalo použiť na účely vášho podnikania, čo je základným predpokladom pre uplatnenie práva na odpočítanie dane.
Ing. Alžbeta Hermanová
metodik DPH a ERP
pracovisko DRSR Trenčín
č. tel. 0326517265
e-mail: alzbeta.hermanova@tn.drsr.sk

Váš dopyt:
Exekúcia ( oprávnený Sociálna poisťovňa - nezaplatené poistné )
exekútor si vyčíslil trovy exekúcie, ktoré sa skladajú z:
odmena exekútora
náhrada hotových výdavkov
+ DPH 19%.
Môže si s.r.o., ktorá je plátcom DPH uplatniť vyčíslenú DPH?
v Otázky a odpovede DRSR - daň z príjmu je odpoveď na otázku iného pýtajúceho sa z iného hľadiska takáto:

" jeso
9.2.2010
Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Daňovým výdavkom podľa § 2 písm.i/ zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov je výdavok vynaložený na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov preukázateľne vynaložený daňovníkom, zaúčtovaný v účtovníctve.
Podľa § 19 ods. 2 písm. a/ citovaného zákona medzi daňové výdavky patria aj výdavky, ktoré je daňovník povinný uhradiť podľa osobitných predpisov teda
aj súdne poplatky podľa zákona č. 71/1992 Zb. v znení neskoršíchj pedpisov
a patria tu aj náklady spojené s exekúciou - trovy exekučného konania, exekučne poplatky, exekučná odmena.


Váš dopyt:
Dobrý deň,
chcela by som poprosiť o odpoved
PO -spoločnosť sro neuhradila svojmu dodávateľovi faktúru za dodávku tovaru v lehote splatnosti , dodávateľ dal spoločnosť na exekúciu exekútorovi aby vymohol peňažné plnenie,
exekútor po ukončení exekúcie zaslal povinnému / spoločnosti, ktorá zaplatila istinu oprávnenému+ trovy exekúcie / faktúru o ukončení exekúcie , na ktorej bolo vyčíslené -
pohľadávka / istina / oprávnenému
trovy súdneho konania pre oprávneného
trovy právneho zastúpenia pre oprávneného
trovy exekúcie vrátane DPH
môže si PO - povinný dať do daňových nákladov / daňovo uznané náklady - podľa § 19 ods. 2 písm. a / všetky trovy , exekučné poplatky , exekučnú odmenu exekútora spojenú s exekúciou na základe faktúry od exekútora ?
Sú tieto náklady spojené s exekúciou daňovo uznané ?"

Mne sa zdá, že tieto odpovede si nejako protirečia, veď keď sú podľa zákona o dani z príjmov uvedené výdavky daňové, tak by sa podľa mňa mohla DPH odpočítať. Čo myslíte?
1 0
bea bea

bea je offline (nepripojený) bea

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Slovenský platiteľ dane, ktorý kúpi tovary alebo služby pre potreby svojich podnikateľských aktivít v zahraničí, sa na možnosť uplatnenia si práva na vrátenie dane z pridanej hodnoty zaplatenej v inom štáte musí informovať na úrade daňovej správy príslušného členského štátu, v ktorom zaplatil daň. Slovenský podnikateľ môže požiadať o vrátenie dane v členskom štáte, v ktorom mu boli dodané tovary a služby v prípade, ak je platiteľom dane v tuzemsku. V prípade, ak platiteľ dane splní podmienky na vrátenie dane požadované legislatívnou úpravou príslušného štátu, potom nárok na vrátenie dane uplatní podaním žiadosti o vrátenie dane elektronickými prostriedkami prostredníctvom elektronického portálu Daňového riaditeľstva Slovenskej republiky (§ 55f zákona o DPH).

Váš dopyt:

Dobrý deň,
podnikateľ, zdaniteľná osoba, kúpila v Nemecku ojazdený automobil. Nemecký dodávateľ, zdaniteľná osoba, vystavil faktúru s DPH. Slovenský podnikateľ faktúru zaplatil. Je možné požiadať o vrátenie dane v tomto prípade z Nemecka? Bude táto DPH vrátená?
Za odpoveď ďakujem.
0 0
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
Komplexná odpoveď autor x DPH x zrážková daň (zaradila som ju do oboch sekcií vzhľadom k prepojeniu zaujímavej problematiky):

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Príjem autorov za príspevky do novín, časopisov, rozhlasu alebo televízie, ak nejde o umelecký výkon v súlade s osobitným predpisom sa považujú za príjmy podľa § 6 ods. 2 písm. a) zákona o dani z príjmov, z ktorých sa podľa § 43 ods. 3 písm. h) zákona o dani z príjmov daň vyberá zrážkou ( 19 %). Podľa § 43 ods. 5 písm. b) zákona o dani z príjmov je základom dane pre daň vyberanú zrážkou z príjmov uvedených v § 43 odseku 3 h) zákona o dani z príjmov je príjem znížený o výdavok vo výške ustanoveného percenta pre tento príjem podľa § 6 ods. 10 zákona o dani z príjmov. ( aj v prípade ak je daňovník platiteľom DPH celé zdaňovacie obdobie).
Podľa § 43 ods. 7 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov daň vybraná zrážkou, ak nejde o prípady podľa odseku 6 , sa považuje za preddavok na daň a daňovník si tento preddavok môže odpočítať od dane v daňovom priznaní. Ak sa daňovník rozhodne , že uplatní tento postup a bude považovať daň vybranú zrážkou za preddavok na daň, musí príjmy (príjmy za príspevky do časopisov ) zahrnúť do daňového priznania a to podľa § 4 ods. 6 ZDP. V tomto prípade príjmy zaradí medzi príjmy podľa § 6 ods. 2 a) zákona o dani z príjmov. Ak sa daňovník takto rozhodne, v daňovom priznaní si k príjmom podľa § 6 ods. 2 a) zákona o dani z príjmov nemôže uplatniť v roku 2010 paušálne výdavky podľa § 6 ods. 10 zákona o dani z príjmov, nakoľko bude celé zdaňovacie obdobie roku 2010 platiteľom DPH.
Odbor služieb pre verejnosť, DR SR Banská Bystrica

Váš dopyt:

Od februára 2009 som platiteľom DPH. Prispievam do odborných publikácií ako autor s tým, že v roku 2009 mi vydavateľstvá z btto príjmu zrážali daň zo základu dane podľa § 43 ods. 5 písm. b) po odpočítaní výdavku vo výške 40 % z príjmov podľa § 6 ods. 10. V tejto súvislosti mám otázku, či rovnakým spôsobom môžu vydavateľstvá postupovať v roku 2010, keď je zrejmé že autor je platiteľom dane z pridanej hodnoty od začiatku roka (zdaňovacieho obdobia). Zaujíma ma, čo je základom dane z príjmu autora vyplácaného vydavateľstvom v roku 2010 v prípade, že je autor platiteľom DPH počas celého zdaňovacieho obdobia.

Ďakujem za pozornosť venovanú mojej otázke.
0 0
books books

books je offline (nepripojený) books

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Podľa § 69 ods. 2 zákona o DPH č. 222/2004 Z.z. v z.n.p. , zdaniteľná osoba, ktorá má sídlo, miesto podnikania, prevádzkáreň alebo bydlisko v tuzemsku, je povinná platiť daň pri službe a pri tovare dodanom
s inštaláciou alebo montážou, ktoré jej dodala zahraničná osoba z iného členského štátu alebo z tretieho štátu, ak ide o službu alebo tovar s miestom dodania v tuzemsku.
Zdaniteľná osoba nie je povinná platiť daň, ak je zahraničná osoba platiteľom.
Miesto dodania služby vzťahujúcej sa na nehnuteľnosť je podľa § 15 ods. 2 v znení zákona o DPH do 31.12.2009 miesto, kde sa nehnuteľnosť nachádza, čo je vo Vašom prípade tuzemsko, z čoho vyplýva, že ste osobou povinnou platiť daň.
Zároveň Vám vzniká právo na odpočítanie dane podľa § 49 ods. 2 písm. b/ a uplatniť si právo na odpočítanie je možné podľa § 51 ods. 1 písm. b/,ak je daň uvedená v záznamoch podľa § 70 zákona o DPH.
Oddelenie metodiky daní a služieb
DR SR pracovisko Banská Bystrica

Váš dopyt:

Dobrý deň,

Firma má sídlo v SR,je platiteľom DPH a prijala faktúru v roku 2009 od českého živnostníka (neplatca DPH),ktorý vykonal stavebné práce na stavbe na SK.
V takomto prípade slovenská firma použije metódu samozdanenia (vstup aj výstup)?


Ďakujem.
1 0
Anja111 Anja111

Anja111 je offline (nepripojený) Anja111

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
V súlade s novelou zákona o DPH / zákon 471/2009 Z. z. o dani z pridanej hodnoty/ sa zmenilo ustanovenie § 19 odsek 3 . V prípade ak je dodaná služba alebo tovar čiastkovo alebo opakovane počas trvania zmluvy považuje sa služba alebo tovar za dodaný posledným dňom obdobia na ktoré sa platba za opakovane alebo čiastkovo dodávaný tovar alebo službu vzťahuje okrem výnimiek, ktoré sú uvedené pod písmenom a/ až d/.
V súlade s ustanovením, ktorý je uvedené vo výnimke pod písmenom d/ v prípade ak sa opakovane poskytujú elektronické komunikačné siete a elektronické komunikačné služby a spolu s nimi elektronické služby osobami, ktoré majú na poskytovanie takýchto služieb a sietí povolenie podľa zákona č. 610/2003 Z. z. o elektronických komunikáciách za deň dodania slkužby sa považuje najneskôr deň vyhotovenia faktúry a v prípade ak faktúra nie je vyhotovená do konca tretieho kalendárneho mesiaca po mesiaci v ktorom bola služba dodaná daňová povinnosť vzniká posledným dňom tretieho mesiaca nasledujúce ho mesiaci v ktorom došlo k dodaniu služby..

oddelelnie metodiky daní a služieb DR SR Pracovisko Prešov

Váš dopyt:

Dobrý deň!
Prosím Vás týmto o odpoveď na nasledovný problém.
Mestská polícia fakturuje služby PCOO štvrťročne. Teraz vystavila fa na I. Q 2010 dňa 4.1.2010, s tým istým dátumom povinnosti fakturovať a s dátumom splatnosti 18.1.2010, ale bez dátumu dodania...
Vraj "za deň dodania služby sa považuje deň vyhotovenia faktúry". Odvolávajú sa na novelizovaný Zákon o DPH § 19, písmeno d).
4 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať