Zavrieť

Porady

Pečieme domáci kváskový chlieb

taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Piekli ste, pečiete, alebo sa chystáte piecť domáci chlieb ? Aká múka? Ako kysnúť ? Ako na kvások ? Prečo mi chlieb nevykysol?
Pochváľte sa svojimi bochníkmi, možno poraďte iným pri problémoch, zdieľajte recepty.

Niektore recepty, podnety, zaujimavosti:
Nemieseny chlieb Sumava
Vinohradsky psenicny kvaskovy chlieb
Špaldový kváskový chlieb
Letkov pšenično-ražný chlieb
Zakladanie kvásku s ananásovou šťavou
Prečo nemraziť kvások
Kvakin kvaskovy chlebik a skúsenosti
Turbo chlebik, psenicno, spaldovo, razny, so zeleninou
Naposledy upravil taiko : 14.12.17 at 06:50
Usporiadat
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Kvakušpoznam sa....odradilo by ma,ze furt tvrda korka a ine....a svagrina co ma nakopla dala kvasok...poradit nevedela...a potom aj patalia s kvaskom ked som bola na dov.,tiez si mi ho zachranila
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Nandrolon
Ako často čistíte nádobku, v ktorej máte kvas?
Moj je od septembra....a dobre mu je....vcera som darovala "kusok" a sebe dokrmila...lebo tyden nepecem
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Ja ho mám od nedele, a každý deň urobím "príkrm" v normálnom pohári a hotovú zmes iba opatrne vložím do nádobky ku kvasu a zamiešam. Aby som nezababral steny a aby nikde nebola suchá múka.
Ale ak budem z neho zajtra odoberať, rozmýšľal som, či vybrať celý a vyčistiť, alebo nechať tak.
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Ja ho mám od nedele, a každý deň urobím "príkrm" v normálnom pohári a hotovú zmes iba opatrne vložím do nádobky ku kvasu a zamiešam. Aby som nezababral steny a aby nikde nebola suchá múka.
Ale ak budem z neho zajtra odoberať, rozmýšľal som, či vybrať celý a vyčistiť, alebo nechať tak.
ja mam dve nadoby sklenene. Stale z jednej odoberiem 30g kvasku vlozim do druhej nadoby pridam do druhej nadoby vodu a muku a rozmiesam. Po rozmiesani mam samozrejme steny zababrane, ale tie len zoskrabem do kvasku a hotovo. Zbytok z prvej nadoby vyhodim. Nadoby umyvam v mycke.
Nerozumel som celkom "opatrne vložím do nádobky ku kvasu".
Naposledy upravil taiko : 08.12.17 at 07:50
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Steny oskrabavam...zmrzlinovou lyž.,oskrabes nozikom....lebo ked budes odoberat a dokrmovat...bude to trochu zababrane
1 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Kvások mám v sklenenej zaváraninovej sedmičke. Ráno, hodím na váhu pohár, TAR, 40g vody /dávam dojčenskú, lebo prevarenú ešte chladnú nemám/, TAR, 40g múky, vymiešam lyžičkou a vykydám do zaváraninovej fľaše, a tam to spolu premiešam, prykryjem 2 ks papierovými utierkami a zagumičkujem.
Ešte otázočka, v tme dúfam, že nemusí byť? Mám ho na parapete...
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Kvások mám v sklenenej zaváraninovej sedmičke. Ráno, hodím na váhu pohár, TAR, 40g vody /dávam dojčenskú, lebo prevarenú ešte chladnú nemám/, TAR, 40g múky, vymiešam lyžičkou a vykydám do zaváraninovej fľaše, a tam to spolu premiešam, prykryjem 2 ks papierovými utierkami a zagumičkujem.
Ešte otázočka, v tme dúfam, že nemusí byť? Mám ho na parapete...
nic z existujuceho kvasku nevyhadzujes?
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Zatiaľ nie, však som ho zarábal iba v nedeľu a zajtra po odobratí na pečenie bude vážiť 140 gramov.
Zajtra dám /tých 140g/ do chladničky, v stredu ho vytiahnem a začnem denne dokrmovať. V sobotu upečiem chlieb a dám ho zase do chladničky.
To vyhadzovanie mi pripadá zbytočné, pokiaľ si to vieš krásne naplánovať vopred koľko ho budeš potrebovať a kedy ho začneš prikrmovať.
Tým vyhadzovaním tú kultúru vlastne neustále "riediš a máš ho stále "mladý". Aspoň to mi vraví logika. Ale ja som puntičkár a perfekcionista :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))))))))))))))))))))
PS: Chlieb plánujem piecť s tretinou kvásku, takže tých 300-340g miniem. Okrem toho keďže zajtra idem trochu podľa toho receptu kde sa robia výsledne 2 bochníky, tak jeden budem piecť v rúre a druhý asi v multifunkčnom hrnci, aspoň porovnám výsledok.
Naposledy upravil Nandrolon : 08.12.17 at 08:22
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Zatiaľ nie, však som ho zarábal iba v nedeľu a zajtra po odobratí na pečenie bude vážiť 140 gramov.
Zajtra dám /tých 140g/ do chladničky, v stredu ho vytiahnem a začnem denne dokrmovať. V sobotu upečiem chlieb a dám ho zase do chladničky.
To vyhadzovanie mi pripadá zbytočné, pokiaľ si to vieš krásne naplánovať vopred koľko ho budeš potrebovať a kedy ho začneš prikrmovať.
Tým vyhadzovaním tú kultúru vlastne neustále "riediš a máš ho stále "mladý". Aspoň to mi vraví logika. Ale ja som puntičkár a perfekcionista :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))))))))))))))))))))
PS: Chlieb plánujem piecť s tretinou kvásku, takže tých 300-340g miniem. Okrem toho keďže zajtra idem trochu podľa toho receptu kde sa robia výsledne 2 bochníky, tak jeden budem piecť v rúre a druhý asi v multifunkčnom hrnci, aspoň porovnám výsledok.
Tvoja logika je podla mna nespravna.
1. ked ma kvasok 1 den a vazi 80g , staci mu na dokrmnenie 40g muky a 40g vody, ale ked ma kvasok 5 dni a ma 400g, uz mu to stacit nemusi.
2. kvasok neriedis, ale ho "posilujes". po piatom dni je totiz oproti muke, ktoru ma rozlozit v presile a moc sa nenamaka. Tym odoberanim ho vystavujes tej istej zatazi a on silnie.

Nuz ale vyskusaj a uvidis sam, co a ako
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Ja si myslím, že kvások nemá svalové vlákna, aby bolo čo posilňovať. Ja to chápem tak, že tam ide iba o množstvo tej vytvorenej "kultúry" a v tom mojom jej bude viac.
Týmto spôsobom sa asi nedá vytvoriť žiaden "koncentrát" ako by to možno zvádzalo chápať.
Ale poskúšam a uvidím. Zatiaľ je tých 40+40 g na ten kvások ešte hodne, neskôr už dám menej, zase na druhej strane ho budem mať v chladničke, resp. ak bude 4 dni v chladničke, vtedy nedám nič, až keď ho vytiahnem na dokrmenie pred pečením.
Ak už robíme "starodávny chlieb" a chceme sa mu čo najviac priblížiť, tak naše staré mamy určite kvások nevyhadzovali.
0 0
evaj63 evaj63

evaj63 je offline (nepripojený) evaj63

Dokrmovaním kvások silnie, to znamená že cesto bude lepšie kysnúť. A naše staré matere sa nehrali s kváskom,ale si nechávali kúsok cesta usušiť a použili na ďalšie pečenie.6-dňový kvások je ešte novorodenec, bude potrebovať dlhšie kyynutie.
4 1
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

evaj63
Dokrmovaním kvások silnie, to znamená že cesto bude lepšie kysnúť. A naše staré matere sa nehrali s kváskom,ale si nechávali kúsok cesta usušiť a použili na ďalšie pečenie.6-dňový kvások je ešte novorodenec, bude potrebovať dlhšie kyynutie.
Za sto bodov. Sušené cesto u nás sa to volalo žmolky a kedy potrebovali, vtedy rozmočili a piekli. Mali aj inakšiu robotu, nie iba každý deň vážiť múku a vodu na kvások. A možno nemali ani takú presnú váhu
2 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Tu moju urcite :-))))) ale sak to aj na ine ucely ako kvasok...
A co sa tyka susenia, tak ina moznost tiez vtedyy nebola.
Prave som ho prevzdusnil, toto je on:
Naposledy upravil Nandrolon : 08.12.17 at 17:14
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

evaj63
Dokrmovaním kvások silnie, to znamená že cesto bude lepšie kysnúť. A naše staré matere sa nehrali s kváskom,ale si nechávali kúsok cesta usušiť a použili na ďalšie pečenie.6-dňový kvások je ešte novorodenec, bude potrebovať dlhšie kyynutie.
Ak si nahodou narazala na mna, tak to vystrelilo trochu vedla. Dokrmovanim silnie /to aj robim) ale vyhadzovanim slabne /to nerobim/...
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Ale zbytočne z toho robíš vedu. Prečo robíš pšeničný a nie ražný?
3 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Peciem vyhradne z hladkej, bielej psenicnej muky T650, tak som urobil z nej aj kvasok. Mohol by som buduci tyzden kupit raznu a plynule ho prerobit, ale ake su vyhody? Resp. preco to mam urobit?
0 0
Žabinka Žabinka

Žabinka je offline (nepripojený) Žabinka

nie je kváskový, ale konečne po pár pokusoch sa podobá na chlieb.. ale nabudúce musím piecť v inej nádobe..
FCA018EA-1749-4E86-A845-45855F699958.jpg  
B270159D-3C43-46D2-BC4C-5DE6CA54CBBA.jpg  
1/1
5 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

niekde som citala, ze chlebova muka je s oznacenim T1050. Teda biela, hladka. Vlastne ona je taka tmavsia. Raz sa mi ju podarilo kupit u nas v jednote. A potom iba v mlyne, kam som chodila nakupovat, kym som nepodrala pekaren
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Ja som o pečení chleba čítala pred ôsmimi rokmi hlavne na livingu a dáme.cz, ale aj inde,
V pamäti mi ostalo, že kvások z viacerých múk ja bohatší a čím starší, tým lepší, aj preto si treba vysušiť rezervu. No aspoň si ma prinútil zopakovať si vedomosti a toto som našla
http://kvaskovanie.sk/ako-sa-starat-o-kvasok/
1 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Dáša_
niekde som citala, ze chlebova muka je s oznacenim T1050. Teda biela, hladka. Vlastne ona je taka tmavsia. Raz sa mi ju podarilo kupit u nas v jednote. A potom iba v mlyne, kam som chodila nakupovat, kym som nepodrala pekaren
... chlebovu nepouzivam, chlieb bol tmavsi a menej mi chutil... http://www.danielarau.sk/nie-je-muka.../#.WivZ95ci00M
PS: tak mi to nedalo a isiel som sa pozriet na muku, z ktorej som robil kvasok a aj chlieb / dobra muka z CR mi uz dosla/, a je to "hladka special 00 extra". Ale z T650 som tiez pekaval, lebo aj dost receptov chleba je na nu...
https://varecha.pravda.sk/diskusie/m...787-forum.html
Naposledy upravil Nandrolon : 09.12.17 at 13:15
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať