PORADA.sk
PORADA.sk

Zobraziť plne funkčnú verziu príspevku : Ako urobiť čokoládovú polevu?



Janka6685
09.09.05, 13:05
Veľmi pekne vás všetkých prosím, môžete mi niekto napísať, ako mám urobiť čokoládovú polevu na koláč z kakaa? Dá sa to bez masla?

karpis
09.09.05, 13:38
Stúžený tuk, roztopiť, pridať práškový cukor a kakao

Janka6685
09.09.05, 13:50
Stúžený tuk, roztopiť, pridať práškový cukor a kakao
Čiže v každom prípade tam musí ísť buď cera alebo hera?

lenkak
09.09.05, 13:56
Ja dávam radšej ceru, heru dávam viac do plniek.

Janka6685
09.09.05, 13:59
Vďaka. Asi niekoho pošlem do obchodu na tú ceru.

janka37
09.09.05, 14:32
Jani, ak je to ešte aktuálne, mám odskúšanú takú najjednoduchšiu - 100g Cery a 100g čokolády na varenie (na väčší plech bude treba možno aj po 150g). Postupne to treba nechať roztopiť vo vodnom kúpeli alebo nad parou.

Táto poleva sa dá použiť na akýkoľvek rovný povrch, je lesklá, pomerne tenká a keď ju budeš krájať horúcim nožom, vyzerá ako od cukrárky. Na srnčí chrbát alebo tortu zvyknem používať trochu hustejšiu - 100g Cery a 150g čokolády alebo iné množstvo v tomto pomere podľa potreby.

Iveta
09.09.05, 14:58
Ja ešte pridávam pár kvapiek oleja - pekne sa poleva leskne.

Janka6685
09.09.05, 15:02
Jani, ak je to ešte aktuálne, mám odskúšanú takú najjednoduchšiu - 100g Cery a 100g čokolády na varenie (na väčší plech bude treba možno aj po 150g). Postupne to treba nechať roztopiť vo vodnom kúpeli alebo nad parou.

Táto poleva sa dá použiť na akýkoľvek rovný povrch, je lesklá, pomerne tenká a keď ju budeš krájať horúcim nožom, vyzerá ako od cukrárky. Na srnčí chrbát alebo tortu zvyknem používať trochu hustejšiu - 100g Cery a 150g čokolády alebo iné množstvo v tomto pomere podľa potreby.
Ďakujem.:)

Preto som chcela vedieť nejaký recept na polevu, lebo doteraz som kupovala z obchodu a každá jedna sa pri krájaní strašne lámala. Vraj sú lepšie tie, ktoré si urobíme sami.

Zita4
09.09.05, 18:13
Ďakujem.:)

Preto som chcela vedieť nejaký recept na polevu, lebo doteraz som kupovala z obchodu a každá jedna sa pri krájaní strašne lámala. Vraj sú lepšie tie, ktoré si urobíme sami. Janka, keď sa ti poleva láme, daj variť vodu do vyššieho hrnca, polož do nej nôž a takýmto horúcim nožom krájaj zákusky s polevou. Ja takto striedam dva nože, aby sa stihol poriadne zohriať v tej vriacej vode. Urobím rez, utriem nôž pap. utierkou, vložím do viacej vody, vyberiem druhý nôž a režem. ;) Takto budeš mať krásne čisté rezy na zákusku.:)

kukučka
09.09.05, 19:29
Moja suseda - vychýrená cukrárka krájala zákusky kým ešte poleva nebola stuhnutá. Polevu robila varovú, predávala sa na v Jednote na váhu + stužený tuk + kakao a niekedy aj prášk. cukor, podľa kvality tej kúpenej.

SERVIS
12.09.05, 10:34
Moje zákusky sú chuťovo výborné, ale na pohľad sú asi strašné. Nedokážem tú polevu
prerezať bez toho aby sa nedolámala. Keď krájam s horúcim nožom, poleva sa až topí a steká po boku zákusku - to ma najviac odrádza na pečení zákuskov. Nakoniec všetko zničím otrasným nakrájaním.

olga.valchovnikova
12.09.05, 13:09
Moje zákusky sú chuťovo výborné, ale na pohľad sú asi strašné. Nedokážem tú polevu
prerezať bez toho aby sa nedolámala. Keď krájam s horúcim nožom, poleva sa až topí a steká po boku zákusku - to ma najviac odrádza na pečení zákuskov. Nakoniec všetko zničím otrasným nakrájaním.
moja sestra robí polevu takto: rozpustí 12,5 dkg masla s 5PL kakaa, 5PL prášk.cukru, 5 PL mlieka, 1PL majzena, miešať do hladka nad parou, alebo pre zručnejšie priamo v kastróle - pozor aby neprihorela. Skús a uvidíš, je skutočne dobrá a neláme sa na zákuskoch.

Marta V
12.09.05, 16:24
Ja robím polevu z várovej čokolády a masla. Maslo nechám roztopiť, asi 120 g, nesmie zovrieť, potom ho odstavím zo sporáka a polámem do neho várovú čokoládu asi 150 g. To je dávka na velký plech. Čokoládu nechám rozpustiť a ak sa nerozpustí, trošku ju nahrejem, ale tiež nesmie zovrieť. Potom vylejem na zákusok a neroztieram, len ponakláňam plech so zákuskom a nechám to volne roztiecť. Nedávam stuhnúť do chladničky a keď poleva stuhne, pokrájam zákusok nahriatym nožom.Poleva je pekná,lesklá a neláme sa.

adam
12.09.05, 18:45
Moja suseda - vychýrená cukrárka krájala zákusky kým ešte poleva nebola stuhnutá. Polevu robila varovú, predávala sa na v Jednote na váhu + stužený tuk + kakao a niekedy aj prášk. cukor, podľa kvality tej kúpenej.
Od kedy sme v únii, vážená čokoláda sa nemôže predávať....:o Ja som ju mala veľmi rada aj na maškrtenie......:)

Janka6685
13.09.05, 09:59
Moje zákusky sú chuťovo výborné, ale na pohľad sú asi strašné. Nedokážem tú polevu
prerezať bez toho aby sa nedolámala. Keď krájam s horúcim nožom, poleva sa až topí a steká po boku zákusku - to ma najviac odrádza na pečení zákuskov. Nakoniec všetko zničím otrasným nakrájaním.
Takúto metódu pečenia som zdedila po mamke. Naše koláče tiež každý chváli, aké sú výborné, ale esteticky nie su bohviečo...

Vďaka za radu s tým horúcim nožom. Určite to najbližšie skúsim.

Janka6685
13.09.05, 10:00
Od kedy sme v únii, vážená čokoláda sa nemôže predávať....:o Ja som ju mala veľmi rada aj na maškrtenie......:)
Nemôže sa predávať? U nás v jednom obchode ju majú. Je už navážená - to sa neráta?

Evelynka
13.09.05, 10:08
Podľa rád jednej vychýrenej cukrárky robím polevu z várovej čokolády a zo stuženého tuku IVA. Poleva je krásne lesklá.

Tana74
13.09.05, 10:18
Mne poradili namiesto stuženého tuku pridať do čokolády olej. Neche sa mi veľmi babrať s polevami, tak ich radšej nerobím. Namiesto toho nastrúham čokoládu, alebo posypem niečím.

učtovníčka
13.09.05, 11:27
Ja mám na robenie polevy osvedčený starý/28 rokov/ hrniec ktorý niekedy slúžil na preváranie mlieka dvojstenný do ktorého sa naleje voda. Dám dolu píšťalu aby mi nešiel na nervy a veľmi dobre sa v ňom rozpúšťa poleva a tak isto robia napr. šuhajdy. Je dosť dlho teplá takže môžete naraz poliať aj viac zákuskov, neprihorí a kedykoľvek len trochu zostane odložím to aj s hrncom a zbytky použijem kedykoľvek na pofrkanie drobného pečiva alebo keď nezbadám tak mi to niekto doma poje. Možno aj teraz dostať také dvojstenné hrnce. Je to bezpečnejšie ako robiť vodný kúpeľ z dvoch hrnčekov.:p

zuzanar
13.09.05, 11:38
Ja mám na robenie polevy osvedčený starý/28 rokov/ hrniec ktorý niekedy slúžil na preváranie mlieka dvojstenný do ktorého sa naleje voda. Dám dolu píšťalu aby mi nešiel na nervy a veľmi dobre sa v ňom rozpúšťa poleva a tak isto robia napr. šuhajdy. Je dosť dlho teplá takže môžete naraz poliať aj viac zákuskov, neprihorí a kedykoľvek len trochu zostane odložím to aj s hrncom a zbytky použijem kedykoľvek na pofrkanie drobného pečiva alebo keď nezbadám tak mi to niekto doma poje. Možno aj teraz dostať také dvojstenné hrnce. Je to bezpečnejšie ako robiť vodný kúpeľ z dvoch hrnčekov.:p
To je dobrý nápad.

kikoza
20.09.05, 14:09
Keď máš obavy, aby Ti čokoláda neprihorela v kastróle, rob ju v hrnci na varenie mlieka, to má dvojité dno.Ja to tak robím už roky a zaručene neprihorí.

ormika
20.09.05, 14:32
Mne keď sa nechce babrať s polevou nad parou, tak jednoducho to šupnem do mikrovlnky, dám na 170 W a na asi takých 3-5 minút (teda často pozerám, a sem-tam pomiešam). Várová čokoláda + cera (je pravda, že dám už od oka, takže neviem pomer). Poleva je krásna, hladká, bezhrudková.

durisovad
15.10.05, 22:39
Dnes som skusila urobit polevu podla Olgy Valchovnikovej (recept č. 12) a musim pochvalit, je vyborna, jednoducho sa pripravi, je hladka, leskla, nelame sa a aj na chut je velmi dobra. Moje "deti" (manzel a dospela dcera so zatom) sa nevedeli vyoblizovat hrnceka, v ktorom som to robila.