Zavrieť

Porady

ZAMESTNANY a ZIVNOST platba odvodov

som zamestnany a chcel by som si rozbehnut e shop , teda kupa tovaru za ucelom jeho predaja . , moja otazka , kedy nebudem platit odvody do zdrav a soc ,poistovni z podnikania teda len zo zamestania , chcem skusit podnikat a ked to bude rentabilne a e-shop dostatocne vyvinuty skoncim zo zamestanim .moj prijem sa bude pocitat zo zamestania a zamestavatel bude platit odvody , a z podnikania budem odvadzat 0€ odvody , predaj tovau z minimalnym ziskom , viac menej sezonny tovar ,rocny obrad cca 3000€ zo zivnosti , prijem zo zamestania 5000€
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

    Katy a R
    povinné poistenie SZČO v sociálnej poisťovni vznikne až po podaní DP za predch rok - od júla. Ale len vtedy - ak dosiahneš danú hranicu príjmu. http://www.socpoist.sk/szco-vjr/55165s
    Zdravotné odvody ako SZČO zaplatíš podľa RZZP (spraví ZP). Môžeš si zatiaľ (ak máš súbeh so zamestnaním) určiť nulové preddavky .

    janiely je offline (nepripojený) janiely

    účtovníčka janiely
    zdravotne odvody by sa neplatili (lebo sa platia z titulu pracovnopravneho vztahu), socialne odvody by sa prvy rok neplatili a od dalsieho roku by platili len v pripade ak za predchadzajuci rok prijmy z podnikania (szco) presiahnu zhruba nieco okolo 5000 eur (presne treba zistit).
    Katy a R nie je pravda, žeby sa zdravotné odvody neplatili, pretože sa platia z pracovnoprávneho vzťahu.
    zaplatí ich aj ako SZČO - podľa toho, aký bude mať príjem!
    janiely pravda, presnejsie je to takto: Pri vzniku oprávnenia na podnikanie má živnostník povinnosť registrovať sa v zdravotnej poisťovni a začať platiť preddavky na verejné zdravotné poistenie. Pokiaľ má živnostník súbeh, to znamená okrem podnikania je aj zamestnaný neplatí pre neho hranica minimálnych odvodov a môže si určiť, že z podnikania bude až do prvého ročného zúčtovania zdravotného poistenia platiť nulové preddavky. Potom však musí pamätať na to, že z dosiahnutých príjmov z podnikania mu môže vzniknúť nedoplatok, ktorý mu zdravotná poisťovňa vyčísli v ročnom zúčtovaní a zároveň mu vypočíta preddavky na zdravotné poistenie na ďalšie obdobie.

    ZAMESTNANY a ZIVNOST platba odvodov

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.