Zavrieť

Porady

zivotne poistenie konatela uzavrete z dovodu poskytnuteho uveru pre sro

Podmienkou pri poskytnuti uveru bola uzavreta zivotna poistka konatela (je zaroven spolocnikom). Tato zmluva nebola ani v pracovnej zmluve a ani v inej zmluve konatela zadefinovana. A z poistnej zmluvy nevidno, ze ide o zmluvu kvoli uveru. Ak by ju konatel uhradil sam, tak by nemusela byt zdanovana ako nepenazny prijem konatela?

Poistnik - sro
poisteny - konatel/spolocnik
Naposledy upravil nika.sum : 21.01.16 at 08:17
Chobot Kto je platiteľom poistného podľa poistnej zmlvy? A kto je poistenou osobou? (predpokladám, že to bude konateľ).
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Tweety je offline (nepripojený) Tweety

    Tweety
    Áno. Určite nie je vyhotovená na firmu, firma s ňou nemá nič spoločné. Ak je na firmu, čo pochybujem, a uhradilo by sa z jej peňazí, potom sumu je potrebné vymáhať od konateľa.
    profesional Ak je firma poistníkom a poistka je nevyhnutná na krytie úverového rizika, tak nemáš pravdu. Je nutné rozlišovať pojmy poistený, poistník, beneficient a vinkulant. Beneficientom aj poistníkom môže byť kľudne firma, poisteným konateľ a vinkulantom banka. A pôjde o daňový výdavok firmy.

    Dav je offline (nepripojený) Dav

    Dav
    Šikovná praktika poisťovákov, ako získať klienta, ktorou oblbujú konateľov. Pretože konateľ za úver ručí len "s ručením obmedzeným". Mali by navrhovať poistenie podnikateľského rizika s.r.o. Buď nech to platí konateľ, alebo nech sa mu to zdaní a zodvodní.Alebo odstúpiť od zmluvy na firmu a uzavrieť ju na seba.
    profesional Ak ide o jednoosobovú s.r.o., jej úmrtím dochádza k zániku príjmov s.r.o. použiteľných na splácanie úveru. Ide o bežné úverové riziko, na ktoré sa používa rizikové životné poistenie s klesajúcou sumou. Nejde o žiadnu fintu poisťovákov, ale o zodpovedný prístuo banky.
    www.životvistote.sk martin_horvath
    Podobná téma sa tu nedávno riešila a v nej je aj moja odpoveď:
    Ešte tri poznámky:
    1. Pokiaľ sa riešil úver pre s.r.o. a v úverovej zmluve nie je žiadna podmienka, ktorá by hovorila o poistení konateľa (možno aj vinkulácii), tak poistku môžete jednoducho zrušiť.
    2. Zdodatkovať pracovnú zmluvu si môže konateľ kedykoľvek a potom by mohla byť v nákladoch. Spätne už asi nie, lebo to súvisí aj s odvodmi, ktoré už sú odvedené.
    3. Áno, máte pravdu, ak zmeníte poistníka na osobu konateľa (ak si ju bude chcieť nechať ako súkromnú poistku), nebudete mu ju dodaňovať a doodvodovať, ale na druhej strane si bude musieť dať asi vyššiu mzdu, aby tú poistku mohol platiť. Takže pre firmu to bude narovnako vyšší náklad.

    Forest LK je offline (nepripojený) Forest LK

    Forest LK
    Dobry den, riesim podobny problem, ze k uveru ktory brala sro dali podmienku zivotneho poistenia konatela. Je to mesacne 2,50€ a teraz otazka, ked mu to dam do mzdy ako nepenazny prijem a zaplati z toho odvody a dan, potom to moze dat sro do danovych nakladov?
    Alebo to radsej dat do nedanovych nakladov sro, pripadne to davat ako pohladavku voci zamestnancovi a on to bude splacat do pokladne...to mu problem nerobi, len aby to bolo co najmenej komplikovane.


    vdaka
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    nika.sum Dobry den. ja som to dala ako pohladavku voci konatelovi a ten si to zaplatil do pokladne
    Forest LK Ďakujem, tak sa to zdá aj mne najlepsie
    martin_horvath Apropó: čo najmenej komplikované pre koho? Pre konateľa, či pre účtovníka? :-) Ak to má konateľ dohodnuté v pracovnej zmluve, môže to ísť do daňových nákladov. A ešte poznámka k sume 2,50€ mesačne: Určite 2,50€ mesačne a životné poistenie? To som ešte nevidel ani nepočul.
    Forest LK Konatel by to najradsej cez firmu nedával, pri úvere mu povedali že je potrebne to takto poistit, že to bude vo firme náklad. Úver nebol vo vysokej sume,z toho vyčítali poistenie, ale je to normálne životné, keďže je vo firme sam, tak aby si poistili jeho schopnosť splacat. Vďaka za odpovede.
    martin_horvath Tak, keď nechce cez firmu, tak nedaňovo.
    Mimochodom tuším už od roku 2007 je zakázané produkty na seba viazať. Aj úver a poistenie. Podľa § 4 ods. 3 zákona o ochrane spotrebiteľa. Tak poučte do budúcna konateľa :-)
      zbaliť

    profesional je offline (nepripojený) profesional

    Ak chcem robit veci lepsie, musim ich robit uplne inak. Ten kto ma pozna vie, ze ja a konvencne myslenie nejdeme prilis dohromady. ...viac profesional
    Ak ide len o rizikové životné poistenie, kde poistenỷm je konateľ / spoločník a poistníkom je firma a poistka je vinkulovaná v prospech banky, je to riadny daňový výdavok firmy.
    Toto neplatí pri kapitálovỷch a investičných životných poisteniach a neplatí to na pomernú časť poistného pripadajúceho na poistné krytie presahujúce vỷšku aktuálnej úverovej istiny.
    Na toto existuje excelentný finančný produkt. Volá sa rizikové životné poistenie s klesajúcou hodnotou. Toto sa nastaví podľa rozpisu priebehu istiny v splátkovom kalendári úverovej zmluvy.

    zivotne poistenie konatela uzavrete z dovodu poskytnuteho uveru pre sro

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.