ldi
12.07.06,16:09
Ahojte ,
dostávam pravidelne cukety a vysmážaných som už prejedený.
Poraďte mojej manželke nejakú zmenu.
Ďakujem.images/icons/icon8.gif
dogicka
12.07.06,16:15
Ahojte ,
dostávam pravidelne cukety a vysmážaných som už prejedený.
Poraďte mojej manželke nejakú zmenu.
Ďakujem.images/icons/icon8.gif

Mňam ja cukety zbožňujem, ak si prejedený môžeš mi poslať.....

Pridávam odskúšané recepty:

CUKETOVÉ PLACKY
Cuketu postrúhame, trochu vyžmýkame, pridáme 2-3 vajcia, 3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, rascu, majorán, 2-3 lyžice petržlenovej vňate,zahustíme hladkou múkou a na horúcom oleji pečieme placky. (Je to výborné a chutí to inakšie ako vyprážané).

CESTOVINY S CUKETOU

400 g cukety, 350 g cestovín, 2 strúčiky cesnaku, 2 cibule, sójová omáčka, 4 lyžice paradajkového pretlaku, strúhaný syr, provensálske korenie, kari korenie

Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme na kocky pokrájanú cuketu, paradajkový pretlak, sójovú omáčku, cesnak, korenie a udusíme do mäkka. Predáme uvarené cestoviny, postrúhaný syr premiešame a zapečieme v rúre.

CUKETOVÝ ZÁKUSOK

2 plné hrnčeky (asi 2,5 dcl) nastrúhanej cukiny, 1 hrnček kryštálového cukru, 1,5 dcl oleja, 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu, 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 lyžice kakaa, 4 vajcia, vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 1 lyžička sódy bikarbóny

Celé vajcia vymiešame s cukrom, pridáme cuketu, múku s práškom do pečiva, olej, kokos, kakao, vanilk.cukor a sódu bikarbónu a vo vyhriatej rúre upečieme. Upečený koláč potrieme lekvárom (najlepší je ríbezľový alebo malinový) a polejeme čokoládovou polevou.
Tento koláč je náš obľúbený, je výborne šťavnatý. Keď sa dostaneme k cukete, manžel vždy chce len tento koláč.

A ešte kedysi sme zapekali strúhanú cuketu s varenou ryžou a uduseným mletým mäsom, bolo to fakt dobré, ale stratila som recept a nepamätám si správny postup. Možno to niekto pozná a napíše.
Jana Motyčková
12.07.06,17:05
Ja malé cukety nakrájam na tanier na kolieska asi 3-5mm (aj so šupkou), posolím, posypem bazalkou, na každú dám kúsok aidamu a s tanierom dám do mikrovlnky zapiecť na 3-4 minúty. Potom dám na každú kvapku kečupu a deti to majú ako chuťovky. Dá sa jesť s chlebom ale aj bez.
DanielaSL
12.07.06,18:29
bz5
13.07.06,09:52
CUKETOVÉ PLACKY
Cuketu postrúhame, trochu vyžmýkame, pridáme 2-3 vajcia, 3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, rascu, majorán, 2-3 lyžice petržlenovej vňate,zahustíme hladkou múkou a na horúcom oleji pečieme placky. (Je to výborné a chutí to inakšie ako vyprážané).


Niečo podobné robíme aj my. A tiež sa toho nevieme dojesť. Cukety sa očistia, vyberú jadrá a postrúhajú. Posolia sa a nechaju chvíľu odpočinúť, aby pustili šťavu. Šťavy bude veľa je potrebné ich poriadne vyžmýkať, aby sa dobre vyprážali. Keď je hotovo pridávame tiež vajíčka, cesnak (ten musí byť :p ), korenie, majoránku, trocha rasce (skôr mletú), vegetu, no ešte naviac dávame postrúhaný tvrdý syr (ten je tam bohovskýýý), no a namiesto múky pridávame trocha ovsených vločiek, najprv sme tieto placky (cuketové fašírky :D ) robili s múkou, no skúsili sme vločky a nemalo to chybu.
Nakoniec len vytvarujes také bochničky (fašírky), ktoré obalíš v strúhanke a vysmážaš.
Odporúčam všetkými jedenástimi :D
Zita4
13.07.06,10:09
Našla som stránku na webe, kde je veľa receptov na cukety: http://www.sendme.cz/kosma/cukety.html
petovsan
13.07.06,20:32
S obľubou robievam tento "Slaný zucchinový koláč" :

400 g zucchiny postrúhanej na hrubom strúhadle (mladé aj so šupkou)
150 g diétnej salámy (šunky) pokrájanej na drobné kocky
150 g tvrdého syra postrúhaného na hrubo
1 dcl oleja
200 g hrubej múky
1 vrecko prášku do pečiva
3 celé vajcia
1 veľká cibuľa pokrájaná na drobno
3 - 5 strúčkov prelisovaného cesnaku
ml. čierne korenie
vegeta, soľ podľa chuti

Všetky prísady spolu zmiešať v mise, nechať cca 10 - 15 minút odstáť, potom vyliať do vymastenej formy (alebo na menší plech) a piecť v rúre asi 20 - 25 min pri 220°C, teplovzdušná pri 200°C.
Koláč je výborný teplý aj studený (ten málokedy zostane); pečiem ho väčšinou cez leto a robievam k nemu rajčinový šalát s cibuľou a oliv. olejom, je to super.
anmary
14.07.06,09:17
Tiež milujem cukinu a uvedený Zucchinový koláč nazývam Cukinová baba. Je naozaj fantastický - keď ho upečiem, môj "mäsožravý" manžel povie, že je lepšia ako mamičkin originál Veľkonočnej baby s klobásou.
A určite vyskúšam ten cukinový koláč na sladko uvedený vyššie. Už sa teším.
JarkaL
14.07.06,09:32
Ja keď neviem, čo s cuketami, varím z toho aj polievku. Cukina sa očistí, vyberie sa stred s jadrami a celá sa dá variť. Pridám tam mrkvu, petržlen, kaleráb, hrášok... Môže sa urobiť aj cibiľková zápražka. Uvarenú cukinu potom vyberiem preč. Polievka chutí ako hovädzia.
janasv
14.07.06,10:02
Mňam ja cukety zbožňujem, ak si prejedený môžeš mi poslať.....

Aj mne :p

Inak - postruhat, pokrajat na kocky a zamrazit na horsie - zimne casy.:rolleyes::p
Marína
14.07.06,11:55
zuzana
14.07.06,12:22
My sme v nedeľu robili cuketu a bolo to perfektne.Cuketu prekrojíš po dĺzke, vydlabeš-vyberieš zrnká a ošúpeš ju.Posolíš zvnútra a zvonku.Do toho vydlabaného dáš -plnku(pomleté mäso-zarobíš ako na fašírku ale nedáš tam vajce, čiže cesnak, pomletý rohlík-strúhanka, čierne korenie, soľ), povrchu to posypeš grilovacím korením a dáš na plech a zakryješ alobalom.Bolo to super!!!
vema
14.07.06,12:46
Cuketa je dobrá aj do leča,keď je málo papriky a rajčín zväčší to objem.Ja dávam aj do zaváraného leča.
ldi
14.07.06,19:21
Mňam ja cukety zbožňujem, ak si prejedený môžeš mi poslať.....

Pridávam odskúšané recepty:

CUKETOVÉ PLACKY
Cuketu postrúhame, trochu vyžmýkame, pridáme 2-3 vajcia, 3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, rascu, majorán, 2-3 lyžice petržlenovej vňate,zahustíme hladkou múkou a na horúcom oleji pečieme placky. (Je to výborné a chutí to inakšie ako vyprážané).

CESTOVINY S CUKETOU

400 g cukety, 350 g cestovín, 2 strúčiky cesnaku, 2 cibule, sójová omáčka, 4 lyžice paradajkového pretlaku, strúhaný syr, provensálske korenie, kari korenie

Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme na kocky pokrájanú cuketu, paradajkový pretlak, sójovú omáčku, cesnak, korenie a udusíme do mäkka. Predáme uvarené cestoviny, postrúhaný syr premiešame a zapečieme v rúre.

CUKETOVÝ ZÁKUSOK

2 plné hrnčeky (asi 2,5 dcl) nastrúhanej cukiny, 1 hrnček kryštálového cukru, 1,5 dcl oleja, 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu, 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 lyžice kakaa, 4 vajcia, vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 1 lyžička sódy bikarbóny

Celé vajcia vymiešame s cukrom, pridáme cuketu, múku s práškom do pečiva, olej, kokos, kakao, vanilk.cukor a sódu bikarbónu a vo vyhriatej rúre upečieme. Upečený koláč potrieme lekvárom (najlepší je ríbezľový alebo malinový) a polejeme čokoládovou polevou.
Tento koláč je náš obľúbený, je výborne šťavnatý. Keď sa dostaneme k cukete, manžel vždy chce len tento koláč.

A ešte kedysi sme zapekali strúhanú cuketu s varenou ryžou a uduseným mletým mäsom, bolo to fakt dobré, ale stratila som recept a nepamätám si správny postup. Možno to niekto pozná a napíše.

Ten zákusok je perfektný , doporučujem všetký mlsným jazýčkom.
Itababa
10.08.06,14:19
cukety sa môžu pridávať ošúpané postrúhané alebo nakrájané na kocky do leča,ja ich dávam aj ked robím mäso na šťave.
Alžbeta Koperova
11.08.06,08:39
Ja mám na polievku osvedčený recept od babičky:
Cuketu postrúham na slzičky. V hrnci spením pokrájanú cibuľku, pridám cuketu, dusím 15-20 min. Potom zalejem vodou, pridám bujón, korenie, chvíľku povarím.
Do pochúťkovej smotany vmiešam 2 pl hladkej múky, zavarím do polievky. Nakoniec postrúham muškátový orech. Kto ma rád hustejšie polievky, treba zavariť zemiaky alebo ovsené vločky.
Je to veľmi chutná a hlavne rýchla polievka.
Itababa
11.08.06,12:27
cuketa sa dá tiež použiť na prívarok namiesto tekvice
buba
17.08.06,04:00
ten slaný cukinový koláč bol super, včera som ho piekla a asi budem aj v nedeľu lebo sme ho hneď zjedli
betyna8
31.07.08,05:14
viac ako 100 receptov z cukety
trisestri
01.08.08,07:23
Anežob
01.08.08,10:44
Ja tiež cuketu robím na viac spôsobov.

Cuketový hemendex:

Mladú cuketu s kožou nakrájať na 0,5-1 cm. posoliť, keď pustí šťavu zliať. Na panvicu trochu oleja, chvíľku podusiť kolieska cukety, pridať bazalku a na na to vajíčka posoliť a ostatné koreniny podľa vlastnej chuti. Nám najviac chutí keď je v tomto jedle len bazalka.
Je to rýchla večera, stačí k nej chlieb, no môžu byť aj zemiaky, alebo ryža.

Cuketu dávam aj do zeleninovej polievky. Do takzvanej mrveničky.
Rôzna zelenina pokrájaná na kocky, cuketu nastrúham na slzičkách, zápražka z masla a mrveničková cestovina alebo rezance.

Tiež vyskúšajte dať cuketu nakrájanú na kocky do zeleninového rizota. Ak máte viac farieb cukety, bielu, žltú a zelenú a keď je ešte mäkučká šupka tak nešúpať a je to v ritoze aj pekné farebné. Ostatnú zeleninu podľa dostupnosti. Ja dávam, to čo práve mám na záhrade ( mrkvu, hrášok, zelenú fazuľku, brokolicu ...)

Cuketové placky :
Do klasického zemiakového cesta na placky v lete pridávam aj nastrúhanú cuketu ( posoliť a šťavu zliať ). Hladkú múku nepoužívam, vyskúšala som nahradiť múku strúhankou a veľmi sa mi to osvedčilo.

Vyskúšajte, sú to síce len mňou vymyslené gebuzinky, ale v rodine sa osvedčili a kto má rád zeleninu, tak si úrčite pochutí.
Pre tých čo musia aj mäso tak odporúčam :
Dusené kuracie stehná s cuketou.
Vykostené kuracie stehná narýchlo osmažiť, aby sa zatiahli póry na mäse. Posoliť a okoreniť podľa vlasnej chuti. Ja dávam rascu, papriku, biele korenie, trochu čili a gyros korenie a cesnak. Podliať a pod pokrievkou dusiť do skoro mäkka. Medzi tým očistiť zemiaky, pokrájať ich na kocky nemusia byť veľmi malé. Zemiaky osoliť, trochu drvenej rasce a trochu oleja, pomiešať aby sa zemiaky obalili a pridáme ich k mäsu, spolu dusíme asi 10 minúť. Keď sú zemiaky skoro hotové pridáme nakrájanú cuketu. Krájame ju na kolieska, alebo na mesiačiky, nech sú to väčšie kúsky ako zemiaky.Cuketu podusíme už len chvíľku, aby ostála trochu sklovitá.
Podávame so zeleninovým šalátom.
kkllc
01.07.09,14:31
Nepozná niekto cuketový zákusok (orechový)? Stratila som recept.
airin.nice
05.08.09,07:40
Ja keď neviem, čo s cuketami, varím z toho aj polievku. Cukina sa očistí, vyberie sa stred s jadrami a celá sa dá variť. Pridám tam mrkvu, petržlen, kaleráb, hrášok... Môže sa urobiť aj cibiľková zápražka. Uvarenú cukinu potom vyberiem preč. Polievka chutí ako hovädzia.

zdravim, ja som pocula, ze niekto vari polievku z cukety aj s jadierkami a vtedy vraj chuti ako hovadzia..ma s tym niekto skusenost?
JarkaL
05.08.09,07:52
Nepozná niekto cuketový zákusok (orechový)? Stratila som recept.
Ja mám tento recept:
CUKETOVÝ KOLÁČ

4 celé vajcia vyšľahať, pridať:
1/4 litra práš. cukru
1/2 litra polohr. múky
1 vanilku
1/2 káv. lyž. škorice
1 prášok do pečiva
1 káv. lyž. sódy bikarbóny
1/2 litra nastrúhanej cikety
1 dcl oleja

Zmiešame, upečieme na vymastenom a posypanom plechu (ja plech posýpam nie múkou, ale kokosom). Po upečení navrch natrieť džem a čok. polevu.
P.S: Do cesta sa môžu pridať aj nasekané orechy, hrozienka.
stonka
05.08.09,08:29
Nepozná niekto cuketový zákusok (orechový)? Stratila som recept.
Nasla som podobny recept ako je ten od Jarky

Cuketové rezy

350 g cukety, 350 g polohrubej múky, 300 g práškového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 2 vajcia, 4 lyžice oleja alebo masla, 1 vrecúško prášku do pečiva, 2 lyžice kakaa, hrozienka, polevu.

Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme olej alebo rozpustené maslo, múku s práškom do pečiva. Potom primiešame kakao, vanilková cukor (prípadne orechy) a na jemno postrúhanú cuketu. Cesto rozotrieme na menší vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme v mierne vyhriatej rúre 35 až 40 minút. Vychladnutý koláč môžeme poliať čokoládovou, alebo citrónovou polevou.
airin.nice
05.08.09,09:43
ja si dost dobre neviem predstavit chut a konzistenciu cuketovej polievky aj s jadierkami .:)...aj ked-mozno sa mylim.:)
meggan
05.08.09,09:55
Ja varim cuketovu polievku z celej cukety aj jadra a aj supka. potom to precedim a celu cuketu vyhodim. Ostatnu korenovu zeleninku po uvareni pokrajam spat do polievky. Urobim k tomu sliziky, alebo halusky. V letnych mesiacoch je fain svieza a rychlejsia ako klasicky vyvar.
ErikaDP
05.08.09,10:04
Ja varim cuketovu polievku z celej cukety aj jadra a aj supka. potom to precedim a celu cuketu vyhodim. Ostatnu korenovu zeleninku po uvareni pokrajam spat do polievky. Urobim k tomu sliziky, alebo halusky. V letnych mesiacoch je fain svieza a rychlejsia ako klasicky vyvar.
Potvrdzujem, že polievka z cukinových jadier chutí podobne ako hovädzia.
Pridám len, že ja si pre tento účel zámerne odkladám vydlabaný stred z jadierkami do mrazničky, keď akurát nevarím polievku a robím len placky,
proste je mi ľúto vyhodiť tie jadieka.

Ešte pridám vylepšenie placiek: okrem cukiny pridávam aj na jemno nastrúhanú mrkvu, placky sú potom trochu "hutnejšie".

Chutné sú aj kolieska mladej cukiny nakrakrájané na tenučko aj so šupkou( ako uhorky na šalát) a jemne opražené na olivovom olej s cesnakom ( nedat naraz veľa koliesok na panvicu, lebo potom sa viacmenej udusia), ale tak len pokryt dno panvice, opražené zhrnuť ku kraju, dať dalšiu várku a cesnak pridať až ku koncu, aby nezhorkol, len troku ho nechať aby začal "voňať".
airin.nice
05.08.09,10:31
skvele....dakujem za radu a napady.:)
usko 1
05.08.09,11:58
Ja okrem prívarku,leča, koláča s úspechom robím cuketové placky "podľa Nigelly": nastrúham mladé cuketky aj so šupkou, osolím a nechám "vypotiť". potom vyžmýkam, pridám vajcia, chilli,postrúhaný syr, na kolieska nakrájanú mladú cibuľku - tá musí byť, zahustím strúhankou podľa potreby - toto je osvedčený chytáka na mojho manžela, ktorý to "zelené čudo" veľmi nemusí.
A ešte robím jedno jedlo, ktoré je trochu prácnejšie ale stojí zato:
mladú cuketu nakrájam pozdĺžne na tenké plátky,posolím a nechám vypotiť. Potom obalím v hladkej múke a vypražím . Vypražím aj tenučké plátky baconskej slaninky - nechám odsať tuk na papierových utierkach a idem na vec:
pekáč vymastím olivovým olejom,pokladiem plátkami slaninky, na to naukladám cesnak, pokrájaný na tenké plátky, na cesnak cuketu a na ňu natenko kolieska paradajok, nakoniec poriadnu vrstvu postrúhaného syra. Zapekám asi na 170 st.
S novými zemiačikmi a paradajkovým šalátom s cibuĺkou paráda.
samozrejme nezabudnúť na pohár ľahkého bieleho vína
Darma111
05.08.09,12:07
Plnená cuketa..

Cuketu umyt rozdeliť na dve polovičky (konce neodrezať), lyžičkou vybrať vnútro mäkké vnútro cukety. Zbytok cukety nasoliť a nechať postáť.

Plnka: na oleji omažiť cibuľku, pridať 20 dkg šunky, trošku osmažiť, pridať 3 trojuholníčky mäkkého syra a 1 pochúťkovú smotanu nechať troška prevrieť a potom pridať 4 na kocky pokrajané uvarené zemiaky a 4 vajíčka. Urobiť riedkú tekutu plnku, z vajíčok neurobiť praženicu. Mierne okoreniť podľa potreby, nesoliť.

Plnkou naplniť vnútro cukety a nechať zapiecť v rúre, na konci pečenia posypať struhaných syrom a nechať zapiecť...

Hodí sa k tomu uhorkový šalát...
airin.nice
05.08.09,14:53
este by ma zaujimalo ked sa robi cuketovy kolac-ci sa cuketa necha chvilu postat kvoli stave, alebo sa vyzmyka hned, alebo sa jednoducho porajbana taka ako je rovno prida k ostatnym prisadam...dakujem.:)
Deganova
06.08.09,03:19
Z cukety robím aj čínu a to na dva spôsoby:
1 - na oleji spením cibuľku, spridám na drobné kocky pokrájanú pevnú časť cukety, pridám kari, pariku, soľ, korenie, sójovú omáčku, kečup a udusím takmer do mäkka, pridám na kocky nakrájanú šunku a dodusím + ryža.
2- na oleji spením cibuľku, pridám na plátky nakrájanú mrkvu, šampiňóny, podusím, pridám na kocky pokrájanú cuketu, dochutím kari, sójovou omáčkou, vorčestrom + ryža
Dobrá rada pri varení polievky: ja si najskôr vyvarím jadierka a dužinu s cukety (tekvice) vo vode, kde som pridala len soľ, celé čierne korenie - cca 1 hodinu, potom scedím a do vývaru dám koreňovú zeleninu a pokračujem ako pri slepačej (hovädzej) polievke.
airin.nice
06.08.09,08:58
dakujem aj za tento typ.:)
Janiča
06.08.09,11:00
Ja pravidelne robím tento jednoduchý niekoľkominútový recept. Cuketu nakrájam na centimetrové kolieska, narýchlo opečiem na malom množstve olivového oleja na teflónovej panvici (max. 1 min.) a zalejem dresingom, ktorý pozostáva z olivového oleja, pretlačeného cesnaku a sušenej petržlenovej vňaťe. Vyskúšajte, je to výborné.
klaura
06.08.09,19:44
Cuketu nakrájam na kocočky aj so šupkou, podusím na cibulke, ochutím vegetou, provensálskymi bylinkami a šup na tanier. Posypem rozmrvenou Nivou ... mňamky ...
tangel
11.08.09,15:58
Ahojte,
od rodicov zo zahradky mam kooopec cukiny. Mam ju velmi rada a poznam mnoho receptov, ale poprosila by som radu ohladne jej sterilizacie. Velmi rada mam omacky na cestoviny, poznate nejaky receptik na takuto omacku, ktoru by som uvarila vo vacsom mnozstve a potom s nou sup do poharov na horsie casy? Co tam pridat a ako postupovat, aby mi vydrzala v poharoch co najdlhsie?

Dakujeeeem
tetrisss
11.08.09,16:20
Ak mas mraznicku, ocisti, nastruhaj a do sackov a do mraznicky.Potom take zmrznute hodis na cibulku na oleji a udusis, pridas zatrepku a je hotovo.
grilka5
11.08.09,16:53
ja som robila cukinovu nutelu,tento recept som nasla v porade zeleninove recepty,dala som menej kakaa a je to super
Magma
12.08.09,11:12
Najlepšie je cukinu zmraziť a potom použiť podľa potreby, ale dá sa z nej vyrobiť napr. aj takáto omáčka na cestoviny, k mäsu a pod.

Suroviny: 1 veľká cuketa (na kocky)
1 kg červených paprík (na rezance)
1 kg paradajok (nakrájať na kúsky)
6 veľkých cibúľ (na prúžky)
4 strúčiky cesnaku (nastrúhať alebo pretlačiť)
2 póry (pokrájať na kolieska)
6 veľkých mrkiev (nastrúhať nahrubo)
Pridať: 1 fľaša sójovej omáčky, 3 lyžice cukru, 4dcl kečupu, pol litra oleja, l lyžica čili korenia alebo 1 čili papriku (nemusí byť). Všetky prísady spolu premiešať a 15 min. povariť, naplniť do fliaš a 20 min. strerilizovať.
Silvernola
13.08.09,15:33
receptov na cukety je spústa, napr: http://hospodyne.mojerecepty.sk/tag/cuketa/
Silvernola
13.08.09,15:35
EMILY04
13.08.09,16:10
Moja mamka má niekoľko výborných receptov z cukin. Ja z nich robím aspoň tie čo chutia aj deťom.
Príloha k jedlu:
šalát- 4kg cukin
1/2 kg cibule
1/2 kg mrkvy
1/2 kg paprík
Všetko postrúhať, osoliť podľa chuti (ja dávam malú hrsť soli), zamiešať. Varechou alebo rukou vyžmýkať do šťavy a dať do fliaš. Do fliaš vkladať aj s tou šťavou a sterilizovať asi 15 minút. Lepšie povedané ak sú horúce viečka.
A načo sa používa tento šalát? Hocikedy v priebehu roka, ak máte chuť alebo nečakanú návštevu ho otvoríte, môžete ale nemusíte narezať doň šunku, či mäkkú salámu a pridáte tatarskú omáčku. Je to ozaj veľmi dobré a hlavne rýchle.
Dobrú chuť.
EMILY04:)
Beella
13.08.09,16:27
Práve som sa nabaštila cestovín s cukinou.
Chcela som zdravú večeru, ale pri tom množstve čo som práve zjedla... neviem... :D neviem... :D

- cibuľu očistíme a osmažíme na oleji
- pridáme dve očistené a na drobno pokrájané papriky
- o chvíľu pridáme cukinu pokrájanú na drobné kocky, posolíme, jemne okoreníme a všetko spolu udusíme.

Celé sa to "rozprple", pridáme polovicu bambina, celý drvený tuniak a na drobno posekanú petržlenovú vňať a hneď odstavíme z ohňa.

Zmiešame s akýmikoľvek uvarenými cestovinami.
liba2
14.08.09,07:44
Jeden výborný recept na cuketový šalát som pridala aj v téme:
receptíky-cukiny

Verím,že vám bude chutnať.
EMILY04:)
http://www.porada.sk/1123719-post6.html
kendy
28.08.09,10:28
Ja pravidelne robím tento jednoduchý niekoľkominútový recept. Cuketu nakrájam na centimetrové kolieska, narýchlo opečiem na malom množstve olivového oleja na teflónovej panvici (max. 1 min.) a zalejem dresingom, ktorý pozostáva z olivového oleja, pretlačeného cesnaku a sušenej petržlenovej vňaťe. Vyskúšajte, je to výborné.

Chcela by som vedieť, s čím podávaš takto upravenú cuketu.. my máme strašne radi cesnak a tatino nemusí cuketu, ale na túto kombináciu by sme ho mohli nalákať...
tina1
28.08.09,12:54
Moja mamka má niekoľko výborných receptov z cukin. Ja z nich robím aspoň tie čo chutia aj deťom.
Príloha k jedlu:
šalát- 4kg cukin
1/2 kg cibule
1/2 kg mrkvy
1/2 kg paprík
Všetko postrúhať, osoliť podľa chuti (ja dávam malú hrsť soli), zamiešať. Varechou alebo rukou vyžmýkať do šťavy a dať do fliaš. Do fliaš vkladať aj s tou šťavou a sterilizovať asi 15 minút. Lepšie povedané ak sú horúce viečka.
A načo sa používa tento šalát? Hocikedy v priebehu roka, ak máte chuť alebo nečakanú návštevu ho otvoríte, môžete ale nemusíte narezať doň šunku, či mäkkú salámu a pridáte tatarskú omáčku. Je to ozaj veľmi dobré a hlavne rýchle.
Dobrú chuť.
EMILY04:)
Vyzera to dobre, len chcem sa spytat, co s tou stavou, ktoru vyzmykame. Dat ju do flias na tu vyzmykanu zmes?
Sharon
31.08.09,11:27
Ja som prvýkrát robila z cukety toto “Čatní (chutney)” a bolo výborné, vyskúšajte.
1 kg očistenej cukety a 2 červené papriky nastrúhať nahrubo, 250g cibule nakrájanej nadrobno, 3 strúčiky cesnaku - prelisovaného, 1 lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru, 80g hrozienok, 500 ml vínneho octu, 100g cukru, 1 lyžička soli, po štvrť lyžičke kajenského korenia, mletého nového korenia a koriandru.
Všetko dať do hrnca, premiešať a pomaly variť za občasného premiešania asi 40-50 minút. Horúce čatní naložiť do pohárov, uzavrieť, otočiť hore dnom a nechať vychladnúť.
Čatní sa používa ako príloha k mäsám, všade tam, kde by sme použili napr. horčicu.
osky
01.09.09,20:14
tak dnes som robila zemiakove placky v kombinacii s patizonom.robievam vsak i cukinove:

cukiny alebo patizony osupeme,zbavime jadier,podrhneme na hrubsie ako zemiaky,posolime,nechame odstat.
medzitym si osupeme zemiaky.stavu ,kt.pustili cukety,zlejeme cez sito.potom k cuketam postruhame na jemnejsie zemiaky a nechame tiez postat,aj pol hodinu,kym nevyjde stava i z nich.
vsetko precedime cez sito a nechame dobre odkvapkat.potom uz postupujeme ako pri klasickych zemiakovych plackach./vajce,cesnak,majoran,muka,prip.zosmazena cibulka a petrzlenova vnat/.

smazime placky ale ja to robim aj na pekaci/normalne pekac vymastit,na to rozotriet zmes na hrubku cca 1,5cm a upiect v rure,tak na 200 stupnov,nechat dobre pripiect nech je chrumkava/ a potom krajam na kocky.
Zdenka 0705
12.07.11,13:33
Je sezóna cukiet, dnes som robila tzv. uncle ben´s. Je to vynikajúce na cestoviny aj mäso. Mäso podusím vo vlastnej šťave a ku koncu pridám uncle ben´s, stačí len zovrieť, aby sa šťavy spojili.
Tu je rozpis:
2 veľké cukíny nakrájané na kocky 1 kg červenej papriky nakrájať na rezance, 1 kg paradajky /ošúpať a nakrájať/, mala som málo, tak som pridala krájané v konzerve, 6 veľkých cibúľ pokrájať na pásiky, 1 veľkú hlavičku cesnaku pretlačiť, 6 veľkých mrkiev postrúhať nahrubo, 2 ks póriku pokrájať na koliečka, 1 malý kečup /pikantný/, 0,2 dcl olej, 1,5 kl soľ, 1 sójová omáčka, 1 paradajkový pretlak. Kto rád, aj niečo štipľavé, papričky, kukuricu, šampiňony,.. miešate a podľa chuti ešte vylepšujete :)
Varíme 15 minút, krásne to vonia a pustí veľa šťavy. Potom dáme do pohárov a ešte sterilizujeme 10-15 minút.
Mne vyšlo 22 3 dcl pohárikov, ale množstvo som dávala od oka, viac cukiny a mrkvy, ako je v recepte.
81janka
14.07.11,12:00
Ja som práve v utorok plnila cuketku - svokra ju priniesla zo záhrady, tak som ju hneď spracovala s tým, "čo špajza dala". Na panvicu som dala slaninku, na to opražiť pokrájanú cibuľku a pretlačený cesnak, nadrobno nakrájanú baraninu z nedeľnej polievky, trocha čerstvej bazalky a rozmarínu, soľ a korenie, malý paradajkový pretlak a nasekanú vydlabanú dužinu z cukety. Vydlabané cukety som posolila, naplnila mäsovou zmesou (hodili by sa mi do nej aj šampiňóny, ale tie som práve nemala po ruke) a dala do rúry zapeiecť. Pred dopečením som posypala nastrúhaným syrom. K tomu uvarené zemiaky.

A zvyknem ešte robievať rýchly cuketový "gulášik". Na masť nakrájanú cibuľu, potom nadrobno nakrájanú točenú klobásu, pridám na kocky nakrájanú cuketu a dusím cca 20 min. Potom pridám korenie, soľ, popučený cesnak, nakrájané papriky, paradajky a "podlejem" kečupom. Jedávame s chlebom alebo ako rýchlu omáčku na cestoviny...
blogs
29.07.11,16:57
CUKETOVÁ NÁTIERKA S TOASTAMI.



Polovica bežnej cukety
8 cherry paradajok alebo dve bežné paradajky
Polovica údeného tofu
1 stredne veľká cibuľa
1 malý paradajkový pretlak (70 g)
Čierne mleté korenie
Soľ
Sladká prášková paprika
Majorán
Worchestrová omáčka
Sójová omáčka
Vegeta
3 plátky masla
Zostatok z knedlíka zo včera ;) alebo chlieb



ČAS PRÍPRAVY : 15 MIN


Polovicu bežnej cukety nahrubo nastrúhame. 8 cherry-paradajok pokrájame na štvrtiny alebo dve bežné paradajky pokrájame na menšie kúsky. Polovicu údeného tofu pokrájame na menšie kocky. Stredne veľkú cibuľu pokrájame na kocky. Všetko premiešame s paradajkovým pretlakom z malej konzervy. Pokoreníme, posolíme, pridáme sladkú práškovú papriku, majorán, worchestrovú omáčku, vegetu a trošku sójovej omáčky. Túto zmes podusíme krátko na rozpálenom masle.
Podávame na knedlíku, čo nám zostal zo včera, ktorý môžme krátko opiecť v toastovači. Takto potom jeme príborom - nôž a vidlička. Ak nemáme knedľu, opečieme v toastovači pár chlebíkov a jeme bez príboru rukami ako toasty.

DOBRÚ CHUŤ!

:)
ivetaŽ
29.07.11,21:21
Pridám dva veľmi jednoduché recepty, bez ktorých si "cuketovú sezónu" ani neviem predstaviť.
1. Cuketu nakrájam na tenké kolieska (bez jadier), dám na trochu oleja a po chvíli posolím. Cuketa pustí vodu, treba ju miešať a opekať kým sa voda nevyparí a cuketka bude opečená a mäkká . Pridám podľa chuti pretlačený cesnak a trochu nahrubo postrúhaných vlašských orechov. Ešte chvíľu poopekať. Už na tanieri je chutné pridať malú lyžičku kyslej smotany.

2. Uvarím cestoviny. Cuketu nakrájam na malé kocky, ktoré až do sklovita opekám na oleji. Pred koncom pridám korenie gyros (nie veľa), trochu soli, ešte poopekám a zmiešam s cestovinami.
dobrú chuť
adi11
29.07.11,21:41
..dakujem za recept..vyskusam
Zdenka 0705
30.07.11,16:06
Je sezóna cukiet, dnes som robila tzv. uncle ben´s. Je to vynikajúce na cestoviny aj mäso. Mäso podusím vo vlastnej šťave a ku koncu pridám uncle ben´s, stačí len zovrieť, aby sa šťavy spojili.
Tu je rozpis:
2 veľké cukíny nakrájané na kocky 1 kg červenej papriky nakrájať na rezance, 1 kg paradajky /ošúpať a nakrájať/, mala som málo, tak som pridala krájané v konzerve, 6 veľkých cibúľ pokrájať na pásiky, 1 veľkú hlavičku cesnaku pretlačiť, 6 veľkých mrkiev postrúhať nahrubo, 2 ks póriku pokrájať na koliečka, 1 malý kečup /pikantný/, 0,2 dcl olej, 1,5 kl soľ, 1 sójová omáčka, 1 paradajkový pretlak. Kto rád, aj niečo štipľavé, papričky, kukuricu, šampiňony,.. miešate a podľa chuti ešte vylepšujete :)
Varíme 15 minút, krásne to vonia a pustí veľa šťavy. Potom dáme do pohárov a ešte sterilizujeme 10-15 minút.
Mne vyšlo 22 3 dcl pohárikov, ale množstvo som dávala od oka, viac cukiny a mrkvy, ako je v recepte.
Prosím opravte si množstvo oleja, malo by byť 1,5 až 2 dcl. :o
ludmilla
30.07.11,18:21
Pridám moju cuketu na špagety.

4 PL olivového oleja
50 g masla
100 ml kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku (jemne nakrájané)
2 - 3 cukety (nakrájané na jemné kolieska)
25 g parmezánu
jemne nakrájaná petržlenová vňať s pažítkou
soľ a korenie na dochutenie

Na panvivi rozohrejeme olej, maslo a zľahka osmažíme plátky cesnaku a cukety - asi 15 - 20 mimút, osolíme, okoreníme, pridáme smotanu, parmezán a necháme ľahko zvariť.

Pripravíme špagety podľa návodu, pridáme cuketu, zmiešame posypeme zmesou vňatky a pažítky a parmezánom.

P.S.
U nás robíme špagety na rôzne variácie. Špagety sú zvlášť vo veľkej mise a okolo je niekoľko menších misiek :
- miska s vajíčkami uvarenými na tvrdo a jemne nakrájanými,
- miska s parmezánom, alebo syrom strúhaným alebo jemne nasekaným
- miska s rajčinovým základom, cesnakom a rôznou dostupnou zeleninou
- miska s rajčinovým základom, cesnakom, cibuľkou a mletým mäsom
- miska s cesnakovým základom
- miska s cuketovým základom
- miska s nasekanou petržlenovou vňaťou a pažítkou
- miska so šunkovo- vajíčkovým a smotanovým základom a pod.
- miska s jemne nasekanou šunkou zmiešanou s pažítkou
atď.
Vždy podľa sezóny a každý si potom sám pripraví svoje špagety priamo pri stole sám, podľa vlastných chuťových pohárikov, osvedčilo sa to hlavne keď príde návšteva.
ludmilla
30.07.11,18:40
A ešte z mojich diétnych receptov:

Losos zapečený s cuketou a rajčinami a zeleninový šalát

2ks filiet z lososa
1 cuketa
3 rajčiny
olivový olej
korenie čerstvo pomleté
morská soľ
jarná cibuľka na ozdobenie

Lososa potrieme olejom, mierne osolíme, okoreníme, uložíme do zapekacej misky, prekryjeme zeleninou nakrájanou na kocky, dáme piecť do rúry - 200 stupňov asi 20 minút (v polovici pečenia dáme zeleninu pod lososa), hotové na tanieri ozdobíme jarnou cibuľkou.
Šalát je listový, natrhaný na malé kúsky, rajčina, uhorka tiež nakrájaná, všetko pokvapkané olivovým olejom a dochutené morskou soľou


Rolky z kuracích stehienok plnené cuketou a jarnou cibuľkou.

9 ks vykostených kuracích stehienok bez kože
1 stredne veľká cuketa nakrájaná škrabkou na zeleninu
jarná cibuľka
mleté čili papričky sušené
morská soľ
olivový olej

Mäso jemne naklepeme tupou stranou nožíka, potrieme olivovým olejom, okoreníme čili papričkou (papričky s mlynčekom), dochutíme morskou soľou (morská soľ s mlynčekom). Na jednotlivé plátky dáme cuketu a jarnú cibuľku, zavinieme do rolky, zabalíme do alobalu. Rolky poukladáme do pekáčika a pečieme 200 stupňov približne 35 minút.


Karfiolovo - cuketove pyre.

karfiol
cukata
sol
mlieko
Karfiol a cuketu uvarime do mäkka v kocke bujónu, roztlacime, dochutime solou a mliekom.
ludmilla
01.08.11,04:42
Cuketový koláč

3 vajcia
300 g cukru
1 vanilkový cukor
citrónová aróma
1 PL mletej škorice
400 g múky hladkej alebo polohrubej
1 prášok do pečiva
250 ml oleja
100 g pomletých orechov
400 g nastrúhanej cukety

Všetko spolu zmiešame, dáme do bábovkovej formy, pečieme pri 180°C asi 60 minút, kto má rád môže ho poliať čokoládou.
anilah
01.08.11,11:17
Pridam nekoľko svoich overených receptov z cukety
1.Pokrájame mladu cuketu na krúžky, osolíme a nechame aby pustila šťavu. Šťavu zcedíme a krúžky narýchlo opražíme na oleji z obidvoch stran. V tatáskej omáčke zmiešame niekoľko roztlačených zúbkov cesnaku a tím prekladame teple vypražené cuketové krúžky. Necháme niekoľko hodín v chladničke. Podávame k zemiakom. Chutia ako hriby.
2.Privarok.Pokrajane na kocky zemiaky osolíme a uvaríme na 80 percent v malom množstve vody. Potom do toho dáme jednu pokrajanú na kocky cuketu, 2-3 bobkové listy. Ked sa to uvarí rozmiešame jednu kyslú smotanu a 4 lyžice pretlaku a vlejeme do hrnca, necháme zovrieť a pridáme 3 roztlačené zubky cesnaku. Dobrú chuť :)
hubatá
01.08.11,11:50
Efektné sú aj mladé patizóny (cukiny, tekvičky) zavárané na kyslo ako uhorky. Väčšie sa môžu aj pokrájať napr. na štvrťky, dlhé "rusle", kombinovať s inou zeleninou (polodozreté rajčiny, cibuľa, paprika, kapusta, karfiol, brokolica, kolieska mrkvy, tvrdšie hríby alebo lusky. Nálev podľa chuti (sladkokyslý, kyslý) nájdete na osvedčených kuchárskych stránkach napr. www.varecha.sk. V zime si každý z pohára môže vybrať čo má rád.

Ak sa urodilo tohto roku niekomu aj viac paradajok a tiež neviete čo s nimi, môžte do šťavy zavariť napr. papriku a v zime nájdete hotový polotovar (plnená paprika) alebo kapustu (polotovar na paradajkovú kapustu). Kto má rád paradajkovú šťavu ju vypije aj ako džúš ochutený soľou, č. korením, bylinkami a troškou cukru.

Dá sa urobiť aj klasický uhorkový šalát - ale z cukiny. Osoliť, nechať vypotiť a ďalej postupovať tak ako ste zvyknutí: skombinovaťť s cesnakom, s cibuľou, s paprikou, atď.....
trisestri
01.08.11,12:10
Cukety pred 30 rokmi boli menej známe,sme ich mali spústa a robili sme iba placky a prívarok,je dobré že pribudli recepty i popularita tejto zdravej zelenine.
katka 23
01.08.11,12:28
Ja som našla takýto recept a idem ho vyskúšať :

Cuketová horčica

2 kg cukety
1 hlávka cesnaku
200 g horčice ( konzerva alebo pohár )
1 dcl octu
2 dcl oleja
2 lyžičky mleté čierne korenie
60 g soli
120 g cukru
2 - 3 feferónky
Cukety postrúhame .Všetko varíme 30 min. (okrem horčice ) a necháme vychladnúť. Pridáme horčicu ,rozmixujeme , dáme do pohárov a sterilizujeme 10 minút.
ludmilla
01.08.11,12:39
S obľubou robievam tento "Slaný zucchinový koláč" :

400 g zucchiny postrúhanej na hrubom strúhadle (mladé aj so šupkou)
150 g diétnej salámy (šunky) pokrájanej na drobné kocky
150 g tvrdého syra postrúhaného na hrubo
1 dcl oleja
200 g hrubej múky
1 vrecko prášku do pečiva
3 celé vajcia
1 veľká cibuľa pokrájaná na drobno
3 - 5 strúčkov prelisovaného cesnaku
ml. čierne korenie
vegeta, soľ podľa chuti

Všetky prísady spolu zmiešať v mise, nechať cca 10 - 15 minút odstáť, potom vyliať do vymastenej formy (alebo na menší plech) a piecť v rúre asi 20 - 25 min pri 220°C, teplovzdušná pri 200°C.
Koláč je výborný teplý aj studený (ten málokedy zostane); pečiem ho väčšinou cez leto a robievam k nemu rajčinový šalát s cibuľou a oliv. olejom, je to super.

Dnes sme ho so synom urobili, je naozaj výborný.
ludmilla
01.08.11,13:41
Toto som sa dočítala o cuketách:

100 g cukety obsahuje:

93 g vody
2,2 g hodnotných uhľovodíkov
1,6 g bielkovín
1,1 g vláknin
152 mg draslíka
30 mg vápnika
25 mg fosforu
3 mg sodíka
1,5 mg železa
vitamín A, B1 a C

Cuketa ako liek:

Šupka cukety je bohatá na karotény a horčík, táto kombinácia je ideálna ako impulz pre látkovú výmenu v bunkách. Takúto vlastnosť majú už len hormón štítnej žľazy Thyroxín a vitamín E. S touto vlastnosťou aktivujú schopnosť obrany voči stresu, posilňujú nervy, fyzickú a psychickú výkonnosť, mozog a predovšetkým syntézu bielkovín v každej jednej bunke. U mladých cukiet je dobré liečivé konzumovať aj šupku.
Celá cuketa:
- aktivuje látkovú výmenu
- vhodná zelenina pri chudnutí bez straty výživných látok
- zvyšujú výkonnosť mozgu a koncentráciu
- pôsobia upokojujúco a pritom stimulujúco pre nervy
- zvyšujú bielkoviny a tým výkonnosť
- posilňujú svaly a srdce
- účinkujú močopudne, vyplavujúco a odkyseľujú organizmus
- zbavujú škodlivých látok črevo a viažu na seba tuky
- odstraňujú lenivosť čreva a zápchu
- posilňujú imunitný systém
- posilňujú všetky sliznice v tele

Skladovanie:
Cukety sa môžu skladovať do 12 dní niekedy dlhšie, nepatria do chladničky, patria na chladné tmavé miesto, nemajú byť skladované pod 8°C.
Neskladovať v blízkosti rajčín, jabĺk a iných podobných druhov ovocia (ovocie dozrievajúce v tomto čase), pretože rajčiny, jablká a tieto druhy ovocia vylučujú etylén a ten spôsobuje, že cuketa veľmi rýchlo dozrieva a rýchlo podlieha skaze



Prevzané z knihy: "Ovocie a zelenina ako liek" od K.Oberbeil a MUDr. Christiane Lentz
Zajtra
07.08.11,11:09
Cuketový paprikáš. Na cibuľke popražíš cuketové kocky, poprášiš paprikou, zaleješ a keď je polomäkká, zahustíš smotanou s rozmiešanou múkou. S knedlíkom je to fajne.
aninocka
10.08.11,07:33
gottwdag
10.08.11,11:29
[Cuketová pochúťka

Na vymastený plech kladieme tenké kolieska surových zemiakov,
posolíme a polejeme cuketovou zmesou.
Všetko necháme zapiecť.
Cuketová zmes :
nastrúhaná cuketa
3 celé vajcia
1,5 dcl oleja
1,5 hrnčeka polohr. múky
vegeta, soľ, korenie, cesnak, cibuľa, posekaná petržlenová vňať
0,5 hrnčeka postrúhaného syra
1 prášok do pečiva
Ja dávam i na kocky nakrájaný salám (dietny, špekačku apod.)
Neviem, či to tu už je ale je to super, skúste....
danushka
13.05.12,13:52
Moja obľúbeá cuketa:

Do olivového oleja roztlačíme cesnak a nalejeme sójovú omáčku, pridáme bylinky od výmyslu sveta.
V tejto zmesi marinujeme cuketové koliečka aj so šupkou. Koliečka poukladáme na plech v jednej vrstve a necháme zapiecť cca 15 minút. Potom to zalejeme rozšľahanými vajcami a posypeme strúhaným syrom, zapečieme a už len prsty oblizujeme.
Keď si k tomu dáte paradajkový šalát s bazalkovými čerstvými lístkami, cesnakom, ochutené olivovým olejom a citrónom, tak na rande prosím túto pochúťku vziať aj polovičke :D.
Je takmer zaručené, že upíri sa Vám vyhnú a keď polovička dostane tiež veľa cesnaku, už ho z Vás cítiť nebude. :) :) :)
trisestri
13.05.12,15:54
lujza.j
13.05.12,16:04
Moja obľúbeá cuketa:

Do olivového oleja roztlačíme cesnak a nalejeme sójovú omáčku, pridáme bylinky od výmyslu sveta.
V tejto zmesi marinujeme cuketové koliečka aj so šupkou. Koliečka poukladáme na plech v jednej vrstve a necháme zapiecť cca 15 minút. Potom to zalejeme rozšľahanými vajcami a posypeme strúhaným syrom, zapečieme a už len prsty oblizujeme.
Keď si k tomu dáte paradajkový šalát s bazalkovými čerstvými lístkami, cesnakom, ochutené olivovým olejom a citrónom, tak na rande prosím túto pochúťku vziať aj polovičke :D.
Je takmer zaručené, že upíri sa Vám vyhnú a keď polovička dostane tiež veľa cesnaku, už ho z Vás cítiť nebude. :) :) :)
danuš, prosím ťa ako dlho marinuješ?
danushka
13.05.12,16:08
Tak teda ešte jeden tiež overený a chutný, cuketový :

Na olivovom oleji orestujeme na hrubé rezance cibuľku, paradajky, papriky. Podusíme cca 10 minút a na kocky pokrájanú nelúpanú cuketku pridáme, podusíme max. 5 minút, aby ostala chrumkavá. Ochutíme soľou, sladkou červenou papričkou, čiernym korením a rascou, ku koncu pridáme zo tri PL kečupu, môže byť aj rajčinový pretlak.
Už keď je táto dobrota na tanieri, pridáme zálievku z jogurtu, bylinkami a pretlačeným cesnakom. Cesnakom nešetríme, zas :D.

Je to vynikajúce najmä v lete. Jedlo v horúčavách zasýti, ale nie je ťažko stráviteľné.
Kto môže chlebík a nepriberá z neho, kľudne nech si dá.
My, čo máme problémy s gombíkmi na blúzkach na chlebík nepozeráme a už vôbec si ho nedávame. :D :)
danushka
13.05.12,16:12
môžeš takú hoďku Lui, ale ak to súri, na plechu rovno marinádu robím, poobraciam kolečká v šťavičke a rovno vkladám do rúry :)
DanielaSL
13.05.12,16:48
Takže bez chlebu ....
danushka
13.05.12,17:05
alebo prešívať gombičky na blúzke, vyber si :D