Dzulia
26.05.10,12:48
Dobry den,
chcem sa opytat, ci niekto nevie o nejakych pozickach, uveroch ak osm studentkou a chcem otvorit kaviaren. Odkial by osm mohla zohnat zaciatocny kapital.
A este aku zivnost potrebujem, mylsim ze volnu, ze?
a ak nemam vzdelanie na to, je to problem?
Dakujem vsetkym ktroy sa zapoja.:)
Braňo
26.05.10,10:53
Dosť veľký risk začínať s kaviarňou na úver, lebo aj zabehnuté podniky majú v týchto časoch problémy, ale prajem veľa šťastia. Dostupnosť úveru závisí predovšetkým od Tvojej bonity a ručenia.
profesional
26.05.10,11:21
Nenapisala si co studujes, kedy koncis atd.
Teoreticky je mozne sa obratit na Slovensku zarucnu a rozvojovu banku. Ta dava uvery za celkom slusnych podmienok aj zacinajucim mladym podnikatelom. Hlavne je ze zamer musi byt dostatocne zivotaschopny.

Komercne uvery zavisia od bonity. Ak nemas ziadny prijem, tak uver pravdepodobne nedostanes.
Dzulia
26.05.10,11:37
studujem manazment, na buduci rok koncim. priestory by boli aj s dohodnutym najomnym kedze to je v rodine, ale na nejaku rekonstrukciu a zariadenie nemam dost financii.
miso2201
26.05.10,13:51
neoplati sa ti to - jedine ze by si mala najom zadara alebo taky ktory nemusis platit mesacne pravidelne... na komercny uver nemas sancu kedze nemas cim rucit, si mlada a bez prijmu... SRZB ti podla mna na takuto cinnost neda uver, aj ked maju flaxibilne podmienky...

a celkovo by som si to na tvojom mieste rozmyslel... neviem kde mas tie priestory, ale kaviaren ti pojde LEN v business centre alebo nakupnom centre, drtiva vacsina ma existencne problemy a aj tie v centrach na tom nie su dobre... a v historickom centre ta znici "ochranka"...

a takisto - zoberes priestor do najmu a rekonstrukciu platis ty? ako, dobre, vymalovat, postavit bar, budis, ale inym sposobom zveladovat prenajaty priestor nie je prave rozumne (iba ak by ti to odratali z najmu).

ale aj tak rataj ze pri 50 stolickovych miest potrebujes tak 12tis eur na nabytok atd, ked tam mas ja neviem, 200m2 tak rataj 8-10tis nutna rekonstrukcia (tj malovanie, osvetlenie, bar - stavba), technika mas dalsich 10tis (da sa samozrejme za menej) a uz si na milione v starej mene... a to este nemas rezervu na prevadzkove naklady a pociatocny tovar... ten mozes ratat za 5-6tis eur dalsich, podla toho co tam chces mat...

prevadzkove naklady ked si zratas len 3eur / m2 mesacne tak to mas 600eur (tym myslim kurenie, elektrika a pod) na 200m2. rezerva na 6mes co je aj malo mas dalsich 3300eur. vyplaty ked das len 400eur x2 ludia na smene x2 smeny tak mas dalsich 10tis eur...

takze potrebujes tak 50 000 EUR na rozbeh... (a to som neratal kauciu za najom ked hovoris ze je to v rodine) to je sakra velka investicia pre cloveka bez skusenosti, aj ked studujes management... a sakra rizikova tiez...

a k tej zivnosti - staci ti volna zivnost a nemusis mat vzdelanie na to...
Danielle369
26.05.10,17:00
Ked nemáš hotelovú školu ani výučný list tak budeš musieť zamestnať zodpovednú osobu.
miso2201
26.05.10,18:25
Preco by potrebovala DAN? Volakedy bol predaj na priamu konzumaciu ako ohlasovacia zivnost. Dneska to je zmenene na podla katalogu ktory mam ja k dispozicii (z Juna 2009) 22.2 Poskytovanie služieb rýchleho občerstvenia v spojení s predajom na priamu konzumáciu, co zahrna nasledovne (podla stareho katalogu):
 príprava a predaj na priamu konzumáciu tepelne rýchlo upravovaných mäsových výrobkov a obvyklých príloh, ako aj bezmäsitých jedál a nápojov
 príprava a predaj na priamu konzumáciu nealkoholických a priemyselne vyrábaných mliečnych nápojov, koktailov, piva, vína a destilátov
 príprava a predaj na priamu konzumáciu zmrzliny, ak sa na jej prípravu použijú priemyselne vyrábané koncentráty a mrazené krémy
 príprava a predaj na priamu konzumáciu jedál, nápojov a polotovarov ubytovaným hosťom v ubytovacích zariadeniach s kapacitou do 10 lôžok
 predaj cukrárenských výrobkov na priamu konzumáciu
 predaj na priamu konzumáciu po domácky vyrobeného vína a s ním spojený predaj sezónnych jedál na priamu konzumáciu, ak sa nevykonáva viac ako 4 mesiace v roku
 pečenie mrazených pekárenských polotovarov (fornetti)
Poznámka: Živnostenské oprávnenie nezahŕňa možnosť vykonávania pohostinskej činnosti podľa § 38 ods.1 živnostenského zákona.

Ona chce mat len kaviaren, to nespada pod pohostinsku cinnost, to je predaj na priamu konzumaciu: Podla zivnostenskeho zakona to tiez nie je pohostinska cinnost:

§ 38
Pohostinská činnosť

(2) Pohostinskou činnosťou nie je na účely tohto zákona predaj na priamu konzumáciu
a) nealkoholických a priemyselne vyrábaných mliečnych nápojov, koktailov, piva, vína a destilátov,
b) zmrzliny, ak sa na jej prípravu použijú priemyselne vyrábané koncentráty a mrazené krémy,
c) tepelne rýchlo upravovaných mäsových výrobkov a obvyklých príloh, ako aj bezmäsitých jedál,
d) jedál, nápojov a polotovarov ubytovaným hosťom v ubytovacích zariadeniach s kapacitou do 10 lôžok.

Ako, nechcem sa hadat, rad sa necham poucit, ale takto to je podla mna....
Danielle369
27.05.10,04:39
K osobitným podmienkam: na prevádzkovanie kaviarne (s doplnkovými službami) potrebujete mať v zmysle §21 zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní odbornú spôsobilosť, ktorú preukazujete:



a) výučným listom alebo

b) iným dokladom o riadnom ukončení učebného odboru, alebo študijného odboru

c) v obidvoch prípadoch tiež potrebujete doklad o vykonaní najmenej trojročnej praxe v odbore



Ak nespĺňate tieto podmienky, musíte živnosť prevádzkovať prostredníctvom tzv. zodpovedného zástupcu.

Zodpovedný zástupca je fyzická osoba ktorá zodpovedá za odborné prevádzkovanie živnosti. Zodpovedný zástupca musí byť vo vzťahu k Vám ako podnikateľovi v pracovnoprávnom pomere.

2 roky dozadu som vybavovala kaviareň..bez jedla..podnikatel potreboval nakolko nebol vyučený zodpovedného zástupcu..odbornú spôsobilosť:
Odbornú spôsobilosť preukazuje osoba:

1. dokladom o vzdelaní na: lekárskej fakulte, farmaceutickej fakulte, fakulte verejného zdravotníctva, fakulte ošetrovateľstva a sociálnej práce, veterinárnej fakulte, chemickotechnologickej fakulte, stavebnej fakulte v odbore vodné hospodárstvo a vodné stavby, fakulte so zameraním na prácu v potravinárstve, strednej zdravotníckej škole, hotelovej škole, strednej škole alebo ......

Aj ja sa nechcem hádať a tiež sa nechám poučiť..ved na to je Porada aby sme si to vysvetlili. A nakoniec aj tak má pravdu vždy živ.úrad
akina
27.05.10,05:09
Ak sa nebudú pripravovať a podávať jedlá, nie je potrebná odborná spôsobilosť / podľa § 21 živnostenského zákona /, prevádzkovanie kaviarne bude potom voľná živnosť. Bude ale potrebné tzv. hygienické minimum + zdravotný preukaz.
miso2201
27.05.10,05:20
K osobitným podmienkam: na prevádzkovanie kaviarne (s doplnkovými službami) potrebujete mať v zmysle §21 zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní odbornú spôsobilosť

§21 ale ustanovuje len ako sa ta odborna sposobilost preukazuje, nie ci ju je treba. §38 ustanovuje ze pohostinskou cinnostou (ktora je koncesovana a treba na nu odbornu sposobilost podla §21) nie je pre ucely tohto zakona predaj na priamu konzumaciu.

A hygiena v tomto kontexte tiez pokial viem neskuma zivnostenske opravnenie ale len dodrziavanie hygienickych predpisov, takze v tomto moze mat hygiena kludne pravdu, ale opravnenie na prevadzkovanie takehoto zariadenia vydava a kontroluje zivnostensky urad (resp to co je teraz namiesto neho, neviem presny nazov po novom, ja som "old school" este z cias zivnostenskych uradov).

Zivnost bude skor musiet predlozit na miestny urad za ucelom schvalenia otvaracich hodin.
Danielle369
27.05.10,05:50
V poriadku Mišo...v Starej Lubovni musel mať na otvorenie kaviarne podnikatel nakolko nebol vyučený v odbore čašník..zodpovedného zástupcu.A toho má dodnes písaného v živ.liste.
miso2201
27.05.10,06:00
Tak by som na mieste toho cloveka sa branil. Zodpovedneho zastupcu musis mat v pracovnom pomere a platit za neho odvody. Tam je aka skoda ktora tam vznika... Koli tomu ze si nejaka panicka na urade povedala.
Danielle369
27.05.10,06:11
Ano má ho v pracovnom pomere a robí mu čašníka..ale to sme už mimo témy...