Zavrieť

Porady

Spoplatnenie štúdia

Z času načas sa tu objavujú príspevky o tom, že by bolo načase spoplatniť na Slovensku vysokoškolské štúdium. Ja si to nemyslím a čo vy?
https://zpravy.idnes.cz/skolne-slova...917_domaci_mav
Usporiadat
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

Mila123
buchač
Mila123
Juraj, ty si klobásový ing.?
Všeliako ma už titulovali a určite ešte aj budú.
Ale titul pred menom a ani za ním nemám oprávnenie si písať.
Juraj, nie všetci vrátane mňa a mojich detí vyštudovali za úplatok, sú ozaj aj poctivci, ako na jednej i druhej strane
Juraj ešte asi nevidel študujúceho medika. Alebo aj dvoch naraz v jednej rodine. Tých človek vonku prakticky ani nevidel, tvrdo vysedené štúdium.
2 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
korela
Viem iba o Taliansku, študenti za VŠ platili, ale bolo to spravodlivo diferencované podľa príjmu rodičov. Takže mohol ísť študovať každý mladý človek, chudobný možno aj zadarmo. To je z môjho pohľadu prijateľné.
mne pride diferencovanie skolneho podla platu rodicov diskriminacne voci bohatsim rodicom. O spravodlivosti sa neda vraviet ani zdaleka.
0 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

taiko
korela
Viem iba o Taliansku, študenti za VŠ platili, ale bolo to spravodlivo diferencované podľa príjmu rodičov. Takže mohol ísť študovať každý mladý človek, chudobný možno aj zadarmo. To je z môjho pohľadu prijateľné.
mne pride diferencovanie skolneho podla platu rodicov diskriminacne voci bohatsim rodicom. O spravodlivosti sa neda vraviet ani zdaleka.
Tak si tam skús zakomponovať napr. genetickú výbavu namiesto financií.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Prehľad o VŠ síce nemám, za súčasných pomerov si to neviem spravodlivo predstaviť, sprísniť kritéria určite. Na mojom názore nezáleží, mne po prečítaní toho českého článku šlo hlavne o to, ako by to vyzeralo u nás po prípadnom spoplatnení. Logicky mi vychádza, že by ich do tých Čiech odchádzalo oveľa viac, samozrejme aj ostávalo. Určite som nezaložila tému kvôli klobásovým študentom, či profesorom, ti boli aj budú. A zamestnávanie v štátnej správe je tiež iný okruh. Zaujalo ma v článku konštatovanie, že úroveň v Čechách stúpa. Dá sa to povedať o našich VŠ?
0 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

Ja iba podotknem, že mali vždy vyššiu úroveň. Aj stredné. Vychádza z tradície, máme mladšie školstvo, súčasné sa nevyvíja, neviem, či je to zámer alebo neschopnosť zhora.
Počet ponovembrových ministrov je alarmujúci a výpovedný.

Po druhé, učitelia prestali byť v spoločnosti rešpektovaní funkčne aj finančne, čo sa odzrkadlilo vo väčšine prípadov na ich osobnej zaangažovanosti. To si dovolím vravieť zo svojej skúsenosti v rozhovore s učiteľmi, keď sa začali otvárať veľmi rýchlo nožnice miezd medzi nimi a začínajúcimi podnikateľmi a aroganciou ich detí v školách. Samozrejme, že negeneralizujem, každý má svoju osobnosť.

Po tretie k zníženiu kvality najmä vys. škôl prispel Rusko ako minister hospodárstva svojím návrhom, aby na pár rokov štúdia upratal nezamestnaných maturantov a tak znížil počet nezamestnaných tým, že zvýšil počet prijatých vysokoškolákov, pričom sa vyučujúcim na VŠ nezvýšili platy. A tak na odboroch, kde pôvodne študovalo v ročníku iba 5 max. 7 študentov, sa z roka na rok zvýšil počet na 20. Pre vyučujúcich veľký skok, skúšky iba písomnými testami, stratil sa osobný kontakt. Dopredu bolo každému jasné, aj laikovi, že to nedopadne dobre. Ale prešlo mu to rovnako, ako jeho priblblé koláčiky sledovanosti v jeho TV.
Ako sa podpísal pod životy množstva ľudí, zasiahol celú spoločnosť, hľadiac iba na svoj prospech, tu rozoberať nebudem.

Pre tento istý dôvod sa vytvárali všetky možné aj nemožné a zbytočné ďalšie VŠ.

Slováci budú i naďalej pristávať v náručiach čes. VŠ už iba z dôvodu ich známych mien vo svete a tým možnosti väčšieho uplatnenia vo svete. Čiže pôjde o deviatu emigračnú legálnu vlnu vysťahovávania, ktorá už dávno beží.

Keď som založila tému o úspešných mladých Slovákoch v zahraničí, dostala som odpoveď, veď nikto ich odtiaľto nevyháňa. Ja to vidím tak, ak niekto nemá možnosť pracovať na SK na svojom výskume s cieľom získať doktorát, pretože tu nie sú vytvorené podmienky ani pracovisko, tak sa pohne o dom ďalej.
Slovensko môže iba horko zaplakať nad nevyužitými ponovembrovými rokmi.
Možno s mojím názorom budú mať problémy ľudia generačne odo mňa mladší.
0 0
Oliwa Oliwa

Oliwa je offline (nepripojený) Oliwa

[QUOTE="korela"]
.....
"Slováci budú i naďalej pristávať v náručiach čes. VŠ už iba z dôvodu ich známych mien vo svete a tým možnosti väčšieho uplatnenia vo svete. Čiže pôjde o deviatu emigračnú legálnu vlnu , ktorá už dávno beží."
.....
No, zase to netreba preháňať... Stačí si pozrieť Šanghajský /alebo hociktorý iný svetový/ rebríček, aby bol človek v obraze...
http://tn.nova.cz/clanek/toto-jsou-n...-propadly.html
Ak slovenský študent ide študovať do ČR, tak dôvodom býva okrem očakávanej vyššej úrovne výučby ako na SK /poradie je individuálne/:
- jazyk /okrem VŠ s vyučovacím jazykom anglickým/
- školné
- náklady na život
- vzdialenosť
- schopnosti atď.
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať