PORADA.sk
PORADA.sk

Klikne pre zoradenie od najlepšej odpovede: : Jahodový džem



maturantka
21.06.05, 17:19
Prosím, nemáte nejaký overený recept na jahodový džem? Zabudla som si kúpiť konzervačnú prísadu a mám obavu, aby sa nepokazil. Ako ho pripravujete Vy? Ď.

emily
21.06.05, 19:22
ja len varím jahody s cukrom, kým nezhustne a nedávam konzervačné prísady. Potom horúci dam do fliaš, obrátim hore dnom a dám do deky vychladnúť

Marta V
22.06.05, 20:58
Ja dávam na 1 kg jahôd 60 dkg kryštálového cukru, jahody trochu popučím, dobre rozmiešam a varím po menších častiach vo viacerých nádobách. Konzervačné prísady nedávam a zatiaľ sa mi džem nikdy nepokazil.

kukučka
22.06.05, 22:19
Džem s jahôd a malín s viničkovou šťavou

asi 4 poháre
450 gramov jahôd + citrónová šťava z 1 citróna
500 gramov malín
550 gramov viničiek
900 gramov cukru
1/ umyté jahody pomiešajte s cit. šťavou a polovicou cukru, maliny odšťavte.
2/ Odstopkované viničky povarte niekoľko minút v 1 dcl vody aby sa rozdrvili a oceďte - približne 2,5 až 3 dcl šťavy.
3/ Malinovú a viničkovú šťavu povarte s druhou polovicou cukru 3 minúty, pridajte jahody a povarte ďalšie 3 minúty. Nechajte prikryté v chlade do druhého dňa.
4/ Druhý deň povarte asi 5 minút a dajte do pohárov.
viničky = ríbezle

durisovad
22.06.05, 22:44
Lenze co ked jahody su uz zrele a maliny a vinicky (predpokladam, ze su to ribizle), este nie?

Daska
23.06.05, 07:52
Ja mam doma recept na jahodovo - bananovy vyborny dzem, len neviem ci to v dnesnej dobe, ked su banany take drahe je aktualne, mozem ho tu zajtra pricapit.

kukučka
23.06.05, 17:02
Lenze co ked jahody su uz zrele a maliny a vinicky (predpokladam, ze su to ribizle), este nie?Počkaj, možno sa stretnú posledné jahody s prvými malinami, alebo im to stretko zorganizuj ? :D

durisovad
23.06.05, 17:24
No, dost pochybujem, jahody uz koncia a maliny aj ribezle su este zelene. Ale mozno v niektory rok sa to podari. Teraz bola dlha zima, takze maliny aj ribezle kvitli neskoro.

Naďa
24.06.05, 01:29
Ja som tohto roku robila jahodový džem prvýkrát. Pretože jahody sú "krehké", držala som sa receptru. Na 1 kg jahôd som dala 70 Dkg cukru, petosu a kys. citrónovú. Môj poznatok? Takto som robila jahodový džem prvý a posledný krát. Nabudúce budem robiť tak isto ako ostatné. Na 1 kg jahôd dám 60 Dkg cukru a variť do zahustnutia. Ostatné džemy nemajú chybu. Tento jahodový robený podľa kuchárskej knihy veľmi pokuľháva za ostatnými.

učiteľka
24.06.05, 13:13
Pridám overený jahodový ale môže sa robiť aj z iného ovocia:1 kg jahôd - umyť, ankrájať (rozmliaždiť), 1 malú lyžičku kys. citrónovej. Spolu variť asi 20 min. alebo aj torchu viac - aby sa odparila voda. Potom pridať 70-80 dkg cukru, variť spolu asi 10-15 min. Ak máte širšiu nádobu (kastról), môže sa naraz variť aj z 3 kg jahôd. Je trochu sladší, ale perfektný.

maturantka
25.06.05, 09:57
Nerobí niekto taký jahodový kompót bez prídavku vody? Kolegyňa to spomínala, že to robí jej mama, a jahody potom majú oveľa lepšiu chuť i farbu...

emily
26.06.05, 20:54
robila som čerešne bez vody, len s cukrom. vyskúšam jahody.

durisovad
26.06.05, 21:03
Počkaj, možno sa stretnú posledné jahody s prvými malinami, alebo im to stretko zorganizuj ? :DA mohla by ta organizacia vyzerat aj tak, ze by jahody pockali na maliny a ribezle v mraznicke? Dalo by sa to robit aj z mrazenych jahod?

maturantka
27.06.05, 14:07
emily, prosím, aký je postup?

emily
27.06.05, 14:38
emily, prosím, aký je postup?
dala som umyté jahody do fľaštičiek od majonézy, prisýpala 2 lyžičky cukru.(nemáme radi veľmi sladké), zatvorila. Uložila do hrnca a naliala horúcu vodu, aby sa rýchlejšie sterilizovali. Povarila som ich 5 min , vypla a nechala vychladiť v tom hrnci. Jahody pustili šťavu, t.j. sú vo vlastnej šťave bez vody. Malo by to byť dobre, ale robila som jahody týmto spôsobom prvý krát. čerešne a jablká tak robím a sú dobré.
Vyskúšaj.

maturantka
27.06.05, 19:11
Už to bežím vyskúšať. A nevadí, že v tom pohári ostane polovica prázdna (myslím po tej sterilizácii)?

kukučka
27.06.05, 23:11
A mohla by ta organizacia vyzerat aj tak, ze by jahody pockali na maliny a ribezle v mraznicke? Dalo by sa to robit aj z mrazenych jahod?
Tiež ma to napadlo, len som Ti nemala čas odpovedať, teraz som dorazila zo Zelenej vody / Nové Mesto nad Váhom/ a tam sa to stretko konalo.
Dorastenky ríbezle - líčka červené,ale ešte kyslé, nádherne urastené mladuchy -maliny a zopár drobných jahôd - dôchodkýň, žiaden džem, najedla som sa http://www.porada.sk/images/icons/icon10.gif

durisovad
27.06.05, 23:14
Ak tomu dobre rozumiem, tak z mrazenych jahod sa robit neda?

otázka
19.07.05, 19:50
1 kg umytých jahôd v hrnci rozpučíme, pridáme 1/2 kg cukru a 1 Pektogel.Po zovretí varíme 5 minút,zbierame penu.Horúce dáme do pohárov.

Bubika
19.07.05, 20:35
Ak tomu dobre rozumiem, tak z mrazenych jahod sa robit neda?
bezne si odkladam jahody do mraznicky a potom ich pridavam napr. do ribezloveho ci malinoveho dzemu. Ale nenecham ich celkom rozmrazit, len tak trocha povolit (aby neboli mlandrave a sama voda) :O)

maturantka
19.07.05, 22:40
No, ja som to zaváranie jahôd vo vlastnej šťave vyskúšala a - lahôdka!

durisovad
31.07.05, 11:24
Uvarila som vcera dzem z ribezli a mrazenych jahod (pomer 1:1), mozem vrelo doporucit, je vynikajuci.

Bubika
12.08.05, 16:02
aj tu mam nieco pre VAS po sezone .... o spracovani jahod tu:
http://sweb.cz/zez/zelenina/jahody.htm

lujza.j
27.05.13, 21:52
dobrý večer dievčatá....možno sa opýtam blbinu.....chystám sa robiť jagodový džem...mám v pláne kúpiť želírovací cukor 1:1...nebude to moc sladké?...že či nešupnem o kúsok jagod viac.....aby to bolo akurát....alebo mám koštovať podla toho ako budú jagody sladké?...alebo ako ....dakujem

wagner
27.05.13, 22:22
Ja nevarím so želírovacím cukrom, ale s pektogelom. Takto varila džem moja mama a tak varím ja. Cukru si dám toľko, koľko uznám za vhodné. Ovocie nechám povariť podľa potreby.Inak vlani som robila džemy v pekárničke a boli výborné. Džem je lepšie okoštovať a podľa toho sladiť.

avalik
27.05.13, 23:11
ja som tento rok kupila zel. cukor pre diabetikov - obsahuje fruktozu
vyskusam v pekarni jednu davku, a ked bude v pohode nakupim viac

http://www.labeta.cz/blob.php?produkty_foto=248

lujza.j
28.05.13, 10:44
Dievcata dakujem....robila som davno jamík...13 r dozadu....a jagodovy nikdy...ale rysujú sa mi jagody zadara.....ze kolko si oberieme.....tak nagendžím.....
Ten dia cukror super....kde si ho kupila? Dik

avalik
28.05.13, 11:06
Dievcata dakujem....robila som davno jamík...13 r dozadu....a jagodovy nikdy...ale rysujú sa mi jagody zadara.....ze kolko si oberieme.....tak nagendžím.....
Ten dia cukror super....kde si ho kupila? Dik

Kaufland 1,39 €

Richard
28.05.13, 13:03
test či sa mi táto téma zobrazí na hlavnej stránke. (potom tento príspevok zmažem)

lujza.j
30.05.13, 11:24
Dievcata....stale spekulujem,ako urobit ten jamík dietnejsi.....ze by som miesto cukru dala stéviu...co poviete ? Dakujem...

trisestri
04.06.13, 14:14
http://mojerecepty.sk/jahodovo-bananovy-dzem.html
http://mojerecepty.sk/jahodovy-dzem.html
http://hospodyne.mojerecepty.sk/2008/06/jahodovy-dzem/
http://kuchar.mojerecepty.sk/2009/06/jahodovy-dzem-s-rebarborou/