jana007 recept na rožky, ktoré urobím večer, ale piecť ich budem až ráno, aby boli čerstvé?
Ahoj, Janka
tento recept mám vyskúšaný, dajú sa z neho robiť rožky, žemle, pletienky, aj sendviče:
Rožky na ráno:
250 ml vody
1 PL kryš. cukru
1 ČL soli
4 PL oleja
500 g HL múky špecky
1 kocka čerstvých kvasníc ( alebo 2 ČL sušených)
olej a mlieko na potretie ( cca 1-2 PL)
Večer si pripravíme cesto:
Kvasnice posypať cukrom, pridať vlažnú vodu ( kvások), nechať nakysnúť.
V mise zmiešať múku so soľou a pridať kvások. Vypracovať cesto ( klasicky, ako kysnuté). Misu prikryť čistou utierkou, vložiť do chladničky a nechať cez noc kysnúť ( dávam do chladničky na spodnú poličku). Ráno cesto znovu premiestiť a vytvarovať rožky, žemle, pletienky, alebo sendvič ( z tohoto množstva vyjdú cca 2ks menších sendvičov).
Vytvarované pečivo poukladáme na plech, vyložený papierom ( alebo na pomastený plech), potrieme olejom zmiešaným s troškou mlieka, môžeme posypať sezamom, makom, kmínom...atď.
Necháme na plechu ešte asi 15- 20 min podksynúť a
vložíme do studenej rúry. Pečieme asi 20-25 min./220 °C.
Hotovo...brú chuť