Zavrieť

Porady

Daň z motorových vozidiel 2013

Zmeny od 1.1.2013
- Od 1. januára 2013 predmetom dane z motorových vozidiel je motorové vozidlo a
prípojné vozidlo kategórie M, N a O, ktoré je evidované v Slovenskej republike a používa
sa na podnikanie alebo na činnosti, z ktorých príjmy sú predmetom dane z príjmov.
Z uvedeného vyplýva, že od 1. januára 2013 predmetom dane bude len vozidlo, ktoré
je evidované v Slovenskej republike, bez ohľadu na to, kde sa vozidlo bude používať na
podnikanie. To znamená, že vozidlá, ktoré majú pridelené evidenčné číslo v zahraničí,
v zdaňovacom období roku 2013 už nebudú podliehať dani z motorových vozidiel, a to
i napriek tomu, že sa vozidlo bude používať na podnikanie na území Slovenskej republiky.
- Na základe uvedenej úpravy, pri vyplácaní cestovných
náhrad zamestnancovi za používanie vozidla na služobné cesty je daňovníkom dane
zamestnávateľ, bez ohľadu na to, či zamestnanec je držiteľom tohto vozidla alebo nie je.

- Od 1. januára 2013 daňovník nemá oznamovaciu povinnosť pri vzniku daňovej povinnosti k dani z motorových vozidiel, ale iba pri jej zániku.
- Došlo k zmene výpočtu pomernej časti dane za zdaňovacie obdobie.
Pomerná časť dane za zdaňovacie obdobie r. 2013 sa vypočíta ako súčin jednej
tristošesťdesiatpätiny a v priestupnom roku jednej tristošesťdesiatšestiny ročnej sadzby dane
a počtu kalendárnych dní, v ktorých sa vozidlo používalo na podnikanie alebo na prepravu
uskutočnenú mimo výkonu vo verejnom záujme. Daňovník je povinný pomernú časť dane
zaplatiť v lehote na podanie daňového priznania.
Usporiadat
mariannka13 mariannka13

mariannka13 je offline (nepripojený) mariannka13

Môžte mi niekto povedať, čo sa považuje za čas, kedy sa vozidlo používalo na podnikanie? máme nákladné autá, ktoré sú prevažne v zahraničí... na Slovensku sú tak 2-3 krát do roka v prípade potreby servisu. Mám celý čas, ktorý je na SR brať že sa vozidlo používalo na podnikanie alebo iba ten čas kedy vozidlo naložilo alebo vyložilo??? Ďakujem
0 0
psps psps

psps je offline (nepripojený) psps

mariannka13 Pozri príspevok
Môžte mi niekto povedať, čo sa považuje za čas, kedy sa vozidlo používalo na podnikanie? máme nákladné autá, ktoré sú prevažne v zahraničí... na Slovensku sú tak 2-3 krát do roka v prípade potreby servisu. Mám celý čas, ktorý je na SR brať že sa vozidlo používalo na podnikanie alebo iba ten čas kedy vozidlo naložilo alebo vyložilo??? Ďakujem
Aj mňa by to zaujímalo.

"""Od 1. januára 2013 daňovník nemá oznamovaciu povinnosť pri vzniku daňovej povinnosti k dani z motorových vozidiel, ale iba pri jej zániku.""" a v roku 2012 bola oznamovacia povinnosť teda prihlásiť vznik aj keď zamestnávateľ poslal zamestnanca na služobku?

v roku 2013 nemá oznamovaciu povinnosť, len odhlasovaciu, ale ako je to pri zamestnancoch a služobkách? Nechodia na služobky každý deň. To za každým keď na ňu pôjde, tak firma nemusí prihlásiť, ale musí odhlásiť? A ako to bude v praxi? Tých služobiek bude trebárs 100krát do roka, tak 100krát do roka treba odhlásiť?
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

psps Pozri príspevok
Aj mňa by to zaujímalo.

"""Od 1. januára 2013 daňovník nemá oznamovaciu povinnosť pri vzniku daňovej povinnosti k dani z motorových vozidiel, ale iba pri jej zániku.""" a v roku 2012 bola oznamovacia povinnosť teda prihlásiť vznik aj keď zamestnávateľ poslal zamestnanca na služobku? Nebola

v roku 2013 nemá oznamovaciu povinnosť, len odhlasovaciu, ale ako je to pri zamestnancoch a služobkách? Nechodia na služobky každý deň. To za každým keď na ňu pôjde, tak firma nemusí prihlásiť, ale musí odhlásiť? A ako to bude v praxi? Tých služobiek bude trebárs 100krát do roka, tak 100krát do roka treba odhlásiť?
Vtexte.
0 0
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

§ 84
Predmet dane

(1) Predmetom dane z motorových vozidiel je motorové vozidlo a prípojné vozidlo kategórie M, N a O38) (ďalej len „vozidlo"), ktoré je evidované38a) v Slovenskej republike a používa sa na podnikanie12) alebo na činnosti, z ktorých plynúce príjmy sú predmetom dane z príjmov39) (ďalej len „podnikanie").

(2) Predmetom dane z motorových vozidiel nie je vozidlo
a) používané na skúšobné jazdy, ktoré má pridelené zvláštne evidenčné číslo,40)
b) určené na vykonávanie špeciálnych činností, ktoré nie je určené na prepravu a v osvedčení o evidencii časť I a osvedčení o evidencii časť II45aa) je označené ako špeciálne vozidlo.41)


§ 85
Daňovník

(1) Daňovníkom je fyzická osoba alebo právnická osoba, alebo ich organizačná zložka zapísaná do obchodného registra, ktorá
a) je ako držiteľ vozidla zapísaná v osvedčení o evidencii časť I a osvedčení o evidencii časť II45aa);42) ak ide o prenájom vozidla bez predkupného práva, daňovníkom je osoba, ktorá je zapísaná v dokladoch vozidla ako vlastník,
b) používa vozidlo, v osvedčení o evidencii časť I a osvedčení o evidencii časť II45aa) ktorého je ako držiteľ vozidla zapísaná osoba, ktorá zomrela, bola zrušená alebo zanikla,
c) používa vozidlo, v osvedčení o evidencii časť I a osvedčení o evidencii časť II45aa) ktorého je ako držiteľ vozidla zapísaná osoba, ktorá nepoužíva vozidlo na podnikanie.

(2) Daňovníkom je tiež
a) zamestnávateľ, ak vypláca cestovné náhrady42a) zamestnancovi za použitie vozidla; to neplatí, ak zamestnávateľom je vyšší územný celok, do rozpočtu ktorého plynie daň z motorových vozidiel,
b) stála prevádzkareň43) alebo iná organizačná zložka43) osoby s trvalým pobytom alebo sídlom v zahraničí.


§ 89
Vznik a zánik daňovej povinnosti

(1) Daňová povinnosť vzniká dňom použitia vozidla na podnikanie, ak odsek 3 neustanovuje inak.

(2) Daňová povinnosť zaniká dňom, ktorým sa vozidlo prestalo používať na podnikanie.

(3) Daňová povinnosť právneho nástupcu daňovníka, ktorý bol zrušený bez likvidácie, vzniká dňom nasledujúcim po zániku daňovníka, ktorý bol zrušený bez likvidácie.


§ 90
Oznamovacia povinnosť, zdaňovacie obdobie a daňové priznanie

(1) Daňovník, ktorému zanikne daňová povinnosť v priebehu zdaňovacieho obdobia, je povinný oznámiť túto skutočnosť príslušnému správcovi dane podľa § 99 ods. 5 alebo ods. 6 do 30 dní odo dňa zániku daňovej povinnosti okrem daňovníka podľa § 85 ods. 2 písm. a).

(2) Daňovník je povinný podať daňové priznanie za zdaňovacie obdobie do 31. januára po uplynutí tohto zdaňovacieho obdobia miestne príslušnému správcovi dane a v tejto lehote je daň splatná, ak odseky 3 až 6 neustanovujú inak.



§ 91
Preddavky na daň a platenie dane

(1) Preddavok na daň je platba na daň, ktorú je daňovník povinný platiť v priebehu zdaňovacieho obdobia.

(2) Daňovník, ktorého predpokladaná daň u jedného správcu dane presiahne 660 eur a nepresiahne 8 292 eur, je povinný platiť štvrťročné preddavky na daň na bežné zdaňovacie obdobie, a to vo výške jednej štvrtiny predpokladanej dane. Štvrťročné preddavky na daň sú splatné do konca príslušného kalendárneho štvrťroka.

(3) Daňovník, ktorého predpokladaná daň u jedného správcu dane presiahne 8 292 eur, je povinný platiť mesačné preddavky na daň na bežné zdaňovacie obdobie, a to vo výške jednej dvanástiny predpokladanej dane. Mesačné preddavky na daň sú splatné do konca príslušného kalendárneho mesiaca.

(4) Daňovník, ktorého predpokladaná daň u jedného správcu dane nepresiahne 660 eur, a daňovník, ktorému vznikne daňová povinnosť v priebehu zdaňovacieho obdobia, preddavky na daň na bežné zdaňovacie obdobie neplatí.

(5) Predpokladaná daň je súčet ročnej sadzby dane uvedenej v platnom všeobecne záväznom nariadení44) za každé vozidlo, ktoré je predmetom dane k 1. januáru bežného zdaňovacieho obdobia a nie je oslobodené od dane.

(6) Daňovník podľa odsekov 2 a 3 vyrovná celoročnú daň v lehote na podanie daňového priznania.

(7) Pri vzniku a zániku daňovej povinnosti v priebehu zdaňovacieho obdobia a ak vznikne a zanikne daňová povinnosť v jeden deň, je daňovník povinný zaplatiť pomernú časť dane v lehote na podanie daňového priznania. Pomerná časť dane sa vypočíta ako súčin jednej tristošesťdesiatpätiny a v priestupnom roku jednej tristošesťdesiatšestiny ročnej sadzby dane a počtu kalendárnych dní, v ktorých sa vozidlo používalo na podnikanie.

(8) Pomernú časť dane vypočítanú ako súčin jednej tristošesťdesiatpätiny a v priestupnom roku jednej tristošesťdesiatšestiny ročnej sadzby dane a počtu kalendárnych dní, v ktorých sa vozidlo používalo na prepravu uskutočnenú mimo výkonu vo verejnom záujme, je daňovník povinný zaplatiť v lehote na podanie daňového priznania.

cely zakon tu: http://www.zakonypreludi.sk/zz/2004-582
7 0
zuzana zuzana

zuzana je offline (nepripojený) zuzana

Ak obec získala nenávr.finančný príspevok z EÚ na kúpu vozidiel, tieto vozidlá dala do správy svojej organizácii, ktorej je zriaďovateľom, vozidlá sa používajú iba na účel vymedzený v projekte, nemôže sa s nimi podnikať, je povinná táto organizácia, ktorá ich má v správe za tieto vozidlá platiť daň z motorových vozidiel?
0 0
suklova suklova

suklova je offline (nepripojený) suklova

Ako je to v prípade, ak manželia vlastnia auto, ktoré nie je v majetku firmy. Manžel má svoju firmu a manželka tiež. Doteraz len manželka využívala auto na podnikateľ.účely a ona platila aj daň. Lenže aj manžel chce využívať to isté auto na svoje podnikateľské účely.
Musia obaja zaplatiť daň z motorových vozidiel alebo ako to je?
0 0
Sarlotka Sarlotka

Sarlotka je offline (nepripojený) Sarlotka

teraz som si vsimla ak pouzivate tlacivo na oznamenie zaniku zo vzorov tlaciv na drsr nezabudnite zmenit paragraf

oznamenie zaniku bolo v roku 2012 podľa § 90 ods 2
oznamenie zaniku je v roku 2013 podľa § 90 ods 1
5 0
Ester plus Ester plus

Ester plus je offline (nepripojený) Ester plus

Ak sa auto kúpilo v roku 2012 a nebolo podané oznámenie o používaní kvôli oprave, tak v roku 2013, keď sa ešte stále nepoužíva je potrebné podať oznámenie o zániku daňovej povinnosti, alebo to nechať tak a nič neoznamovať?
0 0
wirgi wirgi

wirgi je offline (nepripojený) wirgi

Ak nebolo prihlásené v roku 2012 a nepodávali ste DP, tak nie je potrebné dávať oznámenie o zániku daň. povinnosti. Za rok 2013 zaplatíte pomernú časť dane podľa toho, kedy začnete auto používať.
1 0
heket heket

heket je offline (nepripojený) heket

Ester plus Pozri príspevok
Ak sa auto kúpilo v roku 2012 a nebolo podané oznámenie o používaní kvôli oprave, tak v roku 2013, keď sa ešte stále nepoužíva je potrebné podať oznámenie o zániku daňovej povinnosti, alebo to nechať tak a nič neoznamovať?
wirgi Pozri príspevok
Ak nebolo prihlásené v roku 2012 a nepodávali ste DP, tak nie je potrebné dávať oznámenie o zániku daň. povinnosti. Za rok 2013 zaplatíte pomernú časť dane podľa toho, kedy začnete auto používať.
V tomto prípade, ak nie je auto používané na podnikanie z dôvodu opravy a teda ani prihlásené na daň z MV, sú náklady za jeho opravu uznané ako daňové výdavky?
0 0
Mirrrka Mirrrka

Mirrrka je offline (nepripojený) Mirrrka

Dobrý deň, mám otázku k dani z MV pri používaní súkromných aút na pracovných cestách. Zamestnanec ide na pracovnú cestu v pondelok (súkromným autom), na prac. ceste ostane do piatku (auto nepoužíva, odparkované v mieste kde sa zdržiava na prac. ceste), v piatok sadne do auta a vráti sa domov, pracovnú cestu ukončí v sobotu (hodinu po polnoci). Za ktoré dni mám zaplatiť daň? Za prvý a posledný? Za prvý, predposledný a posledný? Za všetky dni kedy trvala prac. cesta?

Ešte jedna otázka. Musí zamestnávateľ zamestnancovi vyplatiť všetky náhrady ktoré prislúchajú k použitiu súkromného auta? PHM + zákl. sadzba. Alebo mu môže po dohode (zamestnanec súhlasí) vyplatiť len PHM alebo len zákl. sadzbu za km?

Vopred ďakujem
0 0
Mirrrka Mirrrka

Mirrrka je offline (nepripojený) Mirrrka

Prosím, nikto nevie poradiť?
0 0
gulas gulas

gulas je offline (nepripojený) gulas

sme dopravna spolocnost, mame 80 suprav cize pre dan z motorovych vozidiel 160 ks aut, chcem sa opytat ked mi napr. LKW (tahac+naves) nejazdi koli tomu ze je v servise alebo ma buracku alebo je odstavka tak kazde taketo ukoncenie prerusenia mam oznamovat na DU alebo len ked LKW vyradim z majetku predajom tak vtedy posielam ukoncenie alebo v pri kazdom jednom preruseni?
kazde jedno prerusenie je zaznamenane v samostatnej evidencii a ani dany den nie je ziaden pohyb cez mytne brany
0 0
gulas gulas

gulas je offline (nepripojený) gulas

gulas Pozri príspevok
sme dopravna spolocnost, mame 80 suprav cize pre dan z motorovych vozidiel 160 ks aut, chcem sa opytat ked mi napr. LKW (tahac+naves) nejazdi koli tomu ze je v servise alebo ma buracku alebo je odstavka tak kazde taketo ukoncenie prerusenia mam oznamovat na DU alebo len ked LKW vyradim z majetku predajom tak vtedy posielam ukoncenie alebo v pri kazdom jednom preruseni?
kazde jedno prerusenie je zaznamenane v samostatnej evidencii a ani dany den nie je ziaden pohyb cez mytne brany
tu je oficialna odpoved DRSR BB

Kompetenčné centrum finančných operácií Banská Bystrica Vám na základe Vašej žiadosti oznamuje nasledovné:
Podmienka predmetu dane z motorových vozidiel je ustanovená v § 84 ods. 1 zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov (ďalej ?zákon č. 582/2004 Z. z.?). Jednou z podmienok predmetu dane v zdaňovacom období r. 2013 je používanie vozidla na podnikanie alebo na činnosti, z ktorých príjmy sú predmetom dane z príjmov.
Podľa § 89 zákona č. 582/2004 Z. z. daňová povinnosť vzniká dňom použitia vozidla na podnikanie a zaniká dňom, ktorým sa vozidlo prestalo používať na podnikanie.
Podľa § 90 ods. 1 zákona č. 582/2004 Z. z. daňovník, ktorému zanikne daňová povinnosť v priebehu zdaňovacieho obdobia, je povinný oznámiť túto skutočnosť príslušnému správcovi dane do 30 dní odo dňa zániku daňovej povinnosti okrem daňovníka, ktorým je zamestnávateľ podľa § 85 ods. 2 písm. a) zákona č. 582/2004 Z. z. (v zdaňovacom období roku 2013 oznamovacia povinnosť sa už nevzťahuje na vznik daňovej povinnosti).
Podľa § 91 ods. 7 zákona č. 582/2004 Z. z. pri vzniku a zániku daňovej povinnosti v priebehu zdaňovacieho obdobia a ak vznikne a zanikne daňová povinnosť v jeden deň, je daňovník povinný zaplatiť pomernú časť dane, ktorá sa vypočíta ako súčin jednej tristošesťdesiapätiny a v priestupnom roku ako súčin jednej tristošesťdesiašestiny ročnej sadzby dane a počtu kalendárnych dní, v ktorých sa vozidlo používalo na podnikanie.
Na základe uvedeného, ak u vozidla zanikne daňová povinnosť v priebehu zdaňovacieho obdobia niekoľkokrát (z akýchkoľvek dôvodov), daňovník je povinný podať oznámenie o zániku daňovej povinnosti.
Následne daňovník po ukončení zdaňovacieho obdobia podá daňové priznanie a vypočíta pomernú časť dane za dni, v ktorých vozidlo bolo predmetom dane.
V prípade, ak daňovník neoznámi zánik daňovej povinnosti v priebehu zdaňovacieho obdobia, má sa za to, že vozidlo bolo predmetom dane počas celého zdaňovacieho obdobia a daňovník je povinný v uvedenom prípade zaplatiť celoročnú daň v lehote na podanie daňového priznania. Ak daňovník zaplatí iba pomernú časť dane (bez podaných oznámení o zániku daňovej povinnosti) v takomto prípade správca dane uloží pokutu za nesplnenie si oznamovacej povinnosti [§ 154 ods. 1 písm. c) a § 155 ods. 1 písm. d) daňového poriadku] vo výške od 30 eur do 3000 eur.
8 0
martina1111 martina1111

martina1111 je offline (nepripojený) martina1111

ak potrebujem náhlasiť danovemu úradu zánik k dani z motorových vozidiel použijem staré tlačivo, kde bolo vznik/zánik alebo má danový úrad nejaké nové tlačivo?, príp. možte sem to nové tlačivo pripojiť? dakujem
0 0
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

martina1111 Pozri príspevok
ak potrebujem náhlasiť danovemu úradu zánik k dani z motorových vozidiel použijem staré tlačivo, kde bolo vznik/zánik alebo má danový úrad nejaké nové tlačivo?, príp. možte sem to nové tlačivo pripojiť? dakujem
stare tlacivo uvadza §90 ods. 2 ... teraz sa ohlasuje zanik podla § 90 ods. 1
3 0
Replasťačka Replasťačka

Replasťačka je offline (nepripojený) Replasťačka

Mám zmätok pri daňovej povinnosti zo súkromných vozidiel zamestnancov používaných pri služobných cestách.
Neohlasujem vznik, to vyplýva zo zákona ale pri takýchto vozidlách ani zánik a v DP z MV za rok 2013 vyčíslim daň za dobu použitia podľa počtu dní, v ktorých prebiehali služobné cesty ?
Naposledy upravil Replasťačka : 13.02.13 at 09:37
0 0
účtovník 007 účtovník 007

účtovník 007 je offline (nepripojený) účtovník 007

To by som aj ja chcela občas vedieť. ...viac
Replasťačka Pozri príspevok
Mám zmätok pri daňovej povinnosti zo súkromných vozidiel zamestnancov používaných pri služobných cestách.
Neohlasujem vznik, to vyplýva zo zákona ale pri takýchto vozidlách ani zánik a v DP z MV za rok 2013 vyčíslim daň za dobu použitia podľa počtu dní, v ktorých prebiehali služobné cesty ?
Áno, správne si si odpovedala.:-)
2 0
mondes mondes

mondes je offline (nepripojený) mondes

Prosím Vás, ak SZČO používa otcove auto na podnikanie, tak tiež nemusí vôbec odhlasovať, len do konca januára 2014 za dni, počas ktorých auto využíval na podnikanie zaplatí daň. Však?
0 0
kn-alka kn-alka

kn-alka je teraz online kn-alka

Jarka jméno mé :)
mondes Pozri príspevok
Prosím Vás, ak SZČO používa otcove auto na podnikanie, tak tiež nemusí vôbec odhlasovať, len do konca januára 2014 za dni, počas ktorých auto využíval na podnikanie zaplatí daň. Však?
Prečo ho chceš odhlasovať, keď ho chceš používať?
Mimochodom: prihlasovať sa nemusí, ale odhlasovať musíš... teda ak ho používa ako SZČO.
0 0
Načítať ďalšie