Zavrieť

Porady

Pivnica/suteren pod RD (ano/nie/ciastocne)?

Zdravim!

Ideme stavat maly dom, podkrovny, 100m zastavana plocha, na malom pozemku - 330m2. Individualny projekt. Uvazujeme o dispozicnom rieseni.

Spodna voda je 10m, takze by sa suteren mal dat postavit. Dom chcem mat v rovine pozemku, t.j. nie nadvihnuty. Uvazujem tiez o studni - ta by asi sla do suterenu?

Snazim sa spravit si nazor na potrebu suterenu - pivnice. Potrebujem ju?
Skladovanie zeleniny ani tuheho paliva nehrozi, potreba velkej mraznicky je taktiez otazna.

Uvazujem ze do suterenu by sa hodila dat miestnost na domace prace, t.j. pracka, mozno tiez kotol (bude plynovy) a nadrz na TUV. A tiez priestor na veci ako bicykle, zahradne naradie, lyze, zimne kolesa pre auto (garaz nebudeme mat)... Suteren by (myslim) nebol vykurovany.

Aka draha je pivnica, alebo ciastocne podpivnicenie?

Odporucate spravit pivnicu?

Ak by bola pridraha a nerobili by sme ju, kam umiestnit miestnost na domace prace - da sa aj do podkrovia? Na prizemi chcem mat aj pracovnu, preto bude prizemie asi dost priestorovo obmedzene.

Dakujem za nazory a prakticke skusenosti!
Usporiadat
hogy hogy

hogy je offline (nepripojený) hogy

Ak chceš pivnicu, postav si ju vedľa domu ak maš dostatočný pozemok, inak nad ňou ani len neuvažuj.Ušetríš tak kopec financií a nervy.A to už nehovorím o poruchách v izolácií pri sadaní domu,
takže to nie je len výška spodnej vody, ale aj vody vtokové. Viem o čom píšem, navštevujem takéto pivnice pravidelne, a náklady na odstránenie porúch u novostavieb sú dosť vysoké.
0 0
AndrejG AndrejG

AndrejG je offline (nepripojený) AndrejG

Tie poruchy o ktorych hovoris sa tykaju iba stavieb, ktore stavali idioti. Pivnica nieje ziadna jadrova fyzika, staci trosku sedliackeho rozumu, trochu znalosti o stavebnej problematike a pivnica prezije dom niekolkonasobne.
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
Jancek123
Odporúčam sa pozrieť na výhody plastového sklepu http://www.plastove-sklepy.cz/
Hm...

1. Zmeškal si dobu...zadávateľ otázky má dom už dávno postavený
2. Reklama jak svyna
3. Nevraviac už aj o tom, že to nie je v podstate ani len nejaká pivnica, skôr taký malý sklípek.

Ale toto ma na uvedenej stránke vcelku solídne dostalo :
" Plastový sklep je ideální jako skladovací prostor pro pracovní pomůcky či nářadí, skladování ovoce a zeleniny, někomu může velmi dobře posloužit přímo pod domem třeba jako přídavný úložný prostor či dokonce jako poklidná pracovna. Najdou se i tací, co v něm naleznou válečný bunkr nebo protiatomový úkryt pro své blízké v případě válečného konfliktu či jiného nebezpečí."
0 1

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať