Zavrieť

Porady

Sro alebo zivnost?

Dobry den, prosim o radu co sa mi oplati viac sro alebo zivnost? co sa tyka dani a odvodov? Mesacne by som fakturovala sluzby 3 500€. Dakujem za radu
4 komentárov     zbaliť
veronikasad Aké mesačne výdavky predpokladás?
Martina5555 Mesacne vydavky 400-500€. Dakujem za odpoved
veronikasad Dopln predpokladaný začiatok oidnikania
Martina5555 Od januara 2017. Dakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

    veronikasad
    Vzhľadom na pripravovanú novelu zákona o dani z príjmov, ktorou sa zvyšujú paušálne výdavky zo 40% na 60%, max. 20 tis.rocne, doporučujem minimálne do 30.6.2018 živnosť a potom prechod na s.r.o. platí v prípade, ak podnikanie začne po 1.1.2017 a nestane sa dobrovoľným platiteľom DPH.

    Ako živnostník bude platiť len zdravotné poistenie najmenej z minimálneho vymeriavacieho základu, ktoré si pripočíta k pausalnym výdavkom. Treba ale počítať s nedoplatkom v ročnom zúčtovaní zdravotného.poistenia.
    10 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    JAJA11 hej, dobrý nápad :-)
    Martina5555 Od
    Martina5555 Kedze zivnost mam uz zalozenu pred niekolkymi rokmi len som nemala prijem na nu, prijem som mala len zo ZC tak sa na mna nevztahuje oslobodenie od soc poistenia (prvy rok). A aku vysku soc a zdrav poistenia budem mesacne platit? Preddavky? Vychadzam z prijmu za rok 2016 zo zavislej cinnosti? Tak teda by ste odporucili zivnost s pausalnymi vydavkami na zaciatok? Dakujem
    JAJA11 ak aj bola živnosť založená, ale nebol príjem, odvody do SP sa neplatia, pokiaľ živnostník nedosiahne príjem (momentálne 5148 EUR) za predchádzajúci rok. Odvody do ZP sa tiež platia podľa predchádzajúcich rokov, pričom ak nie je povinnosť platiť z iného titulu, živnostník platí z minimálneho vymeriavacieho základu. Ak ste zamestnaná a v predchádzajúcich rokoch ste nemali ako SZČO príjem, tak nemáte povinnosť platiť preddavky ani do ZP ako SZČO.
    veronikasad Platíš teraz nejaké preddavky do zdr.poistovne zo živnosti?
    Martina5555 Zo zivnisti nie, uz niekolko rokov mam iba prijem zo zav cinnosti. Takze odvody isli zo mzdy. Takze ak od januara budem mat prijem zo zivnosti tak preddavky na soc a zdravotne poistenie neplatim a potom to doplatim v rocnom zuctovani? A teda prvy rok soc poistenie vobec?
    A teda je lepsie prvy rok si nechat zivnost ? A ked tak potom prejsr na sro?
    veronikasad Pracovný pomer chceš od januara ukončiť?
    Martina5555 Ano pracovby pomer je do 12/2016. A od januara bud zivnost alebo sro
    veronikasad Platí moja odpoveď, od januara budeš platiť pri živnosti len zdr.poistenie z minimalneho vymeriavacieho základu. Povinne. poistenie do sociálnej poisťovne pri príjme ktorý uvádzas najskôr od 1.7.2018, ak budeš podávať DP v riadnom termíne.
    Martina5555 Ok dakujem pekne za odpoved
      zbaliť

    JAJA11 je offline (nepripojený) JAJA11

    JAJA11
    Nie je možná odpoveď bez ďalších informácii.... hlavne, aké vysoké budete mať náklady a podobne, ale pri takýchto príjmoch by mala byť pravdepodobne výhodnejšia s.r.o. .....
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Martina5555 Naklady mesacne by boli 400-500€ max.
    Martina5555 Pri zivnosti by boli vysoke odvody, vsak? A v sro je co vyhodnejsie zamestnat sa alebo si vyplacat odmenu ako konatel?
    JAJA11 mzdy sú najviac zaťažené odvodmi a daňami.... ale je potrebné si uvedomiť, že ak nemáte iný príjem, z ktorého vám vzniká povinnosť byť poistená v SP a ZP, treba sa dobrovoľne registrovať v ZP a platiť zdravotné poistenie.
    Ing. Ľubomír Janoška Vyplácať odmenu konateľovi a vyhnúť sa všetkým povinostiam zamestnávateľa - od BOZP až po koncesionárske poplatky.
      zbaliť

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.