Zavrieť

Porady

Recepty zo šuťáku a obedov

Často tam varíme, pečieme, zavárame dobroty. Tie sa stratia a ťažko hľadajú. Prosím, prikladajme ich tu pre všetkých.
Usporiadat
terezamaria terezamaria

terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

som jednoducho žena
Mačacie oči.
1/2 kg polohrubej múky, 15 dkg prášk.cukru, 1 palmarín, 2 celé vajcia, prášok do pečiva.

Spracovať, vyvaľkať, vykrajovať plné a prázdne/ s otvorom, kvetinkou, srdiečkom/ kolieska, upiecť na vymastenom plechu /olejom/ a vychladnuté zlepiť džemom a posypať prášk.cukrom.
5 0
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

terezamaria
Mačacie oči.
1/2 kg polohrubej múky, 15 dkg prášk.cukru, 1 palmarín, 2 celé vajcia, prášok do pečiva.

Spracovať, vyvaľkať, vykrajovať plné a prázdne/ s otvorom, kvetinkou, srdiečkom/ kolieska, upiecť na vymastenom plechu /olejom/ a vychladnuté zlepiť džemom a posypať prášk.cukrom.
Do tohoto cesta davala moja mama bravcovu mast, na tie macacie ocka,len nepoznam akym pomerom k inym ingredianciam. Zial. Moje nikdy nie su take, ako jej. Davala aj orechy.
1 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

alaya1
terezamaria
Mačacie oči.
1/2 kg polohrubej múky, 15 dkg prášk.cukru, 1 palmarín, 2 celé vajcia, prášok do pečiva.

Spracovať, vyvaľkať, vykrajovať plné a prázdne/ s otvorom, kvetinkou, srdiečkom/ kolieska, upiecť na vymastenom plechu /olejom/ a vychladnuté zlepiť džemom a posypať prášk.cukrom.
Do tohoto cesta davala moja mama bravcovu mast, na tie macacie ocka,len nepoznam akym pomerom k inym ingredianciam. Zial. Moje nikdy nie su take, ako jej. Davala aj orechy.
tu je jeden recept s masťou http://nanicmama.sme.sk/drobne-peciv...ieska-s-mastou - ak by si chcela skúšať
3 0
terezamaria terezamaria

terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

som jednoducho žena
Recept na medovníky

SUROVINY:1 050 g hladkej múky typ T 650 (chlebová múka) • 460 g práškového cukru • 350 g tekutého medu • 6 vajec veľkosti M, ak sú väčšie, treba dať 5 vajíčok • 3 KL (20 g) sódy bikarbóny • 1 bal. zmes korenia do perníkov • 10 g kakaa (70%). Na potretie medovníkov: 1 celé vajíčko • 1 PL vody. POLEVA: 150 g práškového cukru (4- až5-krát preosiaty) • 1 bielko z vajíčka typu M - šľahačom šľaháme 5 minút
POSTUP:Všetky suroviny najskôr preosejeme, potom pridáme med, ktorý nesmie byť skryštalizovaný. Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré potom vložíme do mikroténového vrecka, aby nezaschlo. Pri izbovej teplote ho necháme odležať 24 hodín. Na druhý deň cesto rozvaľkáme na hrúbku3 - 4 mm a formičkami vykrajujeme medovníky. Poukladáme ich na vymastený plech a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 180 °C asi 15 - 20 minút. Medovníky po upečení potrieme vajíčkom rozhabarkovaným s vodou. Na zdobenie použijeme kornútok, do ktorého vložíme bielkovú polevu, ktorá nesmie byť riedka.

Dajte si poradiť
Ak použijete vajíčka typu S alebo L, už nesedí pomer surovín. Cesto je buď tuhé, alebo riedke. Ak je cesto tuhé, pridajte trošku vody, ak je riedke, pridajte múku.
Pred vaľkaním cesta dosku dobre pomúčte, aby sa nelepilo.
Plech vymastite buď včelím voskom zabaleným v gáze, alebo olejom pomocou klasického štetca na maľovanie. Taký istý použite aj na potieranie medovníkov.
Ak nechcete použiť na plech tuk, použite fóliu na pečenie.
Či sú medovníky upečené, zistíte tak, že palcom slabučko pritlačíte na medovník. Ak sa cesto zdvihne späť, je upečený.
Bielková poleva nesmie byť riedka, nesmie sa zlievať.
Do polevy nepoužívajte citrónovú šťavu, pretože sa rozteká.
Vrecúško na zdobenie si môžete vyrobiť z celofánu alebo z papiera. Špičku na konci odstrihnite.
Aby medovník zmäkol, potrebuje absorbovať vlhkosť zo vzduchu. Vyložiť ich môžete na balkón.

/okopírované z článku medovníky do celého sveta/
4 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Trhací chlebík - obyčajné kysnuté cesto bez mlieka a vajec s bylinkami.
Robila som zo špaldovej a ražnej múky, zabudla som na syr, ale zase som pridala olivy a trošku chilli, veľmi mi chutí.
http://www.labuznik.cz/recept/trhaci...l-apart-bread/
Naposledy upravil kukučka : 04.01.16 at 22:06 Dôvod: doložená fotka
trhací chlebík.jpg  
5 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

fritéza Tefal ActiFry, oplatí sa propagovať, je to výborný pomocník, klasickú fritézu nemám
viac tu http://www.labuznik.cz/diskuse/tefal-actifry-43169/
http://www.labuznik.cz/recept/korene...ka-do-polevek/
tefal.jpg  
4 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Vajcový koňak z čias keď ešte Salko bežne nebolo:
5 dcl mlieka
5 žĺtkov
20 dkg cukru
1/2 tyčinky vanilky
4 dcl vodky alebo Key rumu, alebo 3 dcl čistého liehu.
Do hrnčeka dáme 1/8 litra surového mlieka a žĺtky. Dobre rozšľaháme. Zvyšok mlieka nalejeme do kotlíka, pridáme cukor a vanilku a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania privedieme k varu. Potom pridáme rozšľahané žĺtky a za stáleho miešania opäť privedieme k varu, ale nevaríme. Odstavíme a v nádobe so studenou vodou miešame do vychladnutia. Potom pridáme lieh, precedíme aj nemusíme a dáme do fliaš.

Ja presne nedodržiavam rozpis surovín v recepte. Dnes som náhodou kúpila 52 % jabĺčkovicu, dala som tam asi 7,5 dcl, doma som mala 1 Salko, 6 žĺtkov, mlieko a cukor od oka, 2 vanilkové cukry. Mala som doma aj pohár nutely a výsledok je takýto:
Vajcový likér (2).JPG  
3 0
terezamaria terezamaria

terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

som jednoducho žena
babka - ježibabka
Vajcový koňak z čias keď ešte Salko bežne nebolo:
5 dcl mlieka
5 žĺtkov
20 dkg cukru
1/2 tyčinky vanilky
4 dcl vodky alebo Key rumu, alebo 3 dcl čistého liehu.
Do hrnčeka dáme 1/8 litra surového mlieka a žĺtky. Dobre rozšľaháme. Zvyšok mlieka nalejeme do kotlíka, pridáme cukor a vanilku a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania privedieme k varu. Potom pridáme rozšľahané žĺtky a za stáleho miešania opäť privedieme k varu, ale nevaríme. Odstavíme a v nádobe so studenou vodou miešame do vychladnutia. Potom pridáme lieh, precedíme aj nemusíme a dáme do fliaš.

Ja presne nedodržiavam rozpis surovín v recepte. Dnes som náhodou kúpila 52 % jabĺčkovicu, dala som tam asi 7,5 dcl, doma som mala 1 Salko, 6 žĺtkov, mlieko a cukor od oka, 2 vanilkové cukry. Mala som doma aj pohár nutely a výsledok je takýto:
Olinka daj postup aj na ten dnešný recept, díky.
1 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Ja presne nedodržiavam rozpis surovín v recepte. Dnes som náhodou kúpila 52 % jabĺčkovicu, dala som tam asi 7,5 dcl, doma som mala 1 Salko, 6 žĺtkov, mlieko a cukor od oka, 2 vanilkové cukry. Mala som doma aj pohár nutely a výsledok je takýto:[/QUOTE]
Olinka daj postup aj na ten dnešný recept, díky.[/QUOTE]
Terezka nehrám sa s tým. Žĺtky, cukor, vanilku som dala do hrnca - rozšľahala, dala som tam mlieko od oka, salko a dala do ďalšieho hrnca s vodou a šľahala ďalej kým voda nezovrela a nebolo to trochu horúce. Nie zas moc, skúšala som prstom. Akurát aby vajcia a mlieko nebolo celkom surové.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Olí, ale nie s vodkou Urobila som s KEY rumom, nie je to ono, ostane na koláče. Najlepší je R rum a lieh, teda podľa mňa. Ja robím najlepší!
0 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

Veru, veru RUM = Rozumne Uložená Mena.....
0 0
kozlíček kozlíček

kozlíček je offline (nepripojený) kozlíček

misoft
Veru, veru RUM = Rozumne Uložená Mena.....
u nás zase RUM = rozumne uložený majetok
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

chlopi nespamujte, ale šupnite sem príkladný recept! Do čoho investujete, nie kde.
0 0
Žabinka Žabinka

Žabinka je offline (nepripojený) Žabinka

Barónkine rezy
Cesto: 5 žĺtkov, 150g práškový cukor, 250g zmäknutá hera, vymiešať, pridať 500g polohr.múka, pdp.. asi 1/4 cesta treba odložiť do mraziaka na záverečné nastrúhanie.. Cesto sa rukami roztlačí na plech na pečenie..
Na cesto sa rozložia nastrúhané jablká posypané škoricovým cukrom.. Na jablkovú vrstvu opatrne nanesieme tuhý sneh z 5 bielkov a 150g prášk.cukru.. Na bielkovú vrstvu nastrúhame na hrubom strúhadle zvyšné stuhnuté cesto..
Pečieme na 180 stupňoch, cca 30-35 minút..

Iná varianta je na cesto rozotrieť tvaroh rozmixovaný s málinko mliekom, môže byť aj s vanilkovým cukrom, ale nemusí, na tvaroh rozložiť ríbezle, na to sneh a nastrúhať zvyšné cesto..
Naposledy upravil Žabinka : 23.01.16 at 19:45
DSC_5763.JPG  
DSC_5765.JPG  
DSC_5775.JPG  
1/1
7 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Zapečutky
Krajce staršieho chleba či pečiva natrieme tenko maslom, alebo pikantným domácim kečupom/pomazánkou, pokladieme šunkou, salámou, nakrájanou paprikou, mäsitou paradajkou, cesnakom, veľa provensálskeho korenia, navrch plátky dobrého syra a zapečieme do chrumkava pod grilom. S horúcim čajom výborná rýchla večera, či pohostenie pre hostí. Vonia doďaleka.
4 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Dnešná kapusta na kvasenie. O 10 dní papáme.
DSCF5883.JPG  
DSCF5884.JPG  
1/1
3 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Ja kapustu pomocou tĺčika natlačím v sude, potom sa ľahšie plní do fliaš.
Dávala som doplna a potom som nemala šťavu, tentoraz dám menej.
1 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Evka linecke mojej mamy
360g hl.muky
240g hera
120g pr.cukor
2 ks zltky
1 ks citr.kora
2 ks vanil.cuker
1/2 pr.do peciva
7 0
afrikánka afrikánka

afrikánka je offline (nepripojený) afrikánka

To je ten mňam recept, ktorý dala Lui....poznám. Lepšie dávať iba žĺtka-verzia na "jemné cesto", celé vajíčka je verzia-"úsporné cesto". Žĺka zaručia vláčnosť, jemnosť a mäkkosť pečiva. Trochu PDP pridá "nadýchanosť" Citrónová kôra a šťava dodá keksíkom vôňu a pikantnosť, v tom prípade sa dá potierať aj jemnejším džemom, podľa chuti-marhuľa, malina, jahoda...Citrón najskôr umyjeme saponátom na riad, môžeme i mydlom. Je jedno, či sa použije čerstvá alebo sušená kôra.
Tuk do cesta používame rovno z chladničky, nožom nasekáme do múky, spracovávame v chlade, ak je teplé prostredie, snažíme sa spracovať rýchlo, aby sa tuk neroztopil a nevytláčal z cesta. Po vypracovaní cesta dať odpočinúť do chladu min.1-2 hodiny, po tomto čase už môžete spracovávať aj neskôr....druhý aj tretí deň, proste, ako vám to vyhovuje.
Pri rozvaľkávaní, podľa potreby podsypávať dosku...Hrúbka cca 0,5 cm.
Plech môžete vytrieť obalom z tuku, po upečení stačí očistiť papierovým obrúskom a opätovne použiť na ďalšiu dávku pečenia. Nemusí sa dávať ani papier na pečenie, ak dobre poznáte svoju rúru
"Rozumy" som pridala zo starej, dobrej kuchárskej knihy. Praxou vyskúšané, overené.
Prajem chuť do pečenia, ktorá mne tak zúfalo chýba
Naposledy upravil afrikánka : 15.12.16 at 14:45
4 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Tu je recept s celým vajíčkom od hviezdy labužníka, diskutujú ďalšie hviezdy
http://www.labuznik.cz/recept/lineck...ere-se-nelepi/
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať