Zavrieť

Porady

Prístavba z roku 1973 - Legalizácia

Dobrý deň, vie mi niekto poradiť v oblasti legalizácie prístavby, ktorá bola postavená svojpomocne v roku 1973? Rodičia zdedili dom, pričom si ho dali zamerať. Pri zmenách na katastri bolo zistené, že prístavba nieje zapísaná. Jedná sa o schodisko zo zadnej strany domu, ktoré je uzatvorené (murované). Celkovo má do10m2, výška do 5m. Podľa zákona by to malo spadať pod drobnú stavbu. Samozrejme po návšteve katastra, smerovali naše kroky na stavebný úrad, kde nám panička povedala, že je to čierna stavba, čiže máme rátať s pokutou. Plus k tomu máme doložiť stavebné povolenie s menom stavbyvedúceho, projekt, revízne správy (elektrina - osvetlenie) a prídu k nám na kolaudáciu. Odkiaľ to má vziať?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    arizona je offline (nepripojený) arizona

    arizona
    Nové stavby a stavby postavené pred 1.10. 1976

    Doklady, ktoré treba doložiť na kataster pri nových stavbách a stavbách postavených pred 1. 10. 1976:

    - Žiadosť o zápis stavby do katastra nehnuteľností
    - Originál resp. úradne overená kópia rozhodnutia o pridelení súpisného čísla - dokladá sa iba pri stavbách skolaudovaných od 1. 10. 1976 až po súčasnosť. Ak stavbe nebolo pridelené súpisné číslo, doloží sa kolaudačné rozhodnutie.
    - Oznámenie obce, kedy bola stavba skončená, aké jej bolo pridelené súpisné číslo a kto bol jej stavebníkom.
    Dokladá sa iba pri stavbách postavených pred 1. 10. 1976.
    - Geometrický plán. Dokladá sa iba vtedy, ak stavba nie je momentálne zakreslená v katastrálnej mape resp. skutočný stav v teréne nie je totožný so stavom na katastrálnej mape (napr. na katastrálnej mape chýba časť stavby, ktorá však v teréne existuje).
    - Kópia katastrálnej mapy. Dokladá sa iba vtedy ak stavba je už zakreslená v katastrálnej mape a skutočný stav teréne je totožný so stavom v katastrálnej mape. V tomto prípade nie je potrebné doložiť geometrický plán.

    Po predložení týchto dokladov okresný úrad - katastrálny odbor zapíše na list vlastníctva stavbu do 60 dní od podania žiadosti do listu vlastníctva (konkrétne do časti "stavby" na liste vlastníctva). Na list vlastníctva zapíše okresný úrad ako vlastníka meno toho , kto je uvedený "rozhodnutí o určení súpisného čísla" alebo "oznámení obce” ako stavebník.
    http://krajmer.com/stavby.html

    https://myorava.sme.sk/c/20487631/st...-skriepky.html

    atd
    Shariza Ďakujem, a čo to pre mňa znamená? Lebo na meste mi povedali, že oni nič spätne vydávať nemôžu. Rodinný dom je zapísaný a skolaudovaný v roku 1968. Plány o stavbe prístavby máme z roku 1973 (neformálne), avšak o nej nie sú ani na katastri a ani na stavebnom úrade žiadne záznamy (ani kolaudačné rozhodnutie). Podľa toho čo píšete, by som mala ísť naspäť na kataster a podať Žiadosť o zápis stavby do katastra nehnuteľností a to je všetko? Lebo geometrický plán som tam niesla tento týždeň.
    Ondrej Kozlovsky a geometricky plan mate z akého roku ?

    Prístavba z roku 1973 - Legalizácia

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.