Stebielko
09.05.09,08:28
Pošle mi niekto recept na dobrý kysnutý kakaový koláč?
alla66
11.05.09,17:38
Mám dobrý recept na Resanku, plnka je uvarený čokoládový puding.( tvar vrkoča)
Neviem, na aký koláč myslíš- kysnuté rožteky, závin?
Marína
11.05.09,17:54
Ak myslíš na kysnutý kakaový závin, urobiš klasické kysnuté cesto, naň pokrájaš na plátky alebo postrúhaš na strúhadle maslo, posypeš kakaom a kryštálovým cukrom, zavinieš, potrieš vajíčkom a hotovo. už len upiecť a pochutnať si.:)
Ak chceš, môžeš zmäknuté maslo, kakao a cukor najprv vymiešať a tak na cesto natrieť.
Cesto môže byť aj takéto: 1 kg hladkej alebo polohr. múky, 1 droždie, cca 6 dcl mlieka, 3 PL kryšt. cukru, štipka soli, 3 dcl oleja, 1 PDP
Nenechávame kysnúť, ihneď po vypracovaní spracujeme.
MARINKA.W.
12.05.09,22:30
POTREBUJEME -500g polohr.muky, 40 g drozdie , 300ml mlieka, 50g praškovy cukor, 2 lyžičky prašok do pečiva,1/2 lyžičky soli, 100ml oleja, 100g masla, 2 žltky,
POSTUP-zo 100ml vlažneho mlieka z 1 lyžičky prašk. cukru z 1 lyžice muky a droždia pripravíme kvasok nechame vykysnuť.Do misy si preosejeme muku,pridame kypr.prašok ,cukor,soľ a premiešame.Potm pridame kvasok,olej rozpustene vlažne maslo zvyšne mlieko v ktorom sme rozmiešali žltky.Vypracujeme cesto,ktoré rozdelime na tri rovnake časti.
PLNKA - 80g kakao,160g praškovy cukor, 3 lyžice piškot.omrviniek,200ml kyslej smotany /toto všetko vymiešame a vznikne hustejšia hmota/

Prvú časť rozvalkame na pracovnej doske /potretej olejom/na velkosť plechu a prenesieme na plech pomocou valčeka a natrieme polovicu plnky a prikryjeme druhou rozvalkanou časťou a znovu potrieme plnkou a prikryjeme poslednym rozvalkanym platom. Potom cesto zakryjeme utierkou a nechame kysnuť45-60min.Potom cesto popichame vidličkou a dame piecť do 200°C vyhriatej rury,teplotu potom znižime na 180°C a pečieme asi 20 min.Vychladnutý kolač posypeme praškovým cukrom .
alla66
13.05.09,19:45
recept (bez kysnutia) Kakaové osie hniezda

1 kg hladkej múky
2 žĺtky
1 vajce
1 kypriaci prášok do pečiva
1 vanilínový cukor
2 - 3 polievkové lyžice práškového cukru
štipka soli
2,5 dcl oleja
6 dcl vlažného mlieka
10 dkg droždia

Cesto vymiesime, a netreba dávať kysnúť. Natenko vyvaľkáme, natrieme

pripravenou plnkou,(kakao-práškový cukor,kryštálový cukor,maslo) , stočíme

ako roládu, pokrájame na plátky hrubé 1 cm, ktoré ešte sformujeme nožom,

poukladáme na plech použijeme papier na pečenie a koláče potierame

mliekom, v ktorom sme rozmiešali práškový cukor,( alebo vajíčkom) a

pečieme vo vyhriatej rúre. Sú výborné ...
kačkapoliačka
14.05.09,07:22
môj chutí všetkým a pritom je jednoduchý. Cesto si urob na aké si zvyknutá. Ja robím 1:1 hladká, polohrubá múka.
Dôležitá je plnka:
Zmiešam si ozajstné kakao (nie granko alebo puding) s práškovým cukrom.
Na rozvalkané cesto pokvapkám metličkou (stredne alebo hodnejšie) olej, nasypem kakao s cukrom a znovu pokvapkám olejom. Vrstva kakaa by mala byť asi 0,5cm, nemalo by vidieť cesto. Zrolujem, upečiem.
Ide o to, že plnka je potom ako čokoláda tekutá. My máme radi, keď si cesto vyvalkám na tenšia a ani nedávm veľmi kysnúť. Potom je to strašne dobré. Vyzerá to ako keby sme tam ani cesto nemali.
dobrú chuť.
Maruška54
14.05.09,07:24
a skúste tú posýpku z kakaa a cukru ešte doplniť kokosom
abel
16.05.09,08:21
Môj recept:
1 kg hladkej výberovej múky (alebo polohrubej)
3 dcl oleja
2 žĺtky
soľ
6 dcl mlieka
24 kociek cukru ( cca 3 PL kryštálového)
1 kocka kvasníc

V cca 3 dcl vlažného osladeného mlieka rozdrvím kvasnice a nechám urobiť kvások. Všetko zmiešam a nechám vykysnúť. Rozdelím na 4 bochníky, rozvaľkám, potriem kakaom, zaviniem, bochník potriem olejom a dám upiecť.
Kakao zmiešam s cukrom a s trochou mlieka, je to chutnejšie, ako keď dám len prášok.

pozerám, že je to skoro rovnaké, ako u Maríny. Už mi niekto radil nedávať žĺtok, tak to vyskúšam a aj bez toho kysnutia skúsim.
Zita5
16.05.09,08:49
Dievčatá , ja som začala používať do závinu granko , zdá sa mi závin
lepší koláčik .
avoke
02.03.13,10:35
Kto mi povie, prečo mi vždy kakaový koláč praskne....všetka plnka je na plechu!!!!Ďakujem za rady:)
alaya1
02.03.13,11:31
a robis to z kysnuteho cesta? Napis postup, ako presne co robis.
asedma
02.03.13,13:52
Kto mi povie, prečo mi vždy kakaový koláč praskne....všetka plnka je na plechu!!!!Ďakujem za rady:)

skus pred pecenim kolac zvrchu popichat
avalik
02.03.13,14:17
Kto mi povie, prečo mi vždy kakaový koláč praskne....všetka plnka je na plechu!!!!Ďakujem za rady:)

cesto nevalkat velmi na tenko
pred pecenim popichat
nechat pred pecenim este podkysnut na plechu

a ked praskne, tak mu treba :D ... ale urcite bude chutny ;)
Tweety
02.03.13,15:07
No, keď už popichať, tak k tomu patrí aj pomastiť roztopeným masielkom alebo vajíčkom.:---
avalik
02.03.13,16:26
No, keď už popichať, tak k tomu patrí aj pomastiť roztopeným masielkom alebo vajíčkom.:---

ale sak to je samozrejme (teda aspon pre mna ;)) ... len to pomastenie nezabrani prasknutiu
Tweety
02.03.13,19:07
ale sak to je samozrejme (teda aspon pre mna ;)) ... len to pomastenie nezabrani prasknutiu
JA viem, že nezabráni, len som chcela trošku napísať, že ak ho popicháme tak aj pomastíme, aby ho to veľmi nebolelo a aby sme ho mali peknučký lesklučký, chrumkajúci.:---
Marína
02.03.13,19:12
Kto mi povie, prečo mi vždy kakaový koláč praskne....všetka plnka je na plechu!!!!Ďakujem za rady:)
Vrele doporučujem prečítať celý recept.:D:D:D Kto nemá dobrú náladu, zaručene sa mu zlepší z Radujem še, kec kus pukne a vycika z neho kakavo. Podľa mojho receptu pukne furt! (http://varecha.pravda.sk/recepty/kakavovy-kolacok-fotorecept/17497-recept.html)
Topas
02.03.13,19:24
Ja robím už iba tieto pudingoše. Niekedy prasknú, niekedy nie - no plnka nevytečie. Recept je z mimibazaru http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=21990 a plnka je výborná. Upozorňujem len, že plnku je potrebné po roztopení tuku poriadne vymiešať až bude z toho hustá kaša (ja ju miešam tyčovým mixerom šľahacou metličkou) a na cesto ju dávam ešte teplú. Keď som tento recept chválila mojej kamarátke, sťažovala sa že nevie spojiť puding s tukom a má to riedke.
lujza.j
02.03.13,19:30
mimotemy baby toto mi robíte schválne:mee:...bože toto sú také mňamky.....
Tweety
02.03.13,19:31
mimotemy baby toto mi robíte schválne:mee:...bože toto sú také mňamky.....
Lujzi a nedáš si z mandarinkového tiramisu?
Topas
02.03.13,19:37
mimotemy baby toto mi robíte schválne:mee:...bože toto sú také mňamky.....

Včera som piekla prvýkrát http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=36618 a musím odporučiť. Manžel povedal, že toto je z kysnutého najlepšie. Hrozienka som namočila do rumu a ešte som cesto, pred tým ako som ho dala do rúry, pokvapkala rumom.
Tweety
02.03.13,19:38
Včera som piekla prvýkrát http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=36618 a musím odporučiť. Manžel povedal, že toto je z kysnutého najlepšie. Hrozienka som namočila do rumu a ešte som cesto, pred tým ako som ho dala do rúry, pokvapkala rumom.
A prečo toho rumu nedávaš do koláčov častejšie?:confused:
lujza.j
02.03.13,19:41
Včera som piekla prvýkrát http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=36618 a musím odporučiť. Manžel povedal, že toto je z kysnutého najlepšie. Hrozienka som namočila do rumu a ešte som cesto, pred tým ako som ho dala do rúry, pokvapkala rumom.
ja vždy len slintám, ja max tak bublaninu-bábofku...nemám na toto to správne "básnické črevo":D...ale ked kolega príde po voľne z domu...tak vždy mama niečo napečie a ja som ako také havado pažravé....:D všecko by som...aj by som si za muža....ked mama tak bombovo pečie...ale asi ma nekce:D
Topas
02.03.13,19:48
A prečo toho rumu nedávaš do koláčov častejšie?:confused:

Do niektorých dávam. :D:D:D Asi to nebolo iba tým rumom, teda aspoň dúfam. :confused:
ela77
02.03.13,19:50
Ak si ešte nepiekla ten koláč, tak môžeš dať do tej kakaovej plnky ešte aj BB puding, pokapkať trocha mliekom. Puding trocha naberie na seba tú vlhkosť a možno koláč potom nepraskne, ja to robím tak.
terezamaria
02.03.13,19:58
Lujzi a nedáš si z mandarinkového tiramisu?
Dievčence tak toto je naozaj naschvál...:-) Vy nepriberiete, tak ponúkate také dobrotky....:-))))
Tweety
02.03.13,20:00
Dievčence tak toto je naozaj naschvál...:-) Vy nepriberiete, tak ponúkate také dobrotky....:-))))
No, to si fakt trafila, priberáme, nemaj obavy, ale aby si aj Ty Terezka, tak kúsok pošlem aj Tebe. Dobrú chuť.
Topas
02.03.13,20:33
ja vždy len slintám, ja max tak bublaninu-bábofku...nemám na toto to správne "básnické črevo":D...ale ked kolega príde po voľne z domu...tak vždy mama niečo napečie a ja som ako také havado pažravé....:D všecko by som...aj by som si za muža....ked mama tak bombovo pečie...ale asi ma nekce:D

Na kysnuté cesto mám pekárničku. Bez nej by som asi kysnuté nerobila, aspoň nie tak často. Ušetrí čas aj robotu.
lujza.j
02.03.13,20:42
Lujzi a nedáš si z mandarinkového tiramisu?
provokatééérka:D
lujza.j
02.03.13,20:45
Na kysnuté cesto mám pekárničku. Bez nej by som asi kysnuté nerobila, aspoň nie tak často. Ušetrí čas aj robotu.
ja iba ne chleba....;)
avalik
02.03.13,20:52
Vrele doporučujem prečítať celý recept.:D:D:D Kto nemá dobrú náladu, zaručene sa mu zlepší z Radujem še, kec kus pukne a vycika z neho kakavo. Podľa mojho receptu pukne furt! (http://varecha.pravda.sk/recepty/kakavovy-kolacok-fotorecept/17497-recept.html)

nie len recept ale aj komenty:

"no ta kec ci pukne kolačok ta še ci vydaril..... "

:D
avalik
02.03.13,20:55
ja iba ne chleba....;)

luji, tak skus aj kysnuty kolacik ... vyber si cesto na pol kila muky, nechaj vymiesit a vykysnut v pekarni a potom len rozvalkaj napln, zaroluj a daj do pekarne ... aj dva zaviny zahnute do pismena U ... daj piect na hodinu .... budes mat pekny 4x slimakovy kolacik
lujza.j
02.03.13,20:58
luji, tak skus aj kysnuty kolacik ... vyber si cesto na pol kila muky, nechaj vymiesit a vykysnut v pekarni a potom len rozvalkaj napln, zaroluj a daj do pekarne ... aj dva zaviny zahnute do pismena U ... daj piect na hodinu .... budes mat pekny 4x slimakovy kolacik
no asi to niekedy skúsim..dakujem:)
pohodička
02.03.13,21:35
Na kysnuté cesto mám pekárničku. Bez nej by som asi kysnuté nerobila, aspoň nie tak často. Ušetrí čas aj robotu.

Toto je aj môj prípad, bez pekárničky si to už ani neviem predstaviť. Ja používam tento recept: Do pekráničky dám 4 lyžice kryštál. cukru, nato 1 balíček droždia (42 g), 6 dcl vlažného mlieka, 2 vajcia, 2 dcl oleja-trošku nechám podkysnúť a pokračujem 3 lyžicami sušeného mlieka, 1 kg polohrubej výb. múky, 1 prášok do pečiva, 1 čaj. lyžičku soli a podľa toho, čo pečiem použijem aj vanilk. cukor. Po vykysnutí používam na knedle, záviny, buchty pečené i varené, naše vychodniarske bobaľky, dukátové buchtičky, atď. Plnky na záviny: orechová-rozvalkané cesto pokvapkám olejom a posypem orechami, ktoré zmiešan s prášk. cukrom, popritlačám rukom a znovu jemne pokvapkám olejom/ maková - mak pomeliem spolu s kryšt. cukrom na kávovom mlynčeku a pokračujem takisto ako pri orechoch/ kakaová plnka - kakao zmiešam s prášk. cukrom, cesto polejem olejom (pozor nie blízko k okrajom), posypem suchou plnkou, lyžicou popritláčam plnku a pokvapkám olejom. Po zavinutí potriem vajíčkom, popichám vidličkou a nechám 20 minút podkysnúť. Pečiem na 175 st.C vo vyhriatej rúre asi 20 min. - po vybratí prikryjem mokrou i suchou utierkou, aby poriadne zmäkli. Každému veľmi chutia. Z 1 kg múky urobím 4-5 závinov, podľa pekáča. Veľmi dobré sú jablkové a tvarohové buchty: plnka- do jabĺk alebo tvarohu dávam kryštál a škoricový cukor, do tvarohu niekedy aj vanilku a hrozienka.
Marína
02.03.13,21:44
nie len recept ale aj komenty:

"no ta kec ci pukne kolačok ta še ci vydaril..... "

:D
Dari, aj na ďalších jeho receptoch (http://varecha.pravda.sk/profil/krasomil/) sa dá super zabaviť.:D
Marína
02.03.13,22:13
Na kysnuté cesto mám pekárničku. Bez nej by som asi kysnuté nerobila, aspoň nie tak často. Ušetrí čas aj robotu.

Toto je aj môj prípad, bez pekárničky si to už ani neviem predstaviť.
Dievčatá, v čom je lepšia pekárnička ako robot? To sa vážne pýtam. V robote mám vymiesené cesto v priebehu pár minút.
Tiež pečenie chleba, z pekárničky nikdy takú kôrku nebudem mať ako z pece, tiež tvar chleba vždy rovnaký.
avalik
02.03.13,22:17
Dievčatá, v čom je lepšia pekárnička ako robot? To sa vážne pýtam. V robote mám vymiesené cesto v priebehu pár minút.
Tiež pečenie chleba, z pekárničky nikdy takú kôrku nebudem mať ako z pece, tiež tvar chleba vždy rovnaký.

pekarnicka aj nahrieva ... das suroviny a o 3 hodiny vyberas chlieb ... vyklopis a nadobu utries - eto vsjo :)

ale je pravda, ze korka nie je taka ako z rury
avalik
02.03.13,22:20
hej šak čitam, a ľem še rehocem jak šumňe a bars dobre piše :)
wagner
02.03.13,22:20
ja vždy len slintám, ja max tak bublaninu-bábofku...nemám na toto to správne "básnické črevo":D...ale ked kolega príde po voľne z domu...tak vždy mama niečo napečie a ja som ako také havado pažravé....:D všecko by som...aj by som si za muža....ked mama tak bombovo pečie...ale asi ma nekce:D
Si sa ho opýtala či Ťa chce? http://www.celysvet.cz/skin/smile/s12040.gif (http://www.celysvet.cz/smajlici-ke-stazeni-smajlik) Dnes je to moderné, už balia ženy mužov a nie ako kedysi - opačne. Dnes je už veľa vecí opačne http://www.celysvet.cz/skin/smile/s11942.gif (http://www.celysvet.cz/smajlici-ke-stazeni-smajlik)
lujza.j
02.03.13,22:22
Dievčatá, v čom je lepšia pekárnička ako robot? To sa vážne pýtam. V robote mám vymiesené cesto v priebehu pár minút.
Tiež pečenie chleba, z pekárničky nikdy takú kôrku nebudem mať ako z pece, tiež tvar chleba vždy rovnaký.
robot nemám....
a pre mňa -nešiku.....ideál;)...chcela je taký aký je.....môj ideál je tvoj chlebík:)
lujza.j
02.03.13,22:26
Si sa ho opýtala či Ťa chce? http://www.celysvet.cz/skin/smile/s12040.gif (http://www.celysvet.cz/smajlici-ke-stazeni-smajlik) Dnes je to moderné, už balia ženy mužov a nie ako kedysi - opačne. Dnes je už veľa vecí opačne http://www.celysvet.cz/skin/smile/s11942.gif (http://www.celysvet.cz/smajlici-ke-stazeni-smajlik)
mimotemyja som sa ho nepýtala....:D vždy si robím prdel....auto nové kupoval keš....zlatu bankomat-kartu, bez záväzkov, bazén:D...ale inak malý jedovatý chlap...a samozrejme mladší:---
Marína
02.03.13,22:41
Ta to jaky dobry šrac.:-)))))
Marína
02.03.13,22:43
Lujzi, tú nešiku vynechaj!;-) Škoda, že nie si bližšie, na jedno, dve posedenia by z teba bola taká pekárka, že jaj.:-)
Marína
02.03.13,22:48
pekarnicka aj nahrieva ... das suroviny a o 3 hodiny vyberas chlieb ... vyklopis a nadobu utries - eto vsjo :)

ale je pravda, ze korka nie je taka ako z rury
Tak ja neviem, Dari, nevesta pečie v pekárničke, mne sa nezdá, že by som ja viac ako pár minút s tým roboty mala. Kysne samo, pečie sa samo, jedine, že cesto musím pred pečením vytvarovať. S kváskovým mám o niečo viac roboty, ale to je už o inom.
Takže konštatujem, každý robí tak ako mu to najviac vyhovuje.:)
hubatá
02.03.13,23:33
Asi sa bojí že veľa ješ ..... a pri dnešnej drahote....
Tweety
03.03.13,07:59
provokatééérka:D
Prečo? Iba som sa slušne opýtala.
lujza.j
03.03.13,08:09
Prečo? Iba som sa slušne opýtala.
takéto veci sa vôbec nemusíš pýtať ...rovno posielaj:D
Tweety
03.03.13,08:11
takéto veci sa vôbec nemusíš pýtať ...rovno posielaj:D
No super, tak najprv, že provokujem, a teraz príkaz. Tak nech sa páči, ale už len malý kúsok. :)
lujza.j
03.03.13,08:15
No super, tak najprv, že provokujem, a teraz príkaz. Tak nech sa páči, ale už len malý kúsok. :)
dakujééééém...budem jesť pomaly, aby som mala ako že viac...budem si šetriť;)
hubatá
03.03.13,08:16
Ja sa s kakovníkom nehrám: zarobím klasické kysnuté cesto od oka, vyvaľkám ho a rovnomerne (na výšku tak 3-4 mm) ho do 3/4 posypem s u c h o u zmesou z kakaa a kryštálového cukru. Potom pokladiem stružlinkami masla (hery). Rolujem tak že boky zapracovávam dovnútra. Celé potriem olejom, položím na pomastený pekáč a ešte potieram aj počas pečenia.

Môj názor prečo praskne a vytečie plnka: lebo cesto máš suché.
Česť pečeniu!:---
pohodička
03.03.13,10:49
1Dara Neviem presne odpovedať, ja som stále kysnuté miesila ručne, no odkedy som skúsila v pekárničke ( a to vďaka porade) mám to veľmi ľahké, bez problémov. Nahádžem suroviny do pekárne a vyberiem až hotové cesto. Nechávam všetko ako na základný chlieb až do vykysnutia, vyklopím na dosku a pokračujem. Je poriadne vymiesené a vykysnuté. Dcéra najnovšie dáva aj langoše a hovorí, že sú oveľa lepšie vymiesené. Nás je doma šesť a chlieb je pre nás z pekárničky malý, tak po vymiesení z 1 kg múky ho pečiem v rúre, tak ako kedysi, akurát to mám ľahšie z miesením. Snáď aj riadu je menej na umývanie.
avalik
03.03.13,10:55
Tak ja neviem, Dari, nevesta pečie v pekárničke, mne sa nezdá, že by som ja viac ako pár minút s tým roboty mala. Kysne samo, pečie sa samo, jedine, že cesto musím pred pečením vytvarovať. S kváskovým mám o niečo viac roboty, ale to je už o inom.
Takže konštatujem, každý robí tak ako mu to najviac vyhovuje.:)

mas pravdu, kazdy nech pecie jak mu vyhovuje :)

este som ja jedno zabudla - pekarnicka ma este tu vyhodu, ze nahadzes vecer suroviny a rano mas cerstvy chlebik - mozes si nacasovat zaciatok pecenia
lujza.j
03.03.13,10:58
mas pravdu, kazdy nech pecie jak mu vyhovuje :)

este som ja jedno zabudla - pekarnicka ma este tu vyhodu, ze nahadzes vecer suroviny a rano mas cerstvy chlebik - mozes si nacasovat zaciatok pecenia
toto som ešte nikdy...nevyužila ....tým, že vyberám háky asi aj....
Topas
03.03.13,11:53
Ja využívam pekárničku väčšinou na miesenie a kysnutie. Robím takto knedle, buchty na pare, šišky, langoše a tiež chlieb a rožky. Niekedy som chlieb piekla v pekárničke, no odkedy som skúsila v rúre, pečiem iba takto. Má lepšiu kôrku.
Piekli sme v pekárničke však sekanú a robili sme aj oškvarky a bábovku. Chcem vyskúšať aj džem.
Sú na webe stránky len na recepty v pekárničke - sama som sa divila čo všetko v pekárničke môžem pripraviť.

Môžte vyskúšať napr. aj toto http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=46679 (http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=46679) Ja dávam vanilkový a mandľový puding 2+2 ks.
avalik
03.03.13,12:23
Ja využívam pekárničku väčšinou na miesenie a kysnutie. Robím takto knedle, buchty na pare, šišky, langoše a tiež chlieb a rožky. Niekedy som chlieb piekla v pekárničke, no odkedy som skúsila v rúre, pečiem iba takto. Má lepšiu kôrku.
Piekli sme v pekárničke však sekanú a robili sme aj oškvarky a bábovku. Chcem vyskúšať aj džem.
Sú na webe stránky len na recepty v pekárničke - sama som sa divila čo všetko v pekárničke môžem pripraviť.

Môžte vyskúšať napr. aj toto http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=46679 (http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=46679) Ja dávam vanilkový a mandľový puding 2+2 ks.



mimotemy ja peciem aj francuzaky, zemlovkku, ryzovy nakyp v pekarni ... ale to sme uz mimo temy :) na pekaren mame samostatnu
Peggynka
04.03.13,09:09
Malí chlapi sú všetci jedovatí-dobrý postreh!
hubatá
06.03.13,21:10
Aj na www.varecha.sk je veľa receptov na pečenie v pekárničke.