ZahradnikAmater
taiko
Spalda to je ina zapeklitost. Zlozenie glutenu je ine a ked nedas pozor, tak mas cesto ako blato
Chcel si napísať "množstvo" gluténu...
Hmmm, myslim, ze som to napisal spravne. Jedna sa o zlozenie glutenu. Gluten je compozit. Zlozeny z gluteninu a gliadinu a ich pomer je rozny pre rozne obilniny.
pozri
https://sk.wikipedia.org/wiki/Lepok, alebo
https://en.wikipedia.org/wiki/Gluten, alebo
http://aaccipublications.aaccnet.org...1891127519.002,
https://www.celiac.com/articles/8/1/...din/Page1.html, alebo
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17008153
specialne
"Gluten forms when glutenin molecules cross-link to form a submicroscopic network attached to gliadin, which contributes viscosity (thickness) and extensibility to the mix.", alebo
"Gluten proteins can be divided into two main fractions according to their solubility in aqueous alcohols: the soluble gliadins and the insoluble glutenins. "
Vyssie popisane by aj mohlo vysvetlovat, preco niektori jedinci citlivi na psenicu, mozu jest spaldu ci ovos. Vsetky tri obilniny totiz maju gluten, len je v kazdej obilnine iny.
A vysvetluje to podla mna aj to, preco sa cesto z kazdej obilniny sprava inac.