Zavrieť

Porady

Dovoz tovaru z Číny-skúsenosť

Poprosila by som všetkých, ktorí už majú za sebou skúsenosť: chceli by sme z Číny doviesť tovar a je to pre nás tak trochu tipos-bingo. Prečo? Ak nám zákazník pošle vzorky tovaru vopred, dodrží túto kvalitu aj vo veľkej zaplatenej zásielke. Tovar by mal prísť v lodnom kontajneri, nezatečie?
Ak áno, s akou poisťovňou sa budeme vlastne naťahovať?
Vykládka v Hamburgu. Asi hlúpa otázka-nestratí sa to tam, koľko to tam môže trčať, mám tovar pripoisťiť tu na Slovensku? Podmienky dodania INCOTERMS
sú-k boku lode v Hamburgu, takže čo ďalej ? Ďakujem všetkým za skúsenosti...
Usporiadat
zolik2001 zolik2001

zolik2001 je offline (nepripojený) zolik2001

kitky Pozri príspevok
Western union je dost drahy, nie? Tam to ide az do vysky niekolkych percent z posielanej sumy. Je to tak?

Ja pravidelne teraz platievam do 1000 libier a poplatok jw ya to 25 libier peniaze su tam hned. Inac kamos mi odporucil este jednu spolocnost no nepamatam meno ale zistim a taktiey este neviem ci robia prevod do Ciny. Dam vediet ak budem vediet viac.
0 0
luco07 luco07

luco07 je offline (nepripojený) luco07

Co laici nezvyknu vediet o Cine

Samozrejme je toho pomerne vela, ale jedna zo zakladnych veci je, ze vsetok tovar sa v Cine moze vyvazat iba prostrednictvom spolocnosti, ktore maju vyvoznu licenciu. Aj ked podla novych zakonov platnych od marca 2007 je zisk takejto licencie mozny prakticky pre kazdeho, aplikacia cinskych zakonov do praxe, ako aj vysoke poplatky su pricinou toho, ze spolocnosti, ktore tymto povolenim disponuju nie je az tak vela. Mnoho spolocnosti, ktore tovar predavaju vystupuju zaroven ako vyrobcovia, hoci su v podstate iba obchodnymi spolocnostami a cena tovaru kupeneho cez takuto spolocnost byva zvycajne o cca 20% vyssia. Preto je najdolezitejsie pri dovoze z Ciny overit si informacie o Vasom partnerovi, co byva vsak pomerne zlozite, nakolko v Cine neexistuje jednotny obchodny register. (Niektore administrativne jednotky ho maju dostupny na nete, samozrejme v cinstine, ale nie je ich vela). Je pochopitelne, ze obchodne spolocnosti sa tlacia do popredia hlavne cez internet, zatial co vyrobcovia, ktori sa spoliehaju skor na tradicne "guanxi" ostavaju v tomto smere pozadu.

Pri dovoze z Ciny je dolezite tovar vidiet a ohmatat si ho. To vsak samozrejme nie je zarukou toho, ze Vam dojde taky isty tovar ako ste si objednali. Pomerne velkym rizikom je v tomto pripade tovar objednany cez internet. V pripade, ze Vam dojde tovar, ktory je radovo nizsej kvality, alebo dokonca uplne iny tovar. Mozte urobit dve veci: 1. obesit sa 2. zabudnut na to. Teoreticky mate moznost sa sudit. V takom pripade musite mat pravoplatnu zmluvu s podmienkami. Podla cinskeho prava je takato zmluva iba taka, ktora je pisana v cinskom jazyku. Instanciou na ktorej sa budete sudit je sud v Cine, kde ma Vas dodavatel s najvacsou pravdepodobnostou nejakeho znameho a vybudovane "guanxi" - vztahy. Pripravte sa na to, ze poplatky budu vysoke. A pravdepodobne prehrate Tomuto problemu sa najlepsie vyhnete tak, ze si objednate predzasielkovu inspekciu tovaru.

A na zaver: To, ze v Cine sa vyrabaju len nekvalitne veci je mytus, urban legend. V Cine sa vyrabaju rovnako kvalitne, ako aj nekvalitne veci. Mytus o nekvalite cinskych vyrobkov spociva v tom, ze dovozcovia, dovazaju najlacnejsie braky s cielom predat ich so slusnou marzou. Kvalita cinskych vyrobkov castokrat prevysuje kvalitu europskych vyrobkov, no cena je samozrejme zodpovedajuca. Stale vsak pomer kvalita/cena je na strane Cinanov.
0 0
pieces pieces

pieces je offline (nepripojený) pieces

Asi trochu odbočím, ale predsa len súvisí s témou:
Pracujem v prepravnej firme, ktorá sa orientuje na leteckú a námornú prepravu a môžem povedať, že 90% našich klientov prepravuje z krajín ďalekého východu a pod. Zvyšnú časť tvoria importy z USA a ostatné krajiny. Väčšina vecí okolo nás je privezená z Číny, Taiwanu, Indie a pod. Nie vždy Čína znamená lacný brak. Mnohokrát sa jedná o skutočne kvalitné výrobky a verte, že každý z Vás ich má doma plno. Oblečenie, obuv, elektronika, mobilné telefóny, počítače, darčekové predmety, keramika, misky, črepníky, sušené kvety, potraviny, športové predmety, mikroténové sáčiky, žiarovky, čokoľvek ... kamkoľvek sa človek obzrie, obklopujú nás veci z Číny. Dokonca i časť vecí dovezená napr. v rámci Európy môže mať pôvod omnoho ďalej. Stačí ak slovenský odberateľ kupuje napr. od dodávateľa z Nemecka avšak tento si svoj tovar nechá dovážať z Ázie.
Sú kvalitné veci z Číny, rovnako ako aj nekvalitné. Sú kvalitné veci zo Slovenska ako aj nekvalitné, atď. Nezáleží na krajine, ale na povedzme svedomí podnikateľa, čo privezie a rozhodne sa spotrebiteľovi predať. Ak nakúpia lacný brak (je jedno, či v Číne, alebo EU) a odvážia sa túto nekvalitu predávať je to už úplne iný problém a iná téma.
Čína? Ruky preč!!! Spoločnosť (naoko) natoľko odmieta "čínu", že samotní (svojim spôsobom poctiví) predajcovia z Číny dovezených (a môžbyť kvalitných) výrobkov ich pod tlakom spoločnosti prezentujú ako napr.európske. Sama som sa s tým osobne viackrát stretla a poviem Vám sú to skutočne zmiešané pocity, keď na jeseň priveziete klientovi 500 párov topánok zo Shanghai a v Januári ich ponúka ako dovoz z Talianska. Alebo brusička na nože - patent zo Švajčiarska. Načo spomínať, že vyrobená v Číne?
Keby niektorí ľudia, ktorí hania "čínske" výrobky vedeli koľko z nich majú vo vlastnej domácnosti, boli by pomerne prekvapení.

Lion,
odporúčam kontaktovať sa na prepravné spoločnosti, ktoré vedia poradiť najmä v spôsobe prepravy z danej destinácie, dodacej podmienky (zvoľte FOB, je najpraktickejšia), spôsobe platby (napr.akreditív) a pod. Niektorí z našich klientov si chodia osobne do Číny overiť napr. nakládku tovaru do kontajneru. Je to síce finančne náročnejšie, ale istota je istota. Najmä pri prvom odbere tovaru.

Čo sa týka samotného dodávateľa z Číny, použite internet na overenie serióznosti, hľadajte referencie, spokojných odberateľov a pod. U nás vo firme sme dokonca raz skúšali prostredníctvom našej pobočky v Číne overiť dodávateľa. Nie vždy sa to však dá, Čína je veľká
Prajem Vám veľa úspechov a šťastnú voľbu pri výbere dodávateľa aj prepravcu!
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

POZOR - je velky rozdiel VYRABAT v Cine a NAKUPOVAT v Cine. Firmy, ktore VYRABAJU v Cine tam maju svoje stroje, ale hlavne dozorny - a skoliaci personal a to STALE pritomny. Platia im letenky, striedaju ich napr. po mesici, aby im z toho nezacalo hrabat, ale maju ich tam stale. Viem, o com hovorim.

Toto je Vyroba v Cine.

NAKUP v Cine je o niecom inom (o tom spominanom internete a kontaineri v Hamburgu) a preto aj kvalite je upne o niecom inom.
Naposledy upravil misomiso : 12.01.08 at 13:15
0 0
janusik07 janusik07

janusik07 je offline (nepripojený) janusik07

Vie niekto ci pri dovoze oblecenia z Ciny alebi Indie staci certifikat od nich alebo sa musi dat novy certifikat vystavit u nas? Alebo to musi posudit akreditovany certifikacny organ? Hladala som aj nejaku vyhlasku alebo zakon o tom, ale som nic nenasla. Viem som trochu

Dakujem za rady.
0 0
luco07 luco07

luco07 je offline (nepripojený) luco07

MISIOMISO: Boli ste vobec niekedy v Cine? Z Vasich prispevkov to tak vyzera, ze asi nie. Ja som v Cine stravil 2.5 roka a na obchodne cesty tam chodievam pravidelne niekolko krat do roka a aj tento prispevok Vam pisem z Ciny. Z Ciny mi nikdy nezacalo hrabat a nikto ma po mesiaci nemusel striedat. Ak mate problem pochopit cinsku kulturu a mentalitu, tak je to len Vas osobny problem.

A co sa tyka tovaru z Ciny, 70% tovarov, ktory sa z Ciny vyvezie je tovarom, ktore vyrabaju spolocnosti so 100% ucastou cinskeho kapitalu. A o tych vsetci hovorime. Nikto nehovori o adidase, alebo nike, ktore sa tiez vyrabaju v Cine. A ten Cinsky tovar moze byt takisto kvalitny, ako nekvalitny. Tak ako vsade inde na svete. Samozrejme, ze kvalitny je drahsi, co je uplne normalne.
0 0
luco07 luco07

luco07 je offline (nepripojený) luco07

janusik07 Pozri príspevok
Vie niekto ci pri dovoze oblecenia z Ciny alebi Indie staci certifikat od nich alebo sa musi dat novy certifikat vystavit u nas? Alebo to musi posudit akreditovany certifikacny organ? Hladala som aj nejaku vyhlasku alebo zakon o tom, ale som nic nenasla. Viem som trochu

Dakujem za rady.
Nie som si presne isty, ako je to s oblecenim. Mam taky pocit, ze certifikacny organ, ktory ma na starosti tieto veci je vo Svite. Skuste si k tejto problematike prestudovat zakon c. 264/1999 Z. z. o technických požiadavkách na výrobky a o posudzovaní zhody... a zakon c. 634/1992 Z.z. O ochrane spotrebiteľa
0 0
janusik07 janusik07

janusik07 je offline (nepripojený) janusik07

luco07 Pozri príspevok
Nie som si presne isty, ako je to s oblecenim. Mam taky pocit, ze certifikacny organ, ktory ma na starosti tieto veci je vo Svite. Skuste si k tejto problematike prestudovat zakon c. 264/1999 Z. z. o technických požiadavkách na výrobky a o posudzovaní zhody... a zakon c. 634/1992 Z.z. O ochrane spotrebiteľa

Dakujem,precitam si.
0 0
rohan1112 rohan1112

rohan1112 je offline (nepripojený) rohan1112

pieces Pozri príspevok
Asi trochu odbočím, ale predsa len súvisí s témou:
Pracujem v prepravnej firme, ktorá sa orientuje na leteckú a námornú prepravu a môžem povedať, že 90% našich klientov prepravuje z krajín ďalekého východu a pod. Zvyšnú časť tvoria importy z USA a ostatné krajiny. Väčšina vecí okolo nás je privezená z Číny, Taiwanu, Indie a pod. Nie vždy Čína znamená lacný brak. Mnohokrát sa jedná o skutočne kvalitné výrobky a verte, že každý z Vás ich má doma plno. Oblečenie, obuv, elektronika, mobilné telefóny, počítače, darčekové predmety, keramika, misky, črepníky, sušené kvety, potraviny, športové predmety, mikroténové sáčiky, žiarovky, čokoľvek ... kamkoľvek sa človek obzrie, obklopujú nás veci z Číny. Dokonca i časť vecí dovezená napr. v rámci Európy môže mať pôvod omnoho ďalej. Stačí ak slovenský odberateľ kupuje napr. od dodávateľa z Nemecka avšak tento si svoj tovar nechá dovážať z Ázie.
Sú kvalitné veci z Číny, rovnako ako aj nekvalitné. Sú kvalitné veci zo Slovenska ako aj nekvalitné, atď. Nezáleží na krajine, ale na povedzme svedomí podnikateľa, čo privezie a rozhodne sa spotrebiteľovi predať. Ak nakúpia lacný brak (je jedno, či v Číne, alebo EU) a odvážia sa túto nekvalitu predávať je to už úplne iný problém a iná téma.
Čína? Ruky preč!!! Spoločnosť (naoko) natoľko odmieta "čínu", že samotní (svojim spôsobom poctiví) predajcovia z Číny dovezených (a môžbyť kvalitných) výrobkov ich pod tlakom spoločnosti prezentujú ako napr.európske. Sama som sa s tým osobne viackrát stretla a poviem Vám sú to skutočne zmiešané pocity, keď na jeseň priveziete klientovi 500 párov topánok zo Shanghai a v Januári ich ponúka ako dovoz z Talianska. Alebo brusička na nože - patent zo Švajčiarska. Načo spomínať, že vyrobená v Číne?
Keby niektorí ľudia, ktorí hania "čínske" výrobky vedeli koľko z nich majú vo vlastnej domácnosti, boli by pomerne prekvapení.

Lion,
odporúčam kontaktovať sa na prepravné spoločnosti, ktoré vedia poradiť najmä v spôsobe prepravy z danej destinácie, dodacej podmienky (zvoľte FOB, je najpraktickejšia), spôsobe platby (napr.akreditív) a pod. Niektorí z našich klientov si chodia osobne do Číny overiť napr. nakládku tovaru do kontajneru. Je to síce finančne náročnejšie, ale istota je istota. Najmä pri prvom odbere tovaru.

Čo sa týka samotného dodávateľa z Číny, použite internet na overenie serióznosti, hľadajte referencie, spokojných odberateľov a pod. U nás vo firme sme dokonca raz skúšali prostredníctvom našej pobočky v Číne overiť dodávateľa. Nie vždy sa to však dá, Čína je veľká
Prajem Vám veľa úspechov a šťastnú voľbu pri výbere dodávateľa aj prepravcu!
zdravým vedel by si mi dat kontakt na vasu firmi chcel by som si nechat doviest nejaky ten tovar z ciny a nakolko si spomenul ze pracujes v nejakej takj firme tak ma to zaujalo.
dakujem
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

luco07 Pozri príspevok
MISIOMISO: Boli ste vobec niekedy v Cine? Z Vasich prispevkov to tak vyzera, ze asi nie. Ja som v Cine stravil 2.5 roka a na obchodne cesty tam chodievam pravidelne niekolko krat do roka a aj tento prispevok Vam pisem z Ciny. Z Ciny mi nikdy nezacalo hrabat a nikto ma po mesiaci nemusel striedat. Ak mate problem pochopit cinsku kulturu a mentalitu, tak je to len Vas osobny problem.

A co sa tyka tovaru z Ciny, 70% tovarov, ktory sa z Ciny vyvezie je tovarom, ktore vyrabaju spolocnosti so 100% ucastou cinskeho kapitalu. A o tych vsetci hovorime. Nikto nehovori o adidase, alebo nike, ktore sa tiez vyrabaju v Cine. A ten Cinsky tovar moze byt takisto kvalitny, ako nekvalitny. Tak ako vsade inde na svete. Samozrejme, ze kvalitny je drahsi, co je uplne normalne.
Mozes mi kludne tykat. Bol som v Cine, aj v Indii, a v roznych krajinach vychodnej Azie som stravil tiez dost zo zivota. Ale o to tu nejde. Ja nemam problem akceptovat Cinsku mentalitu, to ale neznamena, ze si neuvedomujem odlisnosti. Ak zijes v Cine, zrejme patris medzi vynimocne prisposobivych ludi, dost mozne, ze si tam aj zenaty. Naozaj nemam nic proti inym kulturam, dufam, ze to tak nevyznelo.

Ale ako sm pisal o tom, ako to maju zorganizovane firmy, ktore v Cine VYRABAJU, tak som nepisal iba tak do vetra, ale pisal som o konkretnych firmach a ludoch. Ak poznas tamojsie prostredie, tak to asi tiez vies.

To, ze je obrovsky rozdiel v Cine vyravat a z Ciny dovazat, nie je ziadna hanba. Ved predsa to iste plati aj o Slovensku. Je mozno par dobrych produktov na Slovensku, ale nemozeme popriet, ze 95 % z hodnoty naozaj spickovych vyrobkov, ktore su exportovane zo Slovenska je tu vyrobenych zahranicnymi spolocnostami, ich strojmi, ich technologiami. (VW, KIa, Peugeot, Sony, Samsung...) Preco si VW neobjednal vyrobu aut v Bratislavskych Automobilovych zavodoch, ale si postavil hned vedla fabriku na zelenej luje so svojim riadiacim personalom? Pretoze chcel mat pod kontrolou kapacitu aj kvalitu. Pritom plati, ze obchodovat je vzdy jednoduchsie, ako priamo vyrabat, ale inak sa neda.

Toto tvrdim napriek tomu, ze som hrdy slovensky obcan, dokonca v pripade exportu nasich vyrobkov nemaskujem nasu identitu, ale naopak. Ale neda sa preskocit 50 rokov, to nie je ziadna hanba, ze Slovensko alebo Cina nedosahuje uroven Svajciarska, Finska, Japonska a.t.d.

Rovnako ako nie je vela slovenskych vyrobkov, ktore by sa dali bez akehokolvek kompromisu zaradit medzi spickovu kvalitu, tak som sa ani doteraz nestretol s vyrobkom, na ktory by bol vymysleny a vyrobeny iba Cinanmi a na ktorom by mi nieco nevadilo. Samozrejme - robia velke pokroky, potencial maju, dost mozne, ze predbehnu Japonsko a Koreu. Ja ale pisem o dnesnom stave a reagujem tymto na tvrdenia, ze - ved predsa 90% toho, co drzite v ruke (vratene spickovych produktov) je z Ciny. Ja tvrdim, ano - mate pravdu. Ale tie spickove vyrobky si musite v Cine VYROBIT, nie ich DOVIEZT.

Ale uz koncim, nie je mojim zamerom ti kazit kseft.
0 0
VladoaKatka VladoaKatka

VladoaKatka je offline (nepripojený) VladoaKatka

luco07 Pozri príspevok
Nie som si presne isty, ako je to s oblecenim. Mam taky pocit, ze certifikacny organ, ktory ma na starosti tieto veci je vo Svite. Skuste si k tejto problematike prestudovat zakon c. 264/1999 Z. z. o technických požiadavkách na výrobky a o posudzovaní zhody... a zakon c. 634/1992 Z.z. O ochrane spotrebiteľa
Zákon o ochrane spotrebiteľa je už nový -č. 250/2007 Z.z.
http://www.porada.sk/t56207-co-hovor...trebitela.html
0 0
pieces pieces

pieces je offline (nepripojený) pieces

rohan1112 Pozri príspevok
zdravým vedel by si mi dat kontakt na vasu firmi chcel by som si nechat doviest nejaky ten tovar z ciny a nakolko si spomenul ze pracujes v nejakej takj firme tak ma to zaujalo.
dakujem
Dobrý,
nie som si istá, či priame zverejnenie takýchto kontaktných údajov na stránke nie je v rozpore s podmienkami užívania tohoto portálu. Rada by som poslala súkromnú správu, ale je to podmienené množstvom uverejnených príspevkov, takže to nejde. Chcela som Vám poslať mail, ale prijímanie máte blokované ..
0 0
rohan1112 rohan1112

rohan1112 je offline (nepripojený) rohan1112

pieces Pozri príspevok
Dobrý,
nie som si istá, či priame zverejnenie takýchto kontaktných údajov na stránke nie je v rozpore s podmienkami užívania tohoto portálu. Rada by som poslala súkromnú správu, ale je to podmienené množstvom uverejnených príspevkov, takže to nejde. Chcela som Vám poslať mail, ale prijímanie máte blokované ..
jj , tak by si mi to prosim ta mohla poslat na mail : rohan1112@azet.sk ?
dakujem
0 0
rob999 rob999

rob999 je offline (nepripojený) rob999

Osobne si myslim, ze by sme v prvom rade vramci EU mali zaviezt ochranu Europskeho trhu a tym padom limitovat mnozstvo dovazaneho tovaru z Ciny, alebo zaviezt vysoke dovozne cla.
Hlavny problem totiz vidim v znecistovani planety, kde Europa sa snazi pravidelne znizovat produkciu sklenikovych plynov, chranime si vodne zdroje a ako to vyzera o chvilu nas budu nutit jazdit na somarikoch. Nie som Greenpiece-sak, ale v Cine (ale i v USA) sa na tieto veci kasle. Nemaju dokonca ani podpisany Kiotsky protokol. Europa sa v tomto tvari, ze zachrani svet. No na to sme bohuzial velmi maly kontinent.
Z hospodarskeho hladiska Cina a krajiny Azie vykupuju strategicke suroviny (bud su obmedzene mnozstvom tazby, alebo vyroby) a tymto v nas vytvaraju zavislost.
Dalsim hladiskom by mala byt ochrana trhu kvoli problemom s nezamestnanostou. Masivne presuvame vyrobu do Azie a prepustame ludi v Europe.
Co mi z toho osobne vyplyva?
Snazime sa vsemozne zachranit planetu pre nase deti (oni ju veselo devastuju). Ak potrebujeme suroviny pre Europske firmy - bud su vykupene do Azie, alebo ak nejake su, vzhladom na dopyt maju umelo vysoku cenu. A prepustame vlastnych ludi aby sme zamestnali Aziu.
A nakoniec sa nam vsetok ten tovar vracia spat a znevyhodnuje a nici aj tych zopar patriotov (firiem) ktory sa snazia vyrabat v Europe.
0 0
luco07 luco07

luco07 je offline (nepripojený) luco07

Myslim, ze keby bola odpoved na problem, ktory ste nacrtli taka jednoducha, tak je problem uz davno vyrieseny. Odpoved je vsak daleko zlozitejsia. Skusme si predstavit dosledky, ktore by prinieslo zavedenie dovoznych ciel pre Europu:

1. Zvysenie cien v pripadoch mnohych komodit, ktore by malo za nasledok -
a) inflaciu
b) znizenie kupyschopnosti obyvatelstva, ktore by zasa sposobilo znizenie dopytu po tovaroch
2. Sudy a penale v ramci WTO za nedodrziavanie pravidiel (Cina aj EU su obe sucastou WTO, ktora ma urcite pravidla)
3. Diplomaticke napatie, ktore by posilnilo zvazky Cina-USA, alebo Cina-Rusko, resp. obe

Dalej, je velka pravda, ze v Cine je ochrana zivotneho prostredia na velmi nizkej urovni (ale lepsi sa, je dokonca zakotvena v sucasnej patrocnici, zavedenie do praxe vsak bude trvat este dlho a bude to trnista cesta), napriek tomu su vsak napriklad emisie CO2 na hlavu daleko nizsie, ako emisie na hlavu v EU, preto nutit Cinu, aby svoje emisie znizovala tempom, akym ich chce znizovat EU by bolo voci Cine nespravodlive. Hovorit o tom mozno az vtedy, ked budu emisie na hlavu vyrovnane. Tu by som skor videl priestor na diplomaticky tlak na USA, ktore emisiami na hlavu daleko prevysuje vsetky ostatne krajiny. A aby sa nieco urobilo ohladne ochrany prirodneho prostredia, musi sa prijat system, ktory bude vseobecne a medzinarodne akceptovany vsetkymi krajinami, a zaroven bude spravodlivy k rozvojovym krajinam, aby aj v nich mohlo dojst k zvyseniu zivotnej urovne. Tento problem je vsak nesmierne komplikovany a citlivy, takze som skor v tomto smere skepticky... Zial

Ze Cina skupuje suroviny - no a? Preco by jej to mal niekto zakazovt? Cina ich kupuje za trhove ceny rovnako ako kazda ina krajina, resp. dohodami o vystavbe infrastruktury v krajine (napr. nedavne zmluvy so Zairom), ktorym EU nemoze cenovo konkurovat. Toto je o ponuke a dopyte a nema spolocne nic s nizkymi cenami. Fakt, ze Vas to frustruje, vobec nechapem, zijeme predsa v globalnom svete.

A na zaver: Sucasna zapadna spolocnost je neskutocne konzumna a cinske vyrobky iba uspokojuju dopyt. Ale ako vieme, konzum je motorom ekonomiky, ktora ma zasa vplyv na zivotnu uroven. Takze ak chceme ochranovat prirodu, tak je to fajn, ale pojde to iba za cenu znizenia konzumneho levelu a teda aj zivotnej urovne. To sa vsak uz ludom nepaci. Casto nie su schopni pochopit, ze tieto zalezitosti su navzajom spojene. To sa uz ale dostavame skor do filozofickej roviny... Prijemny den
0 0
MajoMi75 MajoMi75

MajoMi75 je offline (nepripojený) MajoMi75

zdravim vas, rad by som sa pridal k tejto teme. Trosku sa mi zda, ze aj napriek VELMI !!! zaujimavym nazorom a postrehom sa tato debata ubera inym smerom. Skor to ide do zemepisno, politicko, ekonomicko socialnej oblasti. Teda mne to vazne nevadi a rad si precitam vsetky prispevky, su fakt zaujimave. Akurat, ze teraz mam pocit viny, ci nebudem mimo temy ja.

Chcel by som vas poziadat o par informacii o cenach a podmienkach dovozu. Samozrejme nic konkretne, ale aspon aby som sa dostal do "obrazu"

Tekze, ak si objednam tovar z ciny, kolko sa priblizne plati za postovne. /od coho sa odvija cena??? Je to zavisle na vahe, alebo objeme???/ Pokial preclievam tovar na Slovensku, ake su colne sadzby??? /zaujima ma to len priblizne v %/. Niekde v pribuznom fore som cital, ze mi mozu balik s tovarom oznacit ako GIFT a vtedy sa necli. Plati to??? Ako dlho trva dorucenie na Slovensko.

Ja viem, niektore otazky su dost primitivne, ale su to otazky laika.
0 0
luco07 luco07

luco07 je offline (nepripojený) luco07

Co sa tyka dovozu z Ciny, je treba rozlisovat medzi kontajnerovym dovozom a kusovym dovozom, cize skor zasielkou. Zasielkovu sluzbu realizuju skor sukomne osoby a zivnostnici a cena na kus samozrejme vychadza viac, nehovoiac o preprave. Napriek tomu, da sa zarobit aj na tom, hoci nie prilis vela. Po dovoze treba zaplatit clo a DPH. Clo sa priemerne pohybuje okolo 5-10%, ale moze byt aj viac, alebo menej, je to velmi individualne. Skuste pohladat na ec.europa.eu/taxation_customs/dds/tarhome_en.htm podla popisu tovaru.

Co sa tyka postovneho, najdrahsi je kurier, lacnejsia je letecka preprava a najlacnejsia je lodna. Pri lodnej sa vacsinou jedna o kontajnerovu prepravu, kontajnery sa delia podla velkosti a ucelu (klasicke dry, open-top, mraizarenske atd., atd.) Najbeznejsia je preprava v klasickych kontajneroch oznacenych cislami podla dlzky v stopach (cize 20', 40', 40' HQ a pod.) Cena za prepravu zavisi od velkosti kontajneru a vahy, ktora je v nom nalozena a meni sa zhruba kazdy kvartal. Najvyssie ceny byvaju treti a stvrty kvartal (kvoli vianociam). V sucasnosti sa da z Ciny dopravit 20' kontajner (ktory ma objem asi 33 cbm, a hmotnostny limit myslim okolo 24 ton za priblizne 3700 USD a viac, zavisi podla spolocnosti. Doba prepravy je okolo 4-5 tyzdnov, treba si vsak radsej nechat rezervu. Dovozne podmienky su medzinarodne platne (zadajte si do googlu 'incoterms'), najcastejsie sa pouzivaju FOB a CIF.
0 0
VladoaKatka VladoaKatka

VladoaKatka je offline (nepripojený) VladoaKatka

Vypočujte si tento šot: nastavte si dátum 19.1.2007 - Dovoz čínskeho tovaru
http://www.stv.sk/videoarchiv/
Online videoarchív vybraných relácií Slovenskej Televízie.
Naposledy upravil VladoaKatka : 21.01.08 at 05:16
0 0
MajoMi75 MajoMi75

MajoMi75 je offline (nepripojený) MajoMi75

luco07 Pozri príspevok
Co sa tyka dovozu z Ciny, je treba rozlisovat medzi kontajnerovym dovozom a kusovym dovozom, cize skor zasielkou. Zasielkovu sluzbu realizuju skor sukomne osoby a zivnostnici a cena na kus samozrejme vychadza viac, nehovoiac o preprave. Napriek tomu, da sa zarobit aj na tom, hoci nie prilis vela. Po dovoze treba zaplatit clo a DPH. Clo sa priemerne pohybuje okolo 5-10%, ale moze byt aj viac, alebo menej, je to velmi individualne. Skuste pohladat na ec.europa.eu/taxation_customs/dds/tarhome_en.htm podla popisu tovaru.

Co sa tyka postovneho, najdrahsi je kurier, lacnejsia je letecka preprava a najlacnejsia je lodna. Pri lodnej sa vacsinou jedna o kontajnerovu prepravu, kontajnery sa delia podla velkosti a ucelu (klasicke dry, open-top, mraizarenske atd., atd.) Najbeznejsia je preprava v klasickych kontajneroch oznacenych cislami podla dlzky v stopach (cize 20', 40', 40' HQ a pod.) Cena za prepravu zavisi od velkosti kontajneru a vahy, ktora je v nom nalozena a meni sa zhruba kazdy kvartal. Najvyssie ceny byvaju treti a stvrty kvartal (kvoli vianociam). V sucasnosti sa da z Ciny dopravit 20' kontajner (ktory ma objem asi 33 cbm, a hmotnostny limit myslim okolo 24 ton za priblizne 3700 USD a viac, zavisi podla spolocnosti. Doba prepravy je okolo 4-5 tyzdnov, treba si vsak radsej nechat rezervu. Dovozne podmienky su medzinarodne platne (zadajte si do googlu 'incoterms'), najcastejsie sa pouzivaju FOB a CIF.
dakujem pekne, je mi to uz jasnejsie, ale mal som na mysli pre zaciatok skor posielanie mensich zasielok. Mensich ako je kontajner, alebo jeho cast. Skor nejaky ten balik kurierom, alebo take nieco. Ak mate niekto skusenost s takouto zasielkou, bol by som rad.
0 0
luco07 luco07

luco07 je offline (nepripojený) luco07

MajoMi75 Pozri príspevok
dakujem pekne, je mi to uz jasnejsie, ale mal som na mysli pre zaciatok skor posielanie mensich zasielok. Mensich ako je kontajner, alebo jeho cast. Skor nejaky ten balik kurierom, alebo take nieco. Ak mate niekto skusenost s takouto zasielkou, bol by som rad.
Odpoved je pomerne jednoducha, ale jej realizacia naopak dost komplikovana: Treba si najst spolahliveho dodavatela. To moze byt v Cine niekedy (skor casto) problem...
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať