PORADA.sk
PORADA.sk

Klikne pre zoradenie od najlepšej odpovede: : Agátový sirup



JarkaL
26.05.10, 18:30
Ahojte, chcem sa opýtať, či niekto neskúšal uvariť sirup z agátových kvetov. Vždy robievam sirup bazový a medovkový a dnes mi tak zavoňal agát niekde od susedov, že mi napadlo to vyskúšať. Recept - rovnako ako bazový, len namiesto bazy by som dala agátový kvet. Čo na to poviete?

lavanda
26.05.10, 18:58
Toto som našla na internete, je tam aj agátový sirup. A medovkový sa robí ako?
http://www.marpes.info/marpes-info/marpes_info_2/Napoje-polotovary.html

zdenka131
26.05.10, 19:41
Medovkový sirup

400 g celých rastlín medovky, 6 l vody, 150 g kyseliny citrónovej, kryštálový cukor, Petol

Medovku nakrájame nadrobno a dáme na 2 dni vylúhovať do prevarenej vody s kys. citrónovou. Zmes občas premiešame. Precedíme, na každý liter pridáme 1 kg cukru. Šťavu s cukrom zohrejeme, aby sa cukor rozpustil a plníme do fliaš. Do každej môžeme dať na špičku noža Petolu a uzavrieme.

Sirup pôsobí proti nachladnutiu a upokojuje nervovú sústavu.

lavanda
26.05.10, 19:49
Medovkový sirup

400 g celých rastlín medovky, 6 l vody, 150 g kyseliny citrónovej, kryštálový cukor, Petol

Medovku nakrájame nadrobno a dáme na 2 dni vylúhovať do prevarenej vody s kys. citrónovou. Zmes občas premiešame. Precedíme, na každý liter pridáme 1 kg cukru. Šťavu s cukrom zohrejeme, aby sa cukor rozpustil a plníme do fliaš. Do každej môžeme dať na špičku noža Petolu a uzavrieme.

Sirup pôsobí proti nachladnutiu a upokojuje nervovú sústavu.

Ďakujem. A medovku zbierať pred kvitnutím, či počas kvitnutia?

zdenka131
26.05.10, 19:56
Medovku treba zbierať vtedy, keď má namiesto kvetu len malú žltú guľôčku – júl - august. Ak už má nenápadné biele kvety, nadobúda inú vôňu aj chuť.

JarkaL
27.05.10, 08:31
ďakujem, vyskúšam aj ten agát . Ja som robila aj kombináciu bazy s medovkou a tuším som tam pridala pár rastliniek mäty, tiež výborné.

Silvernola
27.05.10, 08:58
Nemáte niekto skúsenosti s dia-verziou týchto sirupov?

babka - ježibabka
28.05.10, 15:08
mimotemyNerobila som síce sirup, ale robila som párkrát víno. Kto by chcel vyskúšať, recept je v téme bylinkové likéry starej mamy v prísevku č. 5. Neviem pridaľ link. Aj teraz som si bola natrhať cez plot od susedov a idem na to. Víno je dobré, voňavé a kto si nedá pozor na množstvo skončí s opicou. (Skúsenosť kamaráta môjho manžela. Odvtedy ho stihli vypiť ako burčiak.)

inajana
02.06.10, 10:43
Vlani som na nete vyhrabala:

BYLINKOVÝ SIRUP
• postup: zhruba 5 litrov vody prevariť, nechať vychladnúť
• zhruba 10 dkg kyseliny citrónovej rozmiešať v tej vode (už vychladnutej)
• do tej vody „x“ kvetov /listov - koľko vojde do hrnca
• nechať namočené 24 hod. (alebo aj 2 dni), občas premiešať
• scediť cez gázu (alebo sterilizované umelohmotné sitko s úzkymi dierkami - prípadne používam 2, jedno väčšie, v ňom vložené väčšie)
• na 1 liter macerátu (výluhu) treba nasypať zhruba do 1 kg cukru
• recept v tvare 100 g citrodeka / 5 l vody ... a ... 1 kg cukru / 1 liter výluhu sa ľahko pamätá.
• pozor: po prisypaní cukru zväčší masa značne svoj objem, takže odporúčam neliať po precedení výluh do hrncov či sklenených fliaš až po okraj. nechajte si možno tretinu v nádobe pre cukor.
• miešať cukor do rozpustenia (resp. ráno vsypať, miešať niekoľko minút, odísť do práce/školy, cez obed prísť premiešať a večer prísť zlievať do fliaš)
• kto sa bojí, aby mu sirup neplesnivel, resp. ak ho nechce uchovávať v chladničke, nech prípadne na 5 litrov prisype 2 gramy kyseliny sorbovej
• plnenie do fliaš: osobne sirup dávam do pet-fliaš a do chladničky (prípadne trochu stlačenú fľašu možno dať aj do mrazničky). vínové fľaše s korkovými štupľami sa neosvedčili (asi netesnia tak dobre ako umelohmotnové), podobne napr. šróbovacie kovové uzávery, ako majú fľaše od sirupov Yo, sa tiež neosvedčili.

Mám vyskúšaný mätový, bazový, pŕhľavový ( má typickú pŕhľavovú arómu - ee - nejak mi nevonia ...), AGÁTOVÝ - je super :-)

V sklených fľašiach s umelým štoplíkom mi sirup vydržal ok, ale fľaše sú už plné - nemáte nápad, v čom tie zvyšné litre uchovať?

JarkaL
07.06.10, 05:55
Ja sirupy dávam aj do zaváracích pohárov, ešte zahorúca ich uzavriem novým viečkom. V zime len prelejem lievikom do sirupevej fľaše. Má to aj tú výhodu, že pri toľkom množstve uvareného sirupu naraz nešaškujem s lievikom, ale raz-dva to ponalievam do tých zaváracích pohárov. Je to oveľa rýchlejšie.

milláčikk
07.06.10, 07:38
Vlani som na nete vyhrabala:

BYLINKOVÝ SIRUP
• postup: zhruba 5 litrov vody prevariť, nechať vychladnúť
• zhruba 10 dkg kyseliny citrónovej rozmiešať v tej vode (už vychladnutej)
• do tej vody „x“ kvetov /listov - koľko vojde do hrnca
• nechať namočené 24 hod. (alebo aj 2 dni), občas premiešať
• scediť cez gázu (alebo sterilizované umelohmotné sitko s úzkymi dierkami - prípadne používam 2, jedno väčšie, v ňom vložené väčšie)
• na 1 liter macerátu (výluhu) treba nasypať zhruba do 1 kg cukru
• recept v tvare 100 g citrodeka / 5 l vody ... a ... 1 kg cukru / 1 liter výluhu sa ľahko pamätá.
• pozor: po prisypaní cukru zväčší masa značne svoj objem, takže odporúčam neliať po precedení výluh do hrncov či sklenených fliaš až po okraj. nechajte si možno tretinu v nádobe pre cukor.
• miešať cukor do rozpustenia (resp. ráno vsypať, miešať niekoľko minút, odísť do práce/školy, cez obed prísť premiešať a večer prísť zlievať do fliaš)
• kto sa bojí, aby mu sirup neplesnivel, resp. ak ho nechce uchovávať v chladničke, nech prípadne na 5 litrov prisype 2 gramy kyseliny sorbovej
• plnenie do fliaš: osobne sirup dávam do pet-fliaš a do chladničky (prípadne trochu stlačenú fľašu možno dať aj do mrazničky). vínové fľaše s korkovými štupľami sa neosvedčili (asi netesnia tak dobre ako umelohmotnové), podobne napr. šróbovacie kovové uzávery, ako majú fľaše od sirupov Yo, sa tiež neosvedčili.

Mám vyskúšaný mätový, bazový, pŕhľavový ( má typickú pŕhľavovú arómu - ee - nejak mi nevonia ...), AGÁTOVÝ - je super :-)

V sklených fľašiach s umelým štoplíkom mi sirup vydržal ok, ale fľaše sú už plné - nemáte nápad, v čom tie zvyšné litre uchovať?

1 kg cukru = cca 0,7l objem (aj cca 0,7 dl 50% alkoholu)