Zavrieť

Porady

Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    misoft je offline (nepripojený) misoft

    misoft
    Ak si vlastník pozemku, musel by mať tvoje povolenie. Ale ho asi nemá, bačuje na tvojom ako na svojom.
    Preto:
    A) Ako vlastník pozemku si ho oploť - jednoduchý plot - stačí ohlásenie. Potom bude pozemok vyznačený a viditeľný a oplotený - všetko je TVOJ majetok (i ten plot).
    B) Písomne (doporučene) ho vyzvi, aby do XYZ dňa vypratal tvoj pozemok a uviedol ho do pôvodného stavu (doporučene preto, aby si mal dôkaz, že si ho VYZVAL - kópiu výzvy si ulož, aby bolo jasné, čo si mu písal - bude to potom neskôr brané ako dôkaz, ako si postupoval).
    C) Ak nebude reagovať - súdnou cestou dosiahnuť, aby vypratal pozemok a uviedol ho do pôvodného stavu + pretože ho neoprávnene užíval, spôsobil ti škodu, žiadať odškodnenie.
    D) Pretože dotyčný nemôže mať trvalý pobyt na tvojom pozemku, nie si povinný mu zháňať nejaké náhradné ubytovanie.
    I keď má tam obydlie, ktoré je čiernou stavbou, TP by mu nemal byť udelený. Ak mu bol obcou udelený - v tom prípade pripojiť žalobu na predstaviteľa obce pre TČ zneužívania právomoci verejného činiteľa - pretože neoprávnene udelil TP osobe, ktorá naň nárok nemala.
    E) Pokiaľ bude rozsudok právoplatný (oný sa neodvolá) - opätovne ho vyzvať na vypratanie pozemku na základe rozhodnutia súdu (právna poistka, že si ho opätovne vyzýval - robí to pre teba dobré meno). A potom nastúpi exekútor, prípadne (opäť cez súd - žiaľ) vypratanie pozemku tebou na jeho náklady - lajstro preto, aby sa oný nemohol sťažovať, že si to svojvoľne urobil.

    Je to na dlhé lakte, časovo náročné, ale pokiaľ všetko pôjde podľa plánu - oný môže očakávať, že jedného dňa mu jeho veci vyhodíš na obecnú cestu a buldozérom zrovnáš jeho chajdu so zemou a odvezieš na skládku.
    6 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    jslancik Alebo druhá možnosť, nech si zavolá tuto kolegu Juraja
    Mimochodom, komu ma adresovať doporučenu postu? Ako vie, kto tam byva a kde si ma preberat postu?
    Tretia možnosť - co tak sa tváriť, že je to jeho nehnuteľnosť a normálne ju odpratat? By som chcel vidieť policajtov resp. Súdny proces, keď niekto bude tvrdiť, že som mu zbural niečo postavené na mojom pozemku a bez môjho povolenia. Nič veľké by za to nehrozilo. Pochybujem, že by to vôbec došlo na súd. Zatĺkať, zatĺkať, zatĺkať...
    jslancik Si predstav, ze uvidím niekomu na dvore unimobunku. A začnem tvrdiť, že je to moja unimobunka a ze ma tam majiteľ pozemku nechce pustiť, a ze je to protizákonné. Si predstav, ze by som šiel na políciu a chcel sa súdiť. Bolo by tam asi viac "veselých" momentov...
    misoft A potom si predstav, že majiteľ pozemku dokáže na polícii, že tá unimobunka tam stojí bez jeho zvolenia a že ten, čo sa sťažuje vstúpil na cudzí pozemok neoprávnene - teda protizákonne.
    Komu by asi dali za pravdu? Nevieme... ale pokiaľ by policajti boli normál, tak by si rozmysleli, komu držať stranu. Tomu, čo je na cudzom, bez povolení, bez súhlasu, alebo tomu, čo má papiere o vlastníctve a dokáže, že ten druhý je tam neoprávnene? Riskovali by policajti to, že by nadŕžali porušovateľovi zákona a potom by sami čelili obvineniu zo zneužitia právomoci...?
    jslancik si to pochopil nejako divne...
    pavol54 Aj keď je tam vec neoprávnene, nemôžeš mu ju svojvoľne poškodiť aj keď je to tvoj pozemok, najmä ak nie je oplotený, (čo zrejme nie je) môže požadovať náhradu škody ktorú mu spôsobíš vyprataním(možno mu o to ide - odškodnenie podľa znaleckej ceny)
    misoft Práve preto som spomínal tie lajstrá...... aby majiteľ pozemku bol krytý, že to všetko robil legálne, v rámci zákona....
      zbaliť

    Chobot je offline (nepripojený) Chobot

    Chobot
    V dnešnom svete je možné všetko.

    pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

    pavol54
    Ak si vlastník pozemku tak vyzvi na odstránenie stavby, musí to odstrániť, ak nie dobrovoľne tak rozhodnutím súdu ty nemôžeš nič len si postaviť na ňom plot tak aby nehnuteľnosť nemohol používať ani vstupovať na tvoj pozemok a žiadať za používanie inak je to nezákonné obohatenie sa

    buchač je offline (nepripojený) buchač

    Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac buchač
    Ono záleží od okolností.

    Dnes je dosť dôležité, kto je ten občan..
    Je bežné, že občan určitej minoritnej skupiny (čítaj ako róm, cigán, degeš...) si postaví dom (hm, je to vôbec dom ?) na cudzom pozemku a nik a nič ho od toho činu nezastaví.

    Obec s tým nemôže (lepšie povedané nechce) nič robiť...lebo oné...Okamžite má totiž na krku mimovládky, ombutsmana a čo ja viem koho ešte...
    Súkromný majiteľ sa musí vláčiť po súdoch a pokiaľ dôjde k náprave, tak tých "domov" tam bude o pár (kľudne aj desiatok) kusov viac...

    Ak by sa jednalo o môj pozemok...hm, k súdu by možno aj došlo...ale obvinený by som bol asi ja.
    buchač Hm...
    Mám pre hodnotiteľa zvýrazniť odpoveď ?
    Myslím si totiž, že dilino nevie čítať...

    Je mozne aby si obcan postavil dom bez pevneho zakladu na cudzom pozemku a bez stavebneho povolenia?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.