PORADA.sk
PORADA.sk

Klikne pre zoradenie od najlepšej odpovede: : Vianočná kapustnica



Bambit
29.11.05, 12:28
Vedel by mi niekto napísať dobrý recept na vianočnú kapustnicu ?Ja robievam len klasickú už dlhé roky a to tam dám len kyslú kapustu a susené hríby, chcela by som vyskúšať nejakú inú.

Bubika
29.11.05, 13:03
ja robievam takuto:
v osolenej vode uvarim bravcove kosti, rebra ... skratka co mam. Vyvar scedim a pridam kvasenu kapustu, pridam bobkovy list, cierne a nove korenie. Trocha neskor pridam celu klobasu, ktoru popicham vidlickou, aby pustila stavu, udene maso, hriby a susene slivky. Povarim do zmaknutia, pridam predvarene zemiaky (ak by sa varili s kyslou kapustou by zostali tvrde, preto ich varim zvlast), maso z kosti, zahustim hrubou mukou a hotovo.

Bru chut. Mnozstva od oka :O)))

Luba2
29.11.05, 13:05
Ja varím kyslú kapustu s hubami a sušenými slivkami, potom pridám dobré údené mäso najlepšie aj kosti, pikantné pokrájané klobásy a nakoniec zahustím smotanou - nie kyslou, ale sladkou - tesne pred koncom záruky, aby mala takú troška inú príchuť.

ilona
29.11.05, 13:08
Ja robím vianočnú kapustnicu možno podľa niekoho trochu zvláštnu,bez mäsa s maslom.Je to tradícia,ktorú nikdy neporuším a myslím,že ju bude dodržiavať aj moja dcérka.Dám variť kapustu,veľa hríbou,cesnak a potom záprašku s masla múky a smotany.Masla dám dosť veľa,skoro celú kocku na 5 l hrniec.Potom ešte pridám mlieko,alebo smotanu a dochutím podľa toho čo si to žiada,/vegeta,korenie,cukor a pod./.Je strašne jednoduchá a dobrá. Samozrejme keď ju náhodou navarím v priebehu roka nikdy nie je taká dobrá ako na štedrý deň.

tonkat
29.11.05, 13:17
Ja robím vianočnú kapustnicu možno podľa niekoho trochu zvláštnu,bez mäsa s maslom.Je to tradícia,ktorú nikdy neporuším a myslím,že ju bude dodržiavať aj moja dcérka.Dám variť kapustu,veľa hríbou,cesnak a potom záprašku s masla múky a smotany.Masla dám dosť veľa,skoro celú kocku na 5 l hrniec.Potom ešte pridám mlieko,alebo smotanu a dochutím podľa toho čo si to žiada,/vegeta,korenie,cukor a pod./.Je strašne jednoduchá a dobrá. Samozrejme keď ju náhodou navarím v priebehu roka nikdy nie je taká dobrá ako na štedrý deň.
Robím presne tak ako ty, nikdy sme na štedrý deň mäso nejedli. Ja nedávam smotanu, len spražím cibuľku na masle, pridám trošku múky, rozriedim vodou a dám do kapustnice. Nakoniec pridám rozšľahané vajíčko. Je taká číra, nezakalená. A nedávam do nej kapustu, len čistú kapustnicu. Zemiaky varím zvlášť a potom dám na tanier, rozpučím vidličkou (nie úplne na kašu, len tak na hrubšie) a zalejem kapustnicou. Mňam.

dari1
29.11.05, 13:24
Ja varím kyslú kapustu s hubami a sušenými slivkami, potom pridám dobré údené mäso najlepšie aj kosti, pikantné pokrájané klobásy a nakoniec zahustím smotanou - nie kyslou, ale sladkou - tesne pred koncom záruky, aby mala takú troška inú príchuť.

Ja ju varim podobne, volame ju hlupa (bez masa) kapustnica (tak ako je hlupy caj - bez rumu) - t.j. kapusta, osobitne hriby prevriet, potom ich dam do kapusty, osobitne susene slivky, tie idu do kapustnice tesne pred dovarenim. Ked je kapusta uvarena, tak zatriepka zo slahackovej smotany (smotana, hl.muka). Tuto robievame na stedry vecer, ale najnovsie ju robim aj cez rok, co to mojim chlapom tak chuti (7 l hrniec za den fuc, 3 chlapi). Len sa musi dat vetrat byt....
Normalna je s masom, klobasou, hribami, osobitne zemiaky.

Zuzka
29.11.05, 13:25
Ja varím takúto:
Na kocky pokrájam cibuľu, dám smažiť do sklovita, pridám nakrájané bravč. mäso, posmažím, pridám červené papriku, čierne korenie, biele korenie a podlejem vodou, aby s mäso udusilo. Ak mám údené kosti a bravč. kosti na ktorých je aspoň trochu mäsa tak ich pridám a dusím spolu. Keď je mäso polomäkké, tak pridám kyslú kapustu aj s vodou, pridám vodu aby, to nebolo veľmi husté, hríby, sušené slivky a na kolieska pokrájanú klobásu. Keď je mäso a kapusta mäkká, nastrúham 1 veľký zemiak na zahustenie a prevarím. Kyslú smotanu si pridávame pred jedením do taniera, podľa chuti.
Údené mäsu zvyknem občas uvariť aj samostatne a potom pridám varené údené mäso pokrájané na kocky do kapustnice a prevarím. Trošku vody z uvarenej údeniny pridám aj do kapustnice.

Zlata
29.11.05, 13:30
Ja mám recept od mojej mamy. Do veľkeho hrca dám variť opláchnutú kyselú kapustu, ak nie je moc kyslá, netreba oplachovat. Súčastne dávam do kapusty variť aj mäso. A to tri druhy- hlavne hodne. Udené bravčové kosti a rebrá, neúdené bravčové rebrá - nie moc orezané alebo aj tzv. br. orezky, aj kúsok hovädzieho mäsa, také ako na polievku. Sušené hríby vopred namočím. Tie dávam ku koncu so slivkami a klobásou. Keď je mäso uvarené, vytiahnem ho a oberiem kosti, mäso vložím naspäť a na záver urobím zásmašku s masti, cestnaku a červej papriky a dochutím. Múku nedávam ale do polievkovej misy alebo do taniera nakrájam z tvrdého chleba tzv. špitky a tie zalejem horúcou kapsutnicou. Taktiež môže íst aj smotana, ale to mama nedávala.
Údene mäso, ktoré má byť ako hlavné jedlo, zvyknem piecť v rúre v zatvorenom pekáči podliate vodou. Tento výpek potom vlievam do kapustnice.

Bambit
29.11.05, 13:40
Moja mama bola tak naučená, že dala variť len čistú kapustu potom ju scedila, takže jej zostala len čistá kyslá voda do ktorej dala variť hríby a na vianoce sme to jedávali tak, že do taniera sme si dali halušky zo zemiakov a zaliali tou kapustnicou. To sme vždy mali len na vianoce, boli sme tak naučení nám to tak chutilo, ale ja keď som sa vydala , môjmu manželovi tam chýbala kapusta

Jozef I
29.11.05, 13:45
Prečítal som všetky recepty a moc sa mi aj všetky páčia. Jediné čo k tomu môžem dodať je, že mi začali slinky tiecť ako psovi, keď zbadá kosť. :D

Daniela
29.11.05, 14:03
Taký recept tu nevidím, ako mám ja od mojej prababky, babky a mamy:
dám variť kyslú kapustu s hubami, udeným mäsom, klobásou a krúpami č.10
(niekedy krúpy varím zvlášť) lebo v kyslej kapuste sa varia dlhšie. Dochutím
smaženou cibuľkou, korením atď. Nemusím zahusťovať. Skúste, je to super.
Vždy je lepšia na druhý deň.
Moja mama by mala 85 rokov takže je to pekne starý recept.

Ajuška
29.11.05, 16:19
ja robievam takuto:
v osolenej vode uvarim bravcove kosti, rebra ... skratka co mam.
Bru chut. Mnozstva od oka :O)))

...povieeeem starenke ... nech si dajú na Teba bacha... :eek:

Marína
29.11.05, 16:27
U nás sa varieva takáto. Najprv sa varia sušené dubáky(množstvom sa nešetrí) bez kapusty, aby boli mäkkučké. Dubákov s kapustou má byť cca 1:1.Varia sa cca 3/4 hod. Pridá sa kyslá kapusta, ktorá sa varí max. 10 minút. Má byť chrumkavá. Ak je kapustnica málo kyslá, pridá sa juha(šťava z kyslej kapusty). Dochutí sa soľou, prípadne aj korením. Zahustí sa zápražkou. Táto je od mamy. U svokry sa varí taká istá, len sa ešte uvaria zemiaky v šupke, ošúpu sa, pokrájajú na väčšie kocky, osolia a premiešajú s upraženým maslom. V mise sa dajú na stôl a každý si z nich pridáva do kapustnice.
Na Silvestra ale varím kapustnicu od priateľky z Moravy. Je nezabudnuteľná. Tá kombinácia vyzerá zvláštne, ale kto raz uvarí, neverím, že odolá.

Moravská vianočná kapustnica.
Ingrediencie: sušené huby, kyslá kapusta, kvalitná údená klobása, suchá fazuľa(najlepšie strednej veľkosti) namočená vo vode deň vopred, 2 mrkvy strednej veľkosti, 1 smotana na šľahanie 33%-ná, 1 smotana na varenie 12%-ná, hladká alebo polohr. múka
Varíme v dvoch hrncoch.
1. hrniec. Varíme sušené huby cca 1/2 - 3/4 hodiny. Pridáme kyslú
kapustu a dovaríme.
2. hrniec. Varíme sušenú fazuľu do polomäkka, pridáme klobásu a celé
mrkvy. Môžeme variť aj v tlakovom hrnci, aby skôr zmäkla fazuľa.
Mrkvu a klobásu vyberieme, nakrájame na kolieska. Obsah obidvoch hrncov zmiešame dokopy, pridáme mrkvu a klobásu.
Habarkou zmiešame smotanu s múkou, vlejeme do kapustnice a prevaríme.

Je vážne výborná.

kukučka
29.11.05, 17:52
To nedávate papriku, len Zlata?
Aj ja som varievala kapustnicu so zemiakmi a smotanou, ale už tak nerobím. Kapusta, hríby, údené mäso, klobása, veľa rasce, cesnaku a mletého korenia všetkých farieb,nakoniec do červena upražená cibuľka a spenená paprika, trošku majoránu. Veľmi kyslá, ostrá, červená a taká hustá, že v nej stojí lyžica. Vonia celý dom.

Marína
29.11.05, 18:31
Kukučka, na Vianoce asi viacerí varíme tradičné kapustnice zdedené po našich predkoch. U nás sa aspoň tradície dodržiavajú a podľa niektorých uvedených receptov, myslím že nielen u nás. S mäsom a aj údeným, klobásami, zápražkou s cibuľou, cesnakom, paprikou atd. varievam počas roka v rôznych kombináciach. Cez Vianoce tradične už 30 rokov maminu. Dávam do nej celú 7 dcl fľašu čistých dubákov.

DanielaSL
30.11.05, 09:38
Tak toto je recept našej vianočnej kapustnice:

Na oleji spením paprikovú údenú klobásu, podľa veľkosti hrnca aj tri kusy. Keď pustí farbu , tak do nej pridám nadrobno pokrájanú veľkú cibuľu a dva strúčiky cesnaku. Neskôr pridám sušené huby namočené vopred vo vode , kyslú kapustu, mierne soľ , kmín , celé čierne a nové korenie ,zo dva bobkové listy a jednu sušenú feferónku. Podlejem vodou , aby to kapustu zakrylo a nechám variť. Zvlášť si uvarím pokrájané zemiačky a potom ich aj s vodou v ktorej sa varili vlejem do kapustnice. Miesto zásmažky môže byť zahustená tým, že sa do nej postrúha surový zemiak. Ale môže sa pridať aj nie veľmi hustá zásmažka. Kapustnica má byť pikantná, ale nie moc. Zvlášť v hrnci uvarím veľkú farebnú suchú fazuľu a v druhom celý suchý hrach. Do taniera kapustnice si potom každý dá aj z uvareného hrachu aj z fazule.

Monika
30.11.05, 11:22
U nás doma sa varieva takáto vianočná kapustnica:

Dám variť kyslú kapustu spolu s údenými rebrami, údeným mäskom, bravčovými kosťami a klobáskou. Neskvôr pridám vopred namočené sušené hríby a priamo do tejto kyslej kapusti dám variť aj pokrájané zemiaky. Zemiaky sa trošku dlhšie varia v kyslej vode a zaujímavosťou je, že na povrchu sa nikdy nerozpadnú, vytvorí sa na nich taká ako keby kôrka, ale z vnútra sú mäkučké. Na zahustenie pridávam zápražku, ktorá je urobená z domácej masti, cibule a hladnej múky. Samozrejme pridám potrebné koreniny. Z uvarených kostí pooberám mäsko, ktoré vrátim späť do kapustnice, uvarenú klobásku pokrájam na kolieska, pretože ju varím v celku a dám aj sušené slivky. A na koniec celého varenia pridávam už skoro do hotovej kapustice karamel. To je taká čerešnička na tortičke - tá kapustica je potom sladko kyslá, je vynikajúca a nevieme sa jej dojesť. Je proste skvelá - vyskúšajte - neobanujete :) Karamel urobím rozpustením kryšt.cukru, nie veľa, aby potom nebola kapustica veľmi sladká. Ja dávam tak dve-tri PL na 6L hrniec.
Prajem Vám dobrú chuť.
Monika :)

Majka
30.11.05, 11:28
Vsetky tie vianocne kapustnice urcite chutia uuuuzasne, az mi slinky tecu...
Prosim Vas nemate niekto recept na taku kapustnicu bez masa, u nas je zvykom a chcem udrzat tradiciu ze sa na stedry den maso neje, ani cibula /teda trochu v salate ano to je ok/ .... kapustnicu varim tak ze dam varit kapustu,hriby a vyvarit jednu malu klobasku pre chut, dochutim korenim,solou,bobk.listom, pridam slivky a trochu povarim.... je dobra ale hladam iny recpet ci niektora nemate.......

Monika
30.11.05, 12:41
Pekný deň, Majka.

Čo sa týka toho, že na Štedrý deň nejete mäso, to je v poriadku a s tým súhlasím, my tiež nejeme v tento deň mäsko, ale v kapustici ho uvarím, aby
bola chutnejšia. Pri servírovaní samotnej kapustice mäsko na tanier nikomu nedám .... :) S mäskom ju jeme až na druhý deň, alebo kto sa nemôže dočkať alebo je hladný, tak si dá po polnočnej .... :)

Monika :)

Bubika
30.11.05, 18:51
...povieeeem starenke ... nech si dajú na Teba bacha... :eek:

....pred starenkou zatĺkam, babka hubuje a dedko si chodí pochutiť :rolleyes:

JarkaL
01.12.05, 16:18
My okrem kapustnice robíme aj mačanku. Tá sa varí takto: dám variť sušené hríby (hríbami nešetriť!), osolím ovegetujem, trošku bieleho korenia, bobkový list. Neskôr pridám šťavu z kyslej kapusty (u nás sa volá juška), pridám roztlačený cesnak a nakoniec zahustím rozhabarkovanou hl. múkou v mlieku s troškou smotany. Zápražku robím s cibuľkou a maslom. Je dobré pridať štipku kr. cukru a kvapku octu. Nám chutí, keď si ešte každý dá do taniera opraženú cibuľku na masle. Papáme to s chlebom a je to výborné (je to recept od mojej svokry z Habury)

Bionda
01.12.05, 16:54
U nás sa tiež podáva kapustnica podobná ako Luba2, ale bez mäsa a tiež žiedna klobása. Varia sa hríby, slivky a kyslá kapusta soľ bobk. list, deň vopred si dám do šľahačkovej smotany trošku balsamikového octu je trošku sladší (ale môže byť aj normálny) a keď je kapusta mäkká dám tú smotanku a dochutím a pridám aj cukor.
Moja kamarátka však na Vianoce zásadne šošovicu... takže závisí od oblasti..

Monika
02.12.05, 07:38
My varíme šošovicovú polievku na nový rok - vraj aby bolo v novom roku dosť peniažkov - tak ako šošovice v polievke :)

Pekný deň všetkým :)

Tweety
02.12.05, 08:21
My varíme šošovicovú polievku na nový rok - vraj aby bolo v novom roku dosť peniažkov - tak ako šošovice v polievke :)

Pekný deň všetkým :)
A je ich potom toľko?:rolleyes:

Fany
02.12.05, 11:59
Aby bola dobrá, dajte do nej za lyžicu medu, sušené slivky a samozrejme hríby. Ja mäso nedávam žiadne, ani údené. To až do silvestrovskej kapusty a tá je červená. Vianočná je biela, zahusťujem šľah.smotanou a zásmažkou. A samozrejme korenie, vegeta, podĺa chuti. Ten med to zjemní, nemusíte sa báť. Je to výborné.

A ešte, oplatky jeme s medom a cesnakom. Ale to je asi tradícia v mnohých rodinách.

ilona
02.12.05, 12:17
Majka,ja tiež dodržiavam tradíciu,že nejeme na štedrý deň mäso,len po polnoci.Môžeš skúsiť aj ten môj recept,fakt je dobrý,len netreba šetriť maslom,hríbami a smotanou,ešte do Vianoc ju môžeš odskúšať,uvaríš ju rýchlo.

ormika
02.12.05, 12:22
Moja svokra varí vianočnú kapustnicu s fazulou. Uvarí fazulu, kapustu, pridá hríbiky, asi 2-3 na kocky uvarené zemiaky, pridá zátrepku z múky a nakoniec pridá sladkú smotanu alebo mlieko. Dochutí cukrom, soľou.... Je to taká biela kapustovo-fazuľová polievka.

Tana74
03.12.05, 15:13
Moja mamka dáva do kapustnice aj halušky (klasické vajíčkové), okrem mäsa, klobás, udenín, húb.... , ale bez smotany a svokrovci ku kapustnici jedávajú studené uvarené zemiaky a majú ju číru, bez kapusty.... (mne ich kapustnica pripadá ako voda).

My ešte jedávame okrem kapustnice aj niečo podobné a to "mačanku", ktorá je tiež s nejakým mäsom, udeninou, hubami...

DanielaSL
03.12.05, 15:37
A je ich potom toľko?:rolleyes:
Majka je ich potom akurát .... vyskúšaj.:)

pyton
03.12.05, 15:45
My robíme na Vianoce rybaciu polievku. A vysmážané kapre. Kupujeme 2-3.:p

Marína
03.12.05, 18:48
Sem s tým receptom na tú rybaciu polievku, prosím.

liba2
04.12.05, 08:37
Sem s tým receptom na tú rybaciu polievku, prosím.
aj ja prosím.... (ale v novej téme ??)

ALDA
04.12.05, 14:52
Ja robím vianočnú kapustnicu možno podľa niekoho trochu zvláštnu,bez mäsa s maslom.Je to tradícia,ktorú nikdy neporuším a myslím,že ju bude dodržiavať aj moja dcérka.Dám variť kapustu,veľa hríbou,cesnak a potom záprašku s masla múky a smotany.Masla dám dosť veľa,skoro celú kocku na 5 l hrniec.Potom ešte pridám mlieko,alebo smotanu a dochutím podľa toho čo si to žiada,/vegeta,korenie,cukor a pod./.Je strašne jednoduchá a dobrá. Samozrejme keď ju náhodou navarím v priebehu roka nikdy nie je taká dobrá ako na štedrý deň.

Varím presne takúto, zvlášť uvarím zemaky a pridám do hotovej kapustnice. Na druhý deň prídám klobásku.
Mňam.

ALDA
04.12.05, 15:00
aj ja prosím.... (ale v novej téme ??)


Hlavy z kaprov / mávame ich aj troch/,zalejem vodou, zeleninu, vegetu, korenie čierne, papriku,cesnak, cibuľu všetko povarím , na masle urobím zásmažku. Dobrú chuť:)

maja
14.12.05, 09:16
My okrem kapustnice robíme aj mačanku. Tá sa varí takto: dám variť sušené hríby (hríbami nešetriť!), osolím ovegetujem, trošku bieleho korenia, bobkový list. Neskôr pridám šťavu z kyslej kapusty (u nás sa volá juška), pridám roztlačený cesnak a nakoniec zahustím rozhabarkovanou hl. múkou v mlieku s troškou smotany. Zápražku robím s cibuľkou a maslom. Je dobré pridať štipku kr. cukru a kvapku octu. Nám chutí, keď si ešte každý dá do taniera opraženú cibuľku na masle. Papáme to s chlebom a je to výborné (je to recept od mojej svokry z Habury)
Tak túto mačanku robím aj ja mňam - moja svokra je z Čertižného.

Andrea2304
14.12.05, 13:48
My robievame tiež mačanku, len s hubami tam pridávame aj klobasku. A robíme ju bez smotany alebo mlieka. Je to rýchle jedlo a s chlebom zasýti všetkých hladošov. Takto to pripravujú v Bardejove.

VERONIKA6
14.12.05, 14:23
Varím vianočnú kapusticu podobne ako ilona, zdedila som od mojej mami.
Dám variť kyslú kapustu, pridám namočené v mlieku sušené dubáky /alebo iné sušené hríby/ a nechám variť. Potom do 5 l hrnca pridám polovičku masla a jednu šľahačkovú smotanu, v ktorej rozmiešam asi 2 malé lyžičky
múky a nechám ešte chvílu povariť. Podľa chuti dosolím. To je všetko. Varím ju viackrát v rok, ale na vianoce chutí najlepšie.

Majka
19.12.05, 10:49
moja svokra robi podobne...pre nu je kapustnica bez kapusty....s kapustou je kapustova polievka.... :)
no mne tam ta kapusta tiez chyba...chlipat vyvar z kapusty a masa len s hribami....


Moja mama bola tak naučená, že dala variť len čistú kapustu potom ju scedila, takže jej zostala len čistá kyslá voda do ktorej dala variť hríby a na vianoce sme to jedávali tak, že do taniera sme si dali halušky zo zemiakov a zaliali tou kapustnicou. To sme vždy mali len na vianoce, boli sme tak naučení nám to tak chutilo, ale ja keď som sa vydala , môjmu manželovi tam chýbala kapusta

aninocka
19.10.10, 14:42
Mnamky:
http://www.akosatorobi.sk/video/1003/tradicna-vianocna-kapustnica
a v tomto hrnci je spravene veeelmi rychlo.

Holder Miro
19.10.10, 14:51
My robievame tiež mačanku, len s hubami tam pridávame aj klobasku. A robíme ju bez smotany alebo mlieka. Je to rýchle jedlo a s chlebom zasýti všetkých hladošov. Takto to pripravujú v Bardejove.

Mačanka bez smotany alebo mlieka NIE JE MAČANKOU !

Holder Miro
20.10.10, 05:28
Tak túto mačanku robím aj ja mňam - moja svokra je z Čertižného.

Trochu Ťa poopravím,

oni hovoria nie Čertižné ale "Čerkyžne"

teda z Čerkyžnoho.;)

trisestri
20.10.10, 09:36
novinka od spoločnosti hyza - no uvidime z udenými kuracimi stehnami sme ešte kapustnicu nerobili- http://vcielkaisr-mojerecepty.blogspot.com/2010/10/vianocna-kapustnica-s-feferonkou.html

buchač
20.10.10, 20:00
novinka od spoločnosti hyza - no uvidime z udenými kuracimi stehnami sme ešte kapustnicu nerobili- http://vcielkaisr-mojerecepty.blogspot.com/2010/10/vianocna-kapustnica-s-feferonkou.html

Keby mne niekto takúto kapustnicu ponúkol ...hm , neviem kde by kto skončil ...:rolleyes:

Kapustnica na hlave kuchára ....a kuchár v kontajneri ...

Čistý koniec ...svoje tvrdenia na požiadanie rád doložím , zargumentujem ...;)

Deganova
21.10.10, 05:12
Keďže iné mäso okrem hydiny a rýb nejeme s dcérou viac ako 12 rokov, kapustnicu robím s údenými kuracími stehnami ( bez sliviek) a je výborná.

alabut
21.10.10, 06:48
Ja si stehna obcas vyudim, kapustnica nie je zla. Krvavu nerobite?

Llívia
21.10.10, 06:58
Baby, vy dávate do vianočnej kapustnice mäso? U nás sa na Vianoce mäso (okrem rýb) neje. Do vianočnej kapustnice nedávame ani zemiaky a zásmažku robíme s maslom, nie olejom.

alabut
21.10.10, 07:01
My davame na vianoce udenu rybu. Nezamenitelna chut. :-)

ewita888
21.10.10, 07:28
My robíme takúto:

Kyslá kapusta, ale ozaj kyslá musí byť, sa uvarí iba so sušenými dubákmi, soľou, zahustí sa múkou, omastí.. keď je už hotová, dáme do nej podkovičky z kapra, to sa ešte na miernučkom ohni varí asi 13 - 15 min.. potom sa ryby vyberú a jedia len tak, samé so soľou.. je to fakt výborné pre toho, kto má rád ryby.. a kapustnicu jeme aj tri dni, čím staršia, tým lepšia..

Kazu
21.10.10, 09:28
Odkedy som sa vydala odvtedy som kapustnicu na Vianoce nejedla. V manželovej rodine sa na Vianoce varila vianočná polievka. V skutočnosti je to skôr omáčka s krúpami, sušenými hríbami a slivkami. Keď som ju prvý krát jedla bola som zdesená, ale tak som si na ňu zvykla, že dnes si Vianoce bez vianočnej polievky neviem ani predstaviť.:)

najag
21.10.10, 14:43
Vianocna kapustnica, uvarena z kyslej kapusty, v ktorej sa uvaria cerstve domace udene klobasky, zahustena zatrepkou a smotanou, mozu byt aj susene hriby, ale nemusia a susene slivky.......

vierulda
22.10.10, 07:41
Ahoj, tak kapustnica na Vianoce je naozaj bez mäsa. Teda len uvariť kyslú kapustu (nepremývam) s bobkovým listom, celým čiernym korením a posoliť. Pridať namočené hríby - dávam zmes dubákov a suchohríbov - je od nich trošku tmavšia - a keď je mäkká, pridám zásmažku a zátrepku so šľahačkovou smotanou. Dávam nakoniec aj štipku cukru - ozaj len medzi prsty - na zjemnenie. Dávam ju variť tak o druhej, aby do piatej, kým začneme večerať bola taká akurát. Klobásku uvarím až na druhý deň zvlášť a kto má chuť si do kapustnice pridá. Už aby boli Vianoce, tak si na ňu chutím. Fakt, že v roku vonia aj chutí nejako inak.

Deganova
22.10.10, 08:11
Kapustnica sa varí rôzne podľa regiónov a podľa vierovyznania, robí sa z rybou, so smotanou, s hríbami, so slivkami, s rezancami, takže každý ju varí podľa seba a každý chváli tú svoju.

fedroc
02.11.10, 18:07
ja som uz urobil vcera neviem sa jej dojest xixix

Llívia
02.11.10, 18:44
Kapustnica sa varí rôzne podľa regiónov a podľa vierovyznania, robí sa z rybou, so smotanou, s hríbami, so slivkami, s rezancami, takže každý ju varí podľa seba a každý chváli tú svoju.
Neviem sa identifikovať, čo to máme za náboženstvo doma (ak nejaké máme), keď naša vianočná kapustnica je bez ryby, bez smotany, beh hríbov (bŕŕ, tie by som do úst nedala, ale hríbová omáčka sa na Vianoce varí zvlášť), bez sliviek, bez rezancov, bez mäsa a dokonca bez zemiakov :D :D :D A zásmažku robíme na masle, nie na oleji, čo je na chuti (je lepšia) poznať.:)

buchač
02.11.10, 18:51
Llívia Dnes, 07:44 PM
Citát:Pôvodca textu príspevku: Deganova
Kapustnica sa varí rôzne podľa regiónov a podľa vierovyznania, robí sa z rybou, so smotanou, s hríbami, so slivkami, s rezancami, takže každý ju varí podľa seba a každý chváli tú svoju.

Neviem sa identifikovať, čo to máme za náboženstvo doma (ak nejaké máme), keď naša vianočná kapustnica je bez ryby, bez smotany, beh hríbov (bŕŕ, tie by som do úst nedala, ale hríbová omáčka sa na Vianoce varí zvlášť), bez sliviek, bez rezancov, bez mäsa a dokonca bez zemiakov A zásmažku robíme na masle, nie na oleji, čo je na chuti (je lepšia) poznať.

...hm , možno keby tie hríby nebehali ...;)..., stačí len variť , lepšia by bola ...

Náboženstvo , vierovyznanie ???
No poviem Ti , takú kapustnicu ...áááále , budem za slušného ;):)

olybaba
22.12.10, 17:47
zajtra varim vianocnu kapustnicu, v piatok bude najsamlepsia

lujza.j
22.12.10, 18:29
ja už varííím:)

lujza.j
22.12.10, 20:45
ja už mám hotovo:)

VERONIKA6
23.12.10, 00:27
Moja kapustnica je podobná ako väčšiny z Vás. Dám variť kyslú kapustu, pridám sušené dubáky, podľa chuti prisolím a na koniec do nej vložím polovičku masla a pridám šľahačkovú smotanu zahustenú 1 lyžičkou múky. Nechám zovrieť. A k tomu doma upečený chlebík. Takúto varím iba na vianoce. Inokedy pridávam klobásu. Krásne vianoce prajem všetkým.:D

duggle
23.12.10, 07:06
takej chuti ste mi narobili s tou vianočnou kapustnicou :) už by som ju šla navariť, teším sa na zajtra :)
ja robím ako moja mama, moja mama ako jej mama a kde to končí neviem :) takže robíme takúto:
v kapustnici sú údené rebrá, dusená rolka /pliecko.../, sušené hríby /iba dubáčiky, poctivo vždy zbierame a pred vianocami sa všetci z rodiny chodia vypytovať či ešte máme hríby, tak ich vždy polovicu rozdám :)/ klobáska, a nesmie chýbať údená ryba,a jeme ju so zemiakovou kašou.
a kapor so zemiakovým šalátom. a som hladná .....
príjemné prežitie Vianoc

evaj63
23.12.10, 20:24
Vianočnú kapustnicu varievam podl'a mojej mamy a babky. Do hrnca ide len parutka kyslej kapusty, pridá sa pár zemiakov, zvlášt' povarené hríby a nakoniec sa pridá zásmažka z masla cesnaku a trošky múky, Ak je málo kyslá, pridá sa trošku kapustovej vody.
Št'astné a veselé Vianoce želám všetkým porad'ákom.

evaj63
28.12.10, 16:20
Už sa teším na tú silvestrovskú, komplet so všetkým. Vždy jej navarím za kotol, hádam sa mi ujde aspoň jedna porcia.

trisestri
29.12.10, 11:21
Tohoročná sa vydarila a dúfam že takisto sa vydarí aj silvestrovská,aj ked tam pojde menej údeneho.

Zdenka 0705
01.01.11, 09:57
Moja NOVOROČNÁ kapustnica ;)
Túto kapustnicu ozaj varím len raz do roka, našala som kedysi veľmi dávno tento recept v nejakom časopise, je to postup úplne podrobný, výsledok je vynikajúci :) Obľubujem takýto typ tradičných receptov, tak sa dnes chcem s vami oň podeliť.
Suroviny:
1 kg kyslej kapusty, 0,5 l kapustnice, 1,5 l vody, 5 ks sušené slivky, 1 jablko, kúsok šupky z citróna, 20 zrniek čierneho korenia, 10 zrniek nového korenia, 6 zrniek jalovca /borievky/, 2 kocky cukru, trošku soli, trošku mletého čierneho korenia, 2 voňavé klinčeky, 2 bobkové listy, 3 ks stredne veľkej cibule, štipku strúhaného muškátového orieška, za hrsť sušených hríbov, 6 strúčikov cesnaku, 300 - 400 g bravčovej krkovičky, 1-2 nožičky domácej klobásky, 1 PL mletej sladkej papriky, 1 ČL mletej štipľavej papriky, trošku octu, 0,5 l kyslej smotany /ja nedávam/, 1 PL hladkej múky, 2 PL bravčovej masti.
Postup:
Vodu, kapustu a kapustnicu dáme variť. Pridáme jablko a dve cibule rozrezané na plovičky, čierne korenie, nové korenie, jalovec, 2 strúčiky cesnaku, slivky, šupku z citróna, voňavé klinčeky, bobkový list, postrúhaný mušk. oriešok, horúcou vodou sparené hríby a varíme.
Krkovičku pokrájame na kocky, ktoré potrieme zvyšným prelisovaným cesnakom /4 strúčiky/ posolíme a usmažíme na masti s jednou cibuľou. Zaprášime paprikou a zmes vlejeme do kapusty.
Varíme 1 hodinu.
Potom pridáme klobásku pokrájanú na kolieska a varíme ešte 30 minút.
Kapustnicu dochutíme soľou, cukrom, octom a kyslou smotanou /kto má rád/. V smotane alebo troške vody rozmiešame zvyšok korenia a múku. Krátko povaríme a máme hotovo. :)

evaj63
01.01.11, 17:32
Pre Zdenku 0705

Do kapustnice múku vobec nedávam, ale zahust'ujem naškrabaným zemiakom. Takto zahust'ujem aj guláš.
A silvestrovskú kapustnicu varievam podl'a Vlada Müllera. Kapustu varím len 30 minút, je mekká a pritom zostane chrumkavá. Je vynikajúca.

Zdenka 0705
01.01.11, 19:10
Ďakujem, len dodávam, že aj tá moja je vynikajúca :D .... a nastrúhaným zemiakom zahusťujem dusenú kapustu... ale samozrejme, každý si varíme podľa svojho, nič proti gustu :)

evaj63
02.01.11, 14:43
Zdenka prepáč, nechcela som T'a urazit', len sa mi to zdá strašne zdl'havé. Ja ju totižto varím v jednom hrnci.

Zdenka 0705
02.01.11, 15:47
.. neurazila si ma, nič to :)