valimeka
16.05.06,09:23
Ahojte,

prosim ma niekto skusenost s neplatenim poplatkov za dialnicu u invalida?
ak ano kde sa to vybavuje?
dakujem pekne.
Eulalia
16.05.06,09:44
Musí ísť o občana s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorý má preukaz občana ŤZP a posudok z oddelenia posudkových činností príslušného Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, v ktorom sa uvádza, že je občan odkázaný na individuálnu prepravu a má nárok na poberanie príspevku na prevádzku osobného motorového vozidla. Ak má občan príjem väčší ako dvojnásobok životného minima na každého spoločne posudzovaného člena domácnosti, z finančného hľadiska tento príspevok nedostane, aj keď podľa posudku je mu táto kompenzácia navrhnutá. Vtedy sa v rozhodnutí, ktoré sa vystavuje na základe spomínaného posudku, príspevok neprizná, aj keď je v posudku navrhnutý. Kvôli kontrole diaľničných známok treba so sebou nosiť originál posudku alebo jeho overenú fotokópiu.

Ešte jedna poznámka: Označenie auta vozíčkarskou nálepkou sa vybavuje na krajskom úrade. Treba k tomu fotokópiu spomínaného posudku a preukazu občana s ŤZP, 100 korunový kolok a vyplniť žiadosť. Vydanie kartičiek vozičkára trvá asi 2 týždne a Krajský úrad Bratislava ich napr. posiela občanovi rovno domov v obálke s návratkou. Ako postupujú ostatné krajské úrady neviem, ale myslím, že podobne.


P O Z O R ! Oprava v ďalšom príspevku! P O Z O R !
valimeka
16.05.06,10:04
dakujem Eulalia,

mame vsetko vybavene - tzn. oznacenie auta nalepkou, len nema narok na poberanie prispevku na prevadzku os. mot. vozidla. co v takom pripade?
myslim tym ci nemusi uhradzat dial. poplatky?
Eulalia
16.05.06,16:48
Ak má vybavenú nálepku, to znamená, že má v posudku napísané, že je odkázaný na individuálnu dopravu osobným motorovým vozidlom. Ten nárok je, bohužiaľ, obmedzený výškou príjmu, ako som Ti písala predtým. Mal by byť dôležitý ten posudok. Ja som si tiež diaľničnú známku nekupovala, ale vozím so sebou v aute v priesvitnom obale posudok. Takto mi to vysvetlili na posudkovom oddelení. Zatiaľ ma síce žiadna kontrola nezastavila, ale malo by to byť O.K. K posudku občan dostane ešte aj rozhodnutie o priznaní či nepriznaní príspevku a toto rozhodnutie je závislé práve na výške príjmu. O zdravotnom stave hovorí posudok.
Skúsim to ešte zajtra overiť, večer sa sem pre istotu mrkni.
Zatiaľ ahoj.


P O Z O R ! Správna odpoveď je až v ďalšom príspevku! P O Z O R !
valimeka
17.05.06,05:18
dakujem ti velmi pekne za ochotu a radu.
Zdena
Eulalia
17.05.06,17:56
Zdenka, je mi ľúto, ale nepodarilo sa mi dnes dovolať sa dopravákom. Skúsim to zajtra. Vydrží to?
valimeka
18.05.06,05:44
Evina, dakujem ti velmi pekne si strasne zlata - samozrejme, ze to vydrzi.
Prajem ti pekny den.
Z.
Eulalia
18.05.06,07:50
Zdenka, volala som pred chvíľou Diaľničné oddelenie polície a toto je presná informácia, ktorú mi poskytli:

Nestačí, že občan s ťažkým zdravotným postihnutím má posudok o tom, že je odkázaný na individuálnu prepravu a že sa mu ako kompenzácia zdravotného postihu navrhuje príspevok na zabezpečenie prevádzky osobného motorového vozidla (ľudovo povedané "na benzín"), ale musí mať aj rozhodnutie, že ten príspevok skutočne poberá. To znamená, že má taký nízky príjem, že mu príslušný Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny ten príspevok aj vypláca. Vtedy je oslobodený od poplatkov za používanie diaľnice - nemusí mať teda diaľničnú známku. Je to uvedené v zákone č. 135/1961 Zb. (nesčetnekrát novelizovanom) - cestný zákon, § 6, odsek 5, písmeno ch. Občan musí mať u seba buď originál tohto rozhodnutia alebo jeho overenú fotokópiu. Jednoznačne teda to, čo som Ti písala predtým, že by mal stačiť posudok, nie je pravda, musí byť aj to rozhodnutie.
Prepáč, že som Ťa najprv mylne informovala. Ospravedlňujem sa aj ostatným, ktorí to už čítali.
valimeka
19.05.06,10:21
dakujem ti este raz veeeelmi pekne. strasne si mi pomohla
Prajem ti pekny vikend.
z.
Eulalia
20.05.06,04:57
dakujem ti este raz veeeelmi pekne. strasne si mi pomohla
Prajem ti pekny vikend
z.

Dík za želanie, ale pozri si tému Po fajronte a uvidíš, aký mám ten víkend:mad:
Veľa šťastných kilometrov po diaľnici.:)