Zavrieť

Porady

Ako pestovať brečtan v byte?

Pred nedávnom som si kúpila v obchode brečtan. Normálne som ho zalievala a napriek tomu lístky zhnedli a opadali. Poraďte mi, že ako mám postupovať pri výbere. Či ho mám hneď presadiť do väčšieho crepnika. Ci ho mám radšej kúpiť na jar keď sa už nekuri. A podobné. Podelte sa prosím si mnou o vaše skúsenosti. Ďakujem.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    afrikánka je offline (nepripojený) afrikánka

    afrikánka
    Brečtan popínavý sa môže pestovať v interiéri aj v exteriéri. Podľa zafarbenia listov má svoje nároky na svetlo. Bledšie odrody a panašované potrebujú viac svetla, tie tmavé menej. Ale nikdy nie je vhodné priame svetlo, ale rozptýlené, tmavá odroda polotieň. Taktiež mu neprospieva ústredné kúrenie, je to pre brečtan suché a teplé prostredie. Potrebuje izbu so sviežou nižšou teplotou.
    Ak si mieniš kúpiť nový brečtan na jar, určite ho nevystavuj priamemu slnku, umiestni v miestnosti mimo dopadu priameho svetla.
    Ale nádej na "prebudenie" má i tvoj terajší brečtan, ktorý síce zhodil listy, ale životaschopnosť zistíš podľa stavu stoniek....ak ešte nie je celkom uhynutý, tak by stonky mali mať pružnosť a vtedy by mohol nanovo obraziť a vyhnať nové listy. Ak sa ulomia, ako suchý prútik, skús odstrihnúť cca 2cm nad hlinou. Možno ešte vyženie, v prípade, že nie je uschnutý koreň - mal by pevne držať v pôde kvetináča. Ak je uvoľnený, záchrany už niet.
    Naposledy upravil afrikánka : 19.02.17 at 21:53
    Anežob Áno, súhlasím a niečo doplním z mojich skúseností.
    Podľa mňa brečtan ako by nechcel typické bytové prostredie a hlavne v kuchyni sa mu u mňa nepáčilo. Teraz ho pestujeme na schodišti a pekný mám aj v kancelárii.
    afrikánka Brečtanu sa darí dobre v exteriéri na tienistejších stanovištiach, ak ho chce niekto pestovať vonku v kvetináči, je veľké riziko zamrznutia v zimnom období.
    V interiéri sa darí, ale pri nižších teplotách v miestnostiach, neprospieva mu ústredné kúrenie. Takže schodištia, haly, zimné záhrady....

    Dav je offline (nepripojený) Dav

    Dav
    Kúpiť kvalitnú rastlinu od serióznej firmy, alebo od tetušiek na tržniciach, odrodu vhodnú do bytu a žiadny problém. Zhnednutie a opadanie znamená skôr to, že rastlina nebola kvalitná, alebo nebola vhodne skladovaná u predajcu, ako chybu v opatrovaní.
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    afrikánka Odroda vyslovene do bytu, ktorá sa ľudovo nazýva brečtan je Cissuc rhombifolia (cisuc kosoštvorcovitý), ale v byte sa pestuje i brečtan Hedera helix, ktorý je však vhodnejší na vonkajšie pestovanie....bolo by dobre, ak by zadavateľka poskytla foto, ktorý brečtan vlastne pestuje.
    Dav Myslela som Hedera Helix, Cissus vyzerá úplne ináč.
    afrikánka Áno Cissuc vyzerá inak, ale ľudia ho nazývajú mylne brečtan.....a Hedera helix, neviem, či sa rozlišuje v pestovaní na exteriérové, alebo interiérové ?
    Dav Rozlišuje sa, je ich veľa druhov - vonkajších aj bytových
      zbaliť

    Ako pestovať brečtan v byte?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.