lokok
20.04.06,14:35
Mám 2-ročnú dcéru, ktorej pred rokom zistili alergiu na kravské mlieko. Pijeme mliečko Nutrilon-pepti, a aj kvapky proti alergii, dodržiavame dietu. Teraz máme ísť znova na testy, ako sme na tom. Má niekto s danou alergiou skúsenosti? Ako postupovať, ake vyšetrenia, atd....
Dakujem za odpovede.
Daska
20.04.06,12:47
Mojmu synovi zistili alergiu ked mal 9 rokov, nemoze ani syry ani jogurty, skratka nic co len prebehlo okolo kravskeho mlieka, dokonca sa mu vysledky zhorsili...
Bohuzial mi lekarka povedala, ze z toho nikdy nevyrastie, moze sa mu to zlepsit, ale pit mlieko nebude moct nikdy. Nahradili sme ho ovcim syrom a kozim mliekom, do varenia pouzivam aj sojove mlieko. Alergia sa mu zacala prejavovat hnackami a krcami v brusku, poznam kopec deti ktore maju sice alergiu na kr. mlieko, ale ta sa prejavuje "len" nadchou a zapalom priedusiek a tieto deti, vsetky do jedneho, mozu jest a pit kyslomliecne vyrobky.
Drzim palce, aby sa Vam stav zlepsil a nezhorsoval sa, chvala bohu Vam na to prisli dost skoro.
lokok
20.04.06,18:56
Dakujem za reakciu. Ešte sa chcem opytat, ake vyšetrenia mu boli robené. Boli to iba krvne testy, či bol aj niekde inde.
xng
20.04.06,19:21
Môjmu synovi zistili alergiu na kravské mlieko keď mal pol roka po - skoro anafilaktickom šoku (tak mi to bolo povedané), mal ťažkú reakciu - opuchli mu pery a mala som strach aby to neprešlo na vnútorné orgány. Naša alergologička mi povedala, že pri prísnom dodržiavaní diéty - úplné vylúčenie mlieka, mliečnych výrobkov (okrem toho ma aj alergiu na vajíčka)by mu mala alergia ustupovať. A je to vraj vyliečiteľné. Po piatich rokoch už začal jesť jogurty, dokonca aj pribináčiky. Môjmu synovi to ustupuje dosť pomalým tempom, ale mal na začiatku veľmi vysoké hodnoty Ige a plno krížikov na mlieko. Vyšetrenia robia vždy z krvi. Je to trošku ťažké s varením, lebo nepoužívam ani sójové, tobôž kozie mlieko - ale dá sa naučiť a zvyknúť si. Ale zistila som za tú dobu, koľko lekárov - toľko názorov - ale čo je najhoršie, každý ten názor môže byť úplne rozdielny. Prajem veľa síl.
Miriam.x
21.04.06,06:53
Môj syn má tiež alergiu na kravské mlieko. Zistili mu to keď mal skoro rok, stále bol chorý, angína, zapálené ušká ap. Tak sme na čas vysadili všetko z mlieka a jeho zdr. stav sa zlepšil. Keď som ho ako 3-ročného dala do škôlky, samozrejem v dotazníku som napísala, že je alergický na kr. mlieko aj učiteľke som to povedala. Stále bol chorý, Najskôr som si myslela, že je to len preto že je prvý rok v kolektíve a prejde to, ale bolo to stále horšie. Nakoniec mi jedna učiteľka povedala s pyšným výrazom v tvári, že veď on v škôlke je a pije všetko aj mlieko, aj keď ho vraj "nemá rád". Alergia sa mu poriadne zhoršila, už to neboli len angíny, ale vždy keď mal niečo čo obsahovalo mlieko (a stačilo len trochu, napr. kupovaná knedľa, ktorú predtým mohol, ap.) dostal vysoké horúčky, spravili sa mu fľaky po tvári, bol zahlienený, že pár krát sa nám v noci začal aj dusiť, čo nemohol dýchať. No hrôza. Ale teraz sa mu to už zlepšuje. Má skoro 9 a začíname jesť, zakysané výrobky, jogurty ap. Zmieril sa s tým, že nikdy nebude piť mlieko, ale je šťastný, že občas môže kúsok čokolády:) . Držím vám palce, nie je to ľahké, ale dá sa to vydržať.
Daska
21.04.06,07:22
Robili nam iba krvne testy, poslali nas aj na alergologiu, tam bol zaver, ze potravinova alergia, ked som sa pytala, ze na ake potraviny, odpoved znela: "Mlada pani, to musite skusmo, take testy sa u nas nerobia.." Co k tomu dodat??? Moj syn bol na tom tiez velmi zle, uz je to 4 roky, sem tam obcas zje trosicka jogurtu a ja sa hrozim kedy skolabuje, nakolko jeho krvne testy su 7 razy horsie ako by mali byt...
miriam004
26.10.06,11:46
dobrý deň mám 16 mesačného syna a zistili mu alergiu na kravské mlieko,máme predpísaný Nutrilon 2 HA,ale vôbec neviem čo iného mu môžem dať všetko čo si prečítam obsahuje mlieko alebo sóju alebo orechy alebo vajíčka nemôžem mu to zatial dávať budú mu robiť ešte testy na zistenie alergie na tieto druhy,chcem sa spýtať kde nakupujete nejaké výrobky bez mlieka a aké ďakujem
Miriam.x
26.10.06,13:26
dobrý deň mám 16 mesačného syna a zistili mu alergiu na kravské mlieko,máme predpísaný Nutrilon 2 HA,ale vôbec neviem čo iného mu môžem dať všetko čo si prečítam obsahuje mlieko alebo sóju alebo orechy alebo vajíčka nemôžem mu to zatial dávať budú mu robiť ešte testy na zistenie alergie na tieto druhy,chcem sa spýtať kde nakupujete nejaké výrobky bez mlieka a aké ďakujem
Keď zistili alergiu môjmu synovi, tiež som bola z toho zúfalá. Mala som pocit, že je len veľmi málo jedál, ktoré môžem variť, ale postupne som prišla na to, že takmer každé jedlo sa dá spraviť bez mlieka. Varila som to čo aj ostatným, len pred tým ako som tam dala mlieko, som odobrala pre neho a jemu som to spravila buď so sušeným mliekom (ja som dávala -BEBA H.A.), alebo som to spravila bez mlieka. To isté platí aj pre koláče, kľudne dávaj sušené, chutí to dobre, my sme si už na to všetci zvykli. Maslo som mu dávala VETO - tam nie je mliečna bielkovina. Dávaj si pozor pri obaľovaných jedlách, ja miesto mlieka dávam do vajíčka vodu, ale ak má alergiu aj na vaječný bielok (to zistili aj môjmu synovi) dá sa to spraviť aj bez vajíčok. Len sa toho neboj a skúšaj, určite za pár dní prídeš na to, že to nie je až také hrozné ako sa to na prvý pohľad zdá. Ja som istý čas piekla doma aj chlieb, knedľa z obchodu mu tiež škodila. Na tejto alergii je ale fajn, že má nádej z nej vyrásť.
Držím palce;)
dadia1
30.10.06,10:37
ahojte. az teraz som si prečítala vaše príspevky. pridam aj ja svoju skúsenost.
moja dcera bola stale chora. tyzden v skolke, dva doma, a tak dokola. davala som pozor aby nenachladla. bolo to neskutočne.a ona stale nadcha a kašel a hlieny.
az mi detská lekárka povedala, ze ma pošle na alergologiu do BA. porobili jej testy a : alergia na kravské mlieko, vaječný bielok, nejakú zložku z tvarohu a všetky druhy orieškov.
a ja ako správna matka som do nej denne džgala mlieko aby bola zdrava. keby človek vedel.
dnes je uz odvtedy 2,5 roka a bola chora raz. nepije mlieko, oriešky vobec ani nič čo okolo nich išlo. žiadny tvaroh ani bielka. látame to všelijako, sojovým a inými sušenými mliekami, ale výsledok je úžasny. teraz ma 7 rokov a je druhačka. jedina žiačka,ktorá z triedy nebola za celý rok chora.
zistili jej to z krvi a povedali mi, ze možno v puberte sa to niekedy vie zmenit. tak budme čakat a vyhybat sa tym našim alergenom. ale vysledok je badatelny.
vela štastia všetkým
vladimir01
12.11.06,15:48
My sme to vyriešili kozím mliekom, keď mal syn 9 mesiacov a trpel viacerými alergickými reakciami aj na domáce zvieratá, prach a peľ. behom 2 rokov sa jeho stav upravil a teraz, keď má 15 rokov stále pije kozie mlieko, ale najmenej 4 roky už môže aj kravské mlieko a stratili sa aj všetky ostatné alergie.
gabi2
12.11.06,16:03
Môj syn má alergiu na mlieko, zistila som to keď som ho prestala kojiť a dávala sušené mlieko NUTRILON. Mal 4 mesiace. Alergia sa prejavovala silnými mokvajúcimi výražkami na líčkach a na celom tele. Dala som si poradiť a robila som mu mandľové mlieko ( v 4 mesiacoch žiadne iné potraviny nejedával). A tak sme ho vychovali na mandľovom mlieku, má teraz 1,5 roka, klasické mlieko nepije ale jogurt, pribináčik, tvaroh a mlieko vo váre mu nič nerobí. Samozrejme sme mali obavu či mu mandľové mlieko ako výživa v začiatkoch stačila, tak mu p. doktorka dala urobiť krvný obraz a všetky hodnoty mal lepšie ako dieťa ktoré pije klasické mlieko. Alergia sa síce niekedy objaví ale len v maličkej miere. Dúfam, že sa mu to bude len zlepšovať a všetkým rodičom prajem veľa trpezlivosti.
vema
13.11.06,06:35
Ako sa pripravuje mandlové mlieko?Alebo ho dostať hotovév konzerve?
gabi2
13.11.06,09:23
Dostať ho v špeciálnych obchodoch asi 390,-- Sk/L ale neviem presne kde,
zisťovala som to len cez internet.
Ale 250 g mandlí sa sparí, ošúpe a v mixéri najemno pomelie ( čo najviac), zaleje sa to 1 l prevarenej vody a nechá 20min. odstáť. Potom precediť cez jemné sítko. Treba to trochu prisladiť medom, cukrom (trstinový) ale najlepší je javorový sirup bio( u nás 250,--Sk, v ČR 119,-- Sk). Javorový sirup je celkovo hodný na sladenie nie len pre deti.
vema
13.11.06,09:40
Dostať ho v špeciálnych obchodoch asi 390,-- Sk/L ale neviem presne kde,
zisťovala som to len cez internet.
Ale 250 g mandlí sa sparí, ošúpe a v mixéri najemno pomelie ( čo najviac), zaleje sa to 1 l prevarenej vody a nechá 20min. odstáť. Potom precediť cez jemné sítko. Treba to trochu prisladiť medom, cukrom (trstinový) ale najlepší je javorový sirup bio( u nás 250,--Sk, v ČR 119,-- Sk). Javorový sirup je celkovo hodný na sladenie nie len pre deti.Ďakujem pekne,skúsim si ho vyrobiť podľa tvojho návodu.
m.hladka
13.11.06,09:42
Dakujem za reakciu. Ešte sa chcem opytat, ake vyšetrenia mu boli robené. Boli to iba krvne testy, či bol aj niekde inde.

Moja dcera sa narodila tiez s alergiou na kravske mlieko, zistilo sa to dost komplikovane (mesiac lezania v nemocnici), nemohla som ju vobec kojit a nemohla vobec nic papat, odporucali nam kozie mlieko, ale potom z nemocnice nas nasmerovali na gastroporadnu a tam nam robili vysetrenia, kde zistili ze je to aleriga na kravske mlieko na 2 kriziky. Do pol roka nam davali sojove mlieko "Prosobe", ktore sme potom dost tazko zhanali. Do dvoch rokov sa vsetko pekne dalo do poriadku, ale dlho odmietala biele veci jest. Prajem vsetkym vela trpezlivosti.
kiddie
13.11.06,14:07
Ahojte, zaujala ma táto téma, lebo mne zistili alergiu na kravské mlieko až keď som mala 35 rokov. Dovtedy mi bolo stále zle , nikto nevedel prečo, považovali ma za decko , ktoré nechce poriadne jesť. Keď som už toho mala dosť, tak som začala obháňat lekárov nech s tým niečo robia, 1 1/2 roka som dokonca držala bezlepkovú dietu,lebo som vraj alergická na lepok v múke, nakoniec zistili že je to mlieko. Takže 10 rokov sa vyhýbam mlieku, jogurty, tvaroh , všetko čo prešlo kyslým procesom ale zvládam.
zdravím všetkých
Hlinkovx
13.11.06,15:25
ak sa z tých všetkých alergií deti dostanú do 18-tky..tak majú šancu..
ale ak nie..čo nikomu neprajem..je to dosť utrpenie, treba sa s tým naučiť žiť a dúfať, že každým dňom nepribudne nejaká nová alergia na nejakú inú zložku potravín
ale najhoršie z toho je obdobie, keď je človeku zle..a nevie z čoho..a než na to príde..nejakú dobu to trvá väčšinou sú to aj roky
a ďalšia vec..nikde nie je napísané..že alergia sa nikdy nevráti..
hlavne nedávajte na večer mliečne či už iné náhrady za mlieko - v noci dochádza často potom k zahlieňovaniu a sťaženému dýchaniu
EvaB.
29.03.07,05:19
Mám autistickú dcéru a na internete som kedysi našla, že autistom pomáha diéta bez lepku a bez mlieka. V našom prípade čiastočne pomohla, vylúčili sme však všetko veľmi poctivo. Jej stav sa čiastočne zlepšil. Dali sme si vtedy urobiť testy na potravinové alergie, ale nič jej nenašli. Záver bol, že inak je zdravá. Neskôr sme našli Dr. Smardu v Česku a odvtedy, čo sa naša Paulínka u neho lieči sa jej stav výraznejšie zlepšil aj po fyzickej aj po psychickej stránke. Dr. Smarda jej však robil okrem zisťovania hodnôt IgE, IgA, IgM aj vyšetrenia na potravinové intolerancie. Ide o hodnotu IgG4, hovorí sa im aj oneskorené alergie. Finta je v tom, že organizmus pri tejto intolerancii nezareaguje na danú potravinu hneď, ale dochádza k poruchám trávenia, ktoré po rokoch môžu (v najhoršom prípade) vyústiť až do rakoviny a pod. Neviem, či sa tieto testy robia na Slovensku, nám ich dáva robiť do Nemecka. Podľa Dr.Smardu je možnosť sa týchto intolerancií zbaviť nadobro.

Mám bohaté skúsenosti so špeciálnym stravovaním, prešli sme už všeličím (nemohla vajcia, mlieko, lepok, zemiaky, cibuľu ....). Všetko sa dá, v obchodoch so zdravou výživou je sortiment čoraz lepší.
Prajem veľa zdravia.
Tinika
31.10.08,12:17
Dobrý deň,

tak dnes definitívne na do mnou vyriekli ortieľ - nemôžem nič, kde je laktoza. No ale čo mam teraz jesť? Nevie niekto poradiť čo môžem - zeleninu a ovocie. Môžem chlieb? Ak niekto máte niečo také ako ja, čo tak varíte? Čím zahusťujete jedlo? Sojovím mliekom? A smotanu tiez nemôžem?Nemáte nejaké recepty? ďakujem veľmi pekne
astra
04.11.08,07:00
pozri na www.celiakia.sk (http://www.celiakia.sk) je tam veľa receptov aj pre tých, čo nemôžu mlieko.
Inak pozor na rozdiel medzi alergiou a intoleranciou laktózy, sú to dve úplne odlišné ochorenia a podľa toho je iná aj liečba a priebeh.