PORADA.sk
PORADA.sk

Klikne pre zoradenie od najlepšej odpovede: : gaštany



juho11
19.10.05, 13:59
Zdravím všetkých poraďákov :-)

Vedel by mi niekto poradiť, ako si doma upečem gaštany?

beatap
19.10.05, 14:00
Zdravím všetkých poraďákov :-)

Vedel by mi niekto poradiť, ako si doma upečem gaštany?

aj ja by som chcela vedieť :)

Katarína STR
19.10.05, 14:01
aj ja by som chcela vedieť :)
Aj ja, malý ich nazbieral plnú tašku, tak sa ich chcem zbaviť zjedením, lebo vyhodiť mi ich nedovolí :D .

juho11
19.10.05, 14:03
ja som počula takú verziu, že gaštany dám do vody variť /asi 15 min./ potom narežem a dám do trúby upiecť. Či to je dobré to neviem.

Kobra
19.10.05, 14:21
Mám úplne čerstvú skúsenosť (zo včera - robila som ich prvýkrát).
Gaštany som narezala na vrchu do kríža. Do teflonovej panvice som dala trošku oleja, môže sa pridať aj trochu vody (podľa potreby), prikryla som ich a za občasného premiešania asi 15 minút opekala. Chutili výborne.
Na panvici je to výhodné, netreba zapínať rúru, najmä ak nemáte gaštanov na celý plech.

juho11
19.10.05, 14:23
Ďakujem, dnes to pôjdem asi vyskúšať.

beatap
19.10.05, 14:23
Mám úplne čerstvú skúsenosť (zo včera - robila som ich prvýkrát).
Gaštany som narezala na vrchu do kríža. Do teflonovej panvice som dala trošku oleja, môže sa pridať aj trochu vody (podľa potreby), prikryla som ich a za občasného premiešania asi 15 minút opekala. Chutili výborne.
Na panvici je to výhodné, netreba zapínať rúru, najmä ak nemáte gaštanov na celý plech.

To znamená, že ich vôbec netreba predtým uvariť?

pyton
19.10.05, 14:25
Ja mám takú starú panvicu len na gaštany a normálne ich na tom pečem /nasucho/, umyjem, trochu narežem a to je všetko, musíš na viac krát, na panvici nesmú byť cez seba a sem tam panvicou potrasieš.


Nerobí náhodou niekto gaštanovú plnku do kuraťa?:confused: :confused: Ak má niekto recept, tak sa poteším a ďakujem.

Martina80
19.10.05, 14:26
My sme ich robili prvýkrát predvčerom, len sme ich na suchej teflónovej panvici 15 min opiekli. Smrdela celá kuchyna. Zatiaľ žijeme, črevné problémy nemáme. A ozaj, ešte sme ich narezali :D :D :D

Kobra
19.10.05, 14:41
To znamená, že ich vôbec netreba predtým uvariť?
Nie, ale umyť môžeš...:)
Dobrú chuť.

Janna
19.10.05, 14:44
Aj ja pečiem gaštany ako Pyton, dávam tam však ešte trochu vody.
Ste mi narobili chute, asi si dnes kúpim gaštany:)

eav77
19.10.05, 14:46
gastany sa musia k kazdom pripade narezat (najlepsie do kriza). potom sa mozu uvarit,upiect alebo najnovsie ich strcim do mikrovlnky na 4min. pokropene vodou.

jess
19.10.05, 14:49
Aj ja, malý ich nazbieral plnú tašku, tak sa ich chcem zbaviť zjedením, lebo vyhodiť mi ich nedovolí :D .
Katka...a si si istá, že sú to jedlé gaštany ? :D

jess
19.10.05, 14:52
ja jedlé gaštany narežem do kríža a dám uvariť cca 20 minút, potom, keď sa uvaria, tak ich vypnem a vyberám z hrnca postupne a šúpem...preto postupne vyberám z vody, lebo sa tak lepšie šúpu a keď sa vyberú hneď, oschnú a potom to ide zle :)

pyton
19.10.05, 14:55
Aj ja pečiem gaštany ako Pyton, dávam tam však ešte trochu vody.
Ste mi narobili chute, asi si dnes kúpim gaštany:)
To niekedy robím aj ja, ale bez tej vody sa mi zdajú také prepečenejšie a lepšie.

Excise Duty
19.10.05, 14:58
Ak sa majú gaštany iba piecť, treba ich narezať a minimálne na jednu hodinu namočiť do vody, potom ich treba upiecť na plechu v rúre, čas si treba ustriehnuť, pretože je rozdiel, či sa pečú v plynovej alebo elektrickej rúre, ani tie rôzne suché panvice nie sú zlé, akurát že sú malé. Gaštany sa varia len vtedy, keď sa majú použiť na pyré do plniek a pod.

Vera
19.10.05, 15:06
My ich robíme aj pečené aj varené. Varené sú rýchlejšie, tie nenarezávame, len proste hodíme do vody a varíme...

Pečené robievame na (neviem ako sa to volá) takom guľatom, čo sa dáva na horáky na šporáku. Tak to dosť dlho trvá, lebo sa to musí pomaly obracať a nezmestí sa tam toho veľa.

V trúbe ani na panvici sme to ešte neskúšali. Ale na to treba asi nejakú staršiu panvicu, aby som si nové nepoškriabala, však??

bepo
19.10.05, 16:39
Pred varením najskôr gaštany ošúpem a tak ich varím,používajú sa do plnky alebo pyré.Ak ich idem piecť,narežem ich a pečiem na platni ktorá sa používa na pečenie lokší zakryté hrncom a občas ich pokropím vodou.

maturantka
19.10.05, 17:02
Gaštany sme mali v nedeľu. Ja ich ani nerežem do kríža, len raz narežem, naukladám na pekáč - my sme dostali k rúre taký hlbší + na ten sa priloží taká "mriežka" na grilovanie. Bez tej mriežky by sa mohol pri vysokej teplote prehnúť plech. Pečiem bez akejkoľvek prípravy, len ak sú špinavé, umyjem. Teplota vysoká - aspoň 200 - 220 stupňov. A kuchyňa len tak rozvoniava... Piecť dovtedy, kým cez tú narezanú škáru nevidím, že zružoveli.

Ale - aj tak najlepšie chutia kúpené manželom pri prechádzke jesennou Bratislavou.

pyton
19.10.05, 17:11
maturantka - ja už som si odvykla kupovať v meste, zakaždým kúpim plesnivé

Jana Motyčková
19.10.05, 18:03
Ja gaštany narežem priečne cez bruško (nie v smere od špičky), nepredváram. Najśikovnejšie je pečenie v mikrovlnke - množstvo na dno malého taniera pečiem pokvapkané vodou 3 aj 1/2 minúty. Predtým som pekávala v trúbe ale už si nepamätám ako dlho.

ALDA
19.10.05, 18:31
Gaštany varím cca 20-25 min. umyté, nenarezávam, ale do vody pridávam cukor.
Dobrú chuť:)

A za recepty na pečené gaštany ďakujem.

Hela

jess
19.10.05, 18:45
Ja gaštany narežem priečne cez bruško (nie v smere od špičky), nepredváram. Najśikovnejšie je pečenie v mikrovlnke - množstvo na dno malého taniera pečiem pokvapkané vodou 3 aj 1/2 minúty. Predtým som pekávala v trúbe ale už si nepamätám ako dlho.
nastavíš mikrovlnku na "pečenie"???....ja mám horúci vzduch....tak to mám tak dať a na 250 stupňov alebo ako ?

Jana Motyčková
19.10.05, 19:07
Ja mám mikrovlnku bez pečenia, robím ich na 700 W.

ewap
19.10.05, 19:58
Aj ja, malý ich nazbieral plnú tašku, tak sa ich chcem zbaviť zjedením, lebo vyhodiť mi ich nedovolí :D .
Dúfam, že nehovoríš o plodoch pagaštana konského

maturantka
19.10.05, 20:00
Pyton, s tými plesnivými gaštanmi je to pravda. Je to chrapúnstvo, núkať plesnivé gaštany ľuďom. Fakt je, že dovnútra nevidíš. Ja som si ale niekde zistila, že sa to dá rozoznať, keď ich kupuješ surové - treba vyberať len tie, ktoré majú lesklý povrch. Skúsila som to v Tescu a plesnivé z 50 boli asi iba 4. Možno náhoda, neviem, vyskúšam to znova, či to funguje.

DanielaSL
19.10.05, 20:46
No keď to je taká lotéria s tými gaštanmi , ja som kupovala v Bille a každý kus som ručne vyberala a obracala a kontrolovala a napriek tomu som mala asi štyri kusy plesnivé. Ja ich tiež pečiem v rúre, priečne narežem , umyjem a nechám vo vode takú hodinu.Potom dám na plech , podlejem vodou a pečiem v rúre na 210 °C.Voda sa vyparí , gaštany ešte nechám piecť a keď sa rozrezaná šupka začne otvárať , tak ich vyberiem. A treba ich jesť horúce , lebo vtedy sa ľahšie šúpu. Ale fakt kúpené v Blave v centre , kde to všade vonia gaštanmi je jedinečné.

Katarína STR
20.10.05, 10:02
Katka...a si si istá, že sú to jedlé gaštany ? :D

No, ja vlastne neviem, malý ich zbieral s mužom.
No, asi ich nechám malému radšej na hranie, pre istotu. :D

pyton
20.10.05, 10:15
Kontrola kontrolovala aj gaštany:
Jedlé gaštany boli senzoricky nevyhovujúce z dôvodu odpudivých senzorických vlastností.

:):eek: http://www.svssr.sk/sk/spotrebitel/spravy/svps_2004.asp (http://www.svssr.sk/sk/spotrebitel/spravy/svps_2004.asp)

Je tu rozbor aj iných potravín :eek: :o.

pyton
20.10.05, 11:03
Ešte pridávam, že v BA v centre - v cukrárni v pasáži vedľa Ľudovej banky a Mc Donalda majú úžasnú gaštanovú tortu :p :p :)

DanielaSL
20.10.05, 11:45
Ešte pridávam, že v BA v centre - v cukrárni v pasáži vedľa Ľudovej banky a Mc Donalda majú úžasnú gaštanovú tortu :p :p :)Tak to nás teda nachucuješ o takomto predobednom čase...:)
Za mojich mladých čias mali v bratislavských cukrárňach aj gaštanové jazýčky a rolády. To bola pochúťka.....:p

Johanka
20.10.05, 12:49
Kamarátka - cukrárka - mi povedala, že "gaštanové" jazýčky a iné pochúťky sú 90 % fazuľa a 10 % gaštany, občas iba čistá fazuľa s trochou gaštanovej príchute.

Chobot
21.10.05, 11:08
No, ja vlastne neviem, malý ich zbieral s mužom.
No, asi ich nechám malému radšej na hranie, pre istotu. :D
Rozoznás ich tak, ze gastan konský je gulatého tvaru bez výcnelkov, kým gastan jedlý má na vrchu takú malú chlpatú spicatú ciapocku.

pyton
21.10.05, 18:59
Práve som čítala taký ľahký recept z gaštanov, taliansky - gaštanová pyramída.

Uvaria sa gaštany do mäkka /500g/, prelisujú sa s práškovým cukrom /120g/, ozdobia sa šlahačkou /2dl/. A podáva sa.:p
http://msucares.com/lawn/garden/msgardens/02/images/chestnut.jpg

Ferko
21.10.05, 19:39
Aj ja ich narežem a bruškom nadol ich poukladám na studenú železnú platňu, ktorú mám k plynovému sporáku. Potom ich prikryjem hrncom, alebo plechovou misou s obvodom ako má platňa a 10-12 minút (závisí od veľkosti gaštanov) ich pečiem na plnom plyne (stredný horák) - oni v pare zmäknú, zároveň sa na platni predpečú. Potom stiahnem plyn na najmenší plameň, pootáčam ich rovnou stranou nadol, znovu ich prikryjem a dopečiem cca. 5 minút. Mňam, mňam! Dnes si jednu dávku určite napečiem!

kukučka
21.10.05, 19:39
bee, u nás rastú len konské, aj o tie sa deti bijú :D samozrejme na hranie a tak si môžem akurát čítať recepty na Labužníkovihttp://www.labuznik.com/search_result.php?query=ka%9Atan&relation=AND&order=nazev+ASC&in=all

emmula
24.11.07, 11:51
prosim vas ma niekto overeny super recept na pecenie gastanov???Dakujem

mbclo
27.11.07, 21:13
Bol som na tzv. "Gaštanových slávnostiach" v Modrom Kameni (veľké sklamanie). Jediné pozitívne, čo som si odniesol, bolo dobrá rada, ktorú som získal počal čakania na pečené gaštany, priamo od predávajúceho a pečúceho - ako správne piecť gaštany.
Pečené gaštany - sa dajú namočiť na 24 hodín do studenej vody (zaliať ich aby boli ponorené). Po tomto čase je potrebné každý gaštan narezať asi 1 - 1,5 cm rezom, rozložiť na plech a piecť vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C cca 15 - 20 minút., počas pečenia je potrebné plech s gaštanmi 1 - 2x ponatriasať, aby sa opiekli rovnomerne.
Varené gaštany - nenarezané ich vložíme do vriacej vody a varíme asi 30 minút. Postupne ich vyberáme a lúpeme. Ak sa šupka ťažko oddeľuje od jadra, vložíme ich ešte do vody a chvíľu povaríme.

Chobot
10.10.08, 11:38
Trochu oprášim túto tému, pretože je tu jeseň a čas gaštanov. Cez minulý víkend sme so synom na Žel. studničke nazbierali cca 15 kg gaštanov. Jasné že ich budeme piecť, ale viete niekto, ako ich skladovať, aby dlho vydržali a nevyschli, či v sáčku nesplesniveli? Zatiaľ ich mám v debničkách na balkóne, vlhkú pivnicu bohužiaľ nemáme (bývame v paneláku),. takže to musím riešiť takto.

A ak niekto máte recept na gaštanové pyré, bol by som povďačný, keby ste ho sem pripli. Ja som jedno našiel, ale viac tipov je lepšie, dá sa potom experimentovať.

Gaštanové pyré:
1 kg gaštanov (uvariť, ošúpať a pomlieť)
150 g masla
0,5 dl rumu
150 g práškového cukru

masu dobre vymiešať a zmraziť.

durisovad
09.10.09, 10:55
Aj ja by som bola vdacna za pripadny dalsi recept, ale ak nikto neprida , vyuzijem aj tento, urodilo sa nam dost gastanov a gastanove pyre kupovavam za dost drahe peniaze.

Blankake
09.10.09, 11:12
Skúste pozrieť tu:

http://www.gastany.sk/zakusky-z-gastanov/pyre-na-100-sposobov.html

durisovad
09.10.09, 11:38
Dakujem, oprobujem.

Južanka
10.10.09, 12:54
Dnes si idem upiecť gaštany aj ja, už sa na nich teším :)
Chcela som len doplniť, že gaštany sú veľmi zdravé!!! Dočítala som sa o tom dávnejšie vo viacerých knihách o sv.Hildegadre von Bingen (bola to veľmi múdra a slávna liečiteľka v stredoveku, kto ju nepozná)

durisovad
11.10.09, 07:22
Trochu oprášim túto tému, pretože je tu jeseň a čas gaštanov. Cez minulý víkend sme so synom na Žel. studničke nazbierali cca 15 kg gaštanov. Jasné že ich budeme piecť, ale viete niekto, ako ich skladovať, aby dlho vydržali a nevyschli, či v sáčku nesplesniveli? Zatiaľ ich mám v debničkách na balkóne, vlhkú pivnicu bohužiaľ nemáme (bývame v paneláku),. takže to musím riešiť takto.

A ak niekto máte recept na gaštanové pyré, bol by som povďačný, keby ste ho sem pripli. Ja som jedno našiel, ale viac tipov je lepšie, dá sa potom experimentovať.

Gaštanové pyré:
1 kg gaštanov (uvariť, ošúpať a pomlieť)
150 g masla
0,5 dl rumu
150 g práškového cukru

masu dobre vymiešať a zmraziť.

Robila som pyre podla tohoto receptu, je vyborne. Len snad maly dovetok - gastany je dobre varit po mansich kvantach, pretoze cim viac chladnu, tym sa horsie supaju.
Co sa tyka skladovania, neviem poradit vyskusanu skusenost, pretoze takto dobru urodu mame prvz raz, ale predpokladam, ze sa daju uchovat tak ako orechy, t.j. vysusit a potom ulozit na suche a chladnejsie miesto. Orechy mame ulozene v suchej pivnici.

Aňuška
12.10.09, 09:44
Prikladám recept na sľúbené gulášstretkové gaštanové guľôčky:

Gaštanové guľôčky

Potrebujeme:
500 g gaštanového pyré (2 kocky alebo vlastnoručne vyrobené),
150 g detských piškót,
150 g práškového cukru,
2 balíčky vanilínového cukru,
125 g masla,
1 balíček olúpaných mandlí na ozdobenie,
trošku rumu

Poleva: 100 g čokolády, 40 g stuženého tuku, 1 lyžicu oleja

Ako na to:
Gaštanové pyré zmiešame s pomletými detskými piškótami a maslom.
Pridáme práškový a vanilínový cukor. Hmotu odložíme do chladu asi na 2 hodiny.
Rukami tvarujeme guľôčky s priemerom asi 2,5 cm a ukladáme na mastný papier na pečenie. Pripravenou polevou oblievame každú guľôčku tak, že malou lyžičkou nalejeme polevu zvrchu, aby nerovnomerne stekala.
Spodná časť ostane bez polevy. Do každej guľôčky vložíme olúpanú mandľu. Podávame v malých papierových košíčkoch.

durisovad
13.10.09, 10:20
Pridam jeden osvedceny recept - nam velmi chuti:
Gastanova rolada
25 dkg Marina keksov
18 dkg HERA
10 dkg cukru
0,5 dcl rumu
1 lyzica kokosovej mucky
1 lyzica kakaa
Keks pomelieme, pridame cukor, rum, kokos.mucku, kakao, Heru a vypracujeme hladke cesto. Nechame postat -kym sa urobi plnka.

Plnka
25 dkg gastanove pyre
12 dkg Hera
10 dkg cukru
0,2 dcl rumu
Vsetko dobre vymiesat.
Polovicu cesta natriet na mikrotenovy sacek - rozrezany - cca 20x15 cm. Rovnomerne rozotriet aj polovicu plnky. Zrolovat a dat do chladna. Rovnako urobit aj s druhou polovicou cesta a plnky. Po vychladnuti poliat cokoladovou polevou. Drzat v chladne.

Zuzka
13.10.09, 10:44
Pozrite sem:
http://www.sme.sk/c/3545773/dnesne-menu-gastany.html
http://www.gastany.sk/zelenina-s-gastanmi/zavarane-gastany.html

Chobot
13.10.09, 11:00
Pozrite sem:
http://www.sme.sk/c/3545773/dnesne-menu-gastany.html
http://www.gastany.sk/zelenina-s-gastanmi/zavarane-gastany.html

Díky, ten recept na gaštanový džem som zháňal. Raz som kúpil v jednom hypersupermarkete gaštanový džem a chcel som si ho spraviť doma. Teraz už viem, ako na to ...

KALENA
20.10.09, 17:41
aj ja by som chcela vedieť :)
Dobry,
gastany treba narezat do X ,ja ich necham 1 den namocene,ako fazulu.
potom dam na plech a v rure peciem uuuuplne na spodu asi tak 20 min .
SU SUPER!!!!Ak ste nedockavi mozete piec aj v ten den.
DOBRU CHUT!

31Jankal
28.09.10, 09:21
Dobrý den, ako rozoznám jedlé gaštany od nejedlých?? dakujem

31Jankal
28.09.10, 10:38
Dobrý den, ako rozoznám jedlé gaštany od nejedlých?? dakujem
prosím

Ančika
28.09.10, 11:17
Nejedlé gaštany sú hladko okrúhle a neviem ako chutia, nekoštovala som ich. Jedlé majú na spodnej strane takú ostrú špičku a surové chutia sladko-trpkasto. To ak sú ošúpané!
Neošúpané nejedlé gaštany majú redšie a kratšie ostne na šupke a jedlé majú husté a jemnejšie ostne - viac pichajú.

Chobot
28.09.10, 11:51
Dobrý den, ako rozoznám jedlé gaštany od nejedlých?? dakujem

Ochutnaj ich....;):D:D:D:D zistíš hneď!

Nejedlý je horký a trpký, až ti stiahne svaly v ústach. Jedlý má sladkú chuť.

Na výzor spoznáš jedlý gaštan podľa čiapočky, viď obrázky. Pagaštan konský je hladký na celom povrchu, nemá tie štetinky.

Myslím, že rozoznávať jedlý a nejedlý na strome nepotrebuješ vysvetliť.

jahodka30
11.10.10, 23:34
Ahojte, tiež sa mi nazbieralo doma viac gaštanov ako zvládneme zjesť. Myslíte že sa dajú aj zmraziť a potom niekedy v zime po rozmrazení piecť??? Akebo je aj nejaký iný recept na ich uchovanie okrem pyré???

zdenka131
12.10.10, 00:04
Gaštany pri skladovaní vo vlhku pomerne rýchlo plesnivejú, v suchu zasa rýchlo tvrdnú. Snažíme sa spracovať ich čo najskôr. Istý čas vydržia vo vzdušnom vrecku v chlade, nie však vo vlhku.

http://www.gastany.sk/zelenina-s-gastanmi/zavarane-gastany.html

Chobot
12.10.10, 10:02
Ahojte, tiež sa mi nazbieralo doma viac gaštanov ako zvládneme zjesť. Myslíte že sa dajú aj zmraziť a potom niekedy v zime po rozmrazení piecť??? Akebo je aj nejaký iný recept na ich uchovanie okrem pyré???


Surové nemôžeš mraziť, skúšal som to, po rozmrazení nie sú dobré. TReba ich buď dobre skladovať - v chladničke, vo vzduchotesnom obale, ale s malým vetraním, aby nevyschli. Občas je dobré ich z toho obalu vybrať a povrch vysušiť, aby nechytali plieseň.

Alebo ich uvariť, ošúpať a tak zmraziť. Potom z takého polotovaru môžeš robiť čokoľvek.

Ja som po uvarení a ošúpaní z nich robil gašt. pyré a gaštanový lekvár. Pyré som zmrazil a lekvár naložil do fliaš.

V surovom stave, pri dobrom skladovaní vydržia niekoľko mesiacov, ja som ešte v marci piekol gaštany, no čím ďalej, tým viac ich je medzi nimi hnilých.

arisbe
12.10.10, 17:38
ahojte, co robite, ze mate tolko tych gastanov? my sme kupili dom so zahradou, kde uz gastany boli, no uroda je vzdy mala... gastany mam rada a pisete fajne veci, tak ma to aj mrzi, ze sa ich neurodi dost...

durisovad
12.10.10, 18:32
My sme mali vlani vela gastanov. Z casti z nich som spravila gastanove pyre podla receptu, ktory sem pridal CHOBOT, bolo vyborne, ulozila som ho po stvrt kile do mraziaka.Cast som dala do mraziaka cele. Po rozmrazeni a upeceni boli tiez velmi dobre. Tento rok ich mame podstatne menej, asi to bolo tym nedobrym pocasim. Tesim sa, ze na buduci rok to bude lepsie.

andreaS
12.10.10, 18:57
milujem gastany!

v bratislave su dost rozsirene... a tu v ziline sa vela ludi "uci" zaradit ich do jedalnicka... mne osobne sa napriklad uz niekolkokrat stalo, ze sa ma v obchode pri kupovani gastanov pytali, ze ako sa robia a ako to chuti a tak ;) a vela znamych som na gastany naucila :D

teraz netrpezlivo cakam kym sa objavia tie spravne v obchodoch... lebo na trhu boli len straaaasne malinke a napr. v metre zase velmi velke balenie (10kg) ... a v carrefoure pre istotu prva varka asi z mrazaka, takze sama plesen, cervive ...

uz sa neviem dockat... :rolleyes:

Chobot
13.10.10, 09:38
milujem gastany!

v bratislave su dost rozsirene... a tu v ziline sa vela ludi "uci" zaradit ich do jedalnicka... mne osobne sa napriklad uz niekolkokrat stalo, ze sa ma v obchode pri kupovani gastanov pytali, ze ako sa robia a ako to chuti a tak ;) a vela znamych som na gastany naucila :D

teraz netrpezlivo cakam kym sa objavia tie spravne v obchodoch... lebo na trhu boli len straaaasne malinke a napr. v metre zase velmi velke balenie (10kg) ... a v carrefoure pre istotu prva varka asi z mrazaka, takze sama plesen, cervive ...

uz sa neviem dockat... :rolleyes:

Na Miletičke ich máš habadej...

a nielen malé. Aj väčšie, aj obrovské. Priemerné stoja 3,50 - 4 EUR, veľké cca 5-6 EUR a tie obrovské, z dovozu sú po 10 EUR za kg. Tie obrovské som videl aj v tržnici.

andreaS
13.10.10, 09:42
to viem, ze tam by som kupila... lenze ja byvam v Ziline :D

a tu ludia tuto dobrotu moc nekupuju, preto je problem najst tie spravne gastany :(

Chobot
13.10.10, 09:55
to viem, ze tam by som kupila... lenze ja byvam v Ziline :D

a tu ludia tuto dobrotu moc nekupuju, preto je problem najst tie spravne gastany :(

Aha, tak potom máš pravdu.

mati111
10.11.10, 11:54
to viem, ze tam by som kupila... lenze ja byvam v Ziline :D

a tu ludia tuto dobrotu moc nekupuju, preto je problem najst tie spravne gastany :(



V Metre kupis v oddeleni ovocia zeleniny tie asi najvecsie. Su v takych sackoch ako zemiaky ked sa predavaju.Ale treba rychlo konzumovat, bud tvrdnu alebo plesniveju.

korela
10.11.10, 12:30
Ja som kúpila prvýkrát v živote gaštany až tento rok v Carrefoure cca pred mesiacom. Talianske cez 5 eur/kg. Boli kvalitné.
Môže mi niekto poradiť, kde sa dajú okrem Metra zakúpiť ešte dnes v čerstvom stave?
Chcela by som si urobiť polotovary na zimu do mrazničky. Ďakujem.

andreaS
10.11.10, 12:45
mati111: na prvej strane tejto temy som pisala, ze v metre mali len 10kg balenie a to neviem ako by sme spotrebovali :rolleyes: az teraz posledne dva tyzdne mali 0,5kg balenie... tak som kupila ...

neviem, ci robim nejaku chybu, ale posledne tri varky gastanov sa mi velmi zle supali... ta supka (nie ta tvrda, ale ta vnutri) sa mi za ten svet nedala osupat... tak sa bojim opat kupit gastany a vyhryzavat ich z tej supky.. :(

truch
10.11.10, 13:30
Našla som pár receptov na gaštanové jazýčky, tiež sme na ne kedysi chodili:)
http://www.google.sk/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.gastany.sk%2Fzakusky-z-gastanov%2Fgastanove-jazycky.html&ei=-I_aTOz4CMjAswaFzOGFAQ&usg=AFQjCNEQgtdKDDRe9Uhr2V001-W4oCySGg

a_je_to
10.11.10, 13:41
mati111: neviem, ci robim nejaku chybu, ale posledne tri varky gastanov sa mi velmi zle supali... ta supka (nie ta tvrda, ale ta vnutri) sa mi za ten svet nedala osupat... tak sa bojim opat kupit gastany a vyhryzavat ich z tej supky.. :(

Ak si pozerala minulý /predminulý?/ týždeň na Markíze Bez servítky ... keď varil Jozef Heriban ... robil gaštanové pyré. Tam hovoril recept, čo treba urobiť, aby sa gaštany po uvarení dobre šúpali. Tuším to bolo priečne narezanie kože až po jadro pred namočením a varením, aby voda lepšie prenikla do vnútra. Skús si to niekde v archíve nájsť ... im to šlo veľmi dobre.

jess
10.11.10, 14:01
Dnes som kúpila pekné veliké gaštany v Tescu á 4 eurá.

andreaS
10.11.10, 14:04
lenze ja gastany peciem... varene sme robili snad jeden jediny krat ale strasne davno... ale to neslo osupat uz tym duplom :D

evuš
10.11.10, 14:22
Gaštany treba narezať do kríža /až po jadro/ a namočiť ich na 24 hod. do vody /podobne ako fazuľu/. Potom na plech nasypať soľ cca 0,3 mm, poukladať gaštany narezanou časťou nahor. Upiecť a spapať :D My ich robíme už len takto...

andreaS
10.11.10, 14:52
ja som vzdy len narezala do kriza a dala piect a sem tam pokropila vodou... a vzdy mi vysli...

ale ako pisem, tato sezona nula bodov... supku nie a nie dat dole...

a preco dat aj sol?

evuš
10.11.10, 14:55
ja som vzdy len narezala do kriza a dala piect a sem tam pokropila vodou... a vzdy mi vysli...

ale ako pisem, tato sezona nula bodov... supku nie a nie dat dole...

a preco dat aj sol?

Aj ja som ich len narezávala, ale niekde som sa dočítala, že ich treba namočiť a potom piecť na soli, ale prečo neviem ani ja /je to už dávno/. Ale skús a uvidíš či to pomohlo.

korela
10.11.10, 14:57
Dnes som kúpila pekné veliké gaštany v Tescu á 4 eurá.

Ďakujem.

truch
12.11.10, 17:32
Dnes som kúpila v Carrefoure, pekné, veľké, po 2,99€, už sa pečú:D

andreaS
24.11.10, 09:00
vcera rano som gastany nakrojila do kriza ako obycajne, ale po prvykrat som ich dala namocit... takze sup do hrnceka, zaliate vodou a ked sme prisli vecer domov, tak som ich dala piect... len normalne na plech bez soli...

a uplne same sa vylupavali zo supky... tak som doslova "zozrala" pol kila sama :D opat milujem gastany ;)

akurat ze muzo sa stazoval ze su dake suche... zeby to sposobila chybajuca sol pri peceni? :rolleyes:

Kazu
24.11.10, 09:25
vcera rano som gastany nakrojila do kriza ako obycajne, ale po prvykrat som ich dala namocit... takze sup do hrnceka, zaliate vodou a ked sme prisli vecer domov, tak som ich dala piect... len normalne na plech bez soli...

a uplne same sa vylupavali zo supky... tak som doslova "zozrala" pol kila sama :D opat milujem gastany ;)

akurat ze muzo sa stazoval ze su dake suche... zeby to sposobila chybajuca sol pri peceni? :rolleyes:

Neboli to náhodou tie čínske? Ja som raz kúpila také pekné, veľké a krásne sa vylupovali, ale boli také nejaké nijaké. Potom som študovala pôvod a boli z Číny.

andreaS
24.11.10, 09:48
je to mozne, lebo som minule hundrala, ked som videla v letaku Carefour pri gastanoch krajinu povodu Cina (hundrala som preto, ze za chvilu budeme snad aj cerstvy chlieb a pecivo dovazat z ciny...) a prave aj ja som kupovala v carefour-i...

ludmila12
26.11.10, 07:16
Už roky pečieme gaštany, nesolíme ale krížom nakrájané minimálne na 3 hodiny namočíme do vody. Keď nevydržíme a dáme ich piecť skorej idú ťažko od šupky. :)

truch
08.11.12, 08:37
Po roku som natrafila opäť na gaštany, v Tescu sú teraz v akcii, po 2,79€:). Vyzerajú dobre, dúfam, že sa mi podaria. Skúsim ich narezať, namočiť a piecť na soli.

osky
08.11.12, 08:48
mi pecieme tiez.
nenamacame,ale teda nabuduce to skusim...
ja len narezem na kriz,da rury na peciaci papier a na 180 stupnov peciem,cca 20 minut,podla rury.
oni sa krasne pootvaraju,ja vzdy jeden ochutnam a ked je,tak hotovo.
peciem male mnozstvo a potom davam dalsiu davku,aby boli horuce-tedy sa pekne lupaju.