Zavrieť

Porady

Domáci chlieb

Podelím sa s Vami s receptom na pečený domáci chlieb, ktorý som dnes u kamarátky skúšala a veľmi mi chutil.

1 kg chlebovej múky / ak nie je môže byť aj hladká /
10 dkg grahamovej múky
droždie 1 aj 1/4 kocky
1 čaj.lyžička sody bicarbóny
3 uvarené zemiaky /stredné - postrúhať /
2 PL octu
1 PL kmínu
1 PL soli
Postup : z 1 dcl vody a 1 PL cukru urobíme z droždia kvások.Zo všetkých surovín pripravíme husté cesto. Vo vandlíku ho miesime asi 20.minút. Necháme ho kysnúť asi 3/4 hod. Opäť ho na doske pregúľame a urobíme bochník na vymastený a hr.múkou vysypaný pekáč.Cesto na husto popicháme ihlicou a necháme ho opäť trošku podkysnúť.El.trúbu si dáme vyhriať na 210 °C bochník potrieme čistou vodou a dáme piecť. Keď je povrch trošku začervenalý stiahneme teplotu na 160°C a necháme dopiecť. Keď chlebík vytiahneme potrieme vodou. Môžem Vám povedať že je výborný !!!!!
Usporiadat
bezradná bezradná

bezradná je offline (nepripojený) bezradná

knihomol I. stupňa
jana007 Pozri príspevok
Milé pekárky a pekári, nemáte náhodou nejaký recept na rožky, ktoré urobím večer, ale piecť ich budem až ráno, aby boli čerstvé?
ja som skúšala tento recept - rožky chutili

http://domacnost.sme.sk/c/4256811/up...rozky-zvladne-
to-kazdy.html

a ešte tieto som našla(zaujímavo vyzerajú, ale odskúšané nemám)

http://domacnost.sme.sk/c/4329652/up...-kaiserky.html
0 0
Mercedes116 Mercedes116

Mercedes116 je offline (nepripojený) Mercedes116

Dobrý den, ked som tu nasiel tému domáci chlieb, chcel by som sa spýtať či by mi niekto nevedel poradit resp, sa podelit so skusenostami so stavbou domácej pece na pečenie chleba, a pizze ?? Ja sa ju chystam postavit doma na zahrade, nejake knihy som nasiel na nete od vydavatelstva grada su tam dve knihy ale nemozem ich zohnat ze je stale vypredana vola sa ,,Zahradní pece na pizzu a chleba,, a ,,Zahradní pekárny,, ked som si ich chel objednat tak mi povedali ze najskôr o mesiac vopred dakujem vsetkým za odpoved prajem pekny den
Naposledy upravil Mercedes116 : 25.08.09 at 13:07 Dôvod: doplnenie textu
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
Mercedes116 Pozri príspevok
Dobrý den, ked som tu nasiel tému domáci chlieb, chcel by som sa spýtať či by mi niekto nevedel poradit resp, sa podelit so skusenostami so stavbou domácej pece na pečenie chleba, a pizze ?? Ja sa ju chystam postavit doma na zahrade, nejake knihy som nasiel na nete od vydavatelstva grada su tam dve knihy ale nemozem ich zohnat ze je stale vypredana vola sa ,,Zahradní pece na pizzu a chleba,, a ,,Zahradní pekárny,, ked som si ich chel objednat tak mi povedali ze najskôr o mesiac vopred dakujem vsetkým za odpoved prajem pekny den
Nie je len jedno vydavateľstvo ....

http://www.martinus.sk/?uItem=52189

http://www.martinus.sk/?uItem=53111
0 0
rotvik1965 rotvik1965

rotvik1965 je offline (nepripojený) rotvik1965

Ak máte nejaký vyskúšaný návod na pečenie domáceho chleba prosím napíšte ho sem. Aj do elektrickej pekárne aj v rúre.
0 0
smudla smudla

smudla je offline (nepripojený) smudla

jana007 Pozri príspevok
recept na rožky, ktoré urobím večer, ale piecť ich budem až ráno, aby boli čerstvé?
Ahoj, Janka

tento recept mám vyskúšaný, dajú sa z neho robiť rožky, žemle, pletienky, aj sendviče:

Rožky na ráno:
250 ml vody
1 PL kryš. cukru
1 ČL soli
4 PL oleja
500 g HL múky špecky
1 kocka čerstvých kvasníc ( alebo 2 ČL sušených)
olej a mlieko na potretie ( cca 1-2 PL)

Večer si pripravíme cesto:
Kvasnice posypať cukrom, pridať vlažnú vodu ( kvások), nechať nakysnúť.
V mise zmiešať múku so soľou a pridať kvások. Vypracovať cesto ( klasicky, ako kysnuté). Misu prikryť čistou utierkou, vložiť do chladničky a nechať cez noc kysnúť ( dávam do chladničky na spodnú poličku). Ráno cesto znovu premiestiť a vytvarovať rožky, žemle, pletienky, alebo sendvič ( z tohoto množstva vyjdú cca 2ks menších sendvičov).
Vytvarované pečivo poukladáme na plech, vyložený papierom ( alebo na pomastený plech), potrieme olejom zmiešaným s troškou mlieka, môžeme posypať sezamom, makom, kmínom...atď.
Necháme na plechu ešte asi 15- 20 min podksynúť a vložíme do studenej rúry. Pečieme asi 20-25 min./220 °C.
Hotovo...brú chuť
Naposledy upravil smudla : 01.10.09 at 15:27 Dôvod: preklepy
0 0
deane7 deane7

deane7 je offline (nepripojený) deane7

Bambit Pozri príspevok
Podelím sa s Vami s receptom na pečený domáci chlieb, ktorý som dnes u kamarátky skúšala a veľmi mi chutil.

1 kg chlebovej múky / ak nie je môže byť aj hladká /
10 dkg grahamovej múky
droždie 1 aj 1/4 kocky
1 čaj.lyžička sody bicarbóny
3 uvarené zemiaky /stredné - postrúhať /
2 PL octu
1 PL kmínu
1 PL soli
Postup : z 1 dcl vody a 1 PL cukru urobíme z droždia kvások.Zo všetkých surovín pripravíme husté cesto. Vo vandlíku ho miesime asi 20.minút. Necháme ho kysnúť asi 3/4 hod. Opäť ho na doske pregúľame a urobíme bochník na vymastený a hr.múkou vysypaný pekáč.Cesto na husto popicháme ihlicou a necháme ho opäť trošku podkysnúť.El.trúbu si dáme vyhriať na 210 °C bochník potrieme čistou vodou a dáme piecť. Keď je povrch trošku začervenalý stiahneme teplotu na 160°C a necháme dopiecť. Keď chlebík vytiahneme potrieme vodou. Môžem Vám povedať že je výborný !!!!!
Tak toto je skutočne recept na chlieb. Lebo tie akože chleby čo idú do toho prášky, olej, mlieko, to nie je chlieb. Ale aj tie chutia na raňajky ku kakau. No clieb je chlieb. Ten sa nedá nahradiť.
0 0
viktorviktor viktorviktor

viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

1 PL kmínu - a toho kmína treba aj uviazať aby nič neukradol ? :-)))
0 0
MiaWallace MiaWallace

MiaWallace je offline (nepripojený) MiaWallace

Ahoj. Ja robím chlieb v domácej pekárni takto:
Do 3 dl vody prípadne mlieka dám 1 čl octu, 1/2 l hladkej múky (meriam to v odmerke - je to tak jednoduchšie), 1/2 l múkovej zmesi (v rôznom pomere namiešam grahamovú, ražnú, špaldovú múku, vločky, pšeničné otruby...) ak pečiem biely chlieb namiesto múkovej zmesi dám 1/2 l polohrubej múky.
Ďalej pridám 1 čl soli, 1 čl cukru, 1 čl rasce, ľanové semienka, nasekané vlašské orechy, trochu olivového oleja, prípadne kúsok masla, 2-3 uvarené roztlačené vychladnuté zemiaky a navrch rozdrobím 1/4 kocky droždia. Pekáreň nastavím na nočné pečenie na program klasik a ráno mám upečený chlebík, ktorý krásne rozvonia celú kuchyňu
0 0
deane7 deane7

deane7 je offline (nepripojený) deane7

a je to zdravé jesť teplý chlieb?
Dáva niekto namiesto vody aj kefír? Že je chlieb lepší?
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
Takže hrnčekový celozrný chlieb - vyskúšaný obľúbený:

1 šálka a ešte asi 2cm druhej teplá voda
1/2 balíčka instantného droždia
1 PL medu (alebo 1čl hnedého cukru(
1kl soli
2 okopisté šálky hladkej múky
1 okopistá šálka celozrnej (grahamovej) múky
Hrsť rasce,
hrsť rôznych semienok (podľa toho čo je práve doma ľan, sezam, tekvica) alebo hrsť nasekaných vlašských orechov
1pl olej (rôzne olivový, orechový, sójový, repkový, tekvicový...)
Ja zvyknem pridávať aj pl byliniek (zázvor, rozmarín, majoránka alebo iné )

Viem tie okopisté šálky sú čudná miera, ale suseda nám to raz takto ukázala.
Program šprint, svetlá farba. Len v našej pekárni treba dostriehnuť keď sa dopečie a hneď vybrať, lebo inak sa vysuší. Zabalím do utierky položím na rošt a kým vychladne spravím nejakú zeleninovú nátierku. mňam
0 0
danushka danushka

danushka je offline (nepripojený) danushka

500 ml vody
2 ČL soli
2 PL octu
4 PL oleja
250 g celozrnnej múky
500 g hladkej múky
balíček sušeného droždia
1/2 PL rasce, 1 PL majoránky, 1 PL semiačok

...zvoliť program na pečenie celozrnného chlebíka

Tento chlebík je u nás doma základným receptom a takmer denne si ho pečieme a stále sa nám neprejedol, chlebík je báječný, vyskúšajte .
0 0
0123misa 0123misa

0123misa je offline (nepripojený) 0123misa

ahojte ma tu niekto recept aj na domace rozky, zemle? velmi by som to ocenila ,, dakujem.
0 0
ivonk ivonk

ivonk je offline (nepripojený) ivonk

ahoj, ja som si kupila Moulinex XXL Baquette, najnovšia pekárnička aj na bagety (rožky), v priloženej knížke - návody je aj jeden zakladný recept na ne, žiaľ teraz som v robote a nemám ho v hlave, robila som ho len raz, lebo pekárničku mám od tohto pondelka.
0 0
58vlasta 58vlasta

58vlasta je offline (nepripojený) 58vlasta

0123misa Pozri príspevok
ahojte ma tu niekto recept aj na domace rozky, zemle? velmi by som to ocenila ,, dakujem.
Môj recept na domáce rožky:

1/2 kg múky hl.
1/4 l mlieka
pol kocky droždia
60 g tuku
1 KL soli
1 KL cukru

Droždie necháme v mlieku s cukrom nakysnúť. Potom všetky ingrediencie zmiešame / ja dám polovicu hladkej - polovicu polohrubej múky/ a necháme vykysnúť. Po vykysnutí rozdelíme na štyri časti, vyvaľkáme, rozrežeme na štvrtiny a sformujeme rožky - zošúľame od širšej časti k špicu, ale ja robím opačne - od špicu k širšej časti... Necháme 20 minút na plechu vykysnúť a pečieme 20 minút pri 180°C. Nemám pekáreň...
http://varecha.pravda.sk/recepty/kys...486-pouzi.html
http://varecha.pravda.sk/recepty/syr...30-recept.html
0 0
Rika Rika

Rika je offline (nepripojený) Rika

2 okopisté šálky hladkej múky
1 okopistá šálka celozrnej (grahamovej) múky

Čo znamená okopisté, ja som si najprv myslela, že to máš preklep?
Je to niečo ako kopcovité?

Veľmi sa mi ten recept páči, chcem ho vyskúšať, tak by som ho nerada pokazila.
0 0
marulik marulik

marulik je offline (nepripojený) marulik

okopitá - je nárečove kopcovitá
0 0
DanielaSL DanielaSL

DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

Mama troch dospelých detí
danushka Pozri príspevok
500 ml vody
2 ČL soli
2 PL octu
4 PL oleja
250 g celozrnnej múky
500 g hladkej múky
balíček sušeného droždia
1/2 PL rasce, 1 PL majoránky, 1 PL semiačok

...zvoliť program na pečenie celozrnného chlebíka

Tento chlebík je u nás doma základným receptom a takmer denne si ho pečieme a stále sa nám neprejedol, chlebík je báječný, vyskúšajte .
Hm...s majoránkou som ešte chlebík neskúšala, najbližšie urobím, dúfam, že nebude vadiť, keď miesto vody a octu použijem acidofilné mlieko. A musím zredukovať aj množstvo...pre nás dvoch by to bol veľký chlebík.
0 0
DanielaSL DanielaSL

DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

Mama troch dospelých detí
deane7 Pozri príspevok
a je to zdravé jesť teplý chlieb?
Dáva niekto namiesto vody aj kefír? Že je chlieb lepší?
Ja dávam - ale acidofilné mlieko..neznášam vôňu octu a ani ho nepoužívam, len na nakladanie uhoriek a cvikle.
A tiež mám dojem, že je chlebík takto chutnejší.
1 0
Rika Rika

Rika je offline (nepripojený) Rika

hrnčekový celozrný chlieb - vyskúšaný obľúbený:

1 šálka a ešte asi 2cm druhej teplá voda
1/2 balíčka instantného droždia
1 PL medu (alebo 1čl hnedého cukru(
1kl soli
2 okopisté šálky hladkej múky
1 okopistá šálka celozrnej (grahamovej) múky

Bettylou, už som ho vyskúšala. Trošku som neodhadla to dávkovanie vody - tie 2 cm šálky, ale je naozaj výborný, myslím, že doteraz najchutnejší recept, čo som doteraz skúšala
Naposledy upravil Rika : 20.05.10 at 11:43
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
Rika Pozri príspevok
hrnčekový celozrný chlieb - vyskúšaný obľúbený:

1 šálka a ešte asi 2cm druhej teplá voda
1/2 balíčka instantného droždia
1 PL medu (alebo 1čl hnedého cukru(
1kl soli
2 okopisté šálky hladkej múky
1 okopistá šálka celozrnej (grahamovej) múky

Bettylou, už som ho vyskúšala. Trošku som neodhadla to dávkovanie vody - tie 2 cm šálky, ale je naozaj výborný, myslím, že doteraz najchutnejší recept, čo som doteraz skúšala
Som rada, že chutil. Asi záleží aj aká široká šálka. Radšej kvapku vody menej, potom lepšie vykysne.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať