Zavrieť

Porady

Recepty starej mamy

Pridavam stranku so starymi slovenskymi receptami.

Recepty priniesli do "Dolnej zeme" /dnesne Srbsko/ Slovaci, ktori sa tam odstahovali po rokoch 1800, dodnes tam ziju a udrziavaju stare tradicie svojich predkov.

http://www.jankohrasko.sk/recepty/

Ak poznate stare tradicne recepty od vasich babiciek, pridajte ...
Naposledy upravil arizona : 08.05.13 at 09:02
Usporiadat
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Cestou z prechádzky som sa zastavila u jednej tety. Keďže nedávno sa tu na šutáku debatovalo o jedlách, ktoré sa varili niekedy dávno, tak dnes sme (teoreticky ) varili pšenové opatance, alebo u nás sa to volalo purgale, prípadne lopašovskí chlapci. Vyhrňte si rukávy, ideme na to:
Z múky - ja používam polohrubú, vody a soli urobíme cesto, trochu mäkšie ako na rezance. Pokrájame si ho na menšie kúsky. Každý vyšúľame na hrúbku prsta, trochu pocapkáme aby bol plochý, pokrájame na asi pol cm široké kúsky. Vo väčšej miske si umyjeme pšeno. Kúsky cesta dáme do umytého pšena, varechou miešame a obaľujeme cesto v pšene. Keď sú kúsky cesta obalené, dáme ich do kastróla, zalejeme horúcou vodou asi 2 cm nad opatance. Kastról zakryjeme a necháme variť asi 10 minút. Oheň vypneme a necháme dôjsť opatance podobne ako keď robíte ryžu, ale dlhšiu dobu, lebo pšeno je tvrdé. Medzitým si usmažíme na panvici nadrobno nakrájanú cibuľu do červena. Hotové opatance premiešame aby sa oddelili jednotlivé kúsky a zmiešame s opraženou cibuľou. Ak nám zostanú od obeda ešte holé opatance, tak budú na večeru zaliate horúcim mliekom. Dobrú chuť.
Ja som robila takto. Niekdajšia kolegyňa ich robila tak, že obalené pšenom z misy ich dávala variť vo vode ako rezance kým nevyplávajú navrch.
6 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať