Zavrieť

Porady

Pečieme domáci kváskový chlieb

taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Piekli ste, pečiete, alebo sa chystáte piecť domáci chlieb ? Aká múka? Ako kysnúť ? Ako na kvások ? Prečo mi chlieb nevykysol?
Pochváľte sa svojimi bochníkmi, možno poraďte iným pri problémoch, zdieľajte recepty.

Niektore recepty, podnety, zaujimavosti:
Nemieseny chlieb Sumava
Vinohradsky psenicny kvaskovy chlieb
Špaldový kváskový chlieb
Letkov pšenično-ražný chlieb
Zakladanie kvásku s ananásovou šťavou
Prečo nemraziť kvások
Kvakin kvaskovy chlebik a skúsenosti
Turbo chlebik, psenicno, spaldovo, razny, so zeleninou
Naposledy upravil taiko : 14.12.17 at 06:50
Usporiadat
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

http://www.cuketka.cz/?p=11418
Tento chlebik peciem....celozrnny...vzdy razna +striedam:spaldu,psenicu....obcas tekvicove semiacka...slnecnicove hodim...
V jenskej mise peciem teraz stale....tam aj dokýsa tie dve hodiny....hlavne,ze som si kupila.osatky
3 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

prečo nemraziť kvások
https://delikatesy.etrend.sk/recepty...u-zalohy-19019
1 0
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

lujza.j
http://www.cuketka.cz/?p=11418
Tento chlebik peciem....celozrnny...vzdy razna +striedam:spaldu,psenicu....obcas tekvicove semiacka...slnecnicove hodim...
V jenskej mise peciem teraz stale....tam aj dokýsa tie dve hodiny....hlavne,ze som si kupila.osatky
Tak to vyskusam, ale urcite to bude na prvykrat nejaky posuch
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Dosť tu čítam o pečení domáceho kváskového chleba. Sám pečiem chlieb rôznych druhov. Miesený, viac alebo menej aromatický, nemiesený, zemiakový. Kváskový ale nepečiem.
Preto sa chcem opýtať, máte na stole 2 upečené chleby, z toho jeden kváskový. Neviete nič o ich pôvode, recepte.
Dokážete rozoznať kváskový? Ak áno, ako? Alebo je to len ďalší "kult" ako s BIOpotravinami, ktoré nedokážeme odlíšiť???
edit: celkom zaujímavé čítanie http://dobreazdravo.sk/preco-sa-kvas...je-cely-naraz/
cez víkend možno založím ten kvások. Kváskový chlieb kupujem sem-tam v ČR /je priamo na kôrke chleba napísaná značka + kváskový chléb/ ale nezdá sa mi to až taký zázrak... uvidím na ten domáci...
Naposledy upravil Nandrolon : 23.11.17 at 08:25
0 0
ZahradnikAmater ZahradnikAmater

ZahradnikAmater je offline (nepripojený) ZahradnikAmater

Nandrolon
máte na stole 2 upečené chleby, z toho jeden kváskový. Neviete nič o ich pôvode, recepte.
Dokážete rozoznať kváskový? Ak áno, ako?
Kváskový chlieb s malým podielom pšenice bude cítiť kyslo. Čím viacej pšenice, tým bude menej hutný a viacej pružnejší, ale aj menej kyslý.
Všimne si to však tvoj žalúdok a črevá. Kváskový chlieb obsahuje oveľa menej lepku, lebo pri kvasení bol štiepený. Na rozdiel od kvasnicového chleba, kde sa lepok nespracováva, len cesto napuchne.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Keď som začala piecť pred desiatimi rokmi, používala som aj pšenicu, piekla som aj kváskový, ale pridávala som štvrtinku droždia, potom som prestala piecť, kupovali sme v PL ražný a tu špaldový a dlháňa z KK, ten ozaj vydrží aj 5 dní. Tam ešte robia kvások v kadiach, videla som. Teraz som začala nanovo piecť, dojedáme tretí, len kvások, špalda a raž, poväčšine celozrnné. Môj by si rozoznal, je hustý, tvrdší a ťažký, plný semienok. Myslím, že by som rozoznala. Tie "nafúknuté" nejem. A tie všelijaké výrobky vôbec, upečiem si doma.
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
alaya1
lujza.j
http://www.cuketka.cz/?p=11418
Tento chlebik peciem....celozrnny...vzdy razna +striedam:spaldu,psenicu....obcas tekvicove semiacka...slnecnicove hodim...
V jenskej mise peciem teraz stale....tam aj dokýsa tie dve hodiny....hlavne,ze som si kupila.osatky
Tak to vyskusam, ale urcite to bude na prvykrat nejaky posuch
nevadi, dalsi uz bude lepsi
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Chcel by som podotknúť, že podľa môjho názoru má kváskový chlieb pomerne blízko aj k tzv. chliebu bez miesenia, ktorý som viackrát piekol a je tu o tom tiež zaujímavá 13 stránková téma.
Ak použijem trošku logiky, tak do toho receptu dávam takpovediac až stopové množstvo kvasníc a celé to nechávam kvasiť 20-24 hodín. Teda to hlavné, čo tam fyzicky kvasí je samotná múka, ktorá je po tomto procese krásne vykvasená, teda naštiepená, oproti klasickému "rýchlemu chlebu"...
0 0
evaj63 evaj63

evaj63 je offline (nepripojený) evaj63

Je medzi nimi veľký rozdiel, ale to človek zistí až ked´ho zje. Z čerstvého kvasnicového chleba väčšinou nafukuje, ale pri kváskovom chlebe nie je žalúdok zaťažený.
1 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
ZahradnikAmater
Nandrolon
máte na stole 2 upečené chleby, z toho jeden kváskový. Neviete nič o ich pôvode, recepte.
Dokážete rozoznať kváskový? Ak áno, ako?
Kváskový chlieb s malým podielom pšenice bude cítiť kyslo. Čím viacej pšenice, tým bude menej hutný a viacej pružnejší, ale aj menej kyslý.
Všimne si to však tvoj žalúdok a črevá. Kváskový chlieb obsahuje oveľa menej lepku, lebo pri kvasení bol štiepený. Na rozdiel od kvasnicového chleba, kde sa lepok nespracováva, len cesto napuchne.
podla mna
1. ci bude chlieb nakyslasty zavisi od kvasku, sposobu vyroby a trosku aj od druhu muky (podiel mineralov) , nie od podielu psenice.
2. cast z lepku sa naozaj rozlozi kvasnymi kyselinami, ale konstatovat, ze je ho tam ovela menej je odvazne
3. tiez na sebe pocitujem, ze kvaskovy chlieb je lahsie stravitelnejsi
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Chcel by som podotknúť, že podľa môjho názoru má kváskový chlieb pomerne blízko aj k tzv. chliebu bez miesenia, ktorý som viackrát piekol a je tu o tom tiež zaujímavá 13 stránková téma.
Ak použijem trošku logiky, tak do toho receptu dávam takpovediac až stopové množstvo kvasníc a celé to nechávam kvasiť 20-24 hodín. Teda to hlavné, čo tam fyzicky kvasí je samotná múka, ktorá je po tomto procese krásne vykvasená, teda naštiepená, oproti klasickému "rýchlemu chlebu"...
Podla mna rozdiel medzi kvaskovym a "nekvaskovym" chlebom je kvasok, nie sposob vyroby. Ak su do cesta pridane kvasnice (uplne ine bakterie), tak su to ony, co sa postaraju o fermentaciu a teda vysledok je nutne diametralne odlisny od kvaskoveho chleba. Nie nutne, zly, ci menejcenny, ale odlisny.
2 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Včera som pozeral rôzne recepty na kváskový chlieb a v niektorých bolo doporučené aj malé množstvo klasických kvasníc. Príde mi to kontraproduktívne. Na jednej strane sa človek snaží upiecť dokonalý kváskový chlieb a potom to pribije klasickými kvasnicami...
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Nakolko kazdu sobotu peciem riadne vykvaseny chlieb /uz by som ten klasicky mieseny s hodinou kysnutia nepiekol/, zakladam dnes kvasok s ambiciou, ze buduci vikend peciem z neho bez kvasnic chlieb. Peciem zasadne z psenicnej bielej hladkej muky, preto som zo vsetkych receptov zvolil tento https://dobruchut.azet.sk/recept/497...enicny-kvasok/ .
Receptov na chlieb by som sa skusil nedrzat, lebo som nenasiel taky, ktory by mi vyhovoval. Mozno nejaky "vojnovy", kedy sa pouzivali iba zakladne suroviny.
Pouzil by som tych 300g kvasku, 500g hladkej psenicnej muky + odhadom optimalne mnozstvo vody, sol, korenie. Zamiesat + 15-20 hod. kysnutia s optickou kontrolou + vytvarovanie, odpocinutie a upecenie. Zial, takyto recept som nenasiel... este skusom v praci na PC, lebo z mobilu je to nepohodlne...
Ps: budem davat nie po 50g muky, ale 40g.
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Včera som pozeral rôzne recepty na kváskový chlieb a v niektorých bolo doporučené aj malé množstvo klasických kvasníc. Príde mi to kontraproduktívne. Na jednej strane sa človek snaží upiecť dokonalý kváskový chlieb a potom to pribije klasickými kvasnicami...
vzhladom na
Nandrolon
Chcel by som podotknúť, že podľa môjho názoru má kváskový chlieb pomerne blízko aj k tzv. chliebu bez miesenia, ktorý som viackrát piekol a je tu o tom tiež zaujímavá 13 stránková téma.
Ak použijem trošku logiky, tak do toho receptu dávam takpovediac až stopové množstvo kvasníc a celé to nechávam kvasiť 20-24 hodín. Teda to hlavné, čo tam fyzicky kvasí je samotná múka, ktorá je po tomto procese krásne vykvasená, teda naštiepená, oproti klasickému "rýchlemu chlebu"...
som rad, ze si sa k tomu nakoniec dopracoval
Naposledy upravil taiko : 03.12.17 at 10:25
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Receptov na chlieb by som sa skusil nedrzat, lebo som nenasiel taky, ktory by mi vyhovoval. Mozno nejaky "vojnovy", kedy sa pouzivali iba zakladne suroviny.
Pouzil by som tych 300g kvasku, 500g hladkej psenicnej muky + odhadom optimalne mnozstvo vody, sol, korenie. Zamiesat + 15-20 hod. kysnutia s optickou kontrolou + vytvarovanie, odpocinutie a upecenie. Zial, takyto recept som nenasiel... este skusom v praci na PC, lebo z mobilu je to nepohodlne...
Ps: budem davat nie po 50g muky, ale 40g.
skus tento recept
http://www.maskrtnica.cz/vinohradsky...vaskovy-chleb/
20-24 hodin kysnutia je strasne dlho, pokial to teda nechces nechat kysnut v chladnicke. Ak to nechas pri izbovej teplote, tak to podla mna prekysne
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

... myslel som celkovo od "zakvasenia po pecenie. Teda napr. 17 hod. kysnut v nadobe a po poprekladani 3 h na utierke. Ale kedze kvasku chcem dat co najviac, teda 300g tak bude stacit asi fakt ovela menej. Kysnut nechavam vzdy v teple na stolicke pri konci radiatora. PS: na ten vinohradnicky som uz vcera natrafil, dobry recept.
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
... myslel som celkovo od "zakvasenia po pecenie. Teda napr. 17 hod. kysnut v nadobe a po poprekladani 3 h na utierke. Ale kedze kvasku chcem dat co najviac, teda 300g tak bude stacit asi fakt ovela menej. Kysnut nechavam vzdy v teple na stolicke pri konci radiatora. PS: na ten vinohradnicky som uz vcera natrafil, dobry recept.
ver mi aj 17 hodin je pri izbovej teplote pri radiatore strasne vela. Specialne s tolkym kvaskom.
To kvasenie v chladnicke ale tiez moze mat nieco do seba. Vola sa to retardacia a vraj to pomoze chuti chleba. Ja som to ale este neskusal
Naposledy upravil taiko : 03.12.17 at 10:48
1 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Videm som recept, kde to kvasilo v chladnicke az 36 hodin... Celkom zaujimave. Ale chcem sa opytat. Mozem tu 1, cast /1 lyzica kvasu + muka+ voda/ rovno preskocit a namiesto toho pouzit priamo 340g kvasu toho, co som dnes zalozil???
Lebo robit kvasok, prvych 6 dni ho krmit denne a nakoniec z neho pouzit 1 lyzicu je mi nesympaticke... Najskor asi vyuzijem svoje viacrocne skusenosti a ak to nebude ono, potom sa obmedzim iba striktne na recept...
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Videm som recept, kde to kvasilo v chladnicke az 36 hodin... Celkom zaujimave. Ale chcem sa opytat. Mozem tu 1, cast /1 lyzica kvasu + muka+ voda/ rovno preskocit a namiesto toho pouzit priamo 340g kvasu toho, co som dnes zalozil???
Lebo robit kvasok, prvych 6 dni ho krmit denne a nakoniec z neho pouzit 1 lyzicu je mi nesympaticke... Najskor asi vyuzijem svoje viacrocne skusenosti a ak to nebude ono, potom sa obmedzim iba striktne na recept...
nie nemozes to prekocit. To co si dnes zalozil, totiz este nie je kvasok a podla mna Ti to vobec nebude kysnut, lebo tam este nemas dostatocne mnozstvo kultury, ktore by to kvasenie sposobila.
zatial si iba zmiesal muku s vodou. Kvasit to zacne mozno az o tri dni. A ani potom to este nebude kvasok. Pri kvasku skratky nejestvuju. O tom kvasok podla mna je.
Kvasoku budes mat aj po 100 dnoch stale rovnake mnozstvo. Ja mam stale 90g. Cast z neho pouzijes, cast vyhodis ( alebo das do palaciniek, ci od ineho cesta) a cast prikrmis, aby Ti prezil do dalsieho pecenia.
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Taiko, upresnim.
Dnes som ho zalozil, denne ho budem podla navodu prikrmovat a piect z neho budem NAJSKOR v sobotu alebo v nedelu.
Ak by recept nevykvasil s 340g toho kvasu, tak ako moze vykvasit z 1 polievkovej lyzice TOHO ISTEHO kvasu?
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať