PORADA.sk
PORADA.sk

Klikne pre zoradenie od najlepšej odpovede: : Baza čierna



patrika
21.04.09, 18:22
Na záhrade nám od susedov prerasta baza, polovica už rastie na našej strane a teraz sa susedia rozhodli opraviť plot a bazu vyklčovať aj tu čo je už v našej zahrade, lebo sa im opiera o dom, je to ich vec su to dobri susedia len mi je ľúto za tou bazou už dlho z nej varím sirup a tak, neviete náhodou ako sa rozmnožuje, či sa dá presadiť aj teraz ked už ide do kvetu?

Bionda
21.04.09, 18:38
Keď sa ti podarí ju vykopať a čo najmenej eliminovať poškodenie koreňov- tak najhoršom tento rok nebudeš robiť sirup :), mala by sa inak ujať. Ponáraním sa asi rozmnožuje.

Jekyll
21.04.09, 18:50
Semená na jeseň alebo letné "polodrevité" rezky - júl, august. Alebo klasika - kúsok odkopať, odseknúť časť - a preniesť "o kus ďalej" - toto by sa malo robiť v zime. Osobne si myslím, že by sa to dalo ešte aj teraz. Ale drasticky by som osekal nadzemnú časť - ponechal len pár listov, žiadny kvet.
A zostáve ešte "nákup v záhradníctve".

Sharon
06.05.09, 09:55
Tiež na bazu nedám dopustiť, každý rok robím z kvetov limonádu a med, z plodov džem, sirup a likér a tiež suším na čaj.

alla66
06.05.09, 14:49
Keď sa ti podarí ju vykopať a čo najmenej eliminovať poškodenie koreňov- tak najhoršom tento rok nebudeš robiť sirup :), mala by sa inak ujať. Ponáraním sa asi rozmnožuje.

Neviem, či nepoškodí korene... minulý rok som sa pokúšala vykopať

bazu a korene sa tiahli až 1,5 m od stromčeka, tesne pod povrchom

zeme...Nakoniec baza podľahla sekere i to bola fuška, bola som nútená

zavolať "sb" na pomoc, neviem, či drevo bolo húževnaté, alebo sekera

tupá:confused:....potom som korene vyťahovala zo zeme ako špagáty. Hlavný

koreň sa mi nepodaril odkopať a vytiahnúť...uvidím, či nezačne znova

rásť.


Bazu čiernu rozmnožujeme aj zelenými alebo aj drevitými odrezkami, ale ujateľnost' je menšia a kry majú pomerne nevyrovnaný rast. Môžeme ju rozmnožovať aj oddeľkami. Vybrané jedince v predjarí zrežeme a postupne ako letorasty rastú, ich prihŕňame. Na jeseň máme vhodné zakorenené jedince, ktoré môžeme vysádzať do voľnej pôdy.

osky
11.05.09, 13:22
Tiež na bazu nedám dopustiť, každý rok robím z kvetov limonádu a med, z plodov džem, sirup a likér a tiež suším na čaj.

mohla by si do Receptov uviest aj navody na tieto tvoje bazove pochutky,prosim?
baza je super ale nemam vela receptov.iste aj ini ocenia ak napises tie svoje.dakuje;):)me

hanelie
11.05.09, 13:57
mohla by si do Receptov uviest aj navody na tieto tvoje bazove pochutky,prosim?
pridávam sa :)
ja robievam len sirup z kvetov, ale rada by som vyskúšala niečo aj z plodov napr džem -

Kazu
11.05.09, 14:09
Aby mi na jeseň skoré druhy ovocia nevyšli nazmar robievam miešaný kompót. Jablká, hrušky-maslovky, slivky a dosypem bazovými bobuľami. Uvarím cukrový roztok s kúskom škorice a klinčekov, nalejem na ovocie a dám sterilizovať. Alebo ho uvarím v hrnci a vyjedáme miesto sladkostí pri televízore :)

beba13
11.05.09, 14:30
Baza sa u nás nenormálne premnožila, každý rok vytrhávam z plotov nové rastliny, ktoré tam schádzajú samé zo semien ktore tam roznosili vtáci. Tiež robím každý rok sirup, ale v blízkosti domu by som bazu nezniesla.

wegamizi
12.05.09, 20:09
mohla by si do Receptov uviest aj navody na tieto tvoje bazove pochutky,prosim?
baza je super ale nemam vela receptov.iste aj ini ocenia ak napises tie svoje.dakuje;):)me
Dala som moj recept do Porady " Recepty ". Mam ho vyskusany je vynikajuci, fakt;)

osky
13.05.09, 19:21
Dala som moj recept do Porady " Recepty ". Mam ho vyskusany je vynikajuci, fakt;)

ano uz som ho citala a iste ho skusim,ked sa dostanem k baze.skoda ze zadavatelka temy sa viac neozval.:confused:

Sharon
14.05.09, 13:48
Pridávam recepty na bazové špeciality - keďže začína bazová sezóna. Niektoré som zatiaľ nerobila, tak určite vyskúšam tento rok. Podeľte sa potom o skúsenosti, keď niečo vyskúšate.

Sharon
18.05.09, 13:22
Tak v sobotu sme mali na večeru vysmážanú bazu - chutila zaujímavo, baza tomu dodávala takú pikantnú chuť. Robila som ju na slano aj na sladko. Tá slaná bola lepšia. Dokonca aj dcére to chutilo a to ona hocičo nezje. Trochu mi spočiatku robilo problém to, že po namočení do cestíčka celý strapec kvetov ovisol a na panvici sa nechcel rozprestrieť. Vyriešila som to tak, že som rýchlo vidličkou pomedzi stonky cesto vytvarovala do placky. K tomu sme si urobili bazový čajík, ale ten nám už tak moc nechutil :-). Včera som si pripravila bazu na med a sirup a dnes ho idem variť.

babka - ježibabka
18.05.09, 14:34
Tak v sobotu sme mali na večeru vysmážanú bazu - chutila zaujímavo, baza tomu dodávala takú pikantnú chuť. Robila som ju na slano aj na sladko. Tá slaná bola lepšia. Dokonca aj dcére to chutilo a to ona hocičo nezje. Trochu mi spočiatku robilo problém to, že po namočení do cestíčka celý strapec kvetov ovisol a na panvici sa nechcel rozprestrieť. Vyriešila som to tak, že som rýchlo vidličkou pomedzi stonky cesto vytvarovala do placky. K tomu sme si urobili bazový čajík, ale ten nám už tak moc nechutil :-). Včera som si pripravila bazu na med a sirup a dnes ho idem variť.
Tak my sme mávali ako maškrtné deti zasa na sladko vysmážané agátové kvety a občas to aj teraz urobím. Vyskúšaj aj to.

tetrisss
18.05.09, 14:56
Ak mate parny hrniec na stavu, taky trojdielny, nie je nic jednoduchsie, ako urobit si bazovu stavu, oberiem plody, na to si samozrejme este pockame, umyjem ich a dam do nadoby v hrnci, posypem trochu kryst.cukrom a dam parit, hotovu horucu stavu stocim do flias s odkrucacim uzaverom /z inych stiav, napr. mrkvovej z Lidla/, uzavriem, otocim a necham vychladnut. Tak isto robim stavu z modrej konkordie, je vraj plna antioxidantov, aj z ribezli. Inak je to velmi chutne zo vsetkych plodov.

wabi
19.05.09, 03:54
Tak ako v minulosti bola m´da ísť v ovocí po vitamínoch, teraz sú zasa v móde antioxidanty.
Pritom čerstvé ovocie obsahuje aj mnohé iné látky. Keď ich veda pomenuje a chytia sa to novináry spropagovať budeme mať zasa ďalšiu módu. Medzitým ale začnú vyrábať vo veľkom aj antioxidantové tabletky, tak ako tie vitamínové a pritom žiadna seriózna vedecká štúdia nedokázala užitočnosť nadbytku tabletkových vitamínov...
Faktom zostáva, že ovocie obsahuje látky veľmi prospešné pre zdravie a život a to nielen vitamíny a antioxidanty.
Najviac ich obsahuje surové bez úprav, preto aj šťava bez tepelnej úpravy, teda vylisovaná za studena, alebo odšťavená sú veľmi prospešné. Šťava získaná uvarením alebo sparením ovocia získa samozrejme na trvácnosti a môže byť aj chutná a po pridaní cukru aj sladká, ale väčšina toho najcenejšieho na ovocí sa pri takýchto vysokých teplotách stratí.
Drobné ovocie sa dá pomlieť na malom ručnom mlinčeku, čím získame šťavu oveľa kvalitnejšiu, pretože neprechádza varom. Po nasítení cukrom získame sirup, v chlade sa dá táto šťava udržať aj s menším množstvom cukru. Len pozor na kvasinky. To sú potvory. Ľahko by nám urobili burčák, ktorý nie je zlý, no obsahuje už okrem iných prospešností aj alkohol, Po vykisnutí môžeme získať víno a po zoxidovaní a ďalšom skladovaní dokonca ovocný ocot. Všetko samé zdravé a užitočné veci.
Treba však povedať, že existujú oveľa chutnejšie ovocia ako je baza a väčšina ľudí o nich ani nevie a to je škoda...

tetrisss
19.05.09, 06:28
Myslim, ze u bazy ani tak nejde o chut, pretoze na vyrobky z plodov a ich chut si treba trochu zvyknut, ale baza je lieciva a myslim, ze tak by sme k nej mali aj pristupovat. ma vela vitaminu c, ten varom skoro ale odtranime, ale je velmi dobra pri upornom kasli. Myslim si, ze aj tak je vyroba stiav velmi pracna, baza je malo vydatna a teda nejakeho masoveho pouzitia sa ja nebojim.:---

zuzkahris
19.05.09, 21:23
Ja som v nedeľu urobila sirup z bazy, musím sa pochváliť, že je výborný :), zajtra idem ešte natrhať a usuším na čaj. Škoda, že ju nemám v záhradke..

cathyc
20.05.09, 07:17
Včera som začala robiť pre mňa nový recept na bazový sirup, tak uvidím ako bude chutiť. Z 90 kvetov vytrasieme prípadné nečistoty. Zalejeme 3l studenej vody a varíme pokiaľ sa polovička vody neodparí. Doporučujem kvety obrať od zelených stopiek, lebo to množstvo vody mi nepokrývalo všetky kvety. Po uvarení macerujeme v chlade 24 hodín. Nádherne to vonia. Dnes večer budem dokončovať druhú časť receptu. V tej scedíme macerát, šťavu dobre vymačkáme z kvetov a ešte precedíme cez husté plátenko. Pridáme 2 kg kryštálového cukru a 2 a 1/2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej. Zahrejeme, aby sa cukor rozpustil, ale už nevaríme. Teplé plníme do fliaš. Skladujeme v suchom a temnom prostredí. Podľa toho množstva kvetov mi to pripadá ako dobre silný macerát. Inak z toho všetkého čo baza obsahuje sa iba skutočne malé množstvo ničí tepelnou úpravou. Naši predkovia si bazu cenili natoľko, že pri každom dome musel rásť aspoň jeden ker. Vraj odháňal od domu blesky. Či už tomu uveríme, alebo nie, je v podstate jedno, ale pravdu mali minimálne v tom, že každá časť bazy, koreň, list, kvet, plod má liečivé účinky a to je nepopierateľné. Najznámejšie použitie je práve na liečenie dýchacích ciest, uvoľňuje hlieny pri zápaloch, prechladnutiach, bronchitíde, pneumónii a tuberkulóznom kašli, ale používa sa aj pri žalúdočných, črevných a pečeňových problémoch, pri zápaloch obličiek a močového mechúra, reumatizme a dne.
Práve pre množstvo liečivých schopností bolo hriechom páliť bazové drevo. Ctím si múdrosť predkov a preto ho tiež nepálim a bazu sa snažím využiť v čo najväčšej miere.

cathyc
20.05.09, 07:47
Tu je ešte recept aj na nevarený bazový sirup. http://mirkaszabova.blog.sme.sk/c/12314/Bazovy-sirupako-na-to.html

Sharon
22.05.09, 16:08
Bazový sirup a med už mám urobený, limonáda sa robí - no a teším sa, kedy už budú plody :-)

cathyc
22.05.09, 20:53
Bazový sirup a med už mám urobený, limonáda sa robí - no a teším sa, kedy už budú plody :-)

Na tú limonádu a med môžeš priložiť recept? Sirup mám už tiež hotový, robila som dva druhy, jeden nevarený a jeden varený...sú mňam.

Sharon
25.05.09, 07:56
14.5. som sem dala recepty, pozri predchádzajúcu stranu.

wabi
30.05.09, 00:24
Zohnal som tú červenolistú bazu čiernu. Je to pekná sýta červená farba listov, ktorá pekne kontrastuje napríklad zo zeleným trávnikom a pritom má aj kvety a plody...

katalóg
01.06.11, 21:40
Bezinky, bezinky a zase bezinky
http://www.bio-info.cz/uploads/images/Rostliny/IMG_0556_2.JPG Venku kvetou bezinky a to je pro mnoho z nás impulz nasbírat si opět něco k snědku v přírodě. První co vás napadne, jsou jistě kosmatice, můžete si ale vyrobit i domácí šťávu či šumivý nápoj. Podívejte, jak je to snadné.
Kosmatice
Čisté květy černého bezu namáčíme za stopku v připraveném těstíčku, které jsme připravili z 250 ml mléka nebo rostlinného nápoje, 2 vajec a zhruba 120 g hladké mouky (můžete použít i jemně mletou celozrnnou pšeničnou či špaldovou nebo pohankovou) a špetky soli.
Květy klademe do rozpáleného oleje. Osmažíme nejprve z jedné strany, pak odstraníme stopky nůžkami, obrátíme a osmažíme i z druhé strany. Podáváme s bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo jako v žemli obložené zeleninou s jogurtovým dresingem s česnekem.
Pokud chceme vsadit na sladkou variantu, tak do těstíčka přimícháme med a hotové kosmatice posypeme skořicí.
Ke kosmaticím je příjemné připravit si i čaj z květů. Ten působí potopudně. Také čistí krev a působí močopudně. Je rovněž vynikajícím prostředkem ke kloktání při zánětech v krku. Bez černý má vysoký obsah vitamínu B a podporuje tvorbu krve.
http://www.bio-info.cz/uploads/images/Varime_spolecne/IMG_0562_1.JPG
Bezinková šťáva
Převaříme 1 litr vody a necháme vychladnout. Do vody pak namočíme 20 květů černého bezu na 24 hodin. Druhý den bezinkovou šťávu přecedíme a přidáme 1 kg cukru (klasický cukr můžeme nahradit i fruktózou či medem). Mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Přidáme ještě vymačkanou šťávu z 5 citrónů.
Bezinkovou šťávu nalijeme do vymytých a osušených sklenic. Skladujeme v temnu a chladu. Nesterilujeme.
Sklenice šťávy z černého bezu pomáhá při nachlazení, chřipce, horečnatých stavech a revmatismu.
http://www.bio-info.cz/uploads/images/Rostliny/IMG_0556_1.JPG

Bezinkový šumivý nápoj

Nejprve si připravíme cukrový roztok z 800 g cukru a 4 litrů vody. Vodu přivedeme téměř k varu, ale nevaříme. Rozpustíme v ní vodu a necháme vychladnout.
Do pětilitrové láhve vložíme 10 květů černého bezu, přidáme 2 na kolečka nakrájené a jader zbavené chemicky neošetřené citróny a zalijeme vychladlým cukrovým roztokem. Láhev povážeme čistým plátnem a postavíme na teplé slunečné místo. Nápoj zde necháme 12 dnů. Poté necháme nápoj ještě několik dnů odstát v tmavém chladnějším sklepě. Nakonec přecedíme a slijeme do lahví, skladujeme v chladu a temnu.
Pokud dodržíte správný postup přípravy, nápoj vám bude při otevření šumět.

Ajk&
01.06.11, 22:19
Je to v poriadku že odkladáte bazu ako džem, šťavu a sušíte - ale až na zimu. Ako správne podotkol wabi, stráca všetko to ovocie na hodnote práve tým varením. Teraz začína sezóna čerstvého ovocia, takže by nemal chýbať na stole džbán s čerstvou ovocnou šťavou: hocijaké ovocie rozmixujeme s cukrom, precedíme cez sito a šťavu podľa chuti rozriedime minerálkou. Je to len tak narýchlo bez konzervovania, dajte to piť deťom namiesto konzervovaných džusov k obedu, alebo len tak od smädu. Všetko je od oka, jeden vypije aj bez cukru, druhý potrebuje viac osladiť. Využívajte práve teraz to čerstvé ovocie a zeleninu v sezóne od jari do jesene. A tých pár zimných mesiacov potom ľahko prečkáme aj so zavareninami alebo s mrazeným ovocím a zeleninou.

katalóg
02.06.11, 06:17
Je to v poriadku že odkladáte bazu ako džem, šťavu a sušíte - ale až na zimu. Ako správne podotkol wabi, stráca všetko to ovocie na hodnote práve tým varením. Teraz začína sezóna čerstvého ovocia, takže by nemal chýbať na stole džbán s čerstvou ovocnou šťavou: hocijaké ovocie rozmixujeme s cukrom, precedíme cez sito a šťavu podľa chuti rozriedime minerálkou. Je to len tak narýchlo bez konzervovania, dajte to piť deťom namiesto konzervovaných džusov k obedu, alebo len tak od smädu. Všetko je od oka, jeden vypije aj bez cukru, druhý potrebuje viac osladiť. Využívajte práve teraz to čerstvé ovocie a zeleninu v sezóne od jari do jesene. A tých pár zimných mesiacov potom ľahko prečkáme aj so zavareninami alebo s mrazeným ovocím a zeleninou.
Súhlasím vo všetkom, až na ten cukor. Podporuje prekyslenie organizmu.Každé ovocie má dostatok fruktózy, v tom je sila prírody.

Ajk&
02.06.11, 14:12
Veď práve preto som napísala že kto vypije bez cukru, nemusí sladiť. Ale pochybujem že deti vypijú kyslú šťavu z čiernych a červených ríbezlí. Tak im to treba zmierniť minerálkou a troškou cukru.

Eva Gerlici
17.06.11, 16:31
To by si mala zmeniť. Baza chráni domy pred bleskom. Je to rokmi overené.....

Nella_2
17.06.11, 16:34
To by si mala zmeniť. Baza chráni domy pred bleskom. Je to rokmi overené.....
Akože keď mám pri dome zasadenú bazu? :rolleyes:

wabi
19.06.11, 23:49
Pretože všetci ktorých ešte netrafil vám isto potvrdia že niekde poblíž nejaká tá baza rastie. :rolleyes:
To je predsa jasné inak by ich perún už určite bleskovo skosil. :)
A ty si sa ešte nepýtala človeka ktorého zasiahol blesk či nerástla poblíž baza? :cool:
Ja jedného poznám čo to prežil, tých čo to neprežili zrejme viac a isto raz v raji ich všetkých spoznám ale verím že až neskôr. :confused: Potom sa ich spýtam.
Len teda neviem či si to budú pamätať.
Je to jasné, za búrky, jedine pod bazu. Má veľké listy takže nezmokneš a ako deti sme si robili bunkre a podpalovali konáriky... ak tam je správna spoločnosť tak prečo nie.:)