Zavrieť

Porady

Koho požiadať aby nám vybúral otvory na svetlíky?

Potrebujeme do obvodového múru z plnej pálenej tehly vybúrať svetlíky a následne vložiť okná. Svetlíky by mali mať šírku cca meter až meter dvadsať. Jedná sa o dve miestnosti vedľa seba, čiže na tej istej strane domu. V každej miestnosti by mal byť jeden svetlík. Dom má cca 70 rokov, je v dobrom stave. Aký postup je lepší - vyrezať svetlíky, alebo vybúrať? Na koho sa treba obrátiť? Sused - domáci kutil tvrdí, že to zvládneme aj sami, že to nie je žiadna veda. Ale neradi by sme sa dopustili chyby, ktorá by sa už ťažko odstraňovala. Aká môže byť cena za takúto prácu? Ďakujem za odpoveď.
5 komentárov     zbaliť
misoft
Hmmm.... zásah do obvodového muriva - a čo na to stavebný úrad? Statik? Lajstierka sú vybavené?

A k realizácii: skôr, než budete robiť otvory pre okná - treba nad okná dať preklad (inak po vytvorení otvoru sa horné tehly v múre môžu zosypať. Takže sa vyreže otvor pre preklad - ten sa vloží a až potom sa môže robiť ostatné - po obvode prerezať a potom len vyvaliť vnútro.
Ottingerova Ďakujem. A akého odborníka na to treba prizvať? Pretože môj manžel sa do toho chcel pustiť sám :-(. Ale vidím, že to nie je také jednoduché.
misoft Najskôr statika, ktorý zhodnotí, či je to možné zrealizovať a vydá o tom doklad - statický posudok. Pretože sa jedná o zásah do obvodového muriva - stavebný úrad a stavebné povolenie - nejedná sa totiž o udržiavacie práce, ale o zmenu vzhľadu a zásah do konštrukcie domu. Samozrejme - projektovú dokumentáciu.

Čo sa roboty týka - problém to nebude. Stačí vyrezať nad miestom budúceho okna otvor pre preklad a ten tam vložiť. Potom stačí prerezať po obvode budúceho okna murivo - trochu sa zaprieť a vyrezané vnútro možno i samo sa vyvalí, alebo jedna rana a potom len vyraziť von.

Ale toto (preklad) http://wienerberger.cz/fotografie/fo...-vario-uni.jpg tam v každom prípade MUSÍ byť - inak sa vrchné murivo bez opory zosype.
arizona Informujte sa aj u firmy, ktorej si date urobit a montovat tie okna.Mnohe robia aj taketo murarske prace.
Ottingerova Vďaka
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Lipová je offline (nepripojený) Lipová

    Lipová
    Mňa by zaujímalo, či sa tie horné tehly nezosunú ešte skôr, ako sa tam vloží preklad. Veď chvíľu tam bude len diera a nič ju nebude podopierať. Toho by som sa bála.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    allgreen To sa robi tak ze sa preklad vyseka do pol steny napr
    z vnutra a osadi a az potom z druhej
    Lipová Aha, a ten preklad sa tam postupne vsúva a zatlačí, keď je to vysekané aj zvonka? Len si to neviem predstaviť takto robiť na vysokej budove kde sa nedá dať zvonka lešenie. Tam by to asi tak neišlo aby sa búrala polovica zvnútra a polovica zvonka.
    allgreen Lesenie by bolo idealne. Kolko radov tehal je nad svetlikom? Mozno by stacilo podstojkovat strop v miestnosti a zacat burat.
      zbaliť

    Koho požiadať aby nám vybúral otvory na svetlíky?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.