Zavrieť

Porady

Živnosť ako skytá forma zamestnania

Ahojte, sme malá slovenská firma a naši pracovníci (umýselne ich nenazývam zamestnancami) pracujú na živnosť. Pracovníci chodia denne do práce a každý mesiac dostávajú na základe faktúry zaplatené. Sú to rôzne pozície, od marketingu, cez administratívu až po programátorov. Priznám si, že pozície majú známky zamestnania. A dlhodobým cieľom firmy je prejsť na zamestnanecký pomer, aktuálne by to však znamenalo likvidačné zvýšenie nákladov firmy, aj vzhľadom na to, že rovnakým spôsobom zamestnávajú ľudí naši konkurenti.

Mám viacero otázok:
a) Či porušujeme nejaký zákon, platnú legislatívu?
b) Ktorý štátny orgán to má v kompetencii kontrolovať?
c) Aká je podľa Vás prax v kontrolovaní zo strany štátnych orgánov?
4 komentárov     zbaliť
veronikasad stačí anonymný podnet na IP, a uvidíš ten prievan vo firme ... Predpokladám, že výkon práce je v priestoroch "zamestnávatela", na prac.prostriedkoch "zamestnávatela" a prenájom priestorov a techniky "pracovníci" neplatia
mca82 Čiže znakom závislej činnosti sú: výkon práce u zamestnávateľa a na zariadení zamestnávateľa? Vieš mi poslať znenie zákona? Hľadal som to, ale neviem nájsť nič relevantné.
Ing. Ľubomír Janoška Zákonník práce, § 1 ods. 2 a 3
(2) Závislá práca je práca vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca, osobne zamestnancom pre zamestnávateľa, podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, v pracovnom čase určenom zamestnávateľom, za mzdu alebo odmenu.
(3) Závislá práca môže byť vykonávaná výlučne v pracovnom pomere, v obdobnom pracovnom vzťahu alebo výnimočne za podmienok ustanovených v tomto zákone aj v inom pracovnoprávnom vzťahu. Závislá práca nemôže byť vykonávaná v zmluvnom občianskoprávnom vzťahu alebo v zmluvnom obchodnoprávnom vzťahu podľa osobitných predpisov.
veronikasad Za mzdu alebo odmenu zo ZP vypadlo, takže ak aj bude niekto tvrdiť že robí zadarmo a splňa ostatné znaky závislej práce, je to na mastnú pokutu.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!

    Živnosť ako skytá forma zamestnania

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.