Stanley229
12.04.12,12:36
Dobrý deň

Mám pozemok 10 m široký, chcem sa spýtať aký odstup musí byť stavba domu od hranice susedného pozemku, na susednom pozemku je z jednej aj z druhej strany len záhrada. Dá sa stavať aj na hranici pozemkov?

Ďakujem za odpovede.
acho
12.04.12,10:50
Ja som staval na pozemku sirokom 11,5m a dalo sa ist na hranicu pozemku (rozumej okapovym zlabom strechy, nie obvodovym murom domu). Stavebny zakon pamata aj na tieto pripady, ked Stavebny urad moze pri stiesnenych podmienkach povolit vynimku zo stanovenych odstupov (standartne je to min. 2 m od hranice pozemku).
deli.
12.04.12,12:27
Stanley229
13.04.12,04:23
Ďakujem za odpoveď acho ... chcem sa len spýtať aký široký dom sa ti zmestil na 11,5 m široký pozemok (obvodové rúry myslím)
arizona
13.04.12,06:21
acho
13.04.12,07:24
Dom je siroky 8m. na jednej strane som murom od hranice pozemku 70cm, na druhej mi ostalo 2,8m, co mi staci aby som okolo domu vedel v pripade potreby prejst aj autom. Presah strechy mi na tej stiesnenej strane ide presne po hranicu pozemku.
Stanley229
13.04.12,09:23
tak to mne sa na takom uzkom pozemku čo mám ja postaviť dom neoplatí, keď ty máš dom široký 8 metrov tak ja koľko by som mal? Príliš úzky by bol aj keby nenechám tých 2,8 m z druhej strany ale menej. Díky za odpoveď
acho
13.04.12,13:40
nie je problem najst aj katalogovy projekt na uzsie parcely....tu je napr. jeden http://www.eurolineslovakia.sk/sk/projekty/rodinne-domy/detail-domu/RD-Kompakt-602.html ...a da sa najst aj uzsi, napr. GAMMA - 122
ssissik
28.05.12,04:03
ahojte,

vlastnim zahradu na uzkom pozemku. Na zahrade, v jej zadnej (kopcovitej) casti stoji stary zahradny domcek, ktory sa uz rozpadava.
Mam zamer postavit pri vstupe do zahrady (rovinata cast) novy zahradny domcek, zrejme montovany, s rozlohou cca 5 x 6 metra plus podkrovie.
Problemom je uzky pozemok - sirka zahrady je len 9,6 metra. Chcel som stavat podla poziadaviek legislativy sr - s 2 metrovym odstupom od plota - preto sirka vonkajsich stien domu by bola len cca tych 5 metrov.
Po obidvoch stranach zahrady - severnej aj juznej - mam susedov. Z juznej strany nestoji ziadna stavba, ale coskoro zrejme bude, aktualne je v predaji ako stavebny pozemok. Zo severnej strany ma sused postaveny maly starsi prizemny dom pri vstupe do zahrady,
ktory by vlastne susedil s mojim buducim. Ten dom ma postaveny cca 0,5 metra od nasho plota. Podla dokladov z katastra je ten dom pozdlz nasho plota 11 metrov dlhy, so vzdialenostou od nasho plota 1 meter na zaciatku a s osdstupom 0,0 metra (ziadnym) od plota na konci. Na stene domu, ktora je z nasej strany ma 1 okno - zrejme v chodbe.

Prestudovanim vyhlasky 532/2002 som vsak zistil, ze mam asi problem aj s dvojmetrovym odstupom. Viete mi niekto dat informaciu, ci si zakon vysvetlujem spravne:
1/ ani na 9,6 metra sirokom pozemku nemozem stavat zahradny (alebo iny) dom s odstupom 2 metre z obidvoch stran plotu, kedze ja musim zachovat vzdialenost 4 metre
od susedovho domu? Co by znamenalo, ze mozem stavat dom o sirke z vonkajsej strany 3,6 metra co je nerealne :(

2/ sused zo severnej casti - ten ktory ma dom na hranici, ma ten pozemok siroky cca 17 metrov. Oslovil ma, ze ma v plane stavat novy, poschodovy dom na mieste toho stareho, chcel by stavat cca 0,5 metra od plota. Prestudovanim zakona sa domnievam, ze moj suhlas nebude podstatny a poziadavku bude mat aj tak zamietnutu, kedze v jeho pripade
nejde o stiesnene podmienky (v tej hornej casti sused aktualne nesusedi so ziadnym domom, ma dostatocne siroky pozemok, dom ma byt 8 metrov siroky). Zaujima ma, ci v pripade, ak by som dal susedovi suhlas, ci si spravne vysvetlujem to, ze na danom useku by som ja uz nemohol stavat, alebo teda urcite nie dom siroky 5 metrov (pri zachovani dvoch metrov z druhej strany), kedze musim potom ja dodrzat 4 metre od susedovho domu, cize 3,5 metra na vlastnom pozemku.

3/ ak sused postavi dom so zachovanim vzdialenosti 2 metre od plota, a na protilahlej stene bude mat okno z obytnej miestnosti, moj dom bude musiet byt potom vzdialeny od susedovho az 7 metrov, cize 5 metrov od plota na vlastnom pozemku? V tom pripade je stavba uplne nerealna :( alebo teda 4 metre od susedovho, ak si dam spravit nejaky posudok s vypoctom svetelnosti atd... cize dalsie peciatky, ktory neviem kolko stoji, a neviem v akych pripadoch je vysledok vobec pozitivny - nemam s tym ziadnu skusenost.

Zistujem si moznosti, kedze stavat chcem snad na buduci rok. Neviem, co sa zmeni na vedlajsom pozemku (ten z juznej strany, ktory sa predava) za ten rok sa moze stat, ze sa preda a zacne sa aj tam stavat 2 metre od plota dom s oknom v obytnej casti, navyse v tej z pohladu nasho pozemku "nizsej" casti - cize nie v rovine so susedom, co by pre mna znamenalo uplna nemoznost stavby na pozemku.
Zaujima ma tiez, ci neviete, ci je pre mna lepsie zacat s tym teraz, ked z juznej casti, ktora sa predava, nestoji este nic a sused z juznej strane ma sice len cca 0,5 metra od plota, ale stary, nizky, prizemny dom. Ci nenastane horsie, ak si zahradu pretransformuje na stavebny pozemok a na nom postavi rodinny poschodovy dom, dva metre od plota, pripadne aj s oknom v obytnej casti. Ale teraz mi zrejme stavebny urad povolenie nevyda na stavbu 2 metre od plota, kedze 0,5 metra od plota stoji ten stary dom (postaveny este
za starej ery), ci zle si to vysvetlujem? Alebo mam susedovi zamietnut jeho poziadavku na stavbu domu na mieste toho stareho 0,5 metra od plota a naopak, skusit ho poziadat aby, pokial moze, nemal okno v obytnej miestnosti 2 metre od plota? A samozrejme, ci musim pockat, az vobec ten stary dom zbura :( neviem kedy k tomu pride sused ma tiez len zamer, ale nevie kedy ho bude realizovat. Skratka ci je vobec mozne, ze mi povolia stavbu v situacii teraz takej aka je - t.j. 2 metre od plota z obidvoch stran, ked cca 0,5 metra od plota je ten susedov stary zahradny dom... Este zvazujem 2 metre od plota k tomu susedovi, co ma postaveny (a aj bude mat postaveny) dom a poziadat o suhlas majitela pozemku z tej opacnej - juznej strany - kde teraz nic nestoji.

dakujem za rady!
Indeed
28.05.12,04:23
Moj názor je , že 150 zakonodarcov v parlamente si robi srandu z občanov, schvaĺovaním zákonov,

ktoré nie je možné dodržať !
ssissik
28.05.12,04:42
Pozemok sice ma sirku 9 metrov, ale nezda sa mi, ze by to bol az taky horor, nebyt tych vsetkych obmedzeni. Nechce sa mi verit, ze na 9,6 metrov sirokom pozemku nemozem postavit 5 metrov siroky zahradny domcek (so zachovanim 2metroveho odstupu z obidvoch stran plota) len preto, ze sused ma pol metra od plota uz postaveny stary dom :(. K tomu miestu mam vztah, je to nasa zahrada a je tam potreba zahradneho domu pre mna a pre rodinu. V tej "zadnej" casti - na mieste aktualneho stareho rozpadavajuceho sa domu nechcem stavat, lebo je to ako uz bolo spomenute dost kopcovity teren (ten dom, ktory tam teraz stoji je skor domcek na "stracej nozke") a rastu tam vysoke jedle a borovice, ktore chcem ponechat. Tiez z hladiska zdravotneho + manipulacie + elektrina atd. mi pride vhodnejsi dom v tej prednej casti. No a najma, kedze ide o taky clenitejsi teren, moze sa stat, ze z tej juznej strany postavi sused dom prave v zadnej casti svojho pozemu, sused zo severnej strany ho postavi (a aj ma postaveny) v prednej casti, ak si na stenu, ktora je do strany mojej zahrady daju okno, ak si spravne vysvetlujem zakon, tak o stavani mozem len snivat.
bystrá
29.05.12,04:13
Odstupove vzdialenosti vo vyhlaske platia pre RODINNE domy, pre zahradne domceky nie su predpisane ziadne vzdialenosti.
korela
13.04.13,21:24
Odstupove vzdialenosti vo vyhlaske platia pre RODINNE domy, pre zahradne domceky nie su predpisane ziadne vzdialenosti.
To zasa ja nechápem. Stavba ako stavba. Takto si môže niekto postaviť šopu na hranici pozemku a vyrobiť tieň susedom. Napriek svojej veľkej rozlohe svojho pozemku.
bystrá
14.04.13,12:52
Teoreticky môže, ale platí aj občiansky zákonník a svojou stavbou nemôže spôsobiť škodu na susednom pozemku. A ak dokáže postaviť a udržiavať stavbu zo svojho pozemku, bez toho aby využíval suseda, tak prečo nie. Zákony niekedy,fakt neviem prečo, rátajú aj so zdravým ľudským rozumom....
korela
14.04.13,19:47
Teoreticky môže, ale platí aj občiansky zákonník a svojou stavbou nemôže spôsobiť škodu na susednom pozemku. A ak dokáže postaviť a udržiavať stavbu zo svojho pozemku, bez toho aby využíval suseda, tak prečo nie. Zákony niekedy,fakt neviem prečo, rátajú aj so zdravým ľudským rozumom....
To si pekne napísala.
Toľko zákonov je povrchných, nedotiahnutých, iba sa vytvára priestor pre spory a právnikov.
Tí nebudú trpieť nezamestnanosťou nikdy pri takejto legislatíve.
Sú to "detaily", ale koľko škody, niekedy aj zbytočného utrpenia napáchajú.
V tomto prípade estetického porušenia vzhľadu záhrady vďaka svojvôle susedov.