Zavrieť

Porady

Uskutočňovanie stavieb a ich zmien - voľná živnosť

Dobrý deň.

Chcela by som sa opýtať ohľadom rozsahu voľnej živnosti - uskutočňovanie stavieb a ich zmien . V zozname opdorúčaných označení voľných živnostíí, je pri tomto druhu uvedená poznámka:
„Živnostenské oprávnenie zahŕňa výlučne dodávku stavieb, na ktoré bolo vydané stavebné povolenie a nie jednotlivé remeselné živnosti.“

Viete mi poradiť, či toto znamená, že firma, ktorá má oprávnenie na uskutočňovanie stavieb, ale nemá oprávnenie na výkon remeselných živností (napr. murárstvo, strechár, vodoinštalatérstvo, podlahárstvo), a chce v rámci realizácie konkrétnej stavby uskutočňovať aj tie činnosti, ktoré spadajú pod tie remeselné, či si musí rozšíriť predmet podnikania aj o tieto remeselné živnosti?
Pretože keď pozriem do OR, tak stavebné firmy časstokrát majú iba toto uskutočňovanie stavieb v predmete činnosti a vykonávajú všetko ostatné bez toho, aby mali na to remeselnú živnosť.

Máte niekto s tým skúsenosti? Lebo podľa mňa tá veta len znamená, že osobitne pri podnikaní nie je možné ponúkať služby vrácmi remeselnej živnosti, ale pri realizácie jednej konkrétnej stavby kde zastrešuje 1 firma všetko , môžu robiť aj tieto remeselné činnosti. Či to zle chápem?

Prosím Vás o akúkoľvek pomoc či radu. Ďakujem.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času
    konateľ spoločnosti GLOBERG-Accounting, spol. s.r.o. ...viac leskovskysami
    Stavebnú spoločnosť som mal a v súčasnosti niekoľkým vediem účtovníctvo. Pri každom sa stretávam len s uskutočňovaním stavieb a ich zmien. Nieje potrebné mať samostatne remeselnú činnosť iba v prípade že by ste vykonávali len tú. Ale samozrejme je to aj o tom ako sa zobudí kontrola a čo od Vás budú požadovať ale verte mi že aj keby ste to mali tak ako to má byť niečo si nájdu keď budú chcieť. A čo sa týka stavebnej činnosti dobrá rada do budúcna - keď nemusíte nerobte to. Je to prekliaty biznis a jediný kto z neho profituje sú konatelia vahostavu, strabagu a pod. Ešte som nevidel šťastného podnikateľa v stavebnej oblasti bez silných kontaktov ani ja som ním sám nebol. Veľa šťastia.
    romanica16 Ďakujem za info. Som študentka a potrebovala som si prezistiť tuto info kvoli diplomovej praci. Medzicasom som vsak dostala stanovisko aj zo zivnostnskeho uradu. Dakujem vsak za odpoved.

    marleau je offline (nepripojený) marleau

    marleau
    ak si dáte urobiť v subdodávke to, čo je na viazanú činnosť, tak by to nemal byť problém.
    ozaj, prečo chcete voľne robiť to, na čo my poctiví potrebujeme viazanú živnosť a teda máme na to vzdelanie, prax, odporúčanie?
    to fakt my rodení stavbári máme pozerať na to, ako nám kdejaký zmrzlinár kurví ceny, kvalitu, meno?
    romanica16 Ďakujem za odpoved. Ja sa nechystam v nicom podnikat, som len študentka a potrebovala som si prezistiť tuto info kvoli diplomovej praci. Medzicasom som vsak dostala stanivisko aj zo zivnostenskeho uradu.
    tatra128 Dobrý deň. Viete sem prosím vás to oficiálne stanovisko skopírovať?

    Uskutočňovanie stavieb a ich zmien - voľná živnosť

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.