stefan-s
29.04.09,11:25
Dobrý deň prajem,
mal zopár otázok a dúfam že mi niekto bude vedieť poradiť. Som študentom VŠ v 5. ročníku v odbore manažment, marketing a o cca. 2 mesiace by som mal absolvovať štátnice, a preto je najvyšší čas poobzerať sa po nejakom zamestnaní. Zaujímam sa o prácu vo verejnej správe ako: daňový úrad, sociálna poisťovňa, mestský alebo obecný úrad, UPSVaR, Obvodný úrad, a iné...
1. Chcel by som vedieť kde konkrétne posielať svoje žiadosti o prijatie do zamestnania, kedže tieto úrady (inštitúcie) patria pod štát.
2. Ako by mala vyzerať žiadosť?
Xanti
29.04.09,09:35
1. Chcel by som vedieť kde konkrétne posielať svoje žiadosti o prijatie do zamestnania, kedže tieto úrady (inštitúcie) patria pod štát.
2. Ako by mala vyzerať žiadosť? Zbytočne budeš vypisovať žiadosti o prijatie do zamestnania na štátne úrady a inštitúcie, ktoré patria pod štát. Treba si vyhladať konkretne ponuky a pri nich zvyčajne najdeš všetko čo vyžadujú, a čo taká žiadosť má obsahovať a kde sa má poslať.
http://www.profesia.sk/praca/statna-sprava-samosprava/
skús kuk napr. aj tu. Neakceptujú žiadosti ak nemajú vypísané výberové konanie. Je to trošku náročnejšie nájsť si v štátnej správe teplé miestečko. Veľa šťastia prajem :D
elaurie
29.04.09,10:11
Nesúhlasím úplne so Xanti, čo sa týka štátnych orgánov a štátnej služby, výberové konanie sa vypisuje na pozície do stálej štátnej služby, čo je samozrejme najvýhodnejšie. Ale do dočasnej štátnej služby (napr. na zastupovanie štátnej zamestnankyne, ktorá je na materskej al. rodičovskej dovolenke) sa výberové konania nevypisujú. Miesto v dočasnej štátnej službe má tú výhodu, že ak sa uvolní alebo vytvorí v danej inštitúcii miesto v stálej štátnej službe, "dočasák" má omnoho väčšiu šancu vyhrať výberové konanie než niekto "z vonku"... Takže moja rada: sledovať internet - www.profesia.sk, ale aj internetové stránky konkrétnych inštitúcií, ak vypisujú výberové konanie, mali by to mať na svojej stránke uverejnené. To, ako má žiadosť o zaradenie do výberového konania vyzerať a čo všetko k tomu treba priložiť, by tam malo byť uvedené. Popri tom však nie je úplne márne skúsiť sa trochu poobzerať, popýtať sa známych, ktorý robia v štátnych orgánoch, či by nevedeli o nejakom mieste, na ktoré by sa dalo nastúpiť do dočasnej štátnej služby. Poprípade napísať žiadosť, ale tú by som neadresovala všeobecne na organizáciu (to súhlasím, že je zbytočné), ale oslovila by som konkrétny odbor, na ktorom by som chcela pracovať...
Xanti
29.04.09,10:28
Nesúhlasím úplne so Xanti, čo sa týka štátnych orgánov a štátnej služby, výberové konanie sa vypisuje na pozície do stálej štátnej služby, čo je samozrejme najvýhodnejšie. Ale do dočasnej štátnej služby (napr. na zastupovanie štátnej zamestnankyne, ktorá je na materskej al. rodičovskej dovolenke) sa výberové konania nevypisujú. pravda súhlasím, ale stefan-s určite nemá niekoho kto by mu pomohol na takto uvolnené miesto sa dostať, lebo stále je to o tlačenke a nie bravčovej Miesto v dočasnej štátnej službe má tú výhodu, že ak sa uvolní alebo vytvorí v danej inštitúcii miesto v stálej štátnej službe, "dočasák" má omnoho väčšiu šancu vyhrať výberové konanie než niekto "z vonku"... aj to je pravda Takže moja rada: sledovať internet - www.profesia.sk (http://www.profesia.sk), ale aj internetové stránky konkrétnych inštitúcií, ak vypisujú výberové konanie, mali by to mať na svojej stránke uverejnené. To, ako má žiadosť o zaradenie do výberového konania vyzerať a čo všetko k tomu treba priložiť, by tam malo byť uvedené. Popri tom však nie je úplne márne skúsiť sa trochu poobzerať, popýtať sa známych, ktorý robia v štátnych orgánoch, či by nevedeli o nejakom mieste, na ktoré by sa dalo nastúpiť do dočasnej štátnej služby. Poprípade napísať žiadosť, ale tú by som neadresovala všeobecne na organizáciu (to súhlasím, že je zbytočné), ale oslovila by som konkrétny odbor, na ktorom by som chcela pracovať... odpoveď v texte
A stojím si za tým, že neakceptujú žiadosti poslané mimo ich výberového konania, bez náležitostí čo vyžadujú. Vždy odošlú odpoveď , že nemajú voľné miesto. Tož o tých dočasných miestach na zastupovanie som sa nejak nikde nedozvedela, lebo toto boli info pre vyvolených. Akurát raz sa mi stalo, že ma zo SP pozvali na pohovor, lebo som im takú neurčitú žiadosť o prijatie posielala. A to z toho kvanta žiadosti bolo len jeden jediný raz. :D
stefan-s
29.04.09,11:02
No a kde by som mal poslať žiadosť? Napr. povedzme na Daňový úrad (DÚ). Na akú adresu? Som zo Starej Ľubovne - tak na DÚ v Starej Ľubovni??? Majú tam tiež nejaké personálne oddelenie? Nepoznám totiž ich organizačnú štruktúru - len som tam praxoval počas štúdia na Obchodnej akadémií.
Xanti
29.04.09,11:09
No a kde by som mal poslať žiadosť? Napr. povedzme na Daňový úrad (DÚ). Na akú adresu? Som zo Starej Ľubovne - tak na DÚ v Starej Ľubovni??? Majú tam tiež nejaké personálne oddelenie? Nepoznám totiž ich organizačnú štruktúru - len som tam praxoval počas štúdia na Obchodnej akadémií. Prepáč ale nemyslíš, že by si sa mohol poobzerať na tom linku čo som prilepila v prvej správe, dokonca si tam už navolíš len kraj a vyhľadá ti všetky štátno zamestnanecké miesta, na ktoré sú vypísané výberové konania. Ako prepáč, nikto Ti to nedá na ešte zlatšej tácke.
A ked si tam praxoval tak hádam tam za nimi zájdi a popýtaj sa ich, nasmerujú ťa bývalý kolegovia, kam máš ísť, za kým máš ísť a čo potrebuješ k podaniu žiadosti.
mimotemy PS: DU v SL nehladá podla stránky pracovníkov.mimotemy
bobino38
29.04.09,11:25
...to že si skoro absolvent vysokej školy bohvieako rozhľad nemáš ako to beží v živote...normálne to vyzerá, že si teraz objavil internet:-)
stefan-s
29.04.09,11:59
Takže
Xanti - pozeral som na stránku profesia.sk už ráno na aktuálnu pracovnú ponuku - a ty si mi tu potom len pridala odkaz ale ďakujem za ochotu (tiež sa cení).

bobino38 - ty vyzeráš že si asi vymyslel internet, keď máš také nemiestné poznámky. Aj keď mám len 24 rokov, s internetom pracujem už 8 rokov.

A to že tam ponuka práce pre DÚ v SL nieje, znamená že nemôžem ani žiadosť poslať? Aj keď píšete že to bude zbytočné tak tých 0,33€ hádam na známku nazbieram a nezažalujú ma za otravné listy.
judita1971
29.04.09,12:56
Kľudne môžeš poposielať žiadosti, budú ťa viesť v evidencii, ale sleduj aj internet. Zároveň malá rada od personalistky zo života. Ak môžeš niektoré žiadosti doruč osobne na úrady. Ľudia si Ťa zapamätajú aj vizuálne. Prajem Ti veľa šťastia pri hľadaní práce. Lebo realita - aspoň tu na východe - nevšimla som si v profile odkiaľ si - že ak chceš hľadať prácu takto potrebuješ veľmi ale naozaj veľké šťastie. Miesta na takýchto úradoch sa "vybavujú" . Koľkokrát je zverejnený inzerát, aby boli splnené zákonné podmienky výberového konania, - ale - konkurzom prejde len ten kto má. Takže - veľa šťastia .

Na druhej strane, moja neter si našla prácu cez internet - sadla na vlak a žije v Bratislave. Má taktiež VŠ asi podobného zamerania ako ty .
stefan-s
29.04.09,13:02
Ďakujem za povzbudivé slová. :)
elaurie
29.04.09,14:38
No a kde by som mal poslať žiadosť? Napr. povedzme na Daňový úrad (DÚ). Na akú adresu? Som zo Starej Ľubovne - tak na DÚ v Starej Ľubovni??? Majú tam tiež nejaké personálne oddelenie? Nepoznám totiž ich organizačnú štruktúru - len som tam praxoval počas štúdia na Obchodnej akadémií.

Zo skúseností by som Ti radšej poradila, aby si nepísal všeobecne na nejaké personálne oddelenie, možno sa mýlim, ale tam sa tak akurát pozrú, či nie je vypísané nejaké to výberové konanie a to je možno všetko... alebo Ťa možno zaradia do nejakej tej databázy... Skôr som mala na mysli, aby si sa skúsil zamyslieť, čo konkrétnejšie by si chcel napr. na tom daňovom úrade robiť, zistil si, ktoré oddelenie takúto činnosť vykonáva a kontaktoval vedúceho takéhoto oddelenia, či náhodou nemá volné miesto... Možno takýto vedúci upredností mladého, vzdelaného, ambiciózneho a motivovaného človeka nad nejakou tlačenkou... Ale je pravda, že nepoznám situáciu na východe, len v Bratislave, kde o prácu v štátnej správe nie je až taký veľký záujem...
Xanti
29.04.09,14:48
Miesta na takýchto úradoch sa "vybavujú" ...súhlasím, tlačenky sú skoro všade to nevykynožíme..... Koľkokrát je zverejnený inzerát, aby boli splnené zákonné podmienky výberového konania, - ale - konkurzom prejde len ten kto má. Takže - veľa šťastia. odpoved v texte
Vieš stefan-s toto je pravda a toto som Ti od začiatku písala. To nie sú len také z počutia, ja som si tým prešla. Na výberovom konaní na DU som mala dosť vysoký počet bodov, ale žial na moju smolu boli tam aj vyvolený, takže som mohla tak labu lízať. Detto UP, SP, ZP, a tiež aj dokonca štatistický úrad. Mám toho odskúšaného dosť. A to mi robia aj známy na DU, aj na ich podnet a i cez nich som dávala žiadosti ( ak neboli vypísané výberové konania ) a chodili mi odpovede, neprímame.

Takže
Xanti - pozeral som na stránku profesia.sk už ráno na aktuálnu pracovnú ponuku - a ty si mi tu potom len pridala odkaz ale ďakujem za ochotu (tiež sa cení). a add k tomutoto tu .. chcela som ti poradiť pomôcť, lebo si dal dosť primitívnu otázku, a to dalšie ma dojalo takže sa nedivím ani bobino38, že reagoval ako reagoval. Ja ti prajem aby sa na teba usmialo šťastie a našiel si si robotu v štátnej správe. A hádam sa Ti nestane to čo mne, že po pár desiatkach výberových konaní, som pochopila, že tade cesta nevedie.
mimotemy PS: Na kamošku sa šťastie usmialo, dostala sa tam aj bez tlačenky. Tuším bola jedna z mála. mimotemy
Xanti
29.04.09,14:54
Možno takýto vedúci upredností mladého, vzdelaného, ambiciózneho a motivovaného človeka nad nejakou tlačenkou... Ale je pravda, že nepoznám situáciu na východe, len v Bratislave, kde o prácu v štátnej správe nie je až taký veľký záujem... Prepáč naozaj nepoznáš situáciu na východe. Tu je štátna správa veľmi žiadaná, nakoľko v porovnaní so súkromným sektorom sú tam istoty aké také ale istoty. A z vlastných skúseností viem, že ani toto nepomáha. Oslovovať vedúcich, i cez známych i cez neviem koho. Lebo neni hanba priznať, že mala som aj ja tlačenku pri výberovom konaní a aj tak som sa tam nedostala, lebo bol tam niekto kto tú tlačenku mal ešte väčšiu. Detto, a to som mala vysokú školu. Osoba, ktorú prijali na to miesto mala strednú. Chceli vysokoškoláka. Tak si utvor predstavu ako to zvyčajne funguje. :D Mladému trimem palce, hádam zistí ak pracuje s PC a je v tom dobrý, že v súkromnom sektore pre neho skôr ruže pokvitnú. :rolleyes:
elaurie
29.04.09,15:41
To, či niekoho niekde zoberú alebo nezoberú, závisí od rôznych okolností. Treba byť v správnom čase na správnom mieste. Ak bude niekto len pasívne sedieť doma a čakať na zázrak, tak sa na neho šťastie neusmeje... Preto stefan-s nenechaj sa odradiť. Realita je taká aká je, práve o to viac sa treba snažiť...
Xanti
29.04.09,15:45
To, či niekoho niekde zoberú alebo nezoberú, závisí od rôznych okolností. Nikto nevie, kedy a kde sa na neho usmeje šťastie. Ak bude niekto len pasívne sedieť doma a čakať na zázrak, tak sa toho šťastia nedočká... Preto stefan-s nenechaj sa odradiť. Realita je taká aká je, práve o to viac sa treba snažiť... Súhlasím, treba sa snažiť, a iste nečakať na to či ma prijmu alebo nie. Treba hľadať aj v iných oblastiach nielen v štátnej správe. Ako sa povie "rozhodiť siete a loviť".
Gabhus
30.04.09,05:56
Som z východu a veľmi dobre viem, aká je tu situácia. Pracovala som dosť dlho v štátnej správe a nastupovala som tam s naivnými predstavami, že štátny úradník je "úradnícka elita", že je ochotný, nezoberie ani kávu a že je vo svojom fachu jednotkou. Omyl. Po rokoch som zistila, že to tak nie je, nebudem vyťahovať podrobnosti, ale keď Vám vedúci vyčíta, že stránku vybavíte na počkanie, aj keď je lehota 30 dní, tak o čom to je. Oponovala som, že sú stránky jednoduchšie - kde je možnosť vybavenia na počkania a zložitejšie - ktoré si vyžadujú určitú dobu - tak to nebolo nejak pochopené. Až časom som prišla na to, že kolegyne, ktoré sú v bližšom vzťahu - susedy, také, ktoré občas niečo "prinesú" sú ohodnotené lepšie ako my ostatní a to nehovorím o pracovných výsledkoch. Ak niekto po piatich rokoch zamestnania jednoducho povie, že on stránku vybaviť nevie, tak...... Nezmieňujem sa o nedostatkoch vo vzdelaní, o neovládaní cudzích jazykov atď. atď. Tak som to poriešila predčasným dôchodkom a občasnou prácou pre súkromníkov, ktorí človeka ocenia. Aspoň moja skúsenosť je taká a dúfam, že moje deti nebudú vidieť jedinú istotu v štátnej správe. Poznám prípad, keď na strednej škole učí angličtinu osoba, ktorá má "tlačenku" a nikdy tento jazyk nevyštudovala - bola na mesačnom jazykovom pobyte v USA, ďalší prípad - učiteľ ZŠ, vyštudovaný politológ. A zatiaľ v našom regióne je xxxxxx vyštudovaných učiteľov bez práce. Aj o tom je štátna správa. Ak je Štefan vzdelaný, SCHOPNÝ, tak nevidím dôvod, prečo by sa mal orientovať len na štátnu správu, aj keď na východe.
uctovnickaRO
30.04.09,10:37
Moj pribeh:
po VS som absolvovala xy pohovorov v bankach, sukromnych spolocnostiach, a skoro vsade uz mali niekoho dopredu vybraneho.... potom som sa rozhodla ze popisem ziadosti na vsetky urady mojho bydliska... sice kazdy mi odpisal slusny list ze momentalne nemaju ziadne volne miesta ale budu ma evidovat... uplynul asi mesiac a zavolali ma na jedno miesto - docasna statna sluzba, pani co to robila isla na matersku, stretli sme sa na neoficialnom vyberovom konani dve, z toho ta druha pozdravila sefku toho uradu na chodbe"ahoj", tak uz som vedela, ze sanca nie je, ale uz som to absolvovala. Napisali mi ze som uspela ale ze kolegynka uchadzacka bola lepsia... a tak nic... asi dva tyzdne na to ma zavolali na iny odbor toho uradu, kedze som vraj spravila dojem, ci nemam o to miesto zaujem, lebo dalsia kolegyna isla na rizikove tehotenstvo, a tak som to skusila, a som tu uz 4 roky... medzitym sa tu uvolnilo na financnom ine miesto a uz som tu ostala.... a viem ze ked sa tu niekto hlada tak vacsinou kym sa vypise oficialne vyberove konanie, tak sa cerpa hlavne zo zaslanych ziadosti a zivotopisov ktore sem pridu a eviduju sa tu, a ked je dotycny uspesny, tak sa pretlaci potom aj oficialnym vyb. konanim, a ludia z vonku uz nemaju sancu.

Co z toho vyplyva? Len si popis tie ziadosti, za to nic nedas, len postovne a papier.
stefan-s
17.09.09,15:29
Zazrel som oznam v jednom periodiku mimo svojho bydliska na jednu pracovnú pozíciu, no k žiadosti je potrebné pridať aj niekoľko čestných vyhlásení, ktoré som ešte nikdy v živote nepísal a ani nevidel takže neviem ani akú majú mať formu. Vedel by mi niekto poradiť, resp. poskytnúť nejaký vzor povedzme dostupný na internete? Ide o:

- písomná žiadosť o zaradenie do výberového konania s uvedením čísla výberového konania
- písomné čestné vyhlásenie o štátnom občianstve členskej krajiny Európskej únie; ak ide o štátnozamestnanecké miesto, o ktoré sa môže uchádzať len občan SR
- čestné vyhlásenie o štátnom občianstve SR
- písomné čestné vyhlásenie o trvalom pobyte na území SR
- písomné čestné vyhlásenie o zdravotnej spôsobilosti na vykonávanie štátnej služby
- písomné čestné vyhlásenie o pravdivosti všetkých údajov uvedených v kópii diplomu a profesijnom štruktúrovanom životopise
- motivačný list
- súhlas so spracovaním osobných údajov v zmysle zákona č. 428/2002 Z. z.
Xanti
17.09.09,18:21
Čestné prehlásenie

Ja dole podpísaná Ing. xxxxx nar. xxxxx v Rxxx prehlasujem, že som občiankou Slovenskej republiky a môj trvalý pobyt je na území Slovenskej republiky.


Ing. xxxx



Čestné vyhlásenie.

Ja dole podpísaná Ing. xxxx nar. xxxx v xxxx čestne vyhlasujem, že som nebola prepustená zo štátnej služby podľa § 61 ods. 2 písm.c) až f) zákona č. 312 Zb. o štátnej službe v znení neskorších predpisov a ďalej čestne vyhlasujem, že všetky údaje uvedené v žiadosti sú pravdivé.

Ing. xxxx

Čestné vyhlásenie o zdravotnej spôsobilosti.


Ja dole podpísaná Ing. xxxx nar. xxxx v Rxxxx čestne vyhlasujem, že som zdravotne spôsobilá k vykonávaniu štátnej služby.


Ing. xxxx





Ing. xxxx, xxx, 10, xxxxxx

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny
Staničné námestie č.9
040 01 Košice


27.10.2004 v xxx


Číslo výberového konania :
VK 2004/1673/53


Vec : Žiadosť o zaradenie do výberového konania


Zaujala ma Vaša ponuka voľného pracovného miesta zverejnená na internetovej stránke http://www.upss.sk/clanok_ponuka. Ide o pracovnú pozíciu samostatný radca na oddelení pomoci v hmotnej núdzi - Úsek sociálnych vecí, detašované pracovisko 1. stupňa Košice IV.
Rada by som sa zúčastnila výberového konania na túto pozíciu.



Ing. xxxxx


Prílohy :



profesný životopis
kópia diplomu
kópia výpisu z registra trestov
motivačný list
čestné vyhlásenie, čestné prehlásenie, čestné vyhlásenie o zdravotnej spôsobilosti

Myslíš niečo také?
Ja osobne som také blbosti posielala, hádam Ti to pomôže.:D
stefan-s
20.09.09,08:29
Xanti ďakujem, dúfam že im bude niečo v podobnom znení stačiť.
Xanti
20.09.09,19:07
Xanti ďakujem, dúfam že im bude niečo v podobnom znení stačiť.
Verím, že bude. Nikto nikdy nič nenamietal, a ver poslala som takých papierov na kopy. :D:D:D:D
V podstate je to taká malá formalitka.:D
stefan-s
20.09.09,21:11
V podstate mám ešte jednu otázku - možno sa bude zdať niekomu ako trápna. Každé toto jedno čestné prehlásenie na nový kancelársky papier?
Xanti
21.09.09,05:50
V podstate mám ešte jednu otázku - možno sa bude zdať niekomu ako trápna. Každé toto jedno čestné prehlásenie na nový kancelársky papier?
Ja som ich nabúchala asi tri na jeden papier ale každá mala formu a tvar a pod každé prehlásenie ( vyhlásenie ) som sa podpísala a žiadosť som mala samostatne.
stefan-s
24.09.09,12:31
Ešte by som sa opýtal ohľadom Výpisu z registra trestov. Všade sa uvádza že ten nesmie byť starší ako 3 mesiace. Preto zaujímalo by ma, či sa dá jeden použiť viac krát??? Veď predsa ak si žiadam o výpis trestu tak nie preto aby som mal doma vždy aktuálny, ale preto že ho potrebujem za nejakým účelom (napr. ako v mojom prípade za účelom výberového konania). Čiže po tom čo mi ho doručia z generálnej prokur. ho použijem na konkrétny účel. Alebo je možnosť ho prefotiť-notársky overiť-používať viac krát (teda 3 mesiace) k rôznym žiadostiam?
Xanti
24.09.09,12:33
Ešte by som sa opýtal ohľadom Výpisu z registra trestov. Všade sa uvádza že ten nesmie byť starší ako 3 mesiace. Preto zaujímalo by ma, či sa dá jeden použiť viac krát??? Veď predsa ak si žiadam o výpis trestu tak nie preto aby som mal doma vždy aktuálny, ale preto že ho potrebujem za nejakým účelom (napr. ako v mojom prípade za účelom výberového konania). Čiže po tom čo mi ho doručia z generálnej prokur. ho použijem na konkrétny účel. Alebo je možnosť ho prefotiť-notársky overiť-používať viac krát (teda 3 mesiace) k rôznym žiadostiam? Stačí ofotena kopia, a na pohovory som si nosila originál aby mohli porovnať. Nebol s tým problém .
stefan-s
30.09.09,09:42
Takže bol som pozvaný na výberové konanie, no výberové konanie pozostáva z 2. častí a okrem osobného pohovoru s členmi výberovej komisie má byť aj: "overovanie odborných znalostí uchádzača vykonaním testu odborných znalostí z príslušného odboru štátnej služby". Chcem sa opýtať či neviete niekto aké otázky môžu byť v danom teste. Ide o odbor štátnej služby: 2.17 Vnútro, prípravná štátna služba do funkcie samostatný radca, organizačný útvar: Odbor živnostenského podnikania.
Ďakujem.
účtovník 007
30.09.09,11:02
Ide o odbor štátnej služby: 2.17 Vnútro, prípravná štátna služba do funkcie samostatný radca, organizačný útvar: Odbor živnostenského podnikania.
Ďakujem.

Odbor ŽP je súčasťou špecializovanej ŠS a patrí pod Ministerstvo vnútra.
Asi by som si vygooglila MV a pozrela si organizačnú štruktúru, kompetencie.....
...prečítala živnostenský zákon, nejaké lehoty, poplatky
...druhy živností a potrebné náležitosti k nim, prerušenie živnosti, proste čítaj všetko, čo sa týka živnostenského podnikania
...vyhľadala zákoné normy upravujúce postavenie zamestnanca v štátnej správe,napr. Zákon o štátnej službe, Zákon o výkone práce vo verejnom záujme, a tak podobne
účtovník 007
30.09.09,11:03
elaurie
30.09.09,12:18
Takže bol som pozvaný na výberové konanie, no výberové konanie pozostáva z 2. častí a okrem osobného pohovoru s členmi výberovej komisie má byť aj: "overovanie odborných znalostí uchádzača vykonaním testu odborných znalostí z príslušného odboru štátnej služby". Chcem sa opýtať či neviete niekto aké otázky môžu byť v danom teste. Ide o odbor štátnej služby: 2.17 Vnútro, prípravná štátna služba do funkcie samostatný radca, organizačný útvar: Odbor živnostenského podnikania.
Ďakujem.

V teste časť otázok bude z Ústavy SR a zákona o štátnej službe (bez ohľadu na to, o aké miesto v štátnej službe ide). Ďalej by som si určite naštudovala živnostenský zákon a ostatnú legislatívu upravujúcu živnostenské podnikanie. A nezabudni ani na nejakú tú teóriu...
azorek22
01.10.09,11:47
ak si mám pozrieť zákon v znení neskorších predpisov, stačí posledné znenie zákona, alebo už aj prvé znenie?
elaurie
01.10.09,14:42
ak si mám pozrieť zákon v znení neskorších predpisov, stačí posledné znenie zákona, alebo už aj prvé znenie?

Nechápem otázke :confused: ... záleží od toho na aký účel sa ten zákon pozerá... Ak sa pýtaš v súvislosti s výberovým konaním do štátnej služby, tak stačí naštudovať "posledné" znenie, presnejšie znenie zákona účinné v deň výberového konania...
azorek22
01.10.09,19:18
ano myslel som VK do st. spravy. dakujem za odpoved
azorek22
02.10.09,17:27
prosim vas, mozete mi niekto, kto bol na VK v st. sprave uviest priklad otazky, co davaju v teste a co sa ma moze pytat komisia? (napr. zo zakona o st. sluzbe)
dakujem
stefan-s
04.10.09,19:53
prosim vas, mozete mi niekto, kto bol na VK v st. sprave uviest priklad otazky, co davaju v teste a co sa ma moze pytat komisia? (napr. zo zakona o st. sluzbe)

To by zaujímalo aj mňa, nakoľko v utorok sa koná to výberové konanie.
elaurie
05.10.09,08:34
prosim vas, mozete mi niekto, kto bol na VK v st. sprave uviest priklad otazky, co davaju v teste a co sa ma moze pytat komisia? (napr. zo zakona o st. sluzbe)
dakujem

Vymyslela som si príklad otázky, aká by mohla byť v teste...

Zmenou štátnozamestnaneckého pomeru je
a) uplynutie dočasnej štátnej služby
b) odvolanie predstaveného
c) nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol štátny zamestnanec odsúdený za úmyselný trestný čin

Na ústnej časti sa nemusia pýtať na zákon o štátnej službe, aspoň mňa sa nepýtali, otázky na ústnej časti boli priamo z oblasti, ktorej sa obsadzované miesto týkalo...
azorek22
06.10.09,18:06
elaurie dakujem za priklad...
stefan-s ako ste dopadli na VK? je to naozaj len fraska, ako niektori tvrdia?
stefan-s
09.10.09,12:56
Zdravím, no nedopadol som najlepšie nakoľko nás na výberovom konaní bolo 25 a test ktorý sme dostali spravil len jediný uchádzač. Celkovo bolo 25 otázok a na úspech bolo potrebne zodpovedať min. 20 správne (ja som zodpovedal 19 :mee:). Mám to šťastie, že stálu prácu mám, takže beriem to ako dobrú skúsenosť do budúcnosti, resp. bral som to ako výzvu. Viem, že do budúcnosti sa musím lepšie pripraviť.
A či to je fraška? To teraz posúdiť neviem, nakoľko som sa k osobnému pohovoru nedostal, no na druhej strane si myslím že podmienky boli pre všetkých rovnaké. A či ten pán ktorý ako jediný uspel mal test dopredu (alebo vedel otázky dopredu) - tak o tom môžeme len a len polemizovať. Ja musím zodpovedne povedať za seba - neuspel som lebo mi chýbala jedna správna odpoveď.
mimika
09.10.09,13:23
Súhlasím s Juditou1971.Ja som 9 rokov pracovala v štátnej správe, presne tak to funguje. To by si sa čudoval, koľko rodinných príslušníkov na nejakom úrade pracuje. A ešte nezabudni, aby si mal to správne politické tričko. Ja som si tiež myslela, že ako úradník mám byť apolitická a riadiť sa kódexom zamestnanca v štátnej správe. Realita je však iná. A bez správnej tlačenky to v štátnej správe nejde. Tiež by ťa možno prekvapilo, ako funguje naša štátna správa, akí nefundovaní ľudia sú na vedúcich pozíciách a aký bordel tam vládne. Ako keď jedna ruka nevie, čo robí druhá. Takže prajem veľa šťastia.
mimika
09.10.09,13:29
No neviem či to nie je naozaj fraška, pretože aj ja som bola na takom konkurze a hľadali sa dvaja zamestnanci a presne dvaja aj urobili dosť náročný test, kde naozaj išlo o hru slovíčok - citovanie zo zákona. To by som musela vedieť tie zákony naozaj naspamäť, aby som napísala test správne. Väčšinou však ide o niekoľko zákonov, ktoré musí uchádzač vedieť. Ja som mala pocit, že to bolo dohodnuté dávno do predu.
azorek22
14.10.09,07:01
prosím vás, tí, čo pracujete v štátnej službe, myslíte si, že na pozícii samostatný radca by som dostal plat viac ako 14000 Sk v čistom?
elaurie
14.10.09,10:00
prosím vás, tí, čo pracujete v štátnej službe, myslíte si, že na pozícii samostatný radca by som dostal plat viac ako 14000 Sk v čistom?

Nuž plat by si určite nedostával v Sk... :D Samostatný radca je 6. platová trieda s platovou tarifou 515 eur , t.j. v hrubom (Príloha č. 2 k zákonu č. 312/2001 Z. z. o štátnej službe). Po uplynutí skúšobnej doby Ti "za kvalitné plnenie služobných úloh" môžu priznať k tarifnému platu aj osobný príplatok až do výšky 100% z platovej tarify (§ 85), ale to nie je nárokovateľná položka, nemôžeš dopredu rátať s tým, kedy Ti ho priznajú, a aj keby Ti ho priznali, nevieš, v akej výške a na ako dlho...
stefan-s
20.10.09,07:09
Možno sa bude táto otázka zdať niekomu trápna no neviem ako by malo byť správne uvedené číslo vyberového konania na obálke:
1. zaujíma v ktorej časti obálky to číslo vyberového konania napísať
2. či je potrebné napísať aj slovné spojenie: "číslo vyberového konania", alebo rovno len číslo
Xanti
20.10.09,07:16
Možno sa bude táto otázka zdať niekomu trápna no neviem ako by malo byť správne uvedené číslo vyberového konania na obálke:
1. zaujíma v ktorej časti obálky to číslo vyberového konania napísať
2. či je potrebné napísať aj slovné spojenie: "číslo vyberového konania", alebo rovno len číslo
Prečo?
V pravom dolnom rohu je adresa prijímateľa , v pravom hornom rohu je známka, kedže predpokladám, že budeš posielať obálku doporučene tak v ľavom hornom rohu bude tvoja adresa, a ostáva len jediné miesto kde to číslo máš napísať a to v dolnej pravej polovici.
A čo sa týka textu napísania, tak ja by som napísala :VK 2009/2222 (proste číslo čo máš mať ). :D
deexter
23.11.09,16:05
Zdravím, no nedopadol som najlepšie nakoľko nás na výberovom konaní bolo 25 a test ktorý sme dostali spravil len jediný uchádzač. Celkovo bolo 25 otázok a na úspech bolo potrebne zodpovedať min. 20 správne (ja som zodpovedal 19 :mee:). Mám to šťastie, že stálu prácu mám, takže beriem to ako dobrú skúsenosť do budúcnosti, resp. bral som to ako výzvu. Viem, že do budúcnosti sa musím lepšie pripraviť.
A či to je fraška? To teraz posúdiť neviem, nakoľko som sa k osobnému pohovoru nedostal, no na druhej strane si myslím že podmienky boli pre všetkých rovnaké. A či ten pán ktorý ako jediný uspel mal test dopredu (alebo vedel otázky dopredu) - tak o tom môžeme len a len polemizovať. Ja musím zodpovedne povedať za seba - neuspel som lebo mi chýbala jedna správna odpoveď.

ahoj stefan-s, prosim ta ak mozes aky okruh otazok bol, ja idem zajtra a netusim co tam bude na teste...dakujem
Dav
23.11.09,17:02
ahoj stefan-s, prosim ta ak mozes aky okruh otazok bol, ja idem zajtra a netusim co tam bude na teste...dakujem
Súčasťou pozvánky na výberové konanie je okruh otázok, stačí preštudovať zákony, ktoré sú tam uvedené. Otázky v teste sú z týchto zákonov.
elaurie
23.11.09,17:27
Súčasťou pozvánky na výberové konanie je okruh otázok, stačí preštudovať zákony, ktoré sú tam uvedené. Otázky v teste sú z týchto zákonov.

Väčšina otázok bude zrejme zo zákonov (prípadne iných právnych predpisov), ale otázky môžu byť aj napríklad z medzinárodných zmlúv (podľa toho o akú pozíciu ide), môže sa vyskytnúť aj nejaká otázka z praxe...
deexter
23.11.09,18:29
Súčasťou pozvánky na výberové konanie je okruh otázok, stačí preštudovať zákony, ktoré sú tam uvedené. Otázky v teste sú z týchto zákonov.
dakujem :-) ..takze asi budu citovane zakony v spravnej a nespravnej forme a na mne je vybrat si najlepsie tu spravnu asi...lebo ucit sa naspamat zakony s ktorymi som sa nestretaval..dufam to nechcu
deexter
23.11.09,18:31
Súčasťou pozvánky na výberové konanie je okruh otázok, stačí preštudovať zákony, ktoré sú tam uvedené. Otázky v teste sú z týchto zákonov.

snazil som sa ich prestudovat...aspon keby som vedel asi kolko bude tych otazok z konkretneho zakona
Dav
23.11.09,18:38
snazil som sa ich prestudovat...aspon keby som vedel asi kolko bude tych otazok z konkretneho zakona
1 ? 5? Môžu byť úplné samozrejmosti, alebo naopak, nejaké chytáčiky.Môže byť otázka na číslo zákona, pri DPH napr. obrat pre registráciu, ale aj miesto dodania služby - uskutočnenie koncertu skupiny z ČR slovenským organizátorom v Rakúsku...
deexter
23.11.09,18:39
a neviete prosim vas nahodou ake otazky mozem ocakavat na osobnom pohovore pred komisiou
Dav
23.11.09,18:41
dakujem :-) ..takze asi budu citovane zakony v spravnej a nespravnej forme a na mne je vybrat si najlepsie tu spravnu asi...lebo ucit sa naspamat zakony s ktorymi som sa nestretaval..dufam to nechcu
A ešte si pozri Ústavu a zákon o štátnej službe.
Dav
23.11.09,18:44
a neviete prosim vas nahodou ake otazky mozem ocakavat na osobnom pohovore pred komisiou
Podobné ako v teste.
deexter
23.11.09,18:49
Podobné ako v teste.
dakujem, "nasu" ustavu som si cital , a novy zakon o statnej sluzbe este preberam...dakujem :-)
elaurie
23.11.09,21:33
a neviete prosim vas nahodou ake otazky mozem ocakavat na osobnom pohovore pred komisiou

Už som to raz písala v inej téme, na osobnom pohovore sa zisťuje odborná znalosť z problematiky, ktorej sa obsadzované miesto týka, pokiaľ sa vyžaduje znalosť cudzieho jazyka, môže byť na osobnom pohovore nejaký ten preklad (to sa týka pozícií, pri ktorých zverejnení bolo uvedené "znalosť ... jazyka vítaná", v preklade: treba ho vediet), ďalej sa môžu pýtať na Tvoju motiváciu, t. j. prečo chceš pracovať práve na tom mieste, doterajšiu prax, atď.
swovie
29.03.11,16:05
Dobrý deň!

Chcela by som sa opýtať, či by mi vedel niekto poradiť, aké písomnosti treba poslať, ak sa zaujímate o prácu v štátnej správe, pričom sa neuskutočňuje výberové konanie? chcem totiž skúsiť poslať CV na viac úradov, mala by som záujem o prácu v administratíve(mám ukončenú VŠ), no neviem, čo všetko priložiť a čo by to malo obsahovať, keďže sa nehlásim na konkrétnu pracovnú pozíciu. za odpovede vopred ďakujem :)
dobrava
13.09.11,10:12
Dobrý deň, ako je to prosím, s funkciou "štátnozamestnanecké miesto", ak nastúpi človek na toto miesto a potom by chcel dať výpoveď? Je tam nejaký záväzok odpracovať niekoľko rokov, alebo tam platí takisto 2-3 mes. výpovedná lehota? Totiž priateľka sa chce zúčastniť VK na takéto miesto, ale zároveň jej známy prisľúbil "dobré miesto", ale až od januára 2012. Ďakujem.
GabiZ
13.09.11,11:16
Dobrý deň, ako je to prosím, s funkciou "štátnozamestnanecké miesto", ak nastúpi človek na toto miesto a potom by chcel dať výpoveď? Je tam nejaký záväzok odpracovať niekoľko rokov, alebo tam platí takisto 2-3 mes. výpovedná lehota? Totiž priateľka sa chce zúčastniť VK na takéto miesto, ale zároveň jej známy prisľúbil "dobré miesto", ale až od januára 2012. Ďakujem.

Služobný pomer nemožno skončiť okamžite výpoveďou, ale štátny zamestnanec sa môže dohodnúť so služobným úradom na ukončení pracovného pomeru dohodou k určitému konkrétnemu dátumu.
deexter
15.09.11,06:29
netreba odpracovat x rokov, mozes podat vypoved, vacsinou vypovedna lehota je 2 mesiace, alebo dohodou to ide tiez vacsinou. ja uz by som nesiel do statnej spravy ako bezny pracovnik, uradnik, jedine na vyssie miesto, na ministerstvo , funkcia, lebo ten plat tabulkovy je hanba, upratovacky maju asi viac a ta praca nie je vobec zaplatena, ja pracujem s ludmi, a ty vedia byt vseliaky, dostavam o par eur nad ziv.minimom, a to v ba, ziadne osobne, a priplatky ako si mnohy myslia, hladam si nieco ine uz...
buchač
15.09.11,06:58
....hm.....


23-11-09
ahoj stefan-s, prosim ta ak mozes aky okruh otazok bol, ja idem zajtra a netusim co tam bude na teste...dakujem


dakujem :-) ..takze asi budu citovane zakony v spravnej a nespravnej forme a na mne je vybrat si najlepsie tu spravnu asi...lebo ucit sa naspamat zakony s ktorymi som sa nestretaval..dufam to nechcu


snazil som sa ich prestudovat...aspon keby som vedel asi kolko bude tych otazok z konkretneho zakona


a neviete prosim vas nahodou ake otazky mozem ocakavat na osobnom pohovore pred komisiou


dakujem, "nasu" ustavu som si cital , a novy zakon o statnej sluzbe este preberam...dakujem :-)



Dnes, 08:29 AM
netreba odpracovat x rokov, mozes podat vypoved, vacsinou vypovedna lehota je 2 mesiace, alebo dohodou to ide tiez vacsinou. ja uz by som nesiel do statnej spravy ako bezny pracovnik, uradnik, jedine na vyssie miesto, na ministerstvo , funkcia, lebo ten plat tabulkovy je hanba, upratovacky maju asi viac a ta praca nie je vobec zaplatena, ja pracujem s ludmi, a ty vedia byt vseliaky, dostavam o par eur nad ziv.minimom, a to v ba, ziadne osobne, a priplatky ako si mnohy myslia, hladam si nieco ine uz...
....BOH ochraňuj Slovensko ..........
Gabhus
15.09.11,14:25
Juraj, tak number one!!!:D:D:D