Tom10
22.10.14,21:48
S dlhoročným partnerom sa chceme navzajom zabezpečiť. Môžem ho zapísať v katastri ako vecné bremeno na byt ktorý mám v osobnom vlastníctve?
Ašak právo bývania by v ňom on sám nevyužíval, byt plánujeme prenajímať a z prenajimanej renty by mohol mať nejaký príjem. Platil by tu rovnako § 151 OZ ?
BXLmiami
23.10.14,05:19
No,toto je mimo témy.Ak sa rozídete,bude ho využívať s milenkami?To bolo prvé čo ma napadlo,pardon.
buchač
23.10.14,05:44
Môžeš, čoby aj nie.
Tvoj majetok a teda si s ním môžeš nakladať ako len chceš.
-------------------------------------------------------------------------------

Byt je Tvoj, bývate však ale v inom byte (dobre chápem?). Pýtam sa teda, čí je ten druhý byt? Tiež Tvoj, alebo priateľov a či spoločný?
-------------------------------------------------------------------------------

Takže v prípade založenia vecného bremena v prospech priateľa vidím skôr to negatívum. Lebo čo v prípade prípadného rozchodu aj po tých dlhých rokoch?
Výmaz-zrušenie vecného bremena nie je len tak jednoduchá záležitosť, nakoľko :

Pred smrťou oprávnenej osoby môže byť právo doživotného užívania zrušené iba na návrh súdom, a to vtedy, ak zmenou pomerov dôjde k vzniku hrubého nepomeru medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného. Ak súd vyhovie návrhu, právo na doživotné užívanie nehnuteľnosti v prospech oprávneného zruší. Príslušný okresný úrad, katastrálny odbor vykoná výmaz bremena bez poplatku, formou záznamu.
--------------------------------------------------------------------------------

Dnešná doba je taká, aká je a preto by som si fest rozmyslel každý krok.
--------------------------------------------------------------------------------

Veď byt môžeš kľudne prenajímať na svoje meno, rentu by ste využívali predsa so spoločného účtu ( ozaj, máte spoločný účet? ).
Partneri predsa dedia po sebe príslušným dielom...( ozaj, partneri = manželia ? )
---------------------------------------------------------------------------------

Ale predpokladám, že nie ste manželia a ani nemáte spoločný účet, možno ani deti nemáte....takže dupľom by som poriadne pouvažoval.
Chobot
23.10.14,05:57
Ak mu zriadiš doživotné právo uživania bytu, toto právo patrí len jemu. Vlastníkom je stále niekto iný (ty) a preto len vlastník (ty) môže prenajať byť tretej osobe, nie osoba, ktorá má právo doživotného užívania. Doživotné užívanie znamená, že môže vy byte bývať a užívať ho, nezakladá iné vlastnícke práva ani iné práva k bytu. Môže v byte bývať, ale nemá právo prenajať byť inej osobe.

Problematicé by bolo aj prenajímanie samotným vlastníkom tretej osobe. Tým ,že tam existuje bemeno doživotného užívania, nájomníci by mali právnu neistotu, že prijímateľ vecného bremena môže kedykoľvek do bytu prísť a býva s nimi.

Ak sa ale všetky strany dohodnete a budete s tým súhlasiť, tak ty môžeš byt prenajať ale s tým, že nájomníci budú mať istotu (záväzný prísľub), že priateľ si nebude nárokovať na vecné bremeno - teda že sa tam k nim počas trvania nájmu nenasáčkuje do bytu.
Mária27
23.10.14,06:18
§ 151 s uvedným nemá s tým nič spoločné.
Ak sa vecné bremeno 10 rokov nevyužíva, premlčí sa.
Priateľ môže s tebou uzavrieť zmluvu o výpožičke (§ 659) s povolením prenajímať byt.
Tom10
23.10.14,08:14
čo prosim konktretnejšie v mojom pripade znamena spojenie "ak sa vecne bremeno nevyuživa"?

Padli tu aj ďalšie otazky a doplním odpovede pre kompletný obraz k mojmu stavu. Bývam s priateľom v jeho byte, ktorý má v OV. Mám zriadené doživotné právo žiť v jeho byte. Záleží mi tiež na ňom a rozmýšlam, ako mu zabezpečiť istejšiu starobu. Máme spoločný účet.

Pri otázkach v prvých vašich odpovediach na moju základnu otázku sa mne samej natíska otázka, či sa nemáme teda zosobášiť..? (priorita, v našom ponímaní, je čo najlepšie riešiť nás dvoch ako partnerov, so zreteľom myslieť na deti, aby to mali "potom" právne prehľadné.
Možno teda zosobášiť sa?... a napísať závete v prospech našich "individualnych deti"?

Ja v zásade vidím a vnímam čo sa deje v partnerských vzťahoch, nič sa nedá predpokladať ani zaručiť, ale my dvaja sme neni ružoví nováčikovia, sme spolu 9 rokov..možno budete namietať že to nič nemusí zaručovať, ale napriek tomu to chcem a potrebujem riešiť a prosim poradiť..
Dalej musim zodpovedať na otázky že z minulých manželstiev kde sú v oboch vysporiadané BSM , sú z partnerovej strany dvaja dospelí potomkovia. Ja mám jedného dospelého syna.
S partnerom nám ide o to, aby sme sme si ako partneri dali podporu v bývaní a oporu vo financiach, aj potom ked sa jeden z nás pominie a ďalej tiež - naše byty boli dedene individuálne, každému z potomkov - jeho byt, po mojej smrti - jeho dvom deťom a moj byt, po mojej smrti, aby dedil moj syn.
buchač
23.10.14,11:40
Veď potom darujte každý to svoje svojim potomkom, s tým vecným bremenom doživotného užívania vo váš prospech.

Moji rodičia takto darovali bratovi záhradu a mne byt po vzájomnej dohode medzi nami - bratmi....dosť dávno. Mama zomrela v januári tohto roku. Teraz v tom mojom byte býva moja dcéra.

Tým chcem povedať len jedno.
Všetko sa dá vyriešiť, len je potrebné to chcenie a vzájomné akceptovanie všetkých zúčastnených a to čo sa týka rodičov a aj ich potomkov.
Chobot
23.10.14,12:00
V zásade súhlasím s buchačom, len mám k tomu jednu malú výhradu, resp. poznámku.

Ak byty darujete každý svojim deťom, tak môže nastať práve tá situácia, o ktorej píšem v mojom príspevku nižšie. A to že ty a tvoj priateľ prestanete byť vlastníkmi nehnuteľnosti a tým pádom stratíte právo byt prenajímať. Formálne by ho museli prenajímať vaše deti a je otázne, či s tým budú súhlasiť - nielen so samotným prenájmom, ale aj so znášaním povinností, ktoré prenájom so sebou nesie, t.j. registrovať sa na daňovom úrade, odvádzať daň z prenájmu a pod. Môže si niektorý povedať, že nechce mať s tým starosti a povinnosti a s prenájmom nebude súhlasiť. Viem, nemusí to byť, ale treba počítať aj s týmto rizikom. Ak sa dopredu dohodnete, že byty sa budú za vášho života prenajímať, a výnos z prenájmu bude tvoj resp. priateľov, a tie vaše deti nebudú mať voči tomu námietky, tak je to realizovateľné.

Inak díky, že si doplnila informácie, zo zadania nebolo všetko zrejmé.

Ak teda nemáte spoločné deti a ani neplánujete, nie je potrebné sa ani brať ani darovať nehnuteľnosti deťom. To vzájomné právo užívania môžte dat na byty. V prípade smrti jedného z vás budú dediť len jeho deti (teoreticky by mal nárok aj partner žijúci v spoločnej domácnosti, ale ak sa vzdá dedičstva v prospech potomkov partnera, tak je to OK).

Aj ten prenájom bude jednoduchší, ak napr. budete bývať v byte tvojho priateľa, v jeho byte budeš mať právo doživotného bývania a ten byt budete prenajímať.

Ešte mi napadá, či vôbec je potrebné dávať to právo doživotného užívania. Veď ty budeš bývať v jeho byte pokiaľ bude žiť. A on ti to umožní či tam budeš mať právo doživotného bývania alebo nie. Ak pominie, jeho byt zdedia jeho deti. Chceš naďalej bývať v jeho byte, aj keď vlastníkmi budú jeho deti? Lebo to právo ti naďalej zostane. Chceš ho ďalej využívať? Ak áno, tak to má zmysel. Ak nie a chceš sa presťahovať do svojho bytu, tak je zbytočné dávať takúto ťarchu na byt.
Tom10
23.10.14,14:02
..mám to tu rada, je to útulný čistučký domov, spoločným pričinením podľa indiv. možností prerobený a rada by som tu aj dožila.
Spokojnosť však narúša nie príliš lichotivá skutočnosť,
že vzťahy medzi priateľom a jeho deťmi su na bode mrazu..Viem si predstaviť ako aj moju osobu vnímajú negatívne.
Možem sa "spoľahnuť" že doživotné právo ktoré mám v jeho byte ako na listinu- istinu, ktorá ma ochráni, neviem ako to mám formulovať..ochráni pred prípadnými neočakávanými útokmi v prípade smrti priateľa?
V skratke, priateľ sa o deti gentlemansky postaral ale obávam sa v budúcnosti ich útokov z pomsty a nenávisti ku mne.

Ja vám všetkým dakujem ..
Tom10
23.10.14,19:02
Zhrniem.. pokiaľ partnera potrebujem zaistiť, je mi nad slnko jasné že to bez toho "bremena na byt" nebude fungovať.
Aj pri dobrom vzťahu ktorý má s mojim synom, človek nevie predvídať ako by sa veci mohli zvrtnúť, keď sa pominiem z tohoto sveta..
K vecnému bremenu partnera na byt - aby ho mohol prenajímať- treba urobiť plus zmluvu o výpožičke s povolením prenajímať byt, však..že tak..
Chobot
24.10.14,09:42
Prečo uvádzaš § 151, aký to má súvis s tvojim prípadom??

§ 151


Ak za trvania manželstva bezpodielové spoluvlastníctvo zaniklo, môže sa obnoviť len rozhodnutím súdu vydaným na návrh jedného z manželov.
Tom10
24.10.14,10:00
z tesne predchádzajúcej odpovedi na ktorú som naviazala svoju otázku, zaujalo ma v texte že človek na danom mieste kde bolo VB nebýval.., ale ušlo mi že vzťah bol manžel tak že nemá súvis.
Chobot
24.10.14,10:04
Aj tak to nevysvetľuje ten súvis. Čo si chcela povedať tým §151? Nerozumiem tvojej otázke, že prečo by mal platiť § 151 rovnako? Vysvetli. Znenie § 151 je uvedené v mojej predchádzajúcej poznámke.