Zavrieť

Porady

Prevádzkareň v byte - zamietavé stanovisko odd.architektúry mesta, čo ďalej?

Dobrý deň poraďáci, chcem Vás veľmi pekne poprosiť o radu. Chcem si v mojom 3-izbovom byte, ktorého sme s manželom vlastníkmi, zriadiť oficiálne prevádzkareň - povedzme kreatívnu dielňu - manufaktúru. Výroba drobných dekoračných predmetov, kompletizácia šperkov, šitie dekoračných textílií a pod. Prevádzka by fungovala bez otváracích hodín pre verejnosť a bez zamestnávania cudzích osôb (samozamestnaním). Mala som záujem postupovať oficiálnou cestou a tak prvé čo je potrebné, je požiadať o zmenu účelu užívania jednej miestnosti (dielne), kde sa bude prevádzkovať podnikateľská činnosť. Tak som aj urobila. Kým sa dá žiadosť na stavebný úrad, je potrebné ešte požiadať o vyjadrenie odd. hlavného architekta mesta a RÚVZ. Poslala som žiadosti. Považovala som to naozaj len za papierovačku a ani vo sne by mi nenapadlo, že to bude inak. Architekt dal zamietavé stanovisko s odôvodnením (citoval vysvetlenie pojmov zo zákona čo je bytový dom, byt a obytná miestnosť), a nakoniec uviedol že "umiestnenie nebytovej výrobnej prevádzky v rámci funkčnej jednotky bytu je v rozpore s určením bytu a jeho obytnej miestnosti na trvalé bývanie". Veď práve pre tieto skutočnosti som ich žiadala o zmenu účelu užívania obytnej miestnosti. No proste ...
Moja otázka na Vás teda je, ako ďalej postupovať. Je možnosť sa proti tomu vyjadreniu niekde odvolať? Študovala som aj stavebný zákon. Je to tam napísané, že byt je na trvalé bývanie, ale so súhlasom stavebného úradu je možné užívať aj na iné účely. Tak ako teda? Poraďte prosím čo robiť??
6 komentárov     zbaliť
buchač Architekt dal zamietavé stanovisko s odôvodnením.....
========================================

Veľmi múdry človek a aj múdre rozhodnutie.
----------------------------------------------------------

Mimochodom, počula si už zvuk šijacieho stroja, ktorý hučí pár hodín denne ???
Lebo ja aj hej...jeden čas suseda o 2 poschodia (dokonca uhlopriečkovite) šila doma tie brlohy pre psov...
Dosť nepríjemný zvuk...
workerka 1) byt sa nachádza na prízemí
2) šijací stroj pri práci bude využitý len v minimálnej miere. Len na kompletáciu výrobkov. Možno tak dva krát do týždňa.
3) šijací stroj nebude priemyselný, ale určený pre domácnosť. Nie je rozdiel, či si doma šijem sukňu, alebo obliečku na vankúš. No neviem.
4) spájanie bižutérnych komponentov a výroba šperkov neprináša so sebou vôbec žiadny hluk.
Lenže to by museli úradnici aj zisťovať a nie od stola vydávať vyjadrenia.
kopretinka vôbec si sa nemala pýtať.........na kompletovanie bižutérnych komponentov a používanie domáceho šijacieho stroja hodinu do týždňa také niečo nepotrebuješ.By som chcela vidieť,ako všetci zo sashe.sk majú vybavené prevádzkárne
sosak presne tak, ako píše kopretinka, doplnil som do svojej odpovede.
workerka Veď práve, ale úradníci si asi myslia, že budem doma šiť kabáty ako Makyta :-) Väčšinou robím všetko ručne - ihla a niť. Prišívanie perličiek, háčkovanie a pod. Sashe je otázne nie kvôli prevádzkarňam, ale či vôbec majú živnosti.
kopretinka odvolaj sa a dopodrobna tam opíš,čo budeš robiť-háčkovať,štrikovať,ručne šiť,kompletovať bižu.....
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    BXLmiami je offline (nepripojený) BXLmiami

    BXLmiami
    A susedia Ti toto podpísali a schválili?Teda zo mňa by si podpis na toto nedostala.

    Hlasovalo 6 pouzivatelov

    Užitočné (4)
    taiko, Dav, Zitulda, arizona
    Otázka, nie odpoveď (1)
    Neužitočné (1)
    4
    6 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    workerka pokiaľ viem, tak vlastníci bytov môžu hlasovaním rozhodovať ako spoluvlastníci o všetkých veciach, ktoré sa týkajú správy domu, spoločných častí domu a spoločných zariadení domu, spoločných nebytových priestorov, príslušenstva a pozemku. Jedine ak by som mala záujem na túto činnosť využívať spoločné priestory, alebo nebytové priestory v spoluvlastníctve majú právo sa k tomu vyjadrovať. Toť môj názor.
    BXLmiami Rozumiem.Takže ak sused v paneláku nad Tebou rozhodne,že si v byte spraví kovodieľnu,je to v poriadku?
    kopretinka je rozdiel mať kovodieľňu alebo kompletovať bižutériu a sem tam ušiť nejaké textilné srdiečko vypchaté dutým vláknom.......zas nepreháňaj,BXL.........
    workerka presne ako píš kopretinka, je naozaj rozdiel v činnosti akú prevádzkuješ. Nejdem si do izby dať lis a lisovať plechy na autá. Apropo, v tom vyjadrení nie je ani zmienka, že by táto činnosť nebola vhodná na prevádzkovanie v byte. Problém je ten, že "umiestnenie výrobnej prevádzky v rámci funkčnej jednotky bytu je v rozpore s určením bytu a jeho obytnej miestnosti na trvalé bývanie". Mám smolu, že chcem vyrábať.
    sito A spálňa? Či deti sa tam nevyrábajú s istou mierou hlučnosti?
    taiko no ja by som pod to tiez svoj podpis nedal. Nevadilo by mi keby si doma niekto nieco robil, ale svojim podpisom by som sa nepripravil o moznost jednania, ak by sa sitie vankusikov zmenilo na obuvnicku, ci kovotepecku dielnu.
      zbaliť

    sosak je offline (nepripojený) sosak

    sosak
    Prečítaj si tieto informácie a podľa toho sa zariaď, hlavne si všimni aj to medzi riadkami...
    http://www.sbagency.sk/prevadzkaren-...e#.VV21KlKqlB8

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Doplnenie : Ak živnostenský úrad pri zakladaní živnosti od teba nežiadal zriadenie prevádzky, tak ju mať nemusíš a môžeš podnikať vo svojom byte.
    V prípade, že súčasťou podnikania je výrobná činnosť alebo väčšia manipulácia s tovarom, úrad bude zriadenie prevádzky vyžadovať a nedovolí prevádzkovať ju doma.
    http://www.sbagency.sk/prevadzkaren-...e#.VV25U1KqlB9

    Doplnenie doplnenia Vieš, že zriadenie prevádzkarne vo svojom byte nedosiahneš, pretože si to skúsila a dostala si zamietavé stanovisko architekta... Treba sa vrátiť na začiatok, tým myslím návštevu ŽÚ s tým že chceš zmeniť predmet podnikania, aby nežadali od teba zriadenie prevádzkarne. Na úvod, by som sa zamyslel nad názvom, pod ktorým chceš podnikať. Niektoré úradníčky pod názvom manufaktúra, alebo dielnička uvidia v očiach červenú farbu a hneď požadujú zriadenie prevádzkarne. Poraď sa s pracovníčkou, pri akých činnostiach nebudú žiadať prevádzkareň, resp. skús sama vymyslieť, aby predmet podnikania ukazoval na možnosť práce na doma, tým myslím napr. návrh módnych doplnkov v rozsahu voľnej živnosti a vyhotovenie vzorkov ( tu môže byť čokoľvek, napr. bižutéria,kovové doplnky...) Počítačový návrh, spracovanie a úpravy odevov s vyhotovením funkčného vzorku ( tu schováš tvoje šite )...
    Atď, atď. proste, aby tvoja činnosť poukazovala na možnosť fungovania vo svojom byte.
    Naposledy upravil sosak : 21.05.15 at 11:16
    8 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    workerka Takýchto článkov som už prečítala neúrekom. Aj tento konkrétne. Viem čo myslíš "medzi riadkami". Ale problém je to, že k tejto výrobnej činnosti ŽÚ požaduje zriadenie prevádzkarne. Už som s nimi o tom hovorila. Musí to byť samozrejme nebytový priestor a tak prirodzene som začala vybavovať "vyňatie miestnosti z bytového fondu". Snažila som sa riadne postupovať. Ale asi sa to nedá :-(, čož je úplne na dve veci, lebo prenajímať si niekde priestory, tak to nezarobím ani na slanú vodu. No nič, ostanem štátu ďalej na krku na ÚP.
    sosak ale v otázke nebolo spomenuté, že ŽÚ požaduje zriadenie prevádzky.
    kopretinka Kedysi okrem inej živnosti som mala aj výrobu bytových textilných doplnkov,nikto odo mňa žiadnu prevádzkáreň nevyžadoval....tak ti poviem,že aj keby si tú prevádzkáreň nemala,s takouto živnosťou by si sa neuživila.
    workerka Sosak, vyžiadanie stanoviska architeka a RUVZ bol prvý krok na získanie podkladov k žiadosti na stavebný úrad pre schválenie zmeny účelu užívania obytnej miestnosti. Keďže zriadenie prevádzkarne ŽU vyžaduje. Na ŽU som sa pýtala, že ak ušijem jednu vec za mesiac-dva, či mi treba prevádzkareň - odpoveď jednoznačne áno.
    sosak A to, že si sa pýtala či ti treba prevádzkareň bola chyba, lebo pri zakladaní živnosti ti musia sami od seba, povedať, že ti treba prevádzkareň.
    workerka Sosak, ďakujem za radu. ŽÚ akonáhle počuje VÝROBA, tak už vtedy sa im rozsvietia kontrolky :-) Je im úplne jedno čo ideš vyrábať. Skúsim ešte Tvoju radu a skočím na živnosťák. Ja som zatiaľ ešte živnosť neotvorila. Začala som práve s tou zmenou účelu miestnosti. Ešte sa pokúsim ísť osobne ku tým architektom, príp. dám odvolanie. Ale neverím, že zmenia stanovisko. Srdečná vďaka!
    workerka Takže priatelia. Trošku informácií na doplnenie a vyjasnenie situácie. Sosak, na Tvoju radu som navštívila živnostenský a tiež architektov a tiež hygienu. Dnes bol perný deň :-)

    Živnostenský úrad - žiaľ vyžadujú prevádzkareň, nakoľko sa jedná o výrobnú prevádzku. Vyžadujú však aspoň uvedenie priestoru do prevádzky od hygieny. "Zvalit" to na nejaké umelecké spracovanie textilu, alebo nejakú umeleckú činnosť neprichádza nejak do úvahy. (pozn.Na toto sa ešte chystám v ďalšej fáze pozisťovať na Štatistickom úrade /slobodné povolanie/, ale to bude ďalšia maturita :-) ). Je to klasická voľná živnosť. Ukázala som foto výrobkov, aj vysvetlila spôsob výroby. Pre nich je to stále len krajčirina a žiadne umelecké "blbnutie" :-)

    Hygiena - musí schváliť uvedenie priestorov do prevádzky. Na to však vyžaduje LV priestoru, ktorý bude na LV ako nebytový priestor.

    Architekti - povedali jednu zásadnú vec, že nemôžu povoliť len zmenu jednej miestnosti, ale celého bytu ako celku môžu. T.j. buď zmením účel využitia celého bytu, ale jedna miestnosť sa nedá. Nie je vôbec problém v byte vykonávať aj výrobnú činnosť, ale len v celom byte (celý byt ako NP), nie len v jednej miestnosti.

    Som v začarovanom kruhu, z ktorého sa neviem vymotať. Všetci úradníci mi dávajú za pravdu, chápu ma a nevedia mi pomôcť. Na všetko majú predpisy, vyhlášky, normy, ktoré ich nepustia a to zas chápem ja. Čo ďalej? Všetko teraz visí len na hygiene, ktorá striktne vyžaduje NP. Mám si z celého bytu urobiť NP a ísť bývať pod most? hmm? Nechcem fungovať "na čierno". Chcem platiť DzN za podnikateľský objekt, chcem platiť el.energiu pre podnikateľov, chcem platiť za vývoz odpadu, chcem platiť koncesiu ... chcem platiť odvody! Chcem vari tak veľa? :-)

    A to všetko pre môj pokojný spánok. Bez prevádzky budem porušovať Zákon o vlastníctve bytov, Stavebný zákon, Zákon o energetike, VZN Mesta o odpadoch a miestnych daniach a neviem ešte aké množstvo všelijakých iných predpisov. Hmm ... neriešiteľné?

    Ešte si musím na odporučenie architektov dohodnúť stretnutie priamo na stavebnom úrade, že čo oni na to. A idem skúsiť ešte právnika ohľadne definície blbého slovíčka "priestor".
    Totiž prevádzkareň ako tu všetci vieme, je v živn.zákone definovaná ako PRIESTOR, kde sa vykonáva podnikateľská činnosť. Nie je tam definované, že sa má jednať o nebytový priestor. Samozrejme, predpokladám, že sa hlavne hygiena bude odvolávať na Stavebný zákon. Predpisy hygieny na schvaľovanie prevádzok ešte nemám naštudované, tak neviem z čoho vychádzajú. Dám vedieť ako som pokročila, ak niekde pokročím :-)

    Zatiaľ Vám všetkým veľmi pekne ďakujem za pomoc a rady. Ak by Vám niečo napadlo, alebo by ste sa s niečím pozitívnym stretli, budem rada, ak mi sem napíšete :-)
    kopretinka nebolo by jednoduchšie si prenajať nejakú miestnosť?
      zbaliť

    sito je offline (nepripojený) sito

    sito
    Prikloním sa k tomuto,

    kopretinka (Dnes 12:47) " vôbec si sa nemala pýtať.........na kompletovanie bižutérnych komponentov a používanie domáceho šijacieho stroja hodinu do týždňa také niečo nepotrebuješ. "

    Ak by si to prehnala, isto by ťa napomenuli, Aj toto pripomenuli.

    "Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome je povinný na svoje náklady byt a nebytový priestor v dome udržiavať v stave spôsobilom na riadne užívanie, najmä včas zabezpečovať údržbu a opravy. Je povinný konať tak, aby pri užívaní, udržiavaní, zmenách, pri prenajatí bytu alebo nebytového priestoru v dome, prípadne jeho časti a pri inom nakladaní s bytom a nebytovým priestorom v dome nerušil a neohrozoval ostatných vo výkone ich vlastníckych, spoluvlastníckych a spoluužívacích práv."



    Tiež toto.

    "Ak vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome svojím konaním zasahuje do výkonu vlastníckeho práva ostatných vlastníkov bytov alebo nebytových priestorov v tomto dome takým spôsobom, že obmedzuje alebo znemožňuje výkon vlastníckeho práva tým, že hrubo poškodzuje byt alebo nebytový priestor, spoločné časti domu, spoločné zariadenia domu, spoločné nebytové priestory, príslušenstvo alebo sústavne narušuje pokojné bývanie ostatných vlastníkov bytov, ohrozuje bezpečnosť alebo porušuje dobré mravy v dome, alebo neplní povinnosti uložené rozhodnutím súdu, môže súd na návrh spoločenstva alebo niektorého vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome nariadiť predaj bytu alebo nebytového priestoru."

    Šimli si všimli ... no nevšimli si , že sú šimli ...
    workerka Sito, ďakujem za odpoveď. Je mi jasné, že ak by som spôsobovala hluk, alebo akokoľvek narušovala spoločné bývanie, že by bol problém. Robila som na správe bytov, tak viem o čom to je :-) Vzhľadom k tomu, že sa naozaj nejedná o "hlučnú" činnosť, chcem ju prevádzkovať v byte. So susedmi vychádzam veľmi dobre a určite by som si nedovolila im spôsobovať nejaké "traumy" :-) Nehodlám sa odsťahovať a tak dobré vzťahy so susedmi sú dôležité :-)
    sito Ja ti verím, ale te kone, ne ...

    Dav je offline (nepripojený) Dav

    Dav
    Prenajať si priestor na prevádzkáreň. Alebo mať sídlo podnikania v mieste bydliska, ale neriešiť to formou prevádzkárne. Náklady na byt sa nebudú deliť v pomere na podnikanie a bývanie, ale ostanú iba na bývanie. Ak je výroba hlučná, prašná, náročná na materiál (zásobovanie) potom si radšej prenajať priestory. koniec koncov aj susedia sú možní klienti a nemá význam si ich znepriateliť.
    workerka Dav, vďaka za reakciu. Práve tomu prenájmu sa chcem vyhnúť, lebo platiť prenájom, tak to asi nezarobím dvoma rukami ani na slanú vodu. Miesto podnikania bude prirodzene v mieste bydliska, ale to nenahrádza vyžadovanú prevádzkareň. Miesto podnikania je jedna vec a prevádzkareň druhá. Prečítaj si môj príspevok z 27.5.2015 o 01:26 hod. tam je to vysvetlené. Uvažujem nad tým, či bojovať s úradmi, alebo sa na to vybodnúť. Uvidíme .... vďaka :-)

    buchač je offline (nepripojený) buchač

    Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac buchač
    workerka (Dnes 12:20) pokiaľ viem...
    Toť môj názor.
    Zle vieš, zlý názor.
    ---------------------------------------------
    Ako chápať pojem prevádzkareň?

    Podnikatelia si často v praxi mýlia pojmy ako sídlo, priestor súvisiaci s podnikaním a prevádzkareň. Sídlo je adresa uvedená v živnostenskom registri a v prípade samostatne zárobkovo činných osôb je to aj trvalé bydlisko. Priestor súvisiaci s podnikaním je miesto, ktoré si podnikateľ prenajme aby ho využíval na podnikanie ale nemá v ňom oficiálne otváracie hodiny a náležitosti prevádzky. Väčšinou je to administratívny priestor. Podľa živnostenského zákona nie je prevádzkarňou miesto podnikania.


    Čo je prevádzkareň

    Prevádzkareň je také miesto alebo miesta, na ktorých podnikateľ alebo jeho zamestnanci vykonávajú samotnú podnikateľskú činnosť. Môže teda ísť o predajňu, výrobňu, kozmetický salón, penzión, dieľňu a pod. Pokiaľ prevádzkuje živnosť v mieste podnikania (sídle firmy), nejedná sa o prevádzkareň a povinnosti súvisiace so zriadením a chodom prevádzky ho nemusia trápiť. Existujú aj iné podnikateľské priestory, ktoré zákon nepovažuje za prevádzkareň.


    Prevádzkarňou nie sú priestory súvisiace s prevádzkovaním živnosti, za ktoré sa považujú najmä:
    priestor určený na uskladnenie surovín a tovaru,
    odstavné plochy pre motorové vozidlá, garáže a priestory určené na technickú údržbu,
    miesto podnikania fyzickej osoby / sídlo právnickej osoby,
    výstavné priestory a vzorkové predajne,
    priestor na prijímanie a vydávanie zákaziek alebo tovaru.

    Nie sú ňou ani technické a technologické zariadenia určené na prevádzkovanie živnosti alebo súvisiace s prevádzkovaním živnosti. Za také sa považujú najmä:
    stánky, pulty a prenosné predajné zariadenia na trhových miestach, ak sa na ich zriadenie nevyžaduje stavebné povolenie,
    zariadenie a priestor na poskytovanie ľudovej technickej zábavy (kolotoče, hojdačky, zábavné strelnice atď.),
    motorové vozidlá a ich prípojné vozidlá, ktoré slúžia na prevádzkovanie živnosti,
    pojazdné predajne,
    zariadenia na poskytovanie reklamy,
    predajné automaty.

    Pokiaľ charakter živnosti neumožňuje pracovať z domu, prípadne je nevyhnutné aby zákazníci z radov širokej verejnosti chodili na určité miesto nakupovať tovar, prípadne priniesli niečo na opravu, bez prevádzky sa podnikateľ nezaobíde. V prípade, že súčasťou podnikania je výrobná činnosť alebo väčšia manipulácia s tovarom, úrad bude zriadenie prevádzky vyžadovať a nedovolí prevádzkovať ju doma.
    ZDROJ :
    http://taksitokurvavygoogluj.cz/gogol/

    Prevádzkareň v byte - zamietavé stanovisko odd.architektúry mesta, čo ďalej?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.