Zavrieť

Porady

zavaranie - recepty

Ahojte kuchtici, mate nejake OVERENE, ZARUCENE, VYSKUSANE recepty na zavaranie? Ak ano, prosim sup sem s nimi. Veeelka vdaka.
Usporiadat
Zdenka 0705 Zdenka 0705

Zdenka 0705 je offline (nepripojený) Zdenka 0705

Nenašla som inú vhodnú tému, tak pridám jedno veľmi rýchle zaváranie. Je to taká maškrta, nie je toho veľa, ale neodolala som, keď boli banány za 50 centov. Robím ho každý rok, dá sa aj v zime, hlavne keď sú v akcii. Banány musia byť zrelé a zdravé.
Banánový džem
850 g čistých banánov
šťava z 2-3 citrónov
1/8 l vody alebo 100% ovocnej šťavy /pomaranč, grapefruit, jablko/
1 Gelfix 2:1
500 g kryšt. cukor /dávam menej, banány sú sladké/
ak nebudú papať deti, čo pochybujem môže sa pridať 3-4 PL rumu, ale nemusí.
Banány nakrájam a vidličkou roztlačím. Prilejem šťavu z citrónov a ostatnú tekutinu a podľa návodu na gelfixe postupujem ďalej.
Varím tak 3-5 minút, potom už len šup do pohárikov, dnom hore na chvíľu. Na palacinky, do jogurtu či zákuskov je výborný. Včera som robila z dvoch dávok, vyšlo mi 12 ks pohárikov od detskej výživy.
zaváranie 001.jpg  
9 0
hnedoočka hnedoočka

hnedoočka je offline (nepripojený) hnedoočka

snažím sa brať prácu zodpovedne,ale ináč som veselá kopa ...viac
alabut Pozri príspevok
Hubova natierka chuti aj manzelke. Nesterilizoval som ju, pretoze som na skusku urobil asi liter. Dal som ju do chladnicky, rychlo sa zje. Pridal som do nej feferonku. Mozem ist opat na huby.
dlhšie som tu nebola...ušlo mi niečo? aká je hubová nátierka? myslím postup....
0 0
hnedoočka hnedoočka

hnedoočka je offline (nepripojený) hnedoočka

snažím sa brať prácu zodpovedne,ale ináč som veselá kopa ...viac
aha, všimla som si najužitočnejšiu odpoveď od tetrisss, tak zrejme túto
0 0
gottwdag gottwdag

gottwdag je offline (nepripojený) gottwdag

osky Pozri príspevok
mate aj daky dobry recept na LECO?
ja som este okrem jablkovej nutely nikdy nic nazavarala-na to je odbornik moja mama.mam od nej sice aj dake recepty na leco,ale mzno najdete este cosi ine,lepsie....na zaciatok,na skusku by som prijala recept tak na1kg rajcin.

zasadili sme si totiz 2 paradajky!!!!!,lebo ja to nejem.najprv som sa smiala,ze len dva kricky,dnes mi je vsak uz do placu... moj muz uz nevie co s nimi.uz ich nechce ani vidiet.
zabudla som pozriet sortu,ale su to väcsie rajcinky ako chery,ale mensie ako normalne.no a rodia a rastu nenormalne,su uz dlhe cez 2 metre,rozkonarene,uz neviem kam ich mam uväzovat.musela som ich pristrihnut.rodia ako blaznive,bez akejkolvek opatery,len ich obcas polejeme. a tak som sa rozhodla,ze ak ich bud.rok zozeniem,zasadime viac a urobime pretlak i leco vo velkom.
tento rok zatial len na skusku.
Tá sorta by ma zaujímala...
0 0
helas helas

helas je offline (nepripojený) helas

Dobrý deň, viete mi poradiť ako urobiť drienkový džem.
0 0
ivuliatko ivuliatko

ivuliatko je offline (nepripojený) ivuliatko

medúza medzi čučoriedkami (Július Satinský: "ČUČORIEDKY = dievčatá od 15 do 25 rokov, MEDÚZY od 30 do 80 a po osemdesiatke sú STARÉ PRAŽENICE, ktoré majú obrovský zmysel pre humor a o svete si myslia svoje"). ...viac
Prišiel čas na "trnafskú pomazánku", ako ju s láskou nespisovne nazývame my - Trnafčani. Názov pochádza z hlbokého socializmu, keď pikantnú mňamku s týmto menom vyrábala trnavská konzerváreň. Tu je náš rodinný recept:
Na mäsovom mlynčeku pomelieme 2 kg očistenej červenej papriky, 500 g cibule a 2 - 3 feferónky aj so zrnkami. Pridáme 150 ml oleja, 150 ml octu, 80 g kryštálového cukru, 2 PL vegety, 1 preosiaty nakladač Zelko, väčšiu konzervu hustého rajčinového pretlaku (alebo skombinujeme menšie konzervy tak, aby ho bolo 190 - 200 g) a prelisujeme 15 - 20 strúčikov cesnaku (asi 2 hlávky). Zmes varíme 45 minút, stále miešame, potom ju môžeme rozmixovať (ja nemixujem, máme radi takú hrčkavú). Hneď naplníme do pohárov a uzavrieme, netreba sterilizovať.
P. S.: Obyčajná červená paprika je lepšia než kápia, lebo kápia býva šťavnatá a potom je nátierka príliš riedka. Aj pretlak treba použiť radšej hustý, lebo čerstvé rajčiny alebo krájané v konzerve by nátierku zriedili.
Odporúčam variť zmes na platničke na slabom ohni, potom sa nepripaľuje a neprská.
Z jednej dávky mi vyšlo 8 pohárov od horčice (350-gramovej).
Dobrú chuť!
Naposledy upravil ivuliatko : 22.09.11 at 20:33 Dôvod: skleróza
1 0
Petulka2 Petulka2

Petulka2 je offline (nepripojený) Petulka2

Ahojte, mozem vas poprosit o nejake recepty na pasteky??? Najlepsie nejake z bravcoveho masa, udeneho alebo aj ine... Chcela by som nieco na zimu pozavarat... Dakujem
0 0
SamuelSK SamuelSK

SamuelSK je offline (nepripojený) SamuelSK

Samuel
Nevie niekto ako zavarat kuracie prsia do sklenenych flias tak, aby sa to dalo po otvoreni konzumovat ihned bez tepelnej upravy?
Vsade citam iny postup, tak neviem.
A ci sa to da aj v el.rure v takej kvalite ako v talkovom hrnci, alebo ci nie je lepsie zaobstarat ten tlakovy hrniec (na plynovy sporak)

Co som zatial nasiel, jeden navod hovori:
umyt maso, nakrajat na male kocky (setrenie miesta, menej vzduchu), prudko oprazit na troche oleji, podliat vriacou vodou (ale kolko vody? aby sa aj ten najvyssi kusok masa potopil?), velmi malo osolit pocas varania (lebo efekt soli sa znasobi pocas zavarainia), potom po , kolko 10 minutach varenia ? (polouvarene? aby sa nerozpadlo?) ihned este horuce dat do flase.

ale co teraz?

viem este ze treba flase umyt (moze byt v mycke? aj s tabletou?) , potom ich sterilizovat, ale ako ? dat do vriacej vody na chvilu? alebo do rury na par minut na vysoku teplotu? .. potom viem ze treba tie vrchnaky (ale ktore su najlepsie?) dat do vriacej (alebo takmer vriacej) vody a potom s magnetom vybrat a ihned dat na flasu, ale tu treba najskor utriet, nech tam nie je absolutne ziadny prach na hrdle, potom to uzavriet (niekde ze nie nadoraz, niekde ze brutalne nadoraz, tak co?) a teraz dat do hrnca tlakoveho alebo rury, tu neviem ako a co presne, lebo kazdy droj hovori inak

no kazdpadne moj ciel je spravit si zasoby masa na horsie casy - napr ked bude maso nedostupne, alebo bude 500eur/kg alebo ked pridem o pracu, tak siahnem po zavaraninach.

v knihe sa uvadza, ze maso vydrzi 1 rok, v max 15C

lenze zo skusenosti ludi pocujem, ze teploty do 30C nie su problem ani pocas 2 rokov a niekto dokna hovori, ze zavaranina (tak isto ako konzerva) vydrzi prakticky vecne, a jedine co sa masu stane je ze strati chut (ale co vyzivovu hodnotu?)

tak ktore je to spravne? lebo testovat toto vsetko permutaciamy, no to bude strasne vela casu a masa
0 0
mimosin mimosin

mimosin je offline (nepripojený) mimosin

Nemám skúsenosti s nakladaním masa na dlhšie obdobie, ale na chalupu pripravujem týmto spôsobom /rôzne druhy/, vydrží a chutí.
Recept som získala z internetu.
0 0
SamuelSK SamuelSK

SamuelSK je offline (nepripojený) SamuelSK

Samuel
Dik, toto som tiez nasiel, ale neviem ci je to ine ako kuracie prsia :/
0 0
SamuelSK SamuelSK

SamuelSK je offline (nepripojený) SamuelSK

Samuel
Inac este nieco (dufam ze mi odpustite tie dva prispevky za sebou), ktore zavaracie flase su najlepsie a ktore su najlepsie viecka ?
Myslim spolahlivost, ktore sa lepsie chytia, dhlsie vydrzia..
Ci tie jednorazovky, co sa na hrdlo len tak pritlacia pomocou tej pomocky (neviem ako sa vola)
Alebo tie viecka co sa proste nakrutia na hrdlo..

Alebo skor zalezi na pozornost pri samotnom procese zavarania, ci to clovek kvalitne spravi ?

EDIT:
A co hovorite na toto?
http://zavaracie-hrnce.heureka.sk/ro...acher-ka-1804/

je to sice na elektrinu (drahsie ako plyn?) ale neboo by to presnejsie, tym padom jednoduchsie ?
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

ved si to maso zavar do konzerv.
0 0
SamuelSK SamuelSK

SamuelSK je offline (nepripojený) SamuelSK

Samuel
No pocul som ze je to nezdrave
Ze konzervy vylucuju nieco... co by clovek nemal.

Ci to je povera len ?
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

SamuelSK Pozri príspevok
No pocul som ze je to nezdrave
Ze konzervy vylucuju nieco... co by clovek nemal.

Ci to je povera len ?
myslím, že planéta zem je už v takej "sračke" že toto by bola len kvapka v mori mne len tie konzervy prídu také trvácne. budeš s tým cestovať?
0 0
SamuelSK SamuelSK

SamuelSK je offline (nepripojený) SamuelSK

Samuel
Cestovat nie, resp minimalne.. (popripade zavarim psovi nejake masko na cesty, resp take "nudzove zasoby")
Mojim cielom je zazasobit sa masom (kedze mraznicka je mala a nechcem vacsiu) na horsie casy
Preto ta trvacnost a istota kvality atd..

S tou kvapkou v mori mas pravdu, suhlasim.. ale zas naco to provokovat ale neviem, napr tuniaka si doprajem a on je tiez v konzerve len...Mozno ta osoba co mi to hovorila len prehanala Neviem..

Ale na to by som potreboval nejaky konzervovac? je to velky nastroj ? v tej konzerve by to vydrzalo podstatne dlhsie a mal by som menej nepodarkov, kedze je to stroj utesni na 100% ? skladovanie by bolo tiez jednoduchsie ? ci rovnake ?

(tolko otazok, ze? )
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

SamuelSK Pozri príspevok
Cestovat nie, resp minimalne.. (popripade zavarim psovi nejake masko na cesty, resp take "nudzove zasoby")
Mojim cielom je zazasobit sa masom (kedze mraznicka je mala a nechcem vacsiu) na horsie casy
Preto ta trvacnost a istota kvality atd..

S tou kvapkou v mori mas pravdu, suhlasim.. ale zas naco to provokovat ale neviem, napr tuniaka si doprajem a on je tiez v konzerve len...Mozno ta osoba co mi to hovorila len prehanala Neviem..

Ale na to by som potreboval nejaky konzervovac? je to velky nastroj ? v tej konzerve by to vydrzalo podstatne dlhsie a mal by som menej nepodarkov, kedze je to stroj utesni na 100% ? skladovanie by bolo tiez jednoduchsie ? ci rovnake ?

(tolko otazok, ze? )
fúha, tak na toto ja neviem, odpovedať, ale mala som na mysli takého dedinského típka , čo robí takéto masové produkty.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Samuel, môžem ťa poprosiť aby si pokračoval vo svojej téme a nezahlcoval túto siahodlhými debatami?
0 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

lujza.j Pozri príspevok
ved si to maso zavar do konzerv.
Ak má zatváračku konzerv tak je to lepšie
0 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

lujza.j Pozri príspevok
ved si to maso zavar do konzerv.
<br>Ak má zatváračku konzerv tak je to lepšie
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať