Zavrieť

Porady

Kto uhradi opravu poskodenej stupacky

Dobry den, ahojte,

V ramci rekon. Paneloveho bytu sme pri zhodeni povodneho umakart. Jadra zistili ze v stupacke je diera. Mali sme zle tusenie uz predtym lebo aj ked v kupelni a wc boli nefunkcne odvetravacie ventilatory, citili sme co susedia varili, kedy boli na toalete.. ale okrem pachov sme poculi aj zretelne kazdy ich rozhovor. Jedna sa o dlhu azvestovu ruru ( nie je to voda ani plyn, firma co nam preraba to nazvala globalne stupacka). Zo stranky bytoveho druzstva som vytlacila tlacivo na ziadost opravy zfondu oprav. Domnievam sa ze nemam dovod to hradit na vlastne naklady. Problem nastal ked bol potrebny podpis od zastup. Bytoveho domu. Prvy den sa tvarila ze to preveri na bytovom, druhy den oznamila ze to pride pozriet firma a vyjadri sa k oprave.. dalsi den povedala ze bytove jej nevie odporucit firmu kt. By to opravila a ze mame poziadat firmu kt. Nam preraba. Ta sa do toho ale pustat nebude, vraj to nie je taka lahka zalezitost. Moja otazka znie, ma pravo nespolupracovat zastup.vlast. bytov tym ze to nepodpise? Mam pravo ziadat opravu od bytoveho druz.? Ako mam vo veci postupovat? Brzdi nam to prerabku lebo nemozu pokracova vo vymurovani toalety.

Dakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    sito je offline (nepripojený) sito

    sito
    Asi, možno je to pozostatok socialistickej výstavby, basistov! Kamarát mal podobný prípad na prízemí, zvýšenom poschodí v obývačke, stúpačka vykurovacieho systému, pleseň mal, vlhko. Nie a nie to odstrániť, až jedného krásneho dňa sa rozhodol linoleum vymeniť za podlahu, plávajúcu. A čo zistil? Okolie trubiek nebolo zaliate maltou, vlastne trocha bolo, ale pod tou trochou malty bolo natlačené papierové vrece. Vyplnil na svoje náklady a bolo po probléme.

    A čo je vlastne pokazené? Odsávacia azbestová ventilácia na ktorú sú napojené digestory a ventilátory z WC a Kúpeľne, Alebo podlaha priestore stúpačky?

    Isto by si to nemala hradiť ty, ak si, alebo firma tu závadu nespôsobila. Ak áno, tak ty!

    182/1993, § 11, ods. (2)Vlastník bytu alebo nebytového priestoruv dome je povinný odstrániť závady a poškodenia, ktoré na iných bytoch alebo nebytových priestoroch v dome alebo na spoločných častiach domu alebo spoločných zariadeniach domu alebo príslušenstvespôsobil sám alebo osoby, ktoré jeho byt alebo nebytový priestor užívajú.
    Naposledy upravil Mária27 : 13.04.17 at 09:34
    misoft Hmmm.... našiel vrece? Ja som v spoji panelov našiel Pravdu z 1975....ale už bola ufúľaná a nedala sa riadne čítať....
    sito To sa mne nemohlo stať! Vlastne mohlo sa to stať, aj u nás, ale niekto ty noviny, novinky v stavebníctve si už päť rokov popredu chystal. Našťastie som nemal také nešťastie. No chybičky, boli, sú, aj budú, veď sme ľudia, že?

    buchač je offline (nepripojený) buchač

    Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac buchač
    Takže asi takto.

    Stupačky sú spoločným vlastníctvom všetkých vlastníkov.
    Dôverníčka sa nemá nejak čo tváriť, prípadne niečo preverovať....ergo robiť zo seba dôležitú.
    Tu píšeš, že bývate na najvyššom poschodí http://www.porada.sk/t295729-kominov...ml#post2939233

    Opravu žiadať môžeš, no nemyslím si, že pochodíš - viď konanie správcu.
    Ide o to, že tieto stúpačky sú nákladnejšia položka, tieto sa nejak neopravujú - tieto sa vymeňujú komplet od spodu až celkom hore. A keď sa robí jedna stúpačka, tak sa robia už aj iné rozvody, je to jednoduchšie.

    Firma, ktorá sa realizuje, je slabo realizovateľná, respektíve sa jej do opravy nechce. Lebo všetko sa dá, len je potrebné vedieť a aj chcieť.
    Ale je možné, že firma by aj vedela...aj chcela....ale Ty nechceš zaplatiť zvýšené náklady spojené s rekonštrukciou.

    ynteligent je offline (nepripojený) ynteligent

    ynteligent
    Kedze som domovy dovernik odpoved je jednoducha. Dovernicka nema pravo ti odmietnut pomoct. Vo vacsine je to platena funkcia a teda je to aj z tvojich penazi.

    Ale kludne mozes zavolat na spravcovsku spolocnost ty, oni ti poslu firmu a ty sa akurat podpises ze to opravili a fakturovane to bude zo spolocnych penazi. V tomto pripade to rozhodne nemas platit ty.

    Druha vec, a o dost vaznejsia je ta, ze to vetracie potrubie je z azbestu ... to ma domovnicka pravdu. Toto bohuzial musi opravovat firma opravnena narabat s azbestom.

    Urcite volaj na spravcovsku spolocnost ty, vysvetli im co je vo veci a musis ich dotlacit k tomu aby ti tam niekoho poslali. To bude narocnejsie....tam podla mna si to vyziada niekolko telefonatov a cas a ochotu sa hádať.

    Ak budes mat stastie, tak to vyriesis rychlo, ale moc by som sa na to nespoliehal. Domovnicka ti v tom podla mna nepomoze, nebude ochotna tam volat kazdy den len aby si to mala skor opravene ako ti niekto zamuruje jadro. Na to by som sa rozhodne nespoliehal, to je na tebe ak to chces mat spravene.

    Druha moznost, ale nie celkom idealna a asi ani nie legalna..... je zobrat napriklad nejaky kus hydroizolacie od fatrafolu. obalit otvor a nad otvorom aj pod otvorom ho stiahnut SK Paskou (kovova paska ktora sa utahuje srobom). Samozrejme tak aby ti ta rura nepraskla. Je to take akceptovatelne riesenie. Zazraky od toho necakaj, ale takto by to malo fungovat. Na ako dlho netusim, urcite to nebude take dobre ako s tou firmou na azbest.
    Naposledy upravil ynteligent : 17.03.17 at 09:31
    15 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    ivka70 Lenze problem nie je vo vodovode ale v odvetravacej rure, ktora je v sachte ....
    ynteligent opravoval som odpoved... mozno nemas aktualizovanu verziu... kukni to este raz...
    ivka70 opravil si ju 10 minut potom ako som napisala komentar
    ynteligent to som to akurat prepisoval, lebo som si tu tvoju otazku zle precital.... ale dufam ze som ti nejako pomohol, a daj mi potom prosim vediet ze ako si to vyriesila... zaujimalo by ma to.
    ivka70 asi mas trochu problem s citanim detailov, nie som autor otazky
    zuzana_27 Dakujem za rady. Prave som volala prcovnicke na bytove druzstvo, oddelenie: Údržba, opravy, sklad

    Ta mi povedala ze dala jeden kontakt na firmu kt. to mala prist pozrie domovnicke.. Ze z ich strany je to vsetko. Ona mi tam nema koho poslat, a ak to ma byt hradene z fondu oprav, potrebujem aj tak suhlas od domovnicky.

    Kde sa mam domoct prava?

    Domovnicka povedala ze ta firma k nam nepride, ze oni to spravit nevedia.. stupacky sa neopravaju ale menia cele.. ze sa mam skusit obratit na firmu ktora mi preraba byt a blablabala

    A bytove druzstva sa ocividne so mnou nebude bavit bez pozehnania domovnicky.

    Som strasne vytocena. WC nedomurovane, neosadene, stoji nam dokoncenie byt koli tomu.
    ynteligent Na pravo sa vykasli... nepomoze ti. Ty potrebujes funkcny zachod a nie pravnika. Co sa tyka suhlasu s uhradou faktury to funguje tak, ze pride firma k tebe, opravi to, tebe daju podpisat fakturu a faktura ide na preplatenie bytovemu druzstvu. Bytove druzstvo posle oscanovanu fakturu na odsuhlasenie domovnicke a ta napise do mailu iba SUHLASIM S UHRADOU a to je vsetko.

    Skratka si v situacii na ktoru som Ta upozornoval. Nikto iny ako Ty sama si nepomozes. Kazdy to má v paži. Domovnicky sa to velmi netyka, ved ty si opravujes byt a nie ona... a ona ma kam chodit na zachod, tak co sa bude starat o teba. Baba v spravcovskej si mysli ze nieco spravila tak co otravujes.....

    Takze aby si sa dopracovala k vysledku musis zacat zneprijemnovat zivot obom tymto stranam.

    Za domovnickou hned teraz zajdi, zacnes na nu vrieskat ze nemas kam chodit na zachod, ze si volala do spravcovskej spolocnosti a ze ti tam povedali ze domovnicka dostala od nich kontakt na opravara a mala ti objednat opravara. Hned sa jej zacni pytat ze preco ti ho neobjednala. A ze kam mas dovtedy chodit na zachod a sprchovat sa? Ze ci mozes k nej ? Ver mi, to zaberie, s uhradou faktury uz nebudes mat problem, odsuhlasi ti cokolvek.


    A teraz ta zaujimavejsia cast:

    Navsteva spravcovskej spolocnosti. Najlepsie je tam nabehnut hned s manzelom alebo niekym kto vie dobre vrieskat. Nie kazdy na to ma talent, ale inak nic nedosiahnes.

    Zacni sa ohanat tym, ze je to havarijny stav, lebo sa jedna o nebezpecnu karcinogennu latku Azbest a ze v pripade ak to nebude vyriesene moze dojst k ohrozeniu verejneho zdravia nakolko je poskodene ventilacne potrubie pre cely bytovy dom (ak mas cas, kukni si k tomu nejaky paragraf z vyhlasky, urcite tam nieco take najdes....hned to bude vyzerat doveryhodnejsie.

    A v pripade ze to nezacne okamzite riesit ze sa obratis na ministerstvo zivotneho prostredia a pravnika. A rovno v tej istej vete si vypitaj jej meno a funkciu.

    A zober nejaku A4, na ktoru napises oznamenie havarijneho stavu, sprievodny text, datum a priloz fotky - cim viac tym lepsie. Sprav z toho 3 kopie, jednu pre nich, jednu pre teba a jednu pre pravnika (staci im len oznamit ze tu tretiu potrebujes pre pravnika).

    Ver mi, zrazu sa zacnu diat take veci ze ani nebudes stihat pozerat ako sa vsetko da... a da sa to hned.

    Peter


    PS: ja som mal 2 tyzdne objednanu opravu zvoncekov a urgoval som to 3x u spravcovskej spolocnosti. Potom som zdvihol sluchadlo, zavolal do firmy ktora to mala prist opravit, z tej baby vypadlo ze ano, maju to v systeme... a to akoze bolo z jej strany vsetko. Tak som zacal na nu vrieskat, ze na to cakam 2 tyzdne a ze zajtra to bude opravene aj keby tie zvonceky mal ich opravar vytrhnut z vedlajsieho panelaku. Neuveris, ale este v ten den po obede tie zvonceky boli opravene. To len na vysvetlenie, ze ak chces nieco dosiahnut, treba vrieskat.
    ynteligent Este jedna vec ma napadla....

    Druhou variantou riesenia je, ze ak to chces spravit rychlo, riesil som niektore veci tak, ze som si objednal firmu co to prisla urobit okamzite a fakturu len preplatila spravcovska.

    Zajdi za domovnickou, ze ci to potrebujes vyriesit (kludne argumentuj tym co som ti pisal vyssie o zachode) a ze potrebujes aby ti odsuhlasila fakturu, ze sa jedna o havarijny stav, lebo tam je diera v azbestovom potrubi a moze to ohrozit vsetkych obyvatelov lebo je to karcinogenna latka....takze to treba okamzite riesit ako havariu

    Ono to neni az tak celkom pravda, ale akonahle sa povie slovo azbest tak kazdy hned spanikari.

    Ak ti odsuhlasi ze to je havarijny stav, mozes to riesit okamzite aj cez vikend, ak najdes taku firmu co ti to pride spravit hned. Sadni za net a hladaj, a ak ti to niekto zdvihne, tak podla mna je to pre nich zaujimava praca, jedna sa o robotu na par hodin a vyfakturovat sa da aj zle pocasie a cisla topanok, lebo sa jedna o havariu.

    V pondelok zavolaj do spravcovskej ze tam koli tej rure museli prist specialisti a ze im poslu fakturu a ze s domovnickou si dohodnuta na jej uhradeni....

    Pre domovnicku to bude malickost, bude ta mat z krku a baba v spravcovskej nemusi pohnut prstom a problem sa vyriesil.... akurat zaeviduje fakturu....

    Toto je druha alternativa.... je to asi aj rychlejsie ako to prve..... ale fungovat budu obe. za to ti rucim.

    Peter
    buchač Ja Ti ručím zasa za iné.

    Akonáhle začneš vrieskať, tak je reálne, že telefonický rozhovor bude veľmi rýchlo ukončený.
    Tým ale nechcem povedať, že nie je potrebné jednať.
    Mne sa osvedčilo iné. Tvrdé, razantné, no slušné a bez vrieskania jednanie....a hlavne agumentácia.
    -------------------------------
    To ministerstvo životné ma ale vcelku aj dostalo...
    Už mi v tom elaboráte chýba len TV Narkóza a TV GrC..
    -------------------------------
    Tu ide ale o základný problém...viď otázka.
    Kto to zaplatí ?

    Poviem aj inak.
    Kľudne by som zaplatil zo svojho. Pár šušňov by takej prerábke (viď všetky otázky v profile od zuzany) nákladnejších rozmerov by ma určite nezabilo.
    Už dávno by to bolo hotové a v kľude by som si sedel na geberite a prdel do neho.
    ynteligent Neviem co ta dostalo na ministerstve zivotneho prostredia.

    Legislativa je taka, ze na kazdu pracu s Azbestom musi byt vydane specialne povolenie, nakolko sa jedna o pracu s nebezbecnou latkou a takuto pracu musi vykonavat len certifikovana firma s povolenim na likvidaciu nebezpecnych latok.

    Teraz likvidujeme azbestocementove podlhady a pred mesiacom som dostal povolenie z ministerstva zivotneho prostredia. Je tam aj odsek o tom ze kde sa presne mozes ist stazovat ak nebude postupovane v sulade s danym povolenim.

    Co sa tyka platenia, zaplati to bytovy fond.... tam nie je co riesit. Domovnicka akurat napise do mailu ze suhlasi s uhradou.... nic viac.
    ynteligent cau
    ynteligent neblbne to tu nahodou ?
    ynteligent nejak to tu blbne...
    sito ..šiš, Mária, že či ...

    ynteligent (Dnes 17:13) Nejak neviem preco ale zmizol mi moj prispevok... tak opakovane vlozim oba: Na pravo sa vykasli... nepomoze ti. Ty potrebujes funkcny zachod a nie pravnika. Co sa tyka suhlasu s uhradou faktury to funguje tak, ze pride firma k tebe, opravi to, tebe daju podpisat fakturu a faktura ide na preplatenie bytovemu druzstvu. Bytove druzstvo posle oscanovanu fakturu na odsuhlasenie domovnicke a ta napise do mailu iba SUHLASIM S UHRADOU a to je vsetko. Skratka si v situacii na ktoru som Ta upozornoval. Nikto iny ako Ty sama si nepomozes. Kazdy to má v paži. Domovnicky sa to velmi netyka, ved ty si opravujes byt a nie ona... a ona ma kam chodit na zachod, tak co sa bude starat o teba. Baba v spravcovskej si mysli ze nieco spravila tak co otravujes..... Takze aby si sa dopracovala k vysledku musis zacat zneprijemnovat zivot obom tymto stranam. Za domovnickou hned teraz zajdi, zacnes na nu vrieskat ze nemas kam chodit na zachod, ze si volala do spravcovskej spolocnosti a ze ti tam povedali ze domovnicka dostala od nich kontakt na opravara a mala ti objednat opravara. Hned sa jej zacni pytat ze preco ti ho neobjednala. A ze kam mas dovtedy chodit na zachod a sprchovat sa? Ze ci mozes k nej ? Ver mi, to zaberie, s uhradou faktury uz nebudes mat problem, odsuhlasi ti cokolvek. A teraz ta zaujimavejsia cast: Navsteva spravcovskej spolocnosti. Najlepsie je tam nabehnut hned s manzelom alebo niekym kto vie dobre vrieskat. Nie kazdy na to ma talent, ale inak nic nedosiahnes. Zacni sa ohanat tym, ze je to havarijny stav, lebo sa jedna o nebezpecnu karcinogennu latku Azbest a ze v pripade ak to nebude vyriesene moze dojst k ohrozeniu verejneho zdravia nakolko je poskodene ventilacne potrubie pre cely bytovy dom (ak mas cas, kukni si k tomu nejaky paragraf z vyhlasky, urcite tam nieco take najdes....hned to bude vyzerat doveryhodnejsie. A v pripade ze to nezacne okamzite riesit ze sa obratis na ministerstvo zivotneho prostredia a pravnika. A rovno v tej istej vete si vypitaj jej meno a funkciu. A zober nejaku A4, na ktoru napises oznamenie havarijneho stavu, sprievodny text, datum a priloz fotky - cim viac tym lepsie. Sprav z toho 3 kopie, jednu pre nich, jednu pre teba a jednu pre pravnika (staci im len oznamit ze tu tretiu potrebujes pre pravnika). Ver mi, zrazu sa zacnu diat take veci ze ani nebudes stihat pozerat ako sa vsetko da... a da sa to hned. Peter PS: ja som mal 2 tyzdne objednanu opravu zvoncekov a urgoval som to 3x u spravcovskej spolocnosti. Potom som zdvihol sluchadlo, zavolal do firmy ktora to mala prist opravit, z tej baby vypadlo ze ano, maju to v systeme... a to akoze bolo z jej strany vsetko. Tak som zacal na nu vrieskat, ze na to cakam 2 tyzdne a ze zajtra to bude opravene aj keby tie zvonceky mal ich opravar vytrhnut z vedlajsieho panelaku. Neuveris, ale este v ten den po obede tie zvonceky boli opravene. To len na vysvetlenie, ze ak chces nieco dosiahnut, treba vrieskat prispevok cislo 2: Druhou variantou riesenia je, ze ak to chces spravit rychlo, riesil som niektore veci tak, ze som si objednal firmu co to prisla urobit okamzite a fakturu len preplatila spravcovska. Zajdi za domovnickou, ze ci to potrebujes vyriesit (kludne argumentuj tym co som ti pisal vyssie o zachode) a ze potrebujes aby ti odsuhlasila fakturu, ze sa jedna o havarijny stav, lebo tam je diera v azbestovom potrubi a moze to ohrozit vsetkych obyvatelov lebo je to karcinogenna latka....takze to treba okamzite riesit ako havariu Ono to neni az tak celkom pravda, ale akonahle sa povie slovo azbest tak kazdy hned spanikari. Ak ti odsuhlasi ze to je havarijny stav, mozes to riesit okamzite aj cez vikend, ak najdes taku firmu co ti to pride spravit hned. Sadni za net a hladaj, a ak ti to niekto zdvihne, tak podla mna je to pre nich zaujimava praca, jedna sa o robotu na par hodin a vyfakturovat sa da aj zle pocasie a cisla topanok, lebo sa jedna o havariu. V pondelok zavolaj do spravcovskej ze tam koli tej rure museli prist specialisti a ze im poslu fakturu a ze s domovnickou si dohodnuta na jej uhradeni.... Pre domovnicku to bude malickost, bude ta mat z krku a baba v spravcovskej nemusi pohnut prstom a problem sa vyriesil.... akurat zaeviduje fakturu.... Toto je druha alternativa.... je to asi aj rychlejsie ako to prve..... ale fungovat budu obe. za to ti rucim.
    zuzana_27 Ahojte,

    mam doplnujuce informacie.

    Podala som pisomnu ziadost na bytove druzstvo, aby bola realizovana obhliadka poskodenej stupacky, navrhnuta oprava a pripadne aj stanoveny rozpocet. Cerpat som chcela z fondu oprav, kedze stupacka je spolocny majetok v bytovom dome...

    Dnes (ubehli 3 tyzdne od podania mojej ziadosti na bytove druzstvo) sa bol pozriet panko z bytoveho, --jedna ruka s domovnickou, dost si slovne nahravali--... ale o tom potom. No a povedal, ze on nie je policajt a nema ako skumat a rozhodnut, ze kto zapricinil poskodenie. Ze sme to mohli byt my pri rekonstrukcii ako aj byvala - zosnula majitelka bytu.

    Opravu nam zamietli.

    Pytam sa kde sa mam obratit a ziadat o napravu a financovanie z fondu oprav?

    Ide o azbest, a ja mozem tak isto polemizovat ci stary material skratka nepodlahol, alebo ci ked sa robila nova strecha, tak otrasy na nej neposkodili stupacku...

    Mam pisat na Odbor starostlivosti o životné prostredie, alebo mam podat trestne oznamenie na sud? Povazujem to za nekonanie v situacii ktora ohrazuje priamo zdravie, kedze sa jedna o azbest.

    Stale nevidim dovod aby som opravu hradila ja ako majitelka bytu.

    Dakujem
      zbaliť

    Kto uhradi opravu poskodenej stupacky

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.