Zavrieť

Porady

dôchodkové poistenie počas rodičovskej dovolenky

Dobrý deň,

na rodičovskej dovolenke som od apríla 2009 a popri tom pracujem na dohodu - 2hod. denne, buď doma alebo v kancelárii, som povinne dôchodkovo poistená z dôvodu, že sa riadne starám o dieťa do 6 rokov a poistné za mňa platí štát. Keďže od 1.1.2010 platí nový zákon o rodičovskom príspevku, ktorý zakazuje aj dohody, rozhodla som sa, že o zvýšený príspevok nepožiadam, hoci by som ešte mala nárok, a teda sa na mňa vsťahuje starý zákon a môžem ďalej pracovať na dohodu. Dnes mi však volali zo Sociálnej poisťovne, že mi posielajú list, v ktorom ma upozorňujú, že od 1.1.2010 nemôžem byť poistencom štátu, keďže nespĺňam podmienku riadnej starostlivosti o dieťa, pretože pracujem na dohodu. Mám si vybrať, či zruším dohodu a štát za mňa bude platiť na dôchodkové poistenie alebo sa musím odhlásiť a keď chcem, môžem sa dobrovolne dôchodkovo poistiť. Ja si myslím, že riadna starostlivosť nesúvisí s prácami na dohodu, otázka práce na dohodu je podstatná pri vzniku nároku na rodičovský príspevok, podľa mňa úradníci spájajú hrušky s jablkami bez opory v zákone, ale touto cestou prosím o radu resp. nejaký názor na túto problematiku. Ďakujem
Naposledy upravil Dav : 05.03.10 at 09:22
Usporiadat
kleopatra29 kleopatra29

kleopatra29 je offline (nepripojený) kleopatra29

No veď práve to mi nebolo celkom jasné, tak som sa bola informovať, ale ako som uviedla, nebolo s kým debatovať. Aj preto vďaka za informácie od vás, tu človek aspoň veľa vecí pochopí.
0 0
saskia26 saskia26

saskia26 je offline (nepripojený) saskia26

Presne tak, ako píše brčko, ak nepožiadame o zvýšenie RP, tak môžeme pracovať na dohodu.
No a čo sa týka dôchodkového poistenia štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6 rokov - môže sa uplatniť zákona aj na mamičky, ktoré začali poberať RP pred 1.1.2010? Nie je to nelogické, keď predsa nepristúpim na podmienky poberania RP od 1.1.2010, tak by sa mal vzťahovať na mňa aj starý zákon o soc. poistení? Alebo si to zle vysvetľujem? No ja by som sa neohlasovala z dôch. poistenia, napísala im list, nech si dajú do poriadku legislatívu a správne informujú svojich zamestnancov.

Čo sa týka práce popri RP a riadnej starostlivosti o dieťa - no asi si zaobstaráme šatku na chrbát a budeme naše deti nosiť na chrbte ako naše staré mamy, keď hrabali trávu, aby sme im zabezpečili riadnu starostlivosť počas práce

Nechápem, prečo by mamičky, ktorá popri RP pracuje, nemohla riadne zabezpečiť starostlivosť o dieťa? A čo mamičky, ktoré sa tvária, že zabezpečujú starostlivosť o dieťa, nepracujú, chodia po diskotékach a deti vychováva pri najlepšom stará mama?? Celé je to nelogické...
0 0
kleopatra29 kleopatra29

kleopatra29 je offline (nepripojený) kleopatra29

Presne to som mala na mysli, Saskia, ani ja v tom logiku nevidím, ak mi na jednom úrade povolenie pracovať na dohodu dajú z dôvodu, že som nepožiadala o navýšený príspevok a teda sa na mňa nový zákon nevzťahuje, prečo mi ten druhý túto možnosť obmedzí ultimátom, že sa musím potom odhlásiť z dôchodkového poistenia, lebo to už platí pre všetkých, tiež s tým nesúhlasím a už vôbec nie s definíciou "riadnej starostlivosti o dieťa". To ma fakt uráža, ak niekto si dovolí tvrdiť, že sa o syna riadne nestarám, ak je pár hodín v týždni doma s otcom.
0 0
simonalis simonalis

simonalis je offline (nepripojený) simonalis

kleopatra29, saskia26, presne tak, ja som pravnicka a hoci sa socialnym pravom nezaoberam, pride mi absurdne, aby v pripade, ze existuje len jedna definicia riadnej starostlivosti, na ktoru sa odkazuju dva naroky, jeden narok priznany bol a druhy nie, ved je to chore??? pisala som tu, pretoze som "nezjedla mudru kasu" a mohla som sa mylit, ale zatial ma nikto nepresvedcil o opaku, som rada, ze je nas viac s podobnym nazorom, takze sa oplati bojovat

to aby sme bez dietata ani nesli na nakup, a co mamy, ktore pol dna stravia u kadernicky, kozmeticky...tei sa o dieta riadne staraju? hlavna vec, ze stat je ochotny sporit na dochodok matkam, ktore v zivote nerobili a do statnej kasy neprispeli ani korunou, pardon centom, uz ma fakt hnevaju, ak to bude pokracovat, myslim, ze potiahneme na premiera, co poviete?
0 0
brčko brčko

brčko je offline (nepripojený) brčko

súhlasím, že je hlúposť, že z dôvodu práce na dohodu majú mamičky prísť o možnosť byť dôch.poistené štátom.

A k definícii riadnej starotlivosti vo väzbe na rodič.príspevok a dôch.poistenie:
v novele zákona 571/2009 je uvedené niečo také, že nároky na RP, ktoré vznikli pred účinnosťou tohto zákona sa riadia zákonom, ktorý platil do 31.12.09 (nechce sa mi hladať presne znenie) ... myslím, že je to niekde na konci §12 asi

nič sa však nehovorí o tom, že štát bude platiť dôch.poistnie podla definície, ktorá platila v čase podania prihlášky na dôch.poistenie, to ide vždy podla aktuálneho znenia.

to na vysvetlenie.
0 0
simonalis simonalis

simonalis je offline (nepripojený) simonalis

brčko a čo zákaz retroaktivity, ak by to bolo takto, tak v pripade, že by parlament schvalil zmenu, ze napr. dochodkovy vek je az od 65, tak potom ti, co odisli do dochodku za stareho zakona a nemali by este 65, museli by sa vratit do prace? a co pravna istota, ktoru zarucuje ustava? nove pravidla sa mozu stahovat len na tich, ktori o dany narok poziadaju v case ich ucinnosti, ti, ktorym narok vznikol za starych pravidiel, ktore nadalej dodrzuju, nemoze narok len tak zaniknut alebo sa mylim?
0 0
kleopatra29 kleopatra29

kleopatra29 je offline (nepripojený) kleopatra29

Súhlasím so Simonalis, veď my predsa medzičasom aktuálne znenie zákonov poznáme, ale práve to ich "skomolenie" hrušiek s jablkami mi príde totálne nezmyselné a nespravodlivé. Veď my sme doslova "trestané" za to, že sa chceme aspoň čiastočne udržať "v kurze". To však ale neznamená, že svoje dieťa nemilujem a nestarám sa o neho. Je zaujímavé, že v tých zákonoch sa nikde neuvádza ako nesplnenie riadnej starostlivosti o dieťa "behanie po úradoch" alebo "študovanie zákonov", lebo to my teraz práve robíme.
0 0
Silvia Late Silvia Late

Silvia Late je offline (nepripojený) Silvia Late

Keď si čítam všetky Vaše príspevky k tejto téme (a súhlasím s nimi), napadla mi jedna vec. Ak budeme bojovať proti zrušeniu nezmyselnosti, že maminy pracujúce na dohodu sa majú odhlásiť z dôchodkového poistenia, s ktorou Sociálna poisťovňa prišla, možno by nebolo márne skúsiť bojovať aj za to, aby sa zmenil nový zákon o rodičovskom príspevku a aj maminy na rodičovskej dovolenke, ktoré by po 1.1.2010 uzatvorili dohodu o vykonaní práce, mohli pracovať bez toho, aby stratili nárok na rodičovský príspevok. Nie je mi totiž jasné, komu tak veľmi vadilo tých pár eur, ktoré sme si dokázali takto zarobiť. No ale páni poslanci si povedali, že vedia ako ušetriť peniaze zo štátneho rozpočtu - mamám, ktoré si dovolia po 1.1.2010 uzatvoriť dohodu o vykonaní práce nedáme rodičovský príspevok, no a tým, ktoré pracovali na dohodu už predtým, tak tým ho síce ponecháme, ale nedáme im ten zvýšený rodičovský príspevok... tak aby vedeli, že majú sedieť doma na zadku a nie sa snažiť priniesť domov nejaké to euro navyše a zvyšovať si pritom kvalifikáciu. Na záver len toľko, ak niektorá politická strana pred voľbami prisľúbi (a dúfam, že aj splní), že zákon o rodičovskom príspevku zmení a dovolí ženám na rodičovskej dovolenke pracovať na dohodu, a tým zlepšovať život sebe a svojej rodine, pravdepodobne bude mať môj hlas. A myslím, že nie len môj.
0 0
Jozef Mihál Jozef Mihál

Jozef Mihál je offline (nepripojený) Jozef Mihál

Lektor - dane, mzdy a odvody a poslanec NRSR (SaS) ...viac
Citujem z vyjadrenia Sociálnej poisťovne, ktorá v súčasnosti SP zasiela novinárom:

"Sociálna poisťovňa informovala o povinnosti tých fyzických osôb, ktoré mali uzatvorenú dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru a pritom starostlivosť o dieťa im zabezpečuje iná osoba, t.j. iná plnoletá fyzická osoba. Takéto fyzické osoby od 1. januára 2010 nespĺňajú podmienku riadnej starostlivosti, ako ju definuje zákon o rodičovskom príspevku. Táto definícia sa súčasne používa aj pri posudzovaní riadnej starostlivosti o dieťa na účely platenia poistného na dôchodkové poistenie štátom. Z dôvodu nesplnenia podmienky riadnej starostlivosti dotknutý okruh osôb následne vypadáva z okruhu poistencov štátu.

Z uvedeného vyplýva, že Sociálna poisťovňa neinformovala, v tom zmysle, že z okruhu poistencov štátu vypadávajú všetky osoby, ktoré pracujú na dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru a teda sú povinné odhlásiť sa z dôchodkového poistenia, ale len tie, ktoré nezabezpečujú starostlivosť o dieťa osobne.

Sociálna poisťovňa pri posudzovaní platenia poistného štátom postupuje v súlade s platnou právnou úpravou.

Skupinu fyzických osôb starajúcich sa o dieťa, za ktorú poistné na dôchodkové poistenie platí štát, považuje Sociálna poisťovňa za citlivú skupinu poistencov. Praktické skúsenosti s týmito poistencami v súvislosti s novelizáciami zákona o sociálnom poistení od roku 2004 a najmä od roku 2006, kedy došlo tiež k výraznej zmene v právnej úprave, viedli Sociálnu poisťovňu k tomu, aby s ňou intenzívne a citlivo pracovala. Sociálna poisťovňa disponuje údajmi o tom, ktoré osoby sú poistencami štátu a zároveň aj osobami vykonávajúcimi prácu na dohodu, ale nedisponuje informáciou a teda nevie bez spolupráce poistencov rozlíšiť, ktorí poistenci štátu vykonávajúci prácu na dohodu zabezpečujú starostlivosť o dieťa osobne alebo prostredníctvom inej plnoletej fyzickej osoby.

V záujme predchádzaniu problémov týkajúcich sa dôchodkového poistenia týchto osôb v súvislosti s legislatívnymi zmenami účinnými od 1. januára 2010 považovala Sociálna poisťovňa za vhodné ich vyzvať a osloviť hneď v začiatkoch ako širšiu skupinu osôb. Je lepšie na povinnosť odhlásiť sa z dôchodkového poistenia upozorniť včas, ako čakať, že poznajú zákon a samé sa odhlásia z dôchodkového poistenia. Ak by tak neurobili, s odstupom času by zistili, že zo zákona im zaniklo dôchodkové poistenie poistenca štátu a že od 1. januára 2010 nie sú dôchodkovo poistené, pričom sa už nemôžu spätne prihlásiť a využiť inštitút dobrovoľného dôchodkového poistenia. Preto Sociálna poisťovňa dotknutým zaslala list, chcela osloviť všetky osoby, na ktoré by sa mohla vzťahovať povinnosť odhlásiť sa z dôchodkového poistenia k 31. decembru 2009, aby v tejto veci komunikovali so Sociálnou poisťovňou.

Výsledkom tohto kroku malo byť zistenie, či poistenec štátu je povinný
odhlásiť sa z dôchodkového poistenia, alebo či mu dôchodkové poistenie trvá ďalej, aj keď vykonáva prácu na dohodu, pretože riadnu starostlivosť zabezpečuje osobne, nie prostredníctvom inej plnoletej fyzickej osoby.

V liste je formulácia: „ak sa Váš vyššie uvedené týka...“, tak sa odhláste."

No comment...
0 0
brčko brčko

brčko je offline (nepripojený) brčko

no, že si treba dávať pozor na to, čo Vám tvrdia radové pracovníčky SP som si už zvykla, akosi priťahujem všetky možné aj nemôžné problémy. Ale že si treba dávať pozor aj na usmernenia z ústredia sa zvyknúť proste nedá.
0 0
saskia26 saskia26

saskia26 je offline (nepripojený) saskia26

No vedia sa pekne vyhovárať. Už mi to lezie na nervy, keď niečo robia, tak nech to robia poriadne.

Ešte k upresneniu "len tie, ktoré nezabezpečujú starostlivosť o dieťa osobne" - veď sociálna poisťovňa si môže upresniť na ÚPSVaR, ktoré mamičky podpísali prehlásenie pri odovzdaní dohody na úrade. Pracovníčky automaticky dávajú podpísať prehlásenie, kto sa počas práce stará o dieťa. Keď si vie úrad zistiť informácie na sociálke, prečo by si nevedela sociálka zistiť informácie na úrade?!

A k tomu prehláseniu, osobne som sa stretla s tým, že som musela podpísať prehlásenie, že o dieťa sa stará môj manžel, lebo keď som pani vysvetľovala, že o dieťa sa stále starám ja, vykonávam prácu počas spánku dieťaťa, tak na mňa pozerala, čo jej to vôbec rozprávam, také nemôže byť.
Naposledy upravil saskia26 : 05.02.10 at 20:45
0 0
saskia26 saskia26

saskia26 je offline (nepripojený) saskia26

Pripájam aktuálne vyjadrenie k otázke RP, ešte čakám, aká príde odpoveď v súvislosti s dôch. poistením. Som na to veľmi zvedavá.

Zákon č. 571/2010 Z.z. o rodicovskom prispevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý je účinný od 1.1.2010 ukladá na jeho poberanie podmienky nároku, pričom jednou z nich je nevykonávanie zárobkovej činnosti žiadateľom o rodičovský príspevok, ktorý zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa do troch rokov veku alebo do šiestich rokov veku dieťaťa, ktoré má dlhodobo nepriaznivy zdravotný stav alebo do šiestich rokov veku dieťaťa, ktoré je zverené do náhradnej starostlivosti rodičov, najdlhšie tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia o zverení dieťaťa do starostlivosti tej istej oprávnenej osoby.
Od 1.1.2010 sa rodičovi, ktorému bol rodičovský príspevok priznaný do 31.12.2009 zachovávajú nároky na rodičovský príspevok podľa platnej legislatívy v čase priznania rodičovského príspevku.

Ak bol napr. :
- poberateľovi priznaný rodičovský príspevok v roku 2008, podľa platnej legislatívy, tento poberateľ rodičovského príspevku od 1.1.2010 nepožiada o výplatu rodičovského príspevku v sume 256 eur mesačne, naďalej môže vykonávať zárobkovú činnosť a nárok na rodičovský príspevok mu zaniká umiestnením dieťať do materskej školy,
- poberateľovi priznaný rodičovský príspevok v roku 2009, podľa platnej legislatívy, tento poberateľ rodičovského príspevku od 1.1.2010 nepožiada o výplatu rodičovského príspevku v sume 256 eur mesačne, naďalej môže vykonávať práce na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru podľa § 223 až 228 a Zákonníka práce, ak starostlivosť o dieťa bude zabezpečená druhým rodičom alebo inou plnoletou fyzickou osobou, ktorá starostlivosť nezabezpečuje na základe živnosti a nepoberá rodičovský príspevok.

Zákon o rodičovskom príspevku zabezpečuje poberateľovi výplatu rodičovského príspevku aj za kalendárny mesiac, v ktorom poberateľ spĺňa podmienky nároku len za časť kalendárneho mesiaca. Tzn., že ak rodič, ktorý je od 1.1.2010 poberateľom rodičovského príspevku v sume 256 eur a v priebehu kalendárneho mesiaca začne vykonávať zárobkovú činnosť alebo dieťa umiestni do jasiel alebo materskej školy, tomuto rodičovi sa rodičovský príspevok vyplatí naposledy za kalendarny mesiac, v ktorom začal vykonávať zárobkovú činnosť alebo starostlivosť o dieťa začala zabezpečovať iná fyzická alebo právnická osoba.
Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny
0 0
Jozef Mihál Jozef Mihál

Jozef Mihál je offline (nepripojený) Jozef Mihál

Lektor - dane, mzdy a odvody a poslanec NRSR (SaS) ...viac
Konečne mám troška času vyjadriť sa zrozumiteľnejšie.

Sociálna poisťovňa zatrúbila na ústup. Dnes je jasné a chápe to aj SP, že podmienka riadnej starostlivosti nie je splnená len a len vtedy, ak sa o dieťa stará profiopatrovateľka alebo je dieťa v predškolskom zariadení.

Takže matky, pracujúce na dohodu, pokiaľ majú dieťa doma a nemajú profiopatrovateľku, sú aj naďalej poistenkyňami štátu na dôchodkové poistenie - nemusia sa odhlasovať.

Viac na blogu v nedeľu.
0 0
simonalis simonalis

simonalis je offline (nepripojený) simonalis

No dámy a páni, ja som potrebovala noc, aby som stravila tuto informaciu, nakoniec z toho vyjdeme ako hysterky, co nevedia citat, ja si spominam, ze v tej info zo SP bola veta:"je pravne BEZVYZNAMNE, kde a ako dlho matka dohodu vykonava a kto sa pocas toho stara o dieta", no a zrazu to pravne vyznamne je? jasne, ze ustupuju, len nam ponukaju len prst a nie celu ruku! Ja si stale myslim, ze aj ked by sme pracovali mimo domu, mame narok byt doch. poistene. Podla ustavy obcan moze vsetko, co mu zakon nezakazuje a to, ze v novom zakone uz nie je pozitivne vymedzene, ze "podmienka riadnej starostlivosti je splnena aj ked zena pracuje na dohodu a o dieta sa pocas toho stara druhy rodic alebo ina osoba", neznamena to , ze je to naopak, to by to v tom zakone muselo byt vymedzene negativne, teda ze"podmienka ridnej starostlivosti nie je splnena ak pocas vykonu dohody je dieta s druhym rodicom..." ved ak by sme sa riadili ich vykladom, tak by zena nemohla ist ani ku kadernicke, ani navstevovat kurz anglictiny... to tam taktiez nie je pozitivne vymedzene a neznamena to, ze ak to zena robi, tak nesplna podmienku riadnej starostlivosti??? mna by este zaujimalo, koho povazuju za tu plnoletu fyzicku osobu, spada tam aj druhy rodic? to nemoze s dietatom ostat sam? a co jeho rodicovske prava, ktore tu uz spomenut boli? mna len nadalej utvrdzuju, ze nie su schopni vytvorit ani poriadny zakon, a potom svoju neschopnost hasia dalsimi "bludmi" stavim sa ale, ze sa naslo par mamiciek, ktore sa odhlasili, prave pre ten list, ktory podla SP ani pre ne nebol...
tak len tolko, musela som sa trochu ukludnit...
0 0
simonalis simonalis

simonalis je offline (nepripojený) simonalis

Jozef Mihál Pozri príspevok
Konečne mám troška času vyjadriť sa zrozumiteľnejšie.

Sociálna poisťovňa zatrúbila na ústup. Dnes je jasné a chápe to aj SP, že podmienka riadnej starostlivosti nie je splnená len a len vtedy, ak sa o dieťa stará profiopatrovateľka alebo je dieťa v predškolskom zariadení.

Takže matky, pracujúce na dohodu, pokiaľ majú dieťa doma a nemajú profiopatrovateľku, sú aj naďalej poistenkyňami štátu na dôchodkové poistenie - nemusia sa odhlasovať.

Viac na blogu v nedeľu.
Pan Mihal, myslim si, ze SP to este stale nechape, lebo pouziva pojmy "osobne" a "ina fyzicka osoba", ale verim, ze casom to dojde aj im
0 0
saskia26 saskia26

saskia26 je offline (nepripojený) saskia26

simonalis Pozri príspevok
No dámy a páni, ja som potrebovala noc, aby som stravila tuto informaciu, nakoniec z toho vyjdeme ako hysterky, co nevedia citat, ja si spominam, ze v tej info zo SP bola veta:"je pravne BEZVYZNAMNE, kde a ako dlho matka dohodu vykonava a kto sa pocas toho stara o dieta", no a zrazu to pravne vyznamne je? jasne, ze ustupuju, len nam ponukaju len prst a nie celu ruku! Ja si stale myslim, ze aj ked by sme pracovali mimo domu, mame narok byt doch. poistene. Podla ustavy obcan moze vsetko, co mu zakon nezakazuje a to, ze v novom zakone uz nie je pozitivne vymedzene, ze "podmienka riadnej starostlivosti je splnena aj ked zena pracuje na dohodu a o dieta sa pocas toho stara druhy rodic alebo ina osoba", neznamena to , ze je to naopak, to by to v tom zakone muselo byt vymedzene negativne, teda ze"podmienka ridnej starostlivosti nie je splnena ak pocas vykonu dohody je dieta s druhym rodicom..." ved ak by sme sa riadili ich vykladom, tak by zena nemohla ist ani ku kadernicke, ani navstevovat kurz anglictiny... to tam taktiez nie je pozitivne vymedzene a neznamena to, ze ak to zena robi, tak nesplna podmienku riadnej starostlivosti??? mna by este zaujimalo, koho povazuju za tu plnoletu fyzicku osobu, spada tam aj druhy rodic? to nemoze s dietatom ostat sam? a co jeho rodicovske prava, ktore tu uz spomenut boli? mna len nadalej utvrdzuju, ze nie su schopni vytvorit ani poriadny zakon, a potom svoju neschopnost hasia dalsimi "bludmi" stavim sa ale, ze sa naslo par mamiciek, ktore sa odhlasili, prave pre ten list, ktory podla SP ani pre ne nebol...
tak len tolko, musela som sa trochu ukludnit...
simonalis, v tomto prípade, keby som bola mamička, čo sa odhlásila, tak by som sa išla znovu prihlásiť a odvolám sa na ich "dovysvetlenie" a nech ma znovu prihlásia.
Naozaj to teraz tak vyzerá, že čo sa mi mamičky vôbec rozčuľujeme, veď sme o nič neprišli a zle sme si to vysvetlili.
Ale podstata bola týmto splnená, hlavne že sme naďalej poistené.
0 0
kleopatra29 kleopatra29

kleopatra29 je offline (nepripojený) kleopatra29

No milé dámy, ja som bola na SP informovať sa ako to všetko vlastne je, a "milá" pani ma šokla informáciou, že ja som bola automaticky odhlásená, hoci som nič nevypisovala, a nepodpisovala, vraj proste nespĺňam podmienku riadnej starostlivosti... už ten výraz ani nemôžem vysloviť, lebo ma obracia v žalúdku a tak od 01.01.2010 nie som poistená, nikoho nezaujímalo, že podľa zákona o rodič.príspevku (keďže ho poberám od r.2008 a nežiadala som o navýšenie) smiem pracovať aj na dohodu. A k tomu prehláseniu, ako udala "saskia26" aj mne dali rovno prehlásenie, že v čase, keď ja pracujem na dohodu, je o dieťa postarané inou osobou - t.j.manželom, vtedy totiž nikoho nezaujímalo, kde prácu vykonávam, či doma, alebo inde, ako to teda teraz SP vie špecifikovať??? Pre mňa to teda vôbec nie je doriešené! Alebo už ja ničomu nerozumiem?! A o to asi ide, riadne nás zmiasť a vyzuť sa z toho.
0 0
simonalis simonalis

simonalis je offline (nepripojený) simonalis

kleopatra29, viem si predstavit, aky si musela mat tlak, tak toto je uz vrchol, pozerala som zakon o socialnom poisteni a o automatickom odhlaseni ani muk, inak by potom tie vyzvy ani neposielali a rovno nas poodhlasovali, no toto povazujem za vrchol drzosti statnych organov a dochadza mi trpezlivost, mne este na moj list neodpovedali, tak som zvedava

novinarov "opili rozkom" a my si to aj tak odnesieme, no nic prve kolo je za nami a musime priostrit
0 0
ivka70 ivka70

ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

Pripajam link z dnesneho SME, ktory potvrdzuje to, co uz pisal p. Mihal. Mna sa to sice netyka, ale mate moju plnu podporu. Drzte sa .

http://ekonomika.sme.sk/c/5228037/ca...poistenie.html
0 0
saskia26 saskia26

saskia26 je offline (nepripojený) saskia26

kleopatra29 Pozri príspevok
No milé dámy, ja som bola na SP informovať sa ako to všetko vlastne je, a "milá" pani ma šokla informáciou, že ja som bola automaticky odhlásená, hoci som nič nevypisovala, a nepodpisovala, vraj proste nespĺňam podmienku riadnej starostlivosti... už ten výraz ani nemôžem vysloviť, lebo ma obracia v žalúdku a tak od 01.01.2010 nie som poistená, nikoho nezaujímalo, že podľa zákona o rodič.príspevku (keďže ho poberám od r.2008 a nežiadala som o navýšenie) smiem pracovať aj na dohodu. A k tomu prehláseniu, ako udala "saskia26" aj mne dali rovno prehlásenie, že v čase, keď ja pracujem na dohodu, je o dieťa postarané inou osobou - t.j.manželom, vtedy totiž nikoho nezaujímalo, kde prácu vykonávam, či doma, alebo inde, ako to teda teraz SP vie špecifikovať??? Pre mňa to teda vôbec nie je doriešené! Alebo už ja ničomu nerozumiem?! A o to asi ide, riadne nás zmiasť a vyzuť sa z toho.
kleopatra, tak na toto by som sa v sociálnej poisťovni sťažovala, pretože si to sami nemôžu dovoliť. Vždy musí byť prihláška a odhláška. Sami na svojej stránke uvádzajú "a je povinná odhlásiť sa z dôchodkového poistenia do ôsmich dní od vzniku skutočnosti zakladajúcej zánik dôchodkového poistenia v pobočke príslušnej podľa miesta svojho trvalého pobytu, t. j. najneskôr do 8. januára 2010".
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať