Zavrieť

Porady

Ochrana osobných údajov kvôli firemným profilom na weboch tretích strán, Facebook, Twitter, atď.?

Dnes som sa pýtal podobnú otázku tu:
http://www.porada.sk/t254443-ochrana...m-na-webe.html
Ale tá otázka bola ohľadom vlastných webov, tj. ktoré priamo prevádzkujem ako firma a potreby ich ohlásenia, kvôli osobným údajom na ÚOOÚ, táto moja otázka sa však týka webov tretích strán, tj. weby ktoré prevádzkuje niekto iný, Facebook, Twitter a ja ako firma mám na nich len svoje profily.

Kedže porada pre každú ďalšiu otázku vyžaduje založenie nového príspevku, tak zakladám nový, tu.

Takže, keď mám založené profilové stránky na weboch tretích strán, napríklad mám firemný profil na Facebooku, Twitteri, či podobne a ľudia mi tam píšu komentáre pod mojimi príspevkami ktoré si tam ako firma uverejňujem, tak to znamená, že ja vlastne spracúvam osobné údaje týchto ľudí?

A teda mal by som všetky tie svoje sociálne profily hlásiť na ÚOOÚ? Alebo nie?

Teda to, že ja ako majiteľ/konateľ svojej s.r.o. napíšem občas na môj firemný Facebookový profil nejaký príspevok a teraz ľudia ktorí Facebookový profil mojej s.r.o. sledujú mi niečo odpovedia priamo na mojom profile, tak v momente, keď ja uvidím ich meno a priezvisko, myslím to meno a priezvisko pod ktorým sú registrovaní na Facebooku, resp. zbadám iné ďalšie údaje z ich Facebookového profilu, ktoré na ňom dobrovoľne vykvákali, tak v tom momente ako firma spracúvam ich osobné údaje?! Tj. ja majiteľ/konateľ svojej s.r.o. som si prečítal ich príspevok, vidiel som ich meno a priezvisko, alebo aj iné ďalšie údaje – tie sa mi na chvíľu uložili do pamäte v mojej hlave – a v tom momente vlastne moja s.r.o. spracovala osobné údaje tých ľudí?!? Áno, či nie?

Ospravedlňujem sa, že sa takto (zdanlivo) hlúpo pýtam, ale už mi je z tých všelijakých nariadení a byrokratov na Slovensku zle a pomaly, ale isto ma na tomto našom Slovensku nič neprekvapuje, ani keby to bola neviem aká absurdnosť.

Už by som sa fakt ani nedivil keby som kvôli firemnému profilu na Facebooku, či Twitteri musel ja ako firma vypracovávať komplexné zabezpečenie ochrany a zdokumentovanie bezpečnostných opatrení, či nejakú ďalšiu „potrebnú dokumentáciu“, ktorú tamtí byrokrati z ÚOOÚ požadujú.

Vďaka za odpoveď.
Naposledy upravil flector : 22.11.14 at 13:13
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času
    Ing. Ľubomír Janoška
    Takže, keď mám založené profilové stránky na weboch tretích strán, napríklad mám firemný profil na Facebooku, Twitteri, či podobne a ľudia mi tam píšu komentáre pod mojimi príspevkami ktoré si tam ako firma uverejňujem, tak to znamená, že ja vlastne spracúvam osobné údaje týchto ľudí?

    Nie, v tomto prípade nejde o spracúvanie osobných údajov, na ktoré by sa vzťahoval zákon. Vysvetlenie je v ust. § 3 ods. 2 písm. b/ zákona o ochrane osobných údajov:

    (2) Tento zákon sa nevzťahuje na osobné údaje, ktoré
    a) fyzická osoba spracúva pre vlastnú potrebu v rámci výlučne osobných alebo domácich činností, najmä vedenie osobného adresára alebo korešpondencie,
    b) boli získané náhodne bez predchádzajúceho určenia účelu a prostriedkov spracúvania, bez zámeru ich ďalšieho spracúvania v usporiadanom systéme podľa osobitných kritérií a nie sú ďalej systematicky spracúvané.

    Ďalším, podporným argumentom je skutočnosť, že v popísanej pozícii nie ste prevádzkovateľom.

    Ochrana osobných údajov kvôli firemným profilom na weboch tretích strán, Facebook, Twitter, atď.?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.