Zavrieť

Porady

Má právo vlastník pozemku žiadať peniaze od vlastníkov bytov?

Dobrý deň. Som vlastníkom družstevného bytu v 6-bytovom dome, ktorý je v užívaní od roku 1978. Pri bytovej jednotke boli časom pristavené aj garáže, ktoré figurujú ako čierna stavba. V kúpnej zmluve, ktorá bola spísaná v r. 1998 je ťarcha nevysporiadaného pozemku. V tom čase sme sa to spolu so susedmi snažili vysporiadať ale sa nám to nepodarilo z dôvodu mŕtvych vlastníkov a veľa dedičov, ktorí nemali záujem o odpredaj. V roku 2017 jeden z dedičov otvoril túto záležitosť spolu s ďalšími 5-timi vlastníkmi, získal vlastnícke listy na pozemok a žiada od nás vyplatenie pozemku v neprimeranej cenovej výške. Chcem podotknúť, že pred výstavbou bytovky to nebol stavebný pozemok ale pasienok kde neboli žiadne siete. Tie tu dotiahlo poľnohospodárske družstvo, ktoré bytovú jednotku aj stavalo a plyn si na vlastné náklady dali spraviť vlastníci bytu v r.1999 ALE vlastník pozemku pýta peniaze ako za stavebný pozemok. Dočítali sme sa, že zákon umožnil vysporiadanie takýchto pozemkov do 1.9.1996. Po tomto dátume už nieje možné vymáhať peniaze za takéto pozemky. Viete mi povedať či tento zákon je stále v platnosti? Môže od nás pýtať vlastník pozemku peniaze?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    dmc je offline (nepripojený) dmc

    dmc
    Ako som pochopil tak sa nejedna iba o pozemok na ktorom su garaze ale aj o pozemok na ktorom je postaveny bytovy dom.

    Na pozemky pod bytovym domom je zo zakona zriadene vecne bremeno. Pravo na financnu nahradu za toto vecne bremeno si majtel mohol uplatnit do 1.9.1996. Ak si ho dovtedy neuplatnil - ma smolu. Pravo vlastnika pozemku na financnu nahradu je premlcane. Staci aby vlastnik bytu vzniesol namietku premlcania.
    Vlastnikovi bytu, ak nevlastni pozemok pod bytovym domom nehrozi ziadne nebezpecenstvo.
    Kludne majitelovi odpiste ze ze si uplatnujete namietku premlcania prava na financnu nahradu.

    blizsie aj tu: https://dennikn.sk/231093/advokat-pr...-uz-premlcane/

    alebo aj tu: https://byvanie.pravda.sk/peniaze-a-...lakmi-odkupit/
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Natakri Platí tento zákon pre neho aj keď otvoril dedičské konanie až minulý rok?? a ano pochopil ste to správne ide hlavne o bytovú jednotku. S tými garážami je to tak, že keď sa dostavali chcelo sa to previesť, pozemky boli na verejnej vývesnej tabuli v obci ako to vtedy zo zákona bolo možné len sme to nedotiahli dokonca. Čiže sa stavba nezapísala do katastra ale zmienka o stavbe je. (aj ked je ako čierna stavba obec vyrubuje za ňu dane)
    misoft K prvej časti... (podľa mňa) .... aj keď sa DK otvorilo, právo je premlčané, lebo si to mali uplatniť do 1.9.96....
    dmc Tento zakon plati pre vsetkych - nie len pre neho.
    Mária27 Čierna stavba je nepovolená stavba na vlastnom pozemku. Neoprávnenú stavbu rieši § 135c občianskeho zákonníka. Vy ste asi oprávnenie mali aj na stavbu garáží, pozemok pod nimi by bolo možné kvalifikovať aj ako prilahlý podľa § 23 bytového zákona. Poľnodružstvo ak stavalo byty, sa považuje za bytové družstvo.
      zbaliť

    branislavp je offline (nepripojený) branislavp

    branislavp
    Áno, ak je to tak, že Vaša bytovka stojí na cudzom nevysporiadanom pozemku, vlastník si môže pýtať nájom za jeho pozemok keď má preukazáteľné LV, že je to jeho majetok. Ale, ak máš dôkazy, alebo ich nájdeš doma, či v archívoch, či na katastri, alebo sa vieš brániť zákonmi, tak môže vlastník pýtať, ale Ty nemusíš jeho požiadavku akceptovať. Jednoznačne mu daj argumenty, že nemá nárok na nájom -samozrejme všetko rieš písomne.
    Preto Ti radím takto:
    K pozemku pod bytovkou si preštuduj zákon č. 182/1993 a vyzisti si v štátnom archíve, či skutočne ten pozemok pod bytovkou bol nevysporiadaný. I keď to v zmluve pri predaji bytu bolo uvedené družstvom a bolo Tebou podpísané.
    Ako píšeš v svojom príspevku, viem a doplním moje poznatky , že družstvá v rokoch 70 a ďalej až do roku 1989 myslím, stavali tzv. stabilizačné byty pre svojich zamestnancov. Výstavba bola riadená firmou okresné výstavbové bytové družstvo. Ak sa skutočne jednalo o riadnu oficiálnu stavbu, v archíve by si mohla nájsť v spise o bytovke celú dokumentáciu, aj výber pozemku, na ktorom stojí bytovka a ostatné dokumenty od územného rozhodnutia až po kolaudačné rozhodnutie k bytovke. Keď sa stavali takéto bytovky družstvom, či OVBD a boli riadne oficiálne riešené, cez obec, či mesto boli riešené v spolupráci aj príslušným OVBD. Boli vyčlenené konkrétne parcelné čísla pre tú konkrétnu stavbu - bytovku, aj s výmerami. Cez google si prečítaj zákon, ktorý stanovil termín vysporiadania si pozemkov k 1.9.1996, neviem aké je to číslo zákona, tam zistíš, či je ešte v platnosti. Nepoznám ten zákon.
    Je to iba môj názor.
    Naposledy upravil branislavp : 21.05.18 at 12:34
    Ondrej Kozlovsky Potvrdzujem toto riesenie. Moze stat ze v archive najdete dokumenty podla ktorých to bolo davno vykupene. Treba si to bud pozriet, alebo si na to najat odbornika, ktory to pozrie v archive za vas.

    vicktor je offline (nepripojený) vicktor

    ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viac vicktor
    Zakon o vymahani penazi nepoznam, ale naozaj su vlastnici? Tak mate dve moznosti:
    1: odkupte za cenu ktoru pytaju
    2: zburajte garaze a ukazte im dlhy nos

    Poznamka - oni to neziadaju od vlastnikov bytov, ale od vlastnikov garazi.
    Naposledy upravil vicktor : 18.05.18 at 16:06
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    misoft Podľa mňa - asi najrozumnejšie by bola možnosť 2. I tak sú to čierne stavby.
    Natakri ide o pozemok pod bytom hlavne. Garáže tam na tom pozemku boli len pristavané. je o nich zmienka platíme za ne daň len sa to nezapísalo do katastra z dôvodu že sme neboli vlastníci pozemku.
    branislavp Natakri, že platíš daň z garáží je jedna vec - to si plníš iný zákon - platíš daň z nehnuteľností - obci, mestu.. Ale ďalšia vec je tá, že garáže sú postavené na cudzom pozemku. Teda, užívaš cudzí majetok- pozemok, ktorý niekto vlastní.. Vlastník si môže zo zákona nárokovať - alebo nájomné, dozadu do troch rokov, alebo sa dohodnite na rozumnom odpredaji. Jedná sa o garáže.
      zbaliť

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    Zákon 182/1993 zaviedol na pozemky pod bytovými domami zákonné vecné bremeno. Takéto bremeno je odplatné jednorazovo, nárok sa premlčuje po troch rokoch bez ohľadu na to, kto bol vlastníkom vtedy a kto teraz. Ak by sa chcel súdiť, vzneste námietku premlčania.

    Vlastníci pozemkov vyvíjajú neustálu snahu o to, aby bolo bremeno odplatné (asi ako nájom), alebo aby im bola vyplatená náhrada. Ak sa zákonodarca k tomu prikloní, môžete to mať dosť drahé, ale ešte to môže pár rokov trvať. Ak vlastník nechce čakať, mal by tiež trochu ustúpiť a mali by ste sa dohodnúť na nejakej strednej cene.

    Má právo vlastník pozemku žiadať peniaze od vlastníkov bytov?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.