PORADA.sk
PORADA.sk

Klikne pre zoradenie od najlepšej odpovede: : aký hrniec na stápanie slaniny



ikovacikova
23.07.09, 12:46
Ahojte poraďáci,

a ešte mi prosím poraďte, v akom hrnci vytápate slaninu na masť (alebo aký je najlepší)? Vždy sa mi to pripečie, aj keď to stále miešam.

Iveta

arizona
23.07.09, 12:56
...hlavne veľký :---:D

Hocijaký, nemám nejaký extra. Ale dávam na plyn, pod hrniec platničku a stápam na minimálnom ohni.

Gabi03
23.07.09, 12:57
Domácu pekárničku

tutiola
23.07.09, 13:05
Je dôležité, aby mal hladké dno. Žiadne vypuklé rámky a pod. Vyprážam na klasickom šporáku, ale niekedy som to robila na plynovom, ale skôr ako začnem vypražať, podlejem 1 1/2 dcl vody a trochu posolím. Takto to robím ja.

Martin Mocko
23.07.09, 13:10
Ahojte poraďáci,

a ešte mi prosím poraďte, v akom hrnci vytápate slaninu na masť (alebo aký je najlepší)? Vždy sa mi to pripečie, aj keď to stále miešam.

Iveta

Všetko záleží, koľko máš tej slaniny :rolleyes:

My sme doma u rodičov vytápali v 50litrovom smaltovanom hrnci. Samozrejme nemôže byť porušená glazúra na hrnci. A na začiatok dáš na pod slaninu trošku vody, aby nezačali prihárať hneď zo začiatku. A samozrejme pod hrniec platňa, ktorá rovnomerne rozvrství teplotu. (My sme vytápali iba na sporáku na tuhé palivo). Ale nezažil som, že by niekedy prihorelo.. Preto treba neustále miešať - hlavne zo začiatku. A keď už začne prihárať - treba preliať do nového hrnca.

Manual
23.07.09, 13:14
Ahojte poraďáci,

a ešte mi prosím poraďte, v akom hrnci vytápate slaninu na masť (alebo aký je najlepší)? Vždy sa mi to pripečie, aj keď to stále miešam.

Iveta
Ideálny je klasický kotol ako pri zabíjačke

Martin Mocko
23.07.09, 13:48
Je dôležité, aby mal hladké dno. Žiadne vypuklé rámky a pod. Vyprážam na klasickom šporáku, ale niekedy som to robila na plynovom, ale skôr ako začnem vypražať, podlejem 1 1/2 dcl vody a trochu posolím. Takto to robím ja.

Iba to solenie by som nerobil. Práve to môže spôsobiť prihorenie. Ochutenie sa má robiť až na úplný koniec a to až po zliatí vytopenej omasty. My sme používali buď osolenie nakoniec..alebo priliatie mlieka do oškvarkov.

najag
23.07.09, 16:53
Co najvacsi, aby bolo vela masti a skvariek:D

tutiola
23.07.09, 17:12
Aj s tým mliekom som sa už stretla aj skúšala, ale ako všetko aj to sa treba učiť. Jedna babka mi vravela, že mlieko sa dáva až do oškvarkov aby boli pekné biele. Máme radšej škvarky pekné ružovučke. Či už tak, alebo onak ale podstata vytápania masti spočíva v širokom kastróli s hladkým a neporušeným dnom a v platničke na plynovom šporáku. Lepšie sa vytápajú na klasickom šporáku, kde je tá platňa pod celým dnom hrnca a samozrejme miešať, miešať, miešať hlavne kým neplavu v masti.

olybaba
23.07.09, 17:23
http://i.sme.sk/cdata/2/43/4312272/zabPAnel-mast-skvarky.jpg

Vytápanie masti je jednou z najotravnejších činností na zabíjačke a nič sa na tom nezmení, ani keď budete masť vytápať v panelákovej kuchyni. Táto činnosť si vyžaduje čas a stály dozor s častým miešaním, aby slanina neprihorela a rovnomerne sa vytápala.

Na začiatku vyprážania treba surovú slaninu pokrájanú na 1,5 centimetra veľké kocky podliať asi jedným decilitrom vody.
Vytopenú masť môžete priebežne odoberať a na konci nechajte škvarky s masťou mierne vychladnúť a potom ich podlejte trochou mlieka a znovu krátko popražte, aby získali peknú ružovo-zlatú farbu. Nenalejte mlieko na škvarky, keď sú v horúcej masti - môžem vám z vlastnej skúsenosti garantovať, že okamžite väčšina masti vykypí z hrnca a budete ju mať úplne všade, len v tom hrnci takmer nič nezostane.


pozri
http://www.porada.sk/t25489-slaninka.html

atramka
23.07.09, 21:24
Domácu pekárničku

Gabi prosím opíš ako to robíš v domácej pekárničke , jeden môj známy (mimochodom z Nitry) to v pekárničke skúšal a vôbec nebol spokojný.
Takže ja som sa to zatiaľ tak urobiť neodvážila, ale ak mi poradíš, určite to tak vyskúšam. Vopred ďakujem za radu, ako mať čo najlepšie chrumkavé oškvarky. Teším sa a hneď aj vyskúšam.....

kukučka
23.07.09, 21:50
najľahšie sa to asi dá v mikrovlnke, všetci si to chvália škvarky v mikrovlnke (http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=17489)

Gabi03
24.07.09, 07:19
Gabi prosím opíš ako to robíš v domácej pekárničke , jeden môj známy (mimochodom z Nitry) to v pekárničke skúšal a vôbec nebol spokojný.
Takže ja som sa to zatiaľ tak urobiť neodvážila, ale ak mi poradíš, určite to tak vyskúšam. Vopred ďakujem za radu, ako mať čo najlepšie chrumkavé oškvarky. Teším sa a hneď aj vyskúšam.....

Ahoj Atramka.... bohužiaľ, to som iba počula, takže postup neviem. Ale tí ľudia si to veľmi chválili. :o

Ančika
24.07.09, 11:02
najľahšie sa to asi dá v mikrovlnke, všetci si to chvália škvarky v mikrovlnke (http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=17489)
No toto som ešte nepočula. Ale vyskúšam. Ja len viem svoje o, "topení masti" (u nás sa tak tomu hovorí) pri zabíjačke. Vždy vo veľkom kotli a za denného svetla. Odborník na to bola moja maminka. Tú si volali aj susedia. A považovala to za skutočne zodpovednú prácu. Postup bol taký, ako sa tu už opisovalo. Na rovnomerné kocky pokrájaná surová slanina, podliať vodou, pomaly kúriť. Zo začiatku sa môže aj silnejšie, no pri dotápaní sme veru vyhadzovali aj polienka spod kotla, lebo kúriť sa musí pomaličky, ale tak aby sa neprastalo škvariť, potom by sa škvarky napili masti a neboli by chrumkavé. Masť musela mať "petrolejovú" farbu a musela byť číra. Keď sa vybrala masť, prilialo sa troška mlieka, nie aby boli škvarky biele, práve naopak oni krásne očervenejú. Potom sa vybrali škvarky, rozložili sa na väčší kastról a troška posolili. Samotná masť sa nikdy nesolila, iba na chlebe s cibuľou:--- mňam. To je veru celá veda. Teraz ale k tej otázke: v akom hrnci? Myslím si že najlepší je smaltovaný a radšej širší ako hlboký:) Nech sa darí.
Zabudla som pridupľovať: miešať, miešať, miešať, od hrnca neodchádzať!

dad111
24.07.09, 14:08
My sme pri zabíjačke slaninu obvárali a až potom sťahovali kožu. Až potom sa krájala na malé kocky. 1,5 cm by boli podľa mňa malé, ak ale máte radšej malé škvarky tak môže byť.
Dnes kupujem aj ja slaninu už bez kože, ktorú sťahujú za surova. A to je práve príčina toho prihárania. Pri sťahovaní kože za surova nožom, totiž zostávajú na slanine malé zostatky z kože a hlavne rôzne podkožné žilky a tie práve prihárajú. Aj preto sa do hrnca naleje málo vody, tým sa práve uvaria tie zbytky. Videl som aj na spodok hrnca pred topením dať kúsok bravčovej masti, ale nemyslím, že by to zabránilo pripáleniu.
Miešať, miešať, miešať a opatrno s ohňom.

Dáša_
01.08.09, 15:44
Gabi prosím opíš ako to robíš v domácej pekárničke , jeden môj známy (mimochodom z Nitry) to v pekárničke skúšal a vôbec nebol spokojný.
Takže ja som sa to zatiaľ tak urobiť neodvážila, ale ak mi poradíš, určite to tak vyskúšam. Vopred ďakujem za radu, ako mať čo najlepšie chrumkavé oškvarky. Teším sa a hneď aj vyskúšam.....

nakrájam slaninu, dám do pekárničky aj s hákom a pustím program na džem.

Tento týžden som robila. Ale mám pocit, že škvarky by mali byt viac vytopené. Možno treba pustiť program 2x, ale mne to vlastne nevadilo. Ja som si robila základ na nechtíkovú masť.

tutiola
01.08.09, 17:26
Neskúšala som ani pekárničku ani mikrovlnku ale isto viem, že takto by som nikdy nevytápala masť, keď sa robí zabíjačka. Kto kupuje slaninu na vytápanie masti tak 1-2 kg tak možno áno, ale z celého prasaťa by mi to trvalo poriadne dlho a aj spotreba elektriny by bola vysoká. A práve preto to robím vo veľkom kastroli tak ako som písala


Či už tak, alebo onak ale podstata vytápania masti spočíva v širokom kastróli s hladkým a neporušeným dnom a v platničke na plynovom šporáku. Lepšie sa vytápajú na klasickom šporáku, kde je tá platňa pod celým dnom hrnca a samozrejme miešať, miešať, miešať hlavne kým neplavu v masti.


K tomu len dodám, že keď oškvarky začnú ružovieť, tak zberám masť a vlievam do nádoby na masť. Oškvarky ešte vytápam až ostanú pekné ružové, masť zlejem aby nenasialkli príliš masťou.

atramka
05.08.09, 08:33
nakrájam slaninu, dám do pekárničky aj s hákom a pustím program na džem.

Tento týžden som robila. Ale mám pocit, že škvarky by mali byt viac vytopené. Možno treba pustiť program 2x, ale mne to vlastne nevadilo. Ja som si robila základ na nechtíkovú masť.
Dáška a aké množstvo si dala do nádobky? aj si dala trochu vody? nepriháralo to v tej časti, kde je špirála a nefŕkalo to kade-tade po celej pekárničke?

Dáša_
05.08.09, 13:20
Dáška a aké množstvo si dala do nádobky? aj si dala trochu vody? nepriháralo to v tej časti, kde je špirála a nefŕkalo to kade-tade po celej pekárničke?


vodu som nedávala a naplnila som to asi do 3/4 nádoby -mam takú jednohákovú.
Frkanie som si nevšimla.

legolas
09.08.09, 09:14
....jedno viem od svojej mamy, slanina sa pokrája na väčšie kocky, dáva sa do veľkého hrnca, najprv sa dá mlieko a na to pokrájaná slanina a topí sa tak, že sa to premiešava drevenou varechou, masť je vtedy dobrá keď sú škvarky zlatisté.

buchač
09.08.09, 10:05
Co najvacsi, aby bolo vela masti a skvariek:D

A škvarky je potrebné zásadne vyberať von sitkom z umelej hmoty ....:rolleyes:

Prvýkrát , keď som robil , tak som použil túto pomôcku .
Pri prvom nabratí som mal okamžite miesto X malých dieročiek jednu , ale zato poriadne veľkú dieru cez celé sitko ....;):rolleyes::---:---

beba13
10.08.09, 20:46
No mi doma pri zabíjačke používame kotol a cedák na škvarky to je skoro ako hrniec len na dne má dierky a je vylievaný no a mlieko dávame vždy až na koniec, inak niekto dáva miesto mlieka aj pivo.

letula
17.08.09, 19:04
U nás sa často vytápa masť,tak 2-3kilá.Je pekná,voňavá,ale mi vadí-ak nieje v chladničke -takmer sa vždy roztečie.V čom robíme chybu? Prečo masť z obchodu toto nerobí?

ondrejvla
17.08.09, 19:11
nakrájam slaninu, dám do pekárničky aj s hákom a pustím program na džem.

Tento týžden som robila. Ale mám pocit, že škvarky by mali byt viac vytopené. Možno treba pustiť program 2x, ale mne to vlastne nevadilo. Ja som si robila základ na nechtíkovú masť.

Tak to máš potom jeden veľký oškvarok? No neviem si predstaviť taký dvojkilový...:eek::D

Dáša_
17.08.09, 19:53
Tak to máš potom jeden veľký oškvarok? No neviem si predstaviť taký dvojkilový...:eek::D

ale nie, oškavrky mám normálne. Piecku púšťam na program džem. Robila som už viac krát, nie je problém.

Dáša_
21.08.09, 14:48
U nás sa často vytápa masť,tak 2-3kilá.Je pekná,voňavá,ale mi vadí-ak nieje v chladničke -takmer sa vždy roztečie.V čom robíme chybu? Prečo masť z obchodu toto nerobí?

svokra mi povedala, že masť sa netuhne vtedy, ke´d nie je dostatočné vytopená. Že proste treba škvariť ešte ´dalej.

bettylou
21.08.09, 18:08
A škvarky je potrebné zásadne vyberať von sitkom z umelej hmoty ....:rolleyes:

Prvýkrát , keď som robil , tak som použil túto pomôcku .
Pri prvom nabratí som mal okamžite miesto X malých dieročiek jednu , ale zato poriadne veľkú dieru cez celé sitko ....;):rolleyes::---:---

:D:D:D:D

JarkaL
17.10.09, 17:08
Dnes som vytápala škvarky v mikrovlnke, naozaj to funguje a vyzerajú super.