PORADA.sk
PORADA.sk

Zobraziť plne funkčnú verziu príspevku : Aký wi-fi router??



viktor7196
03.02.10, 14:13
Chcel by som sa spýtať aký wifi router by ste mi poradili (do 50eur) ak sa pripájam na internet cez ethernet kabel priamo z antény (bez modemu) ??
Čo hovoríte na tento BELKIN F6D4230

? Mozem tento router zapojit aj bez modemu?

salvosko
03.02.10, 15:25
Priamo z anteny?
Aky pripojenie do interentu mas? To je vzdy dolezite napisat lebo z laickeho popisu to nie je jasne.
Predpokladam ze mas Chello (ked spominas antenu) a v tom pripade sa antena pripaja do modemu a potom mas ethernet kabel. Na ten ethernet kable das WiFi router a potom z toho routera pojdes dalej.
Ja som spokojny s SMC WBR14 G2 54Mbps Wireless Router s AP da sa kupit dost lacno, pod 30 euro akiste zozenies.
Modem tam ale vzdy musis mat.
Ale ak mas DSL (to by si vsak nespominal antenu) vtedy potrebujes router s ADSL+ napriklad SMC 7904WBRB2 54Mbps Wireless Router+ADSL modem ktory funguje v spojeni s T-Com a ten stoji do 50 euro.

viktor7196
03.02.10, 17:15
no takze ja mam internet od realnetu. a fakt mi ide len jeden kabel a nemam ziadny modem. takze si mam kupit nejaky router ADSL+??

mecky
03.02.10, 17:39
preboha adsl nie :) , staci ti klasicky wifi router
http://www.alza.sk/bezdratovy-wifi-router-d-link-di-524-d71983.htm
http://www.alza.sk/linksys-wrt54gl-wireless-access-d57902.htm
http://www.alza.sk/asus-wl-520gu-wifi-d79837.htm

salvosko
03.02.10, 17:59
tak potom ten prvy SMC co som pisal, ten mam odskusany aj na roburnete napriklad.

viktor7196
03.02.10, 18:03
ok diky moc.. takze z tychto troch jeden :)
a este jedna pritom prvom je v názve 54Mbps to je rychlost? a ak ano tak to neni pomale?

mecky
03.02.10, 18:18
vsetky spomenute routery pracuju v g standarde, teda s teoretickou rychlostou 54Mbps
realne to je okolo 3MB/s

viktor7196
03.02.10, 18:47
Ok. Takze hovorite ze si mozem objednat hociktory z tychto troch no a ked uz budem mat tak treba este nieco specialne nastavit alebo len zapichnem a ide?:D

mecky
03.02.10, 18:51
v podstate tam nastavis to iste ako ked sa teraz pripajas s pc

pistik71
03.02.10, 20:29
najlepsie bude, ked si to kupis od toho, od koho mas internet. Obvykle ti to aj nastavia a mas pokoj s tym, ze sa mozu vyhovarat ze iternet ide, ale mas nekompatibilny router (co je blbost, ale stava sa ze provider sa vyhovori na vselico)

Vlado40
03.02.10, 21:52
A čo tak myslieť trošku dopredu :
http://www.zyxel.sk/web/product_family_detail.php?PC1indexflag=20040520161 313&CategoryGroupNo=PDCA2009012

mecky
03.02.10, 22:19
najlepsie bude, ked si to kupis od toho, od koho mas internet. Obvykle ti to aj nastavia a mas pokoj s tym, ze sa mozu vyhovarat ze iternet ide, ale mas nekompatibilny router (co je blbost, ale stava sa ze provider sa vyhovori na vselico)

no len problem moze byt v tom ze si ISP necha mesacne platit za to ze mas pripojene viac ako 2 pc... pri poskytovateloch cez wifi je to bezna prax

salvosko
04.02.10, 00:15
Nechapme naco kupovat drahe WiFi routre s N normou ked staci kupit za 25-30 euro a rok alebo dva ho vymenit za N-kovy ktory bude lepsi ako tie dnesne a o polovicu alebo este viac lacnejsi. A ten stary este predas za 5-10 euro.

Vlado40
04.02.10, 11:02
N-router zabezpečí rýchlejšie otváranie stránok ako klasické G.Cenovo nie je veľký rozdiel .Pri 3 PC Wifi SMC G-ečko nestíhalo,tak ako by malo,moja skúsenosť.Je to router do 50Euro s 3-ročnou zárukou.

mecky
04.02.10, 11:25
N-router zabezpečí rýchlejšie otváranie stránok ako klasické G. toto je s prepacenim blbost


Pri 3 PC Wifi SMC G-ečko nestíhalo to je mozne, ale nieje to vinou standardu (a teda prenosovej rychlosti), ale kvality routera

salvosko
04.02.10, 11:35
Tak ako napisal mecky, s otvaranim stranok to nema nic spolocne. Stary router mozno nestihal kryptovat WPA2 tak sa zda pomalsi, plus nestihal routovat. Ale N a G s tym nema nic spolocne.
Na 1 alebo 2 pocitace uplne staci lacny SMC, ludia niekedy vyhadzuju peniaze zbytocne. Mam doma stary 5 rocny router a funguje ako delo (sice som do neho narval midge/openwrt), 90mbps po LAN routovat neni problem.
Naco mi je WiFi router aj 300Mbps ked mam pripojenie do internetu 2MBps?
Okrem toho si nan moze pripojit PC cez kabel a WiFi len na notebook. Treba to chapat komplexme podla mna.

Vlado40
04.02.10, 11:35
Takže to lacné SMC-G hovorí o kvalite routera.Ponúkol som router do 50 Euro ako chcel Viktor 7196.

salvosko
04.02.10, 11:43
Lacne SMC hovori ze funguje a na domace pouzitie staci.
Ziadne specialne poziadavky som tu necital.
Vacsine ludom staci skodovka, nepotrebuju mercedes.
Je to len moj nazor, na doma, 2-3 wifi zariadenia, pokial nie si profi gamer a internet ti nesluzi na zarabanie peniazov neni co riesit.
Snazim sa len poskytnut pohlad z inej strany, nechcem sa tu hadat.

Vlado40
04.02.10, 11:50
Je to v pohode , tu sa nehádame.Ponúkol som router.Toto je písané pri routri: Vďaka šesťkrát vyššej rýchlosti než štandardné siete 802.11g ponúka NBG-419N stabilnejšie a spoľahlivejšie bezdrôtové pripojenie s možnosťou rýchleho prenosu dát a spúšťania multimediálnych aplikácií. "Taktiež pripojenie k Internetu je pocitovo omnoho lepšie."U mňa to platí.Otváranie stránok ide rýchlejšie.Samozrejme nie každý má router rovnako zaťažený.

salvosko
04.02.10, 11:57
Jo jo v pohode.
Ja bezim doma na darovani WiFi AP a LAN routery, 3 WiFi zariadenia (notebook, mininotebook, iPhone) + 2 LAN zariadenia (PC a Xbox360) + dalsie 2-3 podla toho kolko PC doma opravujem a v pohode to stiha, stara sunka.
Aj ked musim podotknut ze tam mam midge/openwrt FW co je ine kafe ako tie default shity.

Vlado40
04.02.10, 12:02
Sponzorom routra je viktor7196.My nič,my muzikanti.

salvosko
04.02.10, 12:21
Aspon mu zamotame hlavu ;)
Ale ono to fakt neni easy, raz darmo.

tomas128
14.02.10, 17:15
Nerozumiem iba tomu, že ak sa chce pripájať priamo cez kábel na čo mu bude N alebo G. Uznávam, že Nko je trošku rýchlejšie, avšak tento štandard zatiaľ nie je veľmi "vychytaný" koniec koncov draft bol len nedávno štandardizovaný. Samozrejmem berozporujem to, že kupovať dnes router bez WiFi nemá žiadny zmysel, avšak ja by som šiel čisto po cene. Osobne odporúčam ASUSRT-G32 alebo D-Link DIR300. Cena okolo 25 € nič viac nemôže potrebovať.

LubosP
15.02.10, 07:13
chlapci zbytocne sa hadate ci je lepsi N alebo G ked rychlost internetu ma urcite mensiu ako zvlada najstarsi standard B :)
takze mu uplne staci hocijake G, bezproblemov mu pojde net a router vobec nebude vytazeny

dalid
15.02.10, 08:53
Nechapme naco kupovat drahe WiFi routre s N normou ked staci kupit za 25-30 euro a rok alebo dva ho vymenit za N-kovy ktory bude lepsi ako tie dnesne a o polovicu alebo este viac lacnejsi. A ten stary este predas za 5-10 euro.

salvosko- mne vcera davali doma router s B+N normou a stal 26,70 Eur, co sa mi ozaj nezda vela. Nejaky Edymax ci co..

mecky
15.02.10, 09:44
salvosko- mne vcera davali doma router s B+N normou a stal 26,70 Eur, co sa mi ozaj nezda vela. Nejaky Edymax ci co..

edimax ani zadarmo :)
cena kvalitneho routera sa pohybuje od 50eur vyssie

tomas128
15.02.10, 20:12
mecky: Prepáč, ale nemáš pravdu. Podľa mňa pre jeho potreby je ASUS RT G32 alebo D-LINK DIR-300 v cene okolo 25€ absolútne optimál. Osobne mám s týmito routrami dosť hutné skúsenosti, nakoľko som im robil podrobné testy na dlhodobej báze. Oba sú absolútne stabilné. Na Wifi časti napriek tomu, že sú iba B/G dosiahnú stabilne rýchlosť 20 Mbit, na LAN časti stabilných 100Mbit. To hovorím o meraniach pod realánom záťažou , nie laboratórnych podmienkach.

Naozaj treba prihliadnuť na to, čo zakladateľ topicu požadoval. Tiež nie som fanda Edimaxu, podľa mňa majú zle vyriešené GUI (ovládacie rozhranie cez www prehliadač) a pár modelov vykazovalo značnú nestabilitu. Jeden projekt, ktorý som riešil má nasadených 500 ks D-Link a skoro 300 ASUS a bolo celkovo do 5 reklamácií.

michelle84
04.10.10, 20:11
Ahojte, mám možno blbú otázku, ale nevyznám sa až tak do routerov. Každý wifi router sa musí zapojiť do elekrickej siete, aby fungoval? Potrebujem to vedieť, aby som si premyslela, kam ho dám. Ide o nejaký M-kový router, viac neviem. Ďakujem.

Vlado40
04.10.10, 20:27
Máš tam preklep ,router je zrejme N-kový,a máš pravdu ,router treba zapojiť do elektrickej siete aby fungoval.

Fero11
05.10.10, 15:38
Je este aj moznost napajat PoE injektorom (t.j. po ethernetovom kably) ale nie vsetky routery maju taku moznost

michelle84
05.10.10, 19:29
Chcem hlavne internet bez káblov.

Fero11
05.10.10, 19:43
kabel tam musi ist tak ci tak :)

michelle84
05.10.10, 20:48
kabel tam musi ist tak ci tak :)

pri usbčkovom od operátorov ani nie :)

Vlado40
05.10.10, 21:11
pri usbčkovom od operátorov ani nie :)

Ak to má byť mobilný internet ,tak potom načo router.

Fero11
06.10.10, 06:02
pri usbčkovom od operátorov ani nie :)
:) ale to uz potom nebude wifi router

michelle84
06.10.10, 06:45
Áno, áno, nie je to mobilný internet, ale nakoniec sa asi rozhodnem preň.

marko182
07.01.11, 12:27
Caute, aky WiFi router by ste odporucili za tychto podmienok:

- existujuce DSL pripojenie cez DSL modem+router
- potrebujem pokryt 2 poschodia v dome, takze nieco s dobrym a stabilnym signalom
- podpora b/g/n
- podpora WPA2

Kedze sa ten WiFi router bude zapajat k tomu existujucemu DSL routeru, tak nepotrebujem ziadne specialne vlastnosti ako Port Forwarding, zabudovany firewall.

Nejake rady, tipy & triky?

Dik.

Vlado40
07.01.11, 14:46
Ja som bol spokojný s týmto,ale anténky som vymenil :
http://www.zyxel.cz/web/product_family_detail.php?PC1indexflag=20040520161 313&CategoryGroupNo=PDCA2009012
sú aj lacnejšie,záleži koľko chceš investovať.

marko182
07.01.11, 15:02
Dik za tip Vlado.
Co sa tyka funkcii, staci mi uplny zaklad, takze ten Zyxel sice vyzera dobre podla specifikacie, ale takmer nic z toho by som nevyuzil. Cize hladam nieco jednoduchsie, lacnejsie a to bud s dostatocnym vykonom alebo s moznostou pripojenia externej anteny. Neviem ale posudit, aky vykon by bolo treba na prechod signalu cez monoliticky strop o poschodie nizsie.

Vlado40
07.01.11, 15:24
Možno tento ,tiež ma odpojiteľné anténky :
http://datacomp.sk/tp-link-tl-wr841nd-4-port-router_d87509.html
http://datacomp.sk/tenda-w306r-wireless-n-router-300mbps-4xlan-1xwan-_d48590.html

marko182
07.01.11, 15:29
Podla specifikacie vyzera dobre. Vysoky vykon, pripojitelna antena a celkom bohate funkcie. Vecer skusim pozriet nejake recenzie a testy a uvidim.
Dik :)

Vlado40
07.01.11, 15:37
Tendu som zapájal známemu model iba s jednou anténkou a zatiaľ šľape a tiež ide na 2 poschodiach.

marko182
07.01.11, 15:42
S Tendou nemam skusenosti, ja mam na byte Netgear. Ale v tomto porovnani obstala velmi dobre.
http://www.svethardware.cz/art_doc-B06EC867CDB0E16FC12576F10051D1B8.html

duves
07.01.11, 17:31
Možno tento ,tiež ma odpojiteľné anténky :
http://datacomp.sk/tp-link-tl-wr841nd-4-port-router_d87509.html
http://datacomp.sk/tenda-w306r-wireless-n-router-300mbps-4xlan-1xwan-_d48590.html
Ten TP link doporučujem mam model WR841N

marko182
08.01.11, 08:43
Ten TP link doporučujem mam model WR841N
Dik za tip duves.
Pouzivas ho v dome alebo v byte? Mas stabilne pripojenie aj cez niekolko stien?

duves
08.01.11, 09:15
Je to v byte, cez jednu stenu. Ale...mam kamoša vo vedlajšej bytovke, a on moju sieť "vidí". Treba sa rozhodnut podla mna pre tie najnovsie wifi routery s protokolom b/g/n.

maurer2
08.01.11, 14:14
Mam TENDU w311r+ celkom postacujuca pre bezneho uzivatela cez 3 steny asi na 7m 3palicky signal

marko182
08.01.11, 18:30
Mam TENDU w311r+ celkom postacujuca pre bezneho uzivatela cez 3 steny asi na 7m 3palicky signal

Nad tymto routerom realne uvazujem. Podla popisu to vyzera na super pomer cena/vykon a v testoch tiez obstal velmi dobre. Hlavna vyhoda je, ze pokial signal nebude dostacujuci, tak sa da nan pripojit externa antena.

Dik za tipy vsetkym.

salvosko
13.01.11, 14:52
Hlavna vyhoda je, ze pokial signal nebude dostacujuci, tak sa da nan pripojit externa antena.
Iny WiFi by som ani nekupoval co nema vymenitelnu antenu.

marko182
13.01.11, 16:48
Uz som objednal Tenda w311+. Skor ako koncom buduceho tyzdna sa k tomu nedostanem, ale potom dam vediet, ako je to so signalom pre 2 poschodia.

marko182
28.01.11, 23:44
Mozno to niekomu pomoze. Kupil som Tenda w311+ a so signalom ani najmensi problem. Pokryte 2 poschodia v rodinnom dome, na notebooku plny signal. Instalacia uplne bez problemov. Takze nechcem to zakriknut, ale zatial mam pocit, ze za malo penazi vela muziky.

Sarlotka
03.12.11, 19:28
dobry den prosim Vas viete mi niekto poradit s kúpou routera

iternet mam od upc a tam pisu takto
Nie, router/switch je potrebné si samostatne zaobstarať. Čo sa týka parametrov, tak Router musí byť ethernetový (nie DSL router), čo znamená, že do jeho Wan vstupu je možné pripojiť ethernetový kábel (sieťový kábel, RJ45), ktorý pôjde od modemu. Ďalej je nevyhnutné aby podporoval DHCP pripojenie a odporúča sa služba NAT. Ďalšie funkcie sú už len sprievodné a nie sú nevyhnutné pri pripojení služieb chello/FiberPower.

chcem mat nan napojene 2 notebooku sucasne sem tam mobil a jednu tlaciaren, ktora ma ist tiez na wifi ...

dakujem

mecky
03.12.11, 19:38
http://www.alza.sk/domaci-router-d-link-dir-615-wireless-802-11n-home-router-d83671.htm

Sarlotka
03.12.11, 20:07
http://www.alza.sk/domaci-router-d-link-dir-615-wireless-802-11n-home-router-d83671.htm

dakujem velmi pekne za radu ..:)

mecky
07.12.11, 12:34
nepoznam tu znacku, tak nemozem hodnotit

ja by som v tychto lacnejsich kategoriach zostal u dlinku. dir 300, dir 600, dir 615

dm29
16.01.12, 10:15
zdravim
ospravedlnujem sa ak to tu uz bolo ale nemam s tym ziadne skusenosti.
najlepsie polopatisticky potrebujem radu aky router by ste mi doporucili
alebo mi aspon napiste ake funkcie musi mat:

-chcem chytat wifi siet pomocou externej anteny ktora bude na streche antennym kablom cca 5m pripojena do routera ktory bude v byte ,
kde budu 3 notebooky semtam nejaky smartfon
vopred vdaka

Fero11
16.01.12, 11:08
antenny kabel = pigtail
Cim dlhsi pigtail, tym slabsi signal (utlm signalu)
Najlepsie by bolo, ak by kabel nebol ziadny a router v outdoorovom prevedeni rovno na streche. Kablom (ale uz sietovim /utp/ftp ..,) by to islo k dalsiemu routru, ktory by sluzil na sirenie wifi signalu po byte.
Urcite je aj moznost akehosi modu repeater, ale s tym nemam skusenosti (repeater = opakovac (prijme signal, spracuje, zosili a vysle dalej))

mecky
16.01.12, 11:36
repeater je na toto takmer nepouzitelny

dm29
16.01.12, 12:50
antenny kabel by som mohol skratit tak na 2-3 m to by slo a kupil by som nejaky kvalitny kabel.
Ale nechcel by som to este viac komplikovat dalsimi sietovymi prvkami o ktorych nemam ani sajnu.
Budem rad ak by ste mi poradili aky router sa na to pouziva tj ze jednu wifinu chyta z vonka a tu potom vysiela po byte ale s nejakym prihlasovacim heslom
, nemam skusenosti vobec neviem aku kategoria routrov sa na to pouziva predpokladam ze by mali mat
vstup na 2 anteny a co dalej ?
mal by mat funkciu repeater?

mecky
16.01.12, 13:08
nezalezi to od poctu anten, ked chces aby to bola jedna krabicka tak to musi byt zariadenia ktore ma fyzicky dve radia a to je problem zohnat, lahko dostupna je v podstate len skladacka od mikrotiku, co je narocne na cenu aj obsluhu

jednoducho potrebujes jedno zariadenie ktore ti prijme signal, a druhe ktore ho bude vysielat po byte

najjednoduchsie riesenie je na prijem kupit nejaky nanostation (co vsak neni od veci skonzultovat s poskytovatelom), a na vysielanie po byte nejaky jednoduchsi router

dm29
16.01.12, 13:56
presne si to zadefinoval potrebujem zariadenie ktore mi prijme wifi signal zo vzduchu, a druhe ktore ho bude vysielat po byte. Samozrejme ze tie dve wifi siete prepoji.
Ale som si myslel ze to bude jedna krabicka s 2ma antenkami co sa vola wifi router.
Wifi router je teda na prepojenie wifi siete a kabelovej siete?

Takze router aky som si vysnival neexistuje?

mecky
16.01.12, 14:11
nejake existuju (tusim airlive taketo zazraky vyraba), ja to vsak nepovazujem za dobre riesenie

Fero11
16.01.12, 17:10
Ako uz bolo spomenute, kup si napr. NanoStation (2,5) podla siete. To si das na strechu (ma to zabudovanu aj antenu) nastavis ho do modu klient. Z NS5 zvedies kabel (cez POE) do normalneho wifi routra napr. mne sa osvadcili WL 5460 AP, to si nastavis pre wifi podla svojich poziadaviek.

dm29
17.01.12, 07:01
dakujem za rady
myslim ze potrebujem toto AirLive G-DUO
http://www.wificentrum.sk/airlive-g-duo-dualne-ap-802-11g-3xlan-1xwan-lan-poe_d792.html
To riesenie s nanostation tiez nieje zle ale podstatne drahsie...

mecky
17.01.12, 09:31
dakujem za rady
myslim ze potrebujem toto AirLive G-DUO
http://www.wificentrum.sk/airlive-g-duo-dualne-ap-802-11g-3xlan-1xwan-lan-poe_d792.html
To riesenie s nanostation tiez nieje zle ale podstatne drahsie...
ano s tym by to malo teoreticky fungovat (ak sa teda ides pripajat na 2,4Ghz siet)