PORADA.sk
PORADA.sk

Klikne pre zoradenie od najlepšej odpovede: : Skenovanie



Maňuša
31.01.09, 15:44
Kúpila som si tlačiareň EPSON DX 44OO. Mám problém pri skenovaní, text sa mi preskenuje do obrázka a je niekoľkonásobne zvňčšený. Vedel by mi niekto poradiť ako si mám správne nastaviť skenovanie ? V prílohe to nemôžem nájsť. Ďakujem veľmi pekne.

arizona
31.01.09, 16:25
Daj si to uložiť a potom otvor. Aj vtedy to máš také zväčšené ?
Mne tiež ukazuje obrovské písmená pri skenovaní, ale keď to otvorím už uložené tak je to OK.

sthruska
01.02.09, 14:07
Záleží aj na formáte do ktorého to ukladáš a DPI. Trochu experimentuj. S BMP väčšinou nič nepokazíš.

misoft
02.02.09, 00:29
Nedá sa nastaviť % pomer?

Maňuša
04.02.09, 08:09
nedá

Chobot
04.02.09, 13:05
Kúpila som si tlačiareň EPSON DX 44OO. Mám problém pri skenovaní, text sa mi preskenuje do obrázka a je niekoľkonásobne zvňčšený. Vedel by mi niekto poradiť ako si mám správne nastaviť skenovanie ? V prílohe to nemôžem nájsť. Ďakujem veľmi pekne.

A postupuješ presne podľa návodu?

Veď keď naskenuješ dokument a uložíš ho napr. vo formáte .jpg, tak je to v podstate obrázok, ktorý môžeš ďalej upravovať- napr. vkladať do dokumentu, upravovať jeho veľkosť....alebo si ho zobraziť ako zmenšený. Treba sa s tým trochu pohrať, prídeš na to, ako s tým pracovať. Neboj sa, nemáš tam nič zle nastavené.

Franta
04.02.09, 19:32
Kúpila som si tlačiareň EPSON DX 44OO. Mám problém pri skenovaní, text sa mi preskenuje do obrázka a je niekoľkonásobne zvňčšený. Vedel by mi niekto poradiť ako si mám správne nastaviť skenovanie ? V prílohe to nemôžem nájsť. Ďakujem veľmi pekne.
Ak nepotrebujes mat dokumenty oskenovane v takej velkej mierke, zniz nastavenie DPI na 150 alebo aj nizsie. . . . pokial tam das 600, tak bedes mat vysledny obrazok obrovsky. . . alebo si potom oskenovane obrazky proste zmensi :-))))nie som isty, ale mozno aj v skicari to pojde, ked nemas ziaden iny bitmapovy editor nainstalovany :-)))))

Maňuša
04.02.09, 19:35
Ďakujem za rady pomohli mi, ste fantastickí.

kero64
05.02.09, 18:15
Záleží aj na formáte do ktorého to ukladáš a DPI. Trochu experimentuj. S BMP väčšinou nič nepokazíš.
máš pravdu, treba trochu skúšať. BMP je však formát, ktorý je síce kvalitou obrázku na neporovnateľne lepšej úrovni, ako napr.JPG, GIF atď.,ale tomu zodpovedá aj veľkosť súboru. Myslím si, že je to skôr problém inštalácie alebo ovládačov.

svedia
10.02.09, 16:44
Prosím nemá niekto tlačiareň CANON MF 4010 chcela by som skenovať to by som aj vedela ale chcem aj si do toho vpisovať, možno mi poradíte...

Chobot
11.02.09, 10:53
Prosím nemá niekto tlačiareň CANON MF 4010 chcela by som skenovať to by som aj vedela ale chcem aj si do toho vpisovať, možno mi poradíte...

TO nie je vecou tlačiarne, či skenera, ale programu, ktorý rozpoznáva naskenovaný dokument. Štandardne sa dokument uloží v grafickom formáte (.tif, .bmp, .jpg), ktorý je možné upravovať rôznymi grafickými editormi.

Ale treba upresniť, čo chceš a do čoho vpisovať. Pokiaľ skenuješ dokument obsahujúci písmo, tak existujú OCR programy, ktoré dokážu takýto dokument prekonvertovať napr. do wordovského dokumentu. Kvalita je ale výrazne nižšia, než bol pôvodný dokument a často sa vykytujú chyby, keď zle rozpozná písmo (zobrazí ti iné písmená), záleží od kvality pôvodného dokumentu.

Ak je to obrázok, či obrázky s trochou textu, tak to neviem, či dáš do Wordu...:rolleyes: Vtedy je možné natiahnúť to do prázdneho wordovského dokumentu ako obrázok a pridávať textové rámčeky (napr. priehľadné) na miesta, kde si pôvodne chcela písať.

Pozri priložený dokument, ako som tam vložil text.

mpca
11.02.09, 14:11
Jednoduch freewarovy program pre rozpoznanie naskenovanych dokumentov je npr: SimpleOCR (http://simpleocr-eu.s3.amazonaws.com/InstSocr.exe) zial nepodporuje rozoznavanie slovenskych textov.

pripadne porofesionalnejsi nastroj ako ABBYY FineReader

btw: EPSONka tlaciaren velmi dobre rozhodnutie...

Maňuša
22.02.09, 18:07
[Skenovanie už mi ide, ale teraz mám taký problém : vymenila som kazetu s čiernou farbou, všetko o.k., začala mi blikať, že mi došla žltá. Musím ju vymeniť aj napriek tomu, že chcem tlačiť iba čiernobiely text ? Ide o tlačiareň DX 4400. Nedá sa ani tlačiť ani rozmnožovať a v návode nič nemôžem nájsť. Až bude treba mať všetky plné farby tak zbohom, veľmi prerobím...Prosím poraďte čo mám robiť ? Ďakujem.

Rozalka
22.02.09, 18:09
Prosím o radu skúsenejších:
existuje nejaký program na transformáciu zoscanovaného dokumentu na tabuľku?

Maňuša
22.02.09, 18:28
Ešte by som sa chcela opýtať či nemôžem spomínanú tlačiareň nastaviť tak,aby mi tlačila a skenovala iba čiernobiely text,aby som zase nemusela kupovať ďalšie farby, lebo asi po 10 stranách tlače mi začali odchádzať farby a som z toho hotová a napalená, že som sa dala na túto tlačiareň nahovoriť, možno len neviem s ňou narábať, už ani neviem, prosím poraďte mi...

sthruska
23.02.09, 09:11
//existuje nejaký program na transformáciu zoscanovaného dokumentu na tabuľku?

Áno, hovorí sa im OCR. Pri niektorých skeneroch sú súčasťou dodávky. Ináč napr. FineReader. Výborný ale za peniaze.

Stevo5
23.02.09, 12:44
... či nemôžem spomínanú tlačiareň nastaviť tak,aby mi tlačila a skenovala iba čiernobiely text,aby som zase nemusela kupovať ďalšie farby, lebo asi po 10 stranách tlače mi začali odchádzať farby ....
Maňuša - nepoznám tú tlačiareň, ale určite sa bude dať nastaviť tak, aby tlačila čiernobielo, skener by sa mal dať tiež tak nastaviť, ale tam to nie je dôležité, čiernobielu si nastav až pri tlači (aj ak je skenovaný dokument ktorý ideš tlačiť farebný). Myslím že by to malo byť popísané v manuáli k nej.
Píšeš že ti po asi 10 stranách došiel atrament - predpokladám že aj na to by malo byť upozornenie v návode. Pravdepodobne bola tlačiareň dodaná s náplňami ktoré sú určené len na "rozbeh" a vyskúšanie (ale aj tak sa mi vidí málo 10 stránok), po kúpe nových by mali vydržať tak, ako sa píše v návode. Malo by to byť rádovo v stovkách strán. Tieto informácie by mali byť v návode - koľko by mala vydržať náplň na vytlačenie priemerných stránok.

Rozalka
23.02.09, 20:36
//existuje nejaký program na transformáciu zoscanovaného dokumentu na tabuľku?

Áno, hovorí sa im OCR. Pri niektorých skeneroch sú súčasťou dodávky. Ináč napr. FineReader. Výborný ale za peniaze.
Vďaka. :)

Maňuša
24.02.09, 09:20
[Žiaľ pri kúpe ma neupozornili nato, že musia byť naplnené všetky 4 farebné kazety, ináč nepôjde. Takže som musela kúpiť všetky 4 nové a vždy budem musieť mať poruke náhradné, v prípade, žeby vyšla nejaká farba. Myslela som si, a aj tak som to chápala pri kúpe, že teda až mi vyjde nejaká farba, že postačí mi čierna a môžem tlačiť čiernobiely text. V podstate ja ani iný netlačím. Tak ako to bolo pri Lexmarke. Takže som riadne napálená. :mad:
Ďakujem za radu ale až by sanašiel niekto kto by mi vedel poradiť či by sa fakt nedala nastaviť iba na čiernobielu tlač bola by som neskutočne povďačná.

mpca
24.02.09, 09:37
Maňuša nemusia byť naplnené ;) stačí tie kazety zresetovať takýmto niečim,,,, http://www.alza.sk/epson-cartridge-chip-reset-d47698.htm

ak teda naozaj nebudeš nikdy tlačiť farebne....

duves
07.04.09, 10:20
Potrebujem zistiť, či každý skener dokáže skenovať negatívy. Sú skeneri, ktore nemaju dianastavce v prislusenstve, no skenovanie umožňuju dokupenim dianastavca. No neviem, či je to univerzalne pravidlo, že ak dokupim dianastavec, tak môžem negativ skenovat.

Podla tohoto clanku: http://www.gljs.sk/~sjiricek/inf/pcrevue/skenery.html
je zrejme, že technologia skenovania priehladnej predlohy komplikovanejsia ako normalnej predlohy.

mpca
07.04.09, 10:44
duves viacmenej si si odpovedal sám,, ale pri niektorych skeneroch sa nedá dokúpiť dia nadstavec,,,
A samozrejme záleží aj od množstva skenovaného materiálu. Či sa ti náhodou neoplatí skenovanie na profi dia scaneri ľudmi ktorý sa tým živia... pozerám že ceny sa pohybujú okolo 0,66€

duves
07.04.09, 11:00
duves viacmenej si si odpovedal sám,, ale pri niektorych skeneroch sa nedá dokúpiť dia nadstavec,,,
A samozrejme záleží aj od množstva skenovaného materiálu. Či sa ti náhodou neoplatí skenovanie na profi dia scaneri ľudmi ktorý sa tým živia... pozerám že ceny sa pohybujú okolo 0,66€
Ta cena nie je žiadna vyhra, i ked to opticky vyzera na haliere.

Chcem kupit multifunkcnu tlaciaren SAMSUNG SCX-4300, no mam obavy, že mi to negativ nenaskenuje.

sthruska
07.04.09, 11:43
Ešte záleží na tom na aký účel skenuješ. Ak chceš so skenovaným diapozitívom či negatívom robiť niečo solídnejšie, tak obyčajné skenery nestačia.
Veľké problémy sú aj s kvalitnejšími. Veľmi záleží na značke predlohy a jej kvalite (vek, správna expozícia, škrabance a pod.)

andreaS
20.05.09, 15:38
mam hp laserjet m1120 a chcem naskenovat nejake doklady...

s tym problem nemam.. problem je to, ze prilozeny programik na skenovanie je priiiiisernyyyy... najskor skenuje nadhlad a potom ked suhlasim, tak skenuje druhy krat... ulozi mi dany dokument ako obrazok a potom sa opyta, ci budem skenovat dalsiu stranu... dam nie a program sa zavrie... ak dam ano, tak sa ma uz nepyta na nazov ale rovno skenuje a priradi tejto dalsej strane ten isty nazov s priradenim cisla v poradi...

moji rodicia mali davnejsie multifunkcnu atramentovu tlacku a ta mala velmi dobry soft na skenovanie...

na strankach hp sa neviem dopatrat dakemu programu... a na prilozenych cd je len instalacka na tlacku plus iris... ale tomu som este neprisla na chut...

Chobot
20.05.09, 16:11
mam hp laserjet m1120 a chcem naskenovat nejake doklady...

s tym problem nemam.. problem je to, ze prilozeny programik na skenovanie je priiiiisernyyyy... najskor skenuje nadhlad a potom ked suhlasim, tak skenuje druhy krat... ulozi mi dany dokument ako obrazok a potom sa opyta, ci budem skenovat dalsiu stranu... dam nie a program sa zavrie... ak dam ano, tak sa ma uz nepyta na nazov ale rovno skenuje a priradi tejto dalsej strane ten isty nazov s priradenim cisla v poradi...

moji rodicia mali davnejsie multifunkcnu atramentovu tlacku a ta mala velmi dobry soft na skenovanie...

na strankach hp sa neviem dopatrat dakemu programu... a na prilozenych cd je len instalacka na tlacku plus iris... ale tomu som este neprisla na chut...

Aby si si nemyslela, tak na tomto princípe funguje väčšina skenovacích softov, čo poznám. Veď nie je problém po uložení súboru tento premenovať. Soft od iného výrobcu nemusí byť s touto tlačiarňou kompatibilný.

andreaS
20.05.09, 16:36
myslela som si :(

mne by uplne stacil aj ten soft co mali nasi k tej atramentke... tiez to bolo hp-cko... pripadne skusim vykutrat od nej cd, ci tam ten program je osobitne... lebo toto co mi robi je strasne zdlhave... uz len to ze skenuje kazdu stranu vlastne 2x ... chyba mi tam tlacidlo pre potvrdenie nadhladu aby nemuselo skenovat znova...

Orim
20.05.09, 17:04
To bude asi problém. Keď niečo skenuješ máš z toho obrázok do ktorého sa nedá len tak písať. Môžeš to urobiť v nejakom programe ktorý pracuje s obrázkami ale nechová sa to tak ako keď píšeš vo worde. Prepisuješ to čo je na obrázku, neposúvaš písmená a podobne.