PORADA.sk
PORADA.sk

Klikne pre zoradenie od najlepšej odpovede: : SYR



hetty
30.11.06, 09:11
Neviete niekto ako sa z domáceho kravského mlieka robí syr?

Velettka
30.11.06, 09:21
musis kupit syridlo (dostat ho v potravinach) a nakvapkas ho do mlieka a varis ... az kym sa ti uplne nezhrudkavie ... potom das do nejakej satky stiahns a nechas stiect ..... je fajn :) aj vrzga :)))

hetty
30.11.06, 10:00
nedáva sa tam soľ ? Pomer toho syridla je napísaný na balení ?
Ďakujem Ti za odpoveď

lenkak
30.11.06, 18:25
áno, ale môžem aj presnejšie zistiť,
dobrá je kvôli prekladaniu a scedeniu plienka. Celú hrudku sme zvykli cez veľkú varechu prevesiť cez vaňu. Hrudka syra dobre odkvapkala. Syr sme solili až po vybraní.

Kolenčík
30.11.06, 18:53
V žiadnom prípade nepoužívať soľ, súhlasím s výrobou uvedenou predo mnou, len pozor na to syridlo, treba ho v malom množstve mlieka doslovne kvapkať a kvapky rátať. Syr odkvapkaný v plienke je tzv. sladký syr, ak chceš napr. z neho ťahať korbáčiky, musí trocha „zakysnúť“ a z toho sa dá ťahať, presný postup Ti môžem zaslať. Syr solíme po jeho nakrájaní, resp. pri iných výrobkov zo syra, až tieto výrobky ponoríme do slaného roztoku.

ivička
01.12.06, 07:53
V žiadnom prípade nesúhlasím s varením. Syr sa nevarí!!!!!!
Mlieko sa zohreje, nesmie byť však horúce ani nesmie vrieť, potom sa v troške vody rozmieša syridlo podľa návodu, nepamätám si presne koľko kvapiek na liter, ale tam kde kúpiš syridlo zvyknú mať aj návod, vleje sa do mlieka a rozmieša sa, po 20 minútach sa hmota, ktorá by už mala byť seknutá hustá rozhabarkuje a zase sa nechá stáť až potom sa cedí do plienky alebo hustého cedidla. Dúfam že sa ti podarí je to delikatesa.

ajka5
01.12.06, 08:28
1. Mlieko zohriať - pozor nie však variť.
2. Pridať syridlo na 20-30 l mlieka asi 1 polievkovu lyžicku syridla.
3. Po scelení sa premiešať lyžičkou a nechať asi tak 20 min. odstať.
4. Scediť cez plienku. - vhodné je vymačkat tlačaním syra v plienke čo
najväčšie mnozstvo srvadky.
5. Syr odkvapkaný v plienke je tzv. sladký syr, ak chceš napr. z neho
ťahať korbáčiky, musí trocha „zakysnúť“ a z toho sa dá ťahať.
6. Urobiť rôsol- uvarením vody a soli - pozor musí rôsol vychladnuť až
potom môzes vložiť syr, prípadne korbáčiky.

Dobru chuť :-)

Marína
01.12.06, 10:21
V žiadnom prípade nepoužívať soľ, súhlasím s výrobou uvedenou predo mnou, len pozor na to syridlo, treba ho v malom množstve mlieka doslovne kvapkať a kvapky rátať. Syr odkvapkaný v plienke je tzv. sladký syr, ak chceš napr. z neho ťahať korbáčiky, musí trocha „zakysnúť“ a z toho sa dá ťahať, presný postup Ti môžem zaslať. Syr solíme po jeho nakrájaní, resp. pri iných výrobkov zo syra, až tieto výrobky ponoríme do slaného roztoku. Čo to znamená, musí trocha zakysnúť? Aký dlhý čas? V špajzi, chladničke, ...? Do akého slaného roztoku syr ponoríme?
Presný postup ťahania korbáčikov nám, prosím, napíš tu. Keď zoženiem syridlo, aj by som to skúsila.
Ďakujem.

hetty
01.12.06, 10:59
Z akého množstva mlieka to mám robiť - nie pre celú dedinu, len štvorčlennú rodinu. Neviete ho náhodou nakladať ? Syridlo kupujete v nejakých špeciálnych obchodoch, lebo v našich potravinách o tom nepočuli. ďakujem

Kolenčík
01.12.06, 15:29
Pre začiatok by som Ti radil, aby si sa o ťahanie korbáčikov pokúsila napr. z obyčajnej tehly, ktorú dostaneš kúpiť v každom obchode. Syr /tehlu/ nakrájame na tenké plátky, čím najtenšie, tieto vložíme do hrnčeka s horúcou vodou a vareškou sa snažíme urobiť zo syra hrudku, keď je hrudka rozohriatá v tej teplej vode palcom a ukazovákom sa snažíme ťahať syrové nite (hrúbka nite je na tvojom uvážení a vkuse). Niť posúvame do druhého hrnčeka, kde máme studenú vodu kde syr tvrdne, dĺžka nite je podmienená veľkosťou pôvodnej hrudky, naše ženy v obci dokážu bez roztrhnutia urobiť aj 20 m. Nite potom ovíjame na veľkosť /dĺžku/ korbáčika, postačí aj rozmer obyčajnej kuchynskej tácky na ktorej nite na jednej strane prerežeme a splietame do syrových korbáčikov. Na úvod stačí, ak sa ti to podarí vysvetlím postup z doma vyrobeného syru aj s jeho kyslosťou. Držím palce, aby tá niť bola čím najdlhšia , upozorňujem že môže dôjsť k opareniu prstov, lebo voda s ktorej nite ťahame musí byť pomerne horúca, keď bude chladnejšia, nite sa nebudú ťahať.

Marína
01.12.06, 17:40
Ďakujem. Veľmi dobre si to vysvetlil. Zajtra to vyskúšam a ak to nepôjde, budem skúšať dovtedy, kým sa to nenaučím a potom...Potom pokračujeme?
Ešte niečo. To asi budem musieť zohnať mlieko priamo od kravy, však? Ak áno, tak v tom vidím ešte väčší problém ako ťahanie korbáčikov.

Kutaj
01.12.06, 18:31
Súhlasím s Kolenčíkom, ale ja si dám do hrnčeka cedítko na rezance a v tom roztápam a vareškou vypracúvam syr, (výhoda je že si môžem kedykoľvek syr vytiahnuť a to keď je prehriatý, alebo moje ruky už neznesú tú teplotu). Tušim tu bol dotaz ešte o rôsole (slaná voda) nejde tu až tak moc o pomer soli a vody, ale o to ako dlho sa tie nite budu kúpať vo vode - ak je slanší treba ich nechať kratšie čo je vždy lepšie.Voda si tak či tak prijme len určité množstvo soli.
A mimochodom ak sa niť roztrhne dá sa v teplej vode zase spojiť, koľko syra mám vypracovaného tak taká dlhá je niť. Ale moc na začiatok neodporúčam, lebo syr keď je dlho vo vode tak rýchlejšie kysne a potom sa niť hrčkati.
Koľko mlieka treba na korbače závisí od hustoty mlieka, neodtučnené mlieko asi 9- 12 l na 1 kg korbačov.
Mnoho zdaru.

Kolenčík
01.12.06, 18:35
Dobrý nápad, plne súhlasím, robíme to skoro rovnako, veď sme skoro susedia. Ahoj.

Marína
01.12.06, 19:11
....
Ale moc na začiatok neodporúčam, lebo syr keď je dlho vo vode tak rýchlejšie kysne a potom sa niť hrčkati.
Koľko mlieka treba na korbače závisí od hustoty mlieka, neodtučnené mlieko asi 9- 12 l na 1 kg korbačov.
Mnoho zdaru. Syr už začína kysnúť v tej horúcej vode? Čiže nemusí postáť, aby nakysol? Ešte som sa pýtala, či môžem použiť mlieko z obchodu a ak áno, tak aké mi doporučujete? Kde by som najskôr dostala kúpiť to syridlo?
Prepáčte, ale preto to chcem vedieť podrobne, lebo som to nikdy nerobila a ani to nevidela robiť. Nie je to také jednoduché cez Poradu, ale predstavte si, že by som vás chcela učiť cez net napr. háčkovať.

Kutaj
01.12.06, 19:34
Postáť musí a to aspoň 24 hodín pri izbovej teplote, ak je celkom zo sladkého mlieka, ale sú takí ktorí pred "kľaganím" (ohrevom a pridaním siridla) pridávajú kysle mlieko, vtedy sa dá syr ťahať o 3-4 hodiny, ale korbače sú mäkke a mľandravé preto to neodporúčam. A ešte - syr pre ťahanim má také male dierky a keď ho skúsite tak nevrzgá pod zubami.
Mlieko z obchodu som neskúšala, ale určite to pôjde aj z toho, len musí byť čo najtučnejšie, aby ho netrebalo tak moc.
Siridlo u nás dostaneme bežne v potravinách, alebo aj v poľnopotrebách, (kedže je to výťažok z hov. žalútka).

Marína
02.12.06, 18:55
Veľmi pekne ďakujem za vysvetlenie. Keď si napísala o kľaganí, tak sa mi rozsvietilo. Ja som vedela, čo je to kľag, len som nevedela, že kľag=syridlo. Syridlo som zatiaľ nezohnala, ale ešte sa pokúsim. V poľno-potrebách ho majú(zistila som cez net) a to dokonca cca 100 m odo mňa, ale je to väčšie balenie. Dnes už som sa teda dosť o tom syridle naučila a objavila som jednu ozaj fantastickú stránku o syroch a aj ich výrobe.
http://jaknato.webpark.cz/index.html
Tak, ako mi radil Kolenčík, som skúsila ťahať z eidamu, ale nebolo to nič moc, tak som z neho radšej urobila roládu. Teda z tej horúcej vody to ťahať nie je bohviečo. Mám trochu chytené prsty.

elims
04.12.06, 12:51
Ta stranka je super!

Kolenčík
04.12.06, 17:47
Marina. ak sa ti podarilo roztiahnuť ten syr tak aby si mohla z toho urobiť roládu tak to je výborný základ pre budúcnosť, takým podobným spôsobom sa totiž robia parenice, ale to je už asi ďalšia téma.

Marína
04.12.06, 17:52
Len to nezakríkni, pretože som to robila valčekom, ale myslím si, že aj rukami by to išlo. Syridlo som nekúpila, lebo majú iba veľké balenie a priznám sa, bolo mi trochu ľúto vyhodiť peniaze, keď ešte neviem, ako to budem zvládať. Skúsim zohnať menšie. Možno mi syn donesie z Prahy. Dostať tam aj rastlinného pôvodu. Robí sa z fíg alebo bodliakov.
Všimol si si ten link, ktorý som prilepila?

Kolenčík
04.12.06, 18:06
Áno, ale aj tam je najmenšie balenie 0,5 l. Ja by som Ti ho poslal, u nás sú aj menšie balenia v každom obchode, ak zistim povoz do Košíc, napíšem. Všetky výrobky zo syra ktoré som objavil na linku vyrábaju a oveľa krajšie u nás. Mám fotky na mobile z akcie ktorú sme organizovali tohto roku pod názvom "Syrová hrudka", ale neviem to dostať na net.

Kolenčík
04.12.06, 18:14
Teraz som to ale vymyslel. Ťukni na www.novot.sk a na 7 strane nájdeš "hrudku" a sú tam aj fotografie, a na niektorej som aj ja /chválim sa čo?/

Marína
04.12.06, 18:39
Čo je dobré a pekné, to sa má pochváliť. A že vyrábate skvelé syry, tak o tom nepochybujem. Práve si pozerám fotografie. Je u vás nádherne. Ďakujem za ochotu ohľadok syridla. Skúsim ešte tu niekde zohnať, alebo mi syn donesie z Prahy. Ak by mi to nevyšlo, ozvem sa a ak by to nebol veľký problém, využijem Tvoju ochotu. Ďakujem.

hetty
05.12.06, 07:31
Ďakujem, že ste sa tak zapojili do tejto témy. Chcem sa opýtať či som to pochopila správne. 1 deň nechám mlieko odstáť, zohrejem pridám syridlo, za 2 hodiny sa vytvorí syr a dám ho do handry odkvapkať. Je nutné z neho robiť korbáčiky, alebo niečo iné? Nemôže sa pokrájať a zjesť? A ešte by som poprosila ten pomer soli a vody a ako dlho v ňom treba syr nechať.
Majte so mnou trpezlivosť.

Zuzana210
07.12.06, 12:08
Pri kupovaní syridla si dajte pozor. Nám predavačka naposledy chcela predať síridlo, na sírenie vínnych sudov.:)

Marína
07.12.06, 12:49
Veru, veru. Nie je syridlo(sýr) ako siridlo(síra).

Beata
07.12.06, 13:03
Teraz som to ale vymyslel. Ťukni na www.novot.sk (http://www.novot.sk) a na 7 strane nájdeš "hrudku" a sú tam aj fotografie, a na niektorej som aj ja /chválim sa čo?/
Kolenčík a to Ty robíš také pekné jelene aj so sliepočkami a ružičkami? Joj, ale mi slinky tečú.

Kolenčík
07.12.06, 13:05
Áno. je treba kúpiť PEPSINOVÉ SYRIDLO, zistil som, že ho vyrába fy. MILCON Praha 6 a.s. závod Soběslavsky 841 390 01 Tábor a dodáva ho F RJ - GLOBÁL, Do Dielca 16 034 01 Ružomberok. Pozor za tie roky som zistil, že keď ide cez viac rúk je riedše, to orginálne je oveľa tmavšie, ale aj drahšie. Práve pripravujem presný postup výroby, keď bude hotový na požiadanie zašlem. Ahojte a skúšajte.

Kolenčík
07.12.06, 13:11
Pre Beatu. To u nás robia täkmer v každej rodine a my sme sa tohto roku rozhodli urobiť v obci prehliadku týchto výrobkov a najlepších aj oceniť. V obci robíme viac takýchto podujatí - pozrí galériu na stranke www.novot.sk, samozrejme v čom začneme, v tom chceme pokračovať a o rok budeme organizovať II. ročník, ak bude záujem rád pozvem, veď nakoniec sa to aj tak všetko na podujatí okoštuje a zje no a život pokračuje ďalej.

pavel9
16.12.06, 06:02
Pekný deň.
Zaujímava diskusia. Neviem či na výrobu syra nie je potrebné tvz. "surové ", čiže neodstredené kravské mlieko.To kúpené, aj keď s najväčšou tučnotou, myslím že je to 3,5% sa dá vyrobiť?

Ivana Š
16.12.06, 09:50
Syry sú mliekárenské výrobky, v ktorých sa koncentrujú mliečne bielkoviny. Ich podstatou je vyzrážaná mliečna bielkovina, ktorá je ďalej rôznym postupom spracovaná..
Podľa spôsobu zrážania ich delíme na syry:
sladké – ktoré sú vyzrážané syridlom
kyslé – vyzrážané kyselinou mliečnou

Syry sa získajú odstredení časti srvátky
zo zrazeného mlieka, ktoré môže byť neodstredené, sčasti alebo úplne odstredené, zo smotany, podmaslia alebo ich zmesí vhodným spracovaním zrazeniny

PeterNR
21.12.06, 08:38
Super téma o syre :)

Vaša stránka o Novoťskej hrudke je fajn - super že robíte také akcie. Všimol som si na niektorých fotkách chlieb veľkosti XXL, ako sa dá taký veľký chlieb upiecť? Tipujem, že v rúre asi nie ;)

Mám jednu otázku na majstrov - syrárov: čo potom robíte so srvátkou?

hetty
05.01.07, 07:22
Zistila som, že syridlo dostať kúpiť v lekárni a postupne sa mi niektorý známi priznávajú, že tiež vyrábajú syr doma z kravského mlieka.

Oklap
21.01.07, 21:07
Pozdravujem vsetkych. Syridla sa delia na zivocisne, mikrobialne a chymozinove. Predavaju sa tekute alebo v prasku. Na vyrobu hrudky je uplne postacujuce mikrobialne syridlo (je najlacnejsie a najdostupnejsie), pretoze sa jedna o cerstvy syr, ktory nezreje. Pri vsetkych druhoch syridla si treba dat pozor kto ho predava, lebo sa velmi casto riedi. Najslabsie originalne tekute syridlo ma davkovanie iba 15-30ml na 100L mlieka. Nutnost zvysit davkovanie svedci o pravdepodobnom riedeni pochybnym "vyrobcom". Pre davkovanie je vhodne si zaobstarat injekcnu striekacku. Praskove syridla pre maloodberatelov maju dlhsiu trvanlivost ako tekute. Pouzitie obidvoch je podobne. Pred pridanim do mlieka sa syridlo rozmiesa vo vode v pomere 1:10 a potom poriadne rozmiesa v predhriatom mlieku. Dalsi postup uz popisali predo mnou takze nebudem opakovat.
Viem, ze syridlo sa da kupit v obchode potravin vo Zvolenskej Slatine (pri Bryndziarni), su aj firmy ktore to posielaju postou. Ked zadate do vyhladavaca syridlo tak v prvych 10-tich odkazoch urcite na ne pridete. Vela zdaru pri tejto zaujimavej praci.

Kolenčík
22.01.07, 17:07
Syridlo kúpite, alebo poproste nech vám ho objednajú v predajniach JEDNOTY. Pre Petra z NT: Keďže som spomínal, že syr sa cedí cez ceditko či textiliu tak tá servatka je bezvýznamná /riedka/, na dedine sa využíva ako nápoj pre ošípané.

hetty
23.01.07, 12:41
A čo tvrdý syr, alebo ho neodporúčate robiť doma?

Kolenčík
23.01.07, 15:44
Veď ten syr, keď sa oddelí od neho servátka a dá sa do rôsolu je predsa tvrdy, dá sa používať na chlebíky, dá sa vyprážať a pod. mäkne len v teplej vode.

Antea
23.01.07, 18:08
Veď ten syr, keď sa oddelí od neho servátka a dá sa do rôsolu je predsa tvrdy, dá sa používať na chlebíky, dá sa vyprážať a pod. mäkne len v teplej vode.A dá sa robiť aj z pasterizovaného mlieka?

annac
24.01.07, 05:50
robila som to asi pred 15 rokmi,presný postup si presne nepemetám.
mlieko sa zohreje asi na 40 stupňov pridá sa sýridlo,premieša sa,keď sa začne tvoriť syr pomaly to spájame do hrudky,precedíme cez pachtičku a necháme stiecť

Kolenčík
24.01.07, 13:31
O výrobe sa už toho napísalo v tejto téme dosť, Anetka sa pýta či sa to dá robiť z pasterizovaného mlieka. Neviem opýtam sa.

Kolenčík
24.01.07, 13:46
Dá sa, ale sa musí pridať tzv. smotanová kultúra /dostať ju v mliekarni/, alebo sa dá nahradiť kyslým mliekom, mohla by to byť aj zakysanka

Antea
24.01.07, 16:02
Dá sa, ale sa musí pridať tzv. smotanová kultúra /dostať ju v mliekarni/, alebo sa dá nahradiť kyslým mliekom, mohla by to byť aj zakysankaĎakujem, urobím si doma zázrivské korbáčiky.

Kolenčík
24.01.07, 16:31
Držím palce, ale aj zázrivské korbáčiky sú už nie tie pravé, lebo sa ťahajú z rôznych druhov syra bežne predavaných v obchodnej sieti.

8369
04.02.07, 19:07
V žiadnom prípade nepoužívať soľ, súhlasím s výrobou uvedenou predo mnou, len pozor na to syridlo, treba ho v malom množstve mlieka doslovne kvapkať a kvapky rátať. Syr odkvapkaný v plienke je tzv. sladký syr, ak chceš napr. z neho ťahať korbáčiky, musí trocha „zakysnúť“ a z toho sa dá ťahať, presný postup Ti môžem zaslať. Syr solíme po jeho nakrájaní, resp. pri iných výrobkov zo syra, až tieto výrobky ponoríme do slaného roztoku.

Prihlásil som sa až teraz do Porady.

Mohol by som dostať recept na výrobu syrových nití.Mám veľký záujem o ich výrobu. Stavil som sa totiž s mojimi kamarátmi z Prahy,že ich dokážem urobiť.Šlo o stávku. Skúšal som to podľa "zaručených " rád z Eidamu.
Dopadlo to tak,že sme jedli syrové - vyprážané "placky".
Ďakujem Vopred.

Kolenčík
04.02.07, 20:54
V tejto téme je už toho napísane pomerne dosť, len si ju treba celú prečítať, ak ešte bude treba niečo doplniť - napíš

Gottesgab
05.02.07, 19:44
http://jaknato.webpark.cz/index.html

8369
08.02.07, 18:39
Oceňujem príspevok Gottesgab-a. ďakujem.Najviac mi to objasnilo spracovanie syra.

Antea
17.02.07, 17:03
Prihlásil som sa až teraz do Porady.

Mohol by som dostať recept na výrobu syrových nití.Mám veľký záujem o ich výrobu. Stavil som sa totiž s mojimi kamarátmi z Prahy,že ich dokážem urobiť.Šlo o stávku. Skúšal som to podľa "zaručených " rád z Eidamu.
Dopadlo to tak,že sme jedli syrové - vyprážané "placky".
Ďakujem Vopred.
Protestujem proti názvu, to nie sú nite, ale korbáče po zázrivsky, v mieste kde vznikli, no je rozšírený tiež zdrobnelý názov korbáčiky.

veraa
02.03.07, 08:33
ahoj,
ja používam na výrobu syra syridlo FROMASE 220TL - distribútor SKAR s.r.o. ul. Kubínska 70, 85101 Bratislava. na 10 L mlieka /priamo od kravy, ovce, kozy/ nie kupované ide 5 ml syridla. Mlieko sa zahreje na 32 st. C a pridá sa syrydlo. nechám postáť 15 minút, drevenou vareškou "pokrájam" v hrnci, precedím do plachtičky a nechám odkvapkať. robím večer, ráno je super. takto vyrobený syr je fantastický. niekedy robím bez príchute - po odkvapkaní nakrájam na malé kocôčky a nakladám do skleného pohára s olejom, soľou - hrubozrnnou morskou, bylinkami, cesnakom, čili papričkami... podľa chuti. niekedy už pri zahrievaní pridám bylinky - sušené alebo čerstvé, a takýto syr už nenakladám, používam priamo na plátky nakrájaný na čerstvý maslový chlieb. ak budeš chcieť viac, ozvi sa na súkr.poštu

veraa
02.03.07, 08:35
ešte som zabudla, toto syridlo sa predáva v malom balení 0.30 kg t.j. asi 2 dcl. pôvod má francúzsky.

hetty
02.03.07, 11:47
Dá sa hotový bochník zaúdiť, alebo ten syr sa robí inou technológiou?

Dadulaa
27.03.07, 14:43
:--- Velmi ocenujem tuto temu a dakujem vsetkym za rady....urcite sa aj ja pokusim vyrobit vlastny syr, pripadne aj korbaciky.

jofre199
05.04.07, 12:13
môzem poprosit pana Kolencika keby bol taky dobry a poslal mi recept na výrobu syrových korbácikov? vopred dakujem

Kolenčík
06.04.07, 17:33
Už som ti to poslal, ak máš problémy s výrobou ozví sa

Phill
25.04.07, 18:28
Zdravím Vás.

Vie mi niekto poradiť, ako sa dá vyrobiť syridlo doma ? Možno je to čudná otázka, ale zaujímam sa o starodávne spôsoby výroby syra a rozmýšľal som, že pred nejakými sto rokmi, keď sa syr asi už vyrábal, tak si ľudia asi nechodili kupovať syridlo do obchodov.

Ďakujem.

Marína
25.04.07, 21:45
Syridlo - kľag je namočená ryncka t. j. žalúdok z mladýeh ešte ssajúcich teliec vybraný a vo rôsoli (v slanej vode) na teplom močený. Kvas či kyslina z toho povstalá zkľagá (usyrení) mlieko.
http://www.inzine.sk/article.asp?art=8266
http://209.85.135.104/search?q=cache:Di-TFKqXmFYJ:www.land.gov.sk/slovak/menu/vestniky_2006/vest10_2006.pdf+k%C4%BEag&hl=cs&ct=clnk&cd=7&client=firefox-a

Phill
26.04.07, 07:58
Ďakujem za odpoveď ohľadne syridla.

Dadulaa
03.05.07, 11:49
Dnes sa väcsinou vyraba syridlo z NaCl, nie? Aspon na tom, ktore mam ja, je take zlozenie.O zaludkoch tam nic nepisu.....tusim vsetko nahradila chemia:mad:

Kolenčík
05.05.07, 09:42
Túto problematiku podrobne sleduje Tvoja krajanka Marína, linkuj.........

Kolenčík
29.06.07, 19:53
V poslednom čase sme pozabudli na túto tému. Ak sa budete pohybovať na Orave, príďte sa pozrieť na "Novoťskú hrudku" - výstava výrobkov s ochutnávkou, pozrí www.novot.sk

Marína
30.06.07, 02:41
Aj by sme prišli, len keby ste neboli tak ďaleko-preďaleko.:) Čestne priznávam, syr som ešte nevyrobila, lebo taký, aký vyrába od našej chalupy vzdialený bača 1/2 km, tak tomu sa určite nevyrovnám. Bryndzu si však vyrábam sama a mám byť samochválka? Takú nekúpim. Rada by som sa však dozvedela od znalých, ako dlho mám nechať syr zrieť(ja ho nechávam v chladničke pár dní a otáčam ho, aby plieseň bola "suchá" a následne kôrku(plieseň) orežem. Syr postrúham na čo najjemnejšom strúhadle a postupne utláčam(zovretou päsťou) s miernym osolením v keramickej nádobe. Nechám v chladničke dozrieť cca 3-4 dni. Robím to len odhadom. Predpokladám, že je na to určený presný postup - koľko dní nechať zrieť syr, následne bryndzu a v akých teplotných podmienkach. Pravdepodobne to však bude dedičné tajomstvo, však?
Inak, tú kôrku(plieseň) zo syra po dozretí, ktorú orezávam pred prípravou bryndze, môj manžel nechá roztiecť na masle, pridá vajíčka a je z toho výborná praženica. Doma to voľakedy takto robili z odležaného domáceho tvarohu.

malalulu
09.07.07, 11:59
Súhlasím vo všetkom s Kolenčíkom aj s Marínou, som z Oravy, a doma si vyrábam aj korbáčiky, aj malé údené,bylinkové, paprikové pareničky a taktiež syrové torty. Syrové torty z mojich začiatkov prikladám (našla som v PC fotku, neviem,či sa mi to podarí). Ak budete mať nejaký konkrétny problém s výrobou korbáčikov, poradím.
Chcela som Maríne k výrobe bryndze povedať, že ja si urobím bryndzu len tak, že si nechám prekysnúť syr v teple,(urobím ho redší), pomeliem ho na mäsovom mlynčeku, zmiešam so soľou a môžem použiť na halušky alebo na niečo iné. Možno nie je taká dobrá ako Marínina, ale svojmu účelu poslúži a dá sa jesť.

Kolenčík
10.07.07, 06:46
Skús výrobu podľa receptu: Pri teplote 20 stupňov sa necháva syr vykysnúť 4 – 5 dní, počas kysnutia opláchnuť vodou, utrieť utierkou a zmeniť polohu syra, potom zomlieť, podľa chutí posoliť, pre zjemnenie použiť troška minerálnej vody. Ako chuťovky /nátierky/ pridať rascu, cesnák, vegetu, cibuľu a pod. Keď chcete vidieť ťahanie syrových nití klikni na www.novot.sk, je tam krátke video z našej hrudky, celkom sa dá aj s fotografii vyčítať postup pre spracovanie syra.

smutnacka
02.08.07, 10:51
Zdravím všetkých syrárov, prosím o radu. Doma som si už vyrobila hrudku, dodržala som presné dávkovanie aj teploty. Robila som ho s kupovaného plnotučného mlieka s prídavkom zakysanky (1%). Neviem odhadnúť, kedy sa z hrudky dajú ťahať nite - ako to zistím - po asi akom čase od scedenia, aká má byť voda horúca. Mám pocit, že sa mi tá hrudka stále drolí... Kto mi poradí? Ďakujem:confused:

Marína
02.08.07, 11:56
Časť citátu:

Možno nie je taká dobrá ako Marínina, ale svojmu účelu poslúži a dá sa jesť.
Som presvedčená, že je. Veď Ty máš viacročné skúsenosti a Kolenčík tiež.
Budem už aj ja mlieť na mlynčeku a pridám aj minerálku, bude určite jemnejšia.

malalulu
08.08.07, 08:17
Zdravím všetkých syrárov, prosím o radu. Doma som si už vyrobila hrudku, dodržala som presné dávkovanie aj teploty. Robila som ho s kupovaného plnotučného mlieka s prídavkom zakysanky (1%). Neviem odhadnúť, kedy sa z hrudky dajú ťahať nite - ako to zistím - po asi akom čase od scedenia, aká má byť voda horúca. Mám pocit, že sa mi tá hrudka stále drolí... Kto mi poradí? Ďakujem:confused:

Keď sa ti syr drolí, myslím, že už je prekysnutý. Už z toho neurobíš nite, iba ak bryndzu, nechaj ho ešte dokysnúť a potom urob z neho bryndzu podľa vyššie uvedených receptov (môžeš si vybrať).
Ak syr urobíš teplejší, že viac zohreješ mlieko, alebo dáš horúcej vody (niekedy to robím tak, keď sa mi nechce zophrievať mlieko), syr urobíš tuhší - vtedy pomalšie kysne, ak ho urobíš redší, vtedy kysne rýchlejšie).
Celé umenie výroby pareného syra alebo korbáčikov je v odhadnutí kyslosti syra. Ak ho správne odhadneš potom nie je problém s ťahaním, keď ho dáš do teplej vody, už cítiš aký je vláčny a vtedy ti netreba ani veľmi horúcu vodu. Skús to ešte. Učíme sa na vlastných chybách. Ak budeš chcieť poradiť, tak sa ozvi.

malalulu
08.08.07, 08:29
Až teraz som sa dostala na stránku, ktorú propaguje Kolenčík - tá novoťská hrudka je super akcia. Vôbec celá stránka je super. "Klobúk dolu" pred tvorcami tejto stránky. Tak by som si predstavoval diani na dedine.

Kolenčík
08.08.07, 08:42
Ďakujeme za povzbudenie, je toho oveľa viac, len keby bolo toho času.......

smutnacka
08.08.07, 15:11
Ďakujem za info. Jasné, že to nevzdám, idem ďalej.

alabut
15.01.08, 09:03
Na http://www.namlate.com/syry/newsyry01.htm
je video (20Mb) http://www.namlate.com/syry/newsyry01.htm na domacu vyrobu tvrdeho syra.

alabut
16.01.08, 02:25
Chcem upozornit na vyrobu syra zo srvatky, ktora sa spravidla skrmuje. Z 5 l mlieka ziskame syr a zo zvysnej srvatky asi 200 - 250 gr sladkeho syra, ktory po skaramelizovani v severskych krajinach nazyvaju "brunost". Ak ma niekto zaujem mozem tu plasnut jednoduchy recept.

Gabhus
16.01.08, 07:23
Tak pľasni, skúsime.

alabut
17.01.08, 18:30
Srvatku zohrejeme na cca 60 - 70*C, nechame vychladnut, potom zohrejeme na 95*C, vlejeme na 5l srvatky asi 1 dcl octu. Nechame vychladnut. Po vychladnuti srvatku scedime cez hustu latku (ja pouzivam kuchynsku utierku), co trva asi 12 hod. Ked ma konzistenciu hustej kase zoskrabem ju do hrnceka a varim asi 15 - 30 minut na miernom ohni, pokial nezhustne na mnou pozadovanmu konzistenciu. Potom osolim, okorenim drvenym ciernym korenim a sup do krabicky a chladnicky. Z 5 litrov mlieka vyrobim asi 65 dkg syra a zo zvysnej srvatky ziskam asi 20 - 25 dkg syra, ktory pouzivam ako natierku, alebo nim potieram maso po upeceni (vynikajuce), pripadne pridavam do ryze a pod.
Syr je sladky, pretoze sa vyzraza najma laktoza. Severske narody syr varia dlhsie, pokial neskaramelizuje, vtedy ziska hnedu farbu, volaju ho "brunost".
Samozrejme mozme scedeny syr vlozit do lisu a vyrobit tvrdy syr. Taktiez ho osolim a okorenim drvenym ciernym korenim. Vynikajuca jemna pochutka

Tieto syry maju dlhu trvanlivost.

veronika2910
25.01.08, 17:31
prosím vás, neviete náhodou niekto, kde by sa dali kúpiť formy na výrobu syra?

alabut
29.01.08, 05:50
Tak, tuto sietku potrebujem kupit, akurat neviem kde.
http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/tier/ser/7.jpg

Tarif
01.02.08, 09:37
Z kozieho mlieka sa dá tak isto robit tento syr?

kukučka
01.02.08, 10:19
určite dá, len kozí syr je suchší a tvrdší ako ovčí, či kravský

alabut
01.02.08, 18:59
Ked mi suseda donesie kozie mlieko, primiesam ho do kravskeho. Obycajne dva litre kozieho do piatich kravskeho. Syr ma krajsiu vonu a jemnejsiu chut. Ockujem ho vlastnou smotanovou kulturou.

Tarif
02.02.08, 18:48
Ja som našla firmu,ktorá sa zaoberá so syridlami. Ja som im napísala,aj mi poslali syridlá,vosky,formy aj recepty na hrudku , fetu,atd.

alabut
03.02.08, 07:08
A nazov firmy a adresa?

Tarif
03.02.08, 09:30
je to firma Advise E-mail: peterg@advise .sk

wagner
03.02.08, 10:13
Tá firma nemá internetovú stránku? Alebo im treba napísať a požiadať ich o zaslanie ponuky?

Evanka
03.02.08, 10:25
Tá firma nemá internetovú stránku? Alebo im treba napísať a požiadať ich o zaslanie ponuky?
http://www.advise.sk/

wagner
03.02.08, 14:28
Ďakujem, potešila si ma

alabut
10.02.08, 06:41
Info z Advise: (skoda, o formy a aditiva v mensom baleni som mal aj ja zaujem)

s týmto tovarom prakticky končíme. Dodávame naďalej aditíva iba našim
zákazníkom v oblasti poradenstva - syrárske kurzy a hlavne zákazníkom
ktorým dodávame technológie. Obrat z drobného predaja syrárskych aditív
je taký malý že problémy z dovozom prevyšujú akýkoľvek profit. Ak máte
záujem o na stránke uvedené aditíva v originálnych baleniach dajte mi
vedieť. Pošliem Vám špecifikáciu konkrétnych tovarov a ceny.

Ceny foriem sú od 2000 Sk za malé formy / 10 kg produktu po 350 Sk za
jednu desať kilogramovú formu. Na Slovenskom trhu sú to ceny prakticky
bezkonkurenčné. Vlastne 20 Sk za jednu malú formu. Neviem aké objemy
aditív a foriem chcete.
Stránka je informačná a nejedná sa tu o Internetový predaj. V najbližšom
čase zo stránky ponuku aditív stiahnem.

Na budúci mesiac budem objednávať od našeho dodávateľa aditív tovar v
nasledujúcich minimálnych baleniach:
Kalcium chlorid 5 kg 120 Sk /kg
Syridlo 1:1800 1 kg ..367 Sk / kg
Syridlo 1:6000 1 kg 572 Sk/ kg
Syridlo práškové natural 1:150 000 0,5 kg 2100 Sk/ bal
Kultúry minimálna dodávka 10 bal. po 174 Sk na 500 l mlieka
Kvasinky turbo (na medovinu) 10 balení po 15 Sk za kus
Lak syrársky po 5kg 251 Sk/kg
Vosk syrársky 27kg 156 Sk/kg
a pod.

Teraz máme väčšinu z horeuvedených aditív na sklade (po niekoľko kusov)

Uvedené ceny sú bez DPH Ceny sa môžu nevýrazne meniť podľa jednotlivých
dodávok - budú upresnené pri objednaní.

Ak máte záujem objednať si aditíva a pošlite mi predbežný dopyt . Pri
väčších množstvách poskytujeme zľavy dohodou.

Teraz máme akciu s predajom technológií na výrobu syrov. Jedná sa o
individuálne dodávky špecifikované podľa požiadaviek zákazníkov.
Predovšedkým je záujem o automatockú jednotku POLYFOOD.

alabut
10.02.08, 07:17
Makky syr ala alabut:

Zohrejeme 5 l mlieka na 37 - 42*C. Pridame starter (ja pouzivam 2 dl smotanoveho jogurtu), zamiesame a nechame 1 1/2 hod. startovat. Ucelom starteru je okyslenie mlieka. Potom skontrolujeme teplotu mlieka (34*C), ak je nizsia pomaly dohrejeme. Pridame syridlo podla navodu, zamiesame. Spravna davka je, ak sa mlieko zrazi za 30 - 45 min. Zrazeninu nakrajame na vacsie kusy, nechame 5 min. odpocinut, potom ju nakrajame na drobne zrno. Ja to robim tak, ze nozom na zakusky kyvem sem a tam a plochou vareskou krutim syreninou, az sa mi poseka na zrno velkosti hrachu. Necham sadnut na dno, zlejem cast srvatky, posolim a volne vlozim do formy odtiect tak na 12 hod. Medzitym uvarim srvatkovy syr a z vychladnuteho zostatku spravim slany nalev. Sol sypem od oka, ak mi slany nalev chuti, prestanem. Do slaneho nalevu ponorime scedeny pomerne tvrdy syr a sup do chladnicky. Po tyzdni sa vytvori na syre biela korka. Syr pripomina "Hermelin", po povrchu biela korka, vnutri lahodna hmota. Z 5 l mlieka mi vyjde asi 0,9 kg syra. Ak do srvatky pridam cca 1/2 l mlieka, vyjde mi este 0,35 kg srvatkoveho syra, do ktoreho pridam dve-tri lyzice smotany ziskanej z vyroby acidka a lebo jogurtu, okorenim, osolim a vzniknutym kremom potieram pecene maso, lokse a pod. Obidva syry su vyborne a vytaznost z mlieka vyborna. Niekedy ho skusim vyudit. Pasterizovane mlieko bude pravdepodobne treba obohatit chloridom vapenatym. Nemam ho kde kupit, preto nepasterizujem, ale pouzivam priamo nadojene z druzstva v susednej obci po 15 Sk. Srvatka sa hodi aj na marinovanie diveho masa. Skusal som ju pouzit aj na pecenie chleba, ale chlieb nebol taky nadychany ako z cistej vody.

dahoman1
12.02.08, 08:07
Len nedávno som navštívil túto stránku a milo ma prekvapila, že aj v dnešnej dobe sa niekto zaujíma o tradične syrárske výrobky klasickou metódou. O formy na syr by som mal zájuem aj ja , ale kúpiť ich je prakticky nemožné. Ja na to používam plastové cedidla rôznej veľkosti a tvaru. Hrudkovemu syru daju veľmi pekný vzhľad(mozaiku). Majú aj nevýhodu, že neznesú väčší tlak, ktorý je potrebný pri výrobe tvrdého syra. Najbližšie pošlem nejaké jednoduché recepty recepty.

alabut
28.02.08, 16:50
Neviem, ci sa mi podari vlozit tabulku o vytaznosti syra z mlieka, aby mal zaujemca priblizny prehlad o cene vysledneho produktu bez vlozenej prace a energie, ktora je potrebna na zohriatie mlieka.

kirtida
16.04.08, 20:32
Ahojte. uz dlhsiu dobu vyrábam dom a syr. je to takzvaný paneer /panýr/. je známy najmá z indickej kuchyne, prevažne sa používa ako ingrediencia do rôznych zeleninových jedál.
ale som šťastná, že sa tu po dlhoročnom pátraní dozvedám niečo o domácej výrobe syra. ten panýr sa vyrába zahriatím mlieka a pridaním bud citronovej šťavy, alebo kyseliny citronovej. a zrazí sa behom pár minút a potom pokračujem ako pri ostatných receptoch: scedím do sitka zaťažím nejakým hrncom , do ktorého dám trebárs vodu, aby bol ťažký, a nechám odkvapkať. Samotný ho nejedávam, väčšinou nakrájam na kocky 2x2 cm a osmažím v oleji a pridám napr do špenátu a podobne. Ale už sa veľmi teším, že vyskúšam vase recepty.

diry
16.04.08, 21:12
Doporučujem výbornú stránku na výrobu rôznych druhov syrov a všetko o nich a bonus k tomu - škola údenia+recepty

jasminke
17.04.08, 18:45
Ahoj, my sme uz vyrobili hocijake syry, aj s plesnou, aj bez, tvrdsie, maksie, ostiepky, hrudky.. Pre zaciatok si úpzri tuto stranku jaknato.webpark.cz/, mam malo prispevkov, takze tu nemozem dat plny odkaz:confused:
a na Tvojom mieste by som zacala s niecim jednoduchym, ako napr hrudka. Pozor na mlieko, treba kupit cerstve, najlepsie nepasterizovane a nehomogenizovane. Trvanlive mlieka su mrtve, namiesto zrenia hniju - z nich sa syr neda vyrobit. Takze bud cerstve mlieko alebo len pasterizovane - take predavaju v predajniach syrov zo Zvolenskej Slatiny

alabut
18.04.08, 19:07
Na aku teplotu sa pri vyrobe paneeru mlieko zohreje?

alabut
18.04.08, 19:32
Nasiel som toto:

Kolega Dr. V. Harwalkar srážel mléko glukono-delta-laktonem, což je prekurzor "jedlé" kyseliny glukonové. Lakton se hydrolyzuje na kyselinu a tedy působí pomalu. Srážené mléko bylo horké (90°C) a konečná kyselost byla mírná (pH 5.5). Mikrografie pořízené transmisní mikroskopií (TEM) tenkých řezů obsahovaly podivuhodnou strukturu, kterou jsme nazvali "jádro a skořápka" (core-and shell). Měli jsme obavy, zdali se nejedná o artefakt, ale námi nalezenou strukturu potvrdili pracovníci velké potravinářské firmy Kraft Foods Inc. Struktura vzniká i při srážení horkého mléka kyselinami, například při výrobě sýra Panýr (Paneer) v Indii, Queso Blanco v jižní Americe a sýra White cheese v Americe severní. Je velice stálá a přetrvává i v taveném sýru, jestliže jednou z jeho složek byl některý z uvedených sýrů. Jejich přítomnost není možné zjistit jinak než elektronovou mikroskopií. Uvedené sýry nezrají a jsou poměrně levným zdrojem mléčných bílkovin, takže jejich zjišťování má význam při ochraně spotřebitelů.

Obrazok:

http://futurologie.czweb.org/archiv2003/panyzel2.jpg
http://futurologie.czweb.org/archiv2003/tvaroze2.jpg

kirtida
21.04.08, 09:40
Kedže väčšinou robím paneer z čerstvého mlieka od kravy, ktoré je ešte neprevarené , tek ho najprv prevarím a potom dávam citron. Takže asi tak ako v tom tvojom príspevku. Zaujímavé. Nedávno som nezohnala čerstvé mlieko, tak som kupila v potravinách polotučné. iné nebolo . zohriala som ho, nie az do zovretia, ale možno tých 80-90 stupnov malo. hm.

kirtida
21.04.08, 09:46
Ked tu tak čítam, ostatní nezahrievajú mlieko na vysokú teplotu. Podla toho článku je to pravdepodobne kvôli tej zrejúcej schopnosti. asi trošku tu už špekulujem. neviem teda, dufam, že to nie je nezdravé.

malalulu
21.04.08, 12:18
Makky syr ala alabut:

Zohrejeme 5 l mlieka na 37 - 42*C. Pridame starter (ja pouzivam 2 dl smotanoveho jogurtu), zamiesame a nechame 1 1/2 hod. startovat. Ucelom starteru je okyslenie mlieka. Potom skontrolujeme teplotu mlieka (34*C), ak je nizsia pomaly dohrejeme. Pridame syridlo podla navodu, zamiesame. Spravna davka je, ak sa mlieko zrazi za 30 - 45 min. Zrazeninu nakrajame na vacsie kusy, nechame 5 min. odpocinut, potom ju nakrajame na drobne zrno. Ja to robim tak, ze nozom na zakusky kyvem sem a tam a plochou vareskou krutim syreninou, az sa mi poseka na zrno velkosti hrachu. Necham sadnut na dno, zlejem cast srvatky, posolim a volne vlozim do formy odtiect tak na 12 hod. Medzitym uvarim srvatkovy syr a z vychladnuteho zostatku spravim slany nalev. Sol sypem od oka, ak mi slany nalev chuti, prestanem. Do slaneho nalevu ponorime scedeny pomerne tvrdy syr a sup do chladnicky. Po tyzdni sa vytvori na syre biela korka. Syr pripomina "Hermelin", po povrchu biela korka, vnutri lahodna hmota. Z 5 l mlieka mi vyjde asi 0,9 kg syra. Ak do srvatky pridam cca 1/2 l mlieka, vyjde mi este 0,35 kg srvatkoveho syra, do ktoreho pridam dve-tri lyzice smotany ziskanej z vyroby acidka a lebo jogurtu, okorenim, osolim a vzniknutym kremom potieram pecene maso, lokse a pod. Obidva syry su vyborne a vytaznost z mlieka vyborna. Niekedy ho skusim vyudit. Pasterizovane mlieko bude pravdepodobne treba obohatit chloridom vapenatym. Nemam ho kde kupit, preto nepasterizujem, ale pouzivam priamo nadojene z druzstva v susednej obci po 15 Sk. Srvatka sa hodi aj na marinovanie diveho masa. Skusal som ju pouzit aj na pecenie chleba, ale chlieb nebol taky nadychany ako z cistej vody.

Skúšala som robiť srvátkový syr, je super, len ho bolo málo. Tento syr som zmiešala s maslom a bol na nerozoznanie od nátierkového masla. Stačilo ho len troc hu posoliť.
Namočila som aj syr do srvátky, len neviem, či ho tam mám držať tých 5 dní, nebude veľmi slaný? a Má byť celkom ponorený v tej srvátke?

alabut
21.04.08, 20:00
Staci ho ponorit na dva dni. Slany je akurat. Slany byva, ak sa moci v cistej vode. Ak je malo srvatkoveho syra, staci pridat do srvatky nejake zvysky mlieka, alebo robit castejsie syr http://www.porada.sk/images/icons/icon7.gif.

jossev
24.07.08, 11:20
Dobrý den pane Kolenčík,
mohl bych Vás taky poprosit o podrobný recept na výrobu korbáčiků. Mám teď hodně kozího mléka a chtěl bych se o to pokusit. Předem moc díky.

patrika
01.08.08, 17:27
neviete niekto náhodou ako sa ináč povie chlorid vápenatý, myslím či nemá nejaký ludový názov

patrika
07.08.08, 18:35
už som zistila,že nemá,pýtala som sa v lekárňach

vimba
16.01.09, 13:35
V žiadnom prípade nepoužívať soľ, súhlasím s výrobou uvedenou predo mnou, len pozor na to syridlo, treba ho v malom množstve mlieka doslovne kvapkať a kvapky rátať. Syr odkvapkaný v plienke je tzv. sladký syr, ak chceš napr. z neho ťahať korbáčiky, musí trocha „zakysnúť“ a z toho sa dá ťahať, presný postup Ti môžem zaslať. Syr solíme po jeho nakrájaní, resp. pri iných výrobkov zo syra, až tieto výrobky ponoríme do slaného roztoku.



NEMOHOL BY SI MI ZASLAT RECEPT ?PROSIM TA ....dakujem

Matiss
05.02.09, 13:22
prosim vas mohli by ste my zaslat nejake recepty na vyrobu syra ,korbáčikov oštiepkov dalej ako to treba udit a podobne mail mam :
matissek490@azet.sk
vopred velmi pekne ďakujem:):):)

LIkvidator
13.02.09, 08:25
Naklada tu niekto syr ? ake mate recepty ?

malalulu
13.02.09, 13:36
prosim vas mohli by ste my zaslat nejake recepty na vyrobu syra ,korbáčikov oštiepkov dalej ako to treba udit a podobne mail mam :
matissek490@azet.sk
vopred velmi pekne ďakujem:):):)

Prečítaj si celú tému, je tu naozaj podrobne rozpísané všetko, čo sa týka výroby syra a syrových výrobkov

Beella
13.02.09, 13:42
Recepty zo syrov ;)

ste_ve
13.02.09, 18:15
Učme sa jeden od druhého - ako si doma vyrobiť syry rôznych druhov Viď. http://jaknato.webpark.cz/html/index.html
http://jaknato.webpark.cz/html/FotoKozy.html

Vhodné aj pre chudobné kraje. "Chudoba cti netratí" !!

Marína
13.02.09, 18:53
Učme sa jeden od druhého - ako si doma vyrobiť syry rôznych druhov Viď. http://jaknato.webpark.cz/html/index.html
http://jaknato.webpark.cz/html/FotoKozy.html

Vhodné aj pre chudobné kraje. "Chudoba cti netratí" !!
Už tu máme link od r.2006 ;) Kuk http://www.porada.sk/338855-post16.html
Aj tak ďakujeme.:)

ste_ve
19.02.09, 13:26
Recepty zo syrov ;)
Beella
S takým množstvom receptov zo syra si nás úplne zahľtil.
Ďakujeme! Ste_ve

Agripina
21.02.09, 20:35
Dobrý večer, ja som tu nová, ale mám pre vás aj takúto výrobu syra. Už som to vyskúšala.
Potrebujeme: 1 kg tvarohu, 1 l čerstvého mlieka, 1 čl jedlej sódy, 2 čl soli, 2 Pl masla
Do vriaceho mileka nadrobíme tvaroh a za stáleho miešania ohrievame, pokiaľ nevznikne syrovátka. Hmotu scedíme, neháme odkvapkať. Na pánvi rozohrejeme maslo,pridáme odkvapkanú hmotu, jedlú sódu a soľ a miešame vareškou, pokiaľ sa nevytvorí "táhlá" hmota. Nalejeme do mikroténového sáčku a dáme ztuhnúť do formy. Do syra dávam i rozne bylinky.
Niekde mám recept i na bálkánsky syr, syr po olomoucku a bez chémie...:)

Dáša_
24.02.09, 17:52
Dobrý večer, ja som tu nová, ale mám pre vás aj takúto výrobu syra. Už som to vyskúšala.
Potrebujeme: 1 kg tvarohu, 1 l čerstvého mlieka, 1 čl jedlej sódy, 2 čl soli, 2 Pl masla
Do vriaceho mileka nadrobíme tvaroh a za stáleho miešania ohrievame, pokiaľ nevznikne syrovátka. Hmotu scedíme, neháme odkvapkať. Na pánvi rozohrejeme maslo,pridáme odkvapkanú hmotu, jedlú sódu a soľ a miešame vareškou, pokiaľ sa nevytvorí "táhlá" hmota. Nalejeme do mikroténového sáčku a dáme ztuhnúť do formy. Do syra dávam i rozne bylinky.
Niekde mám recept i na bálkánsky syr, syr po olomoucku a bez chémie...:)

vyskúšala som a celkom milo ma výsledok prekvapil - robila som z polovičnej dávky, výsledok je asi 350g syru snad by som povedala parenicoveho typu. A čo je najdôležitejšie - zachutil synáčikovi :)))

Privítala by som teda aj dalšie recepty.

Marína
24.02.09, 20:14
Svojim receptom si ma potešila, vyskúšam aj ja a tiež by ma potešil recept na balkánsky syr. Vďaka.:)

malalulu
25.02.09, 13:14
Dobrý večer, ja som tu nová, ale mám pre vás aj takúto výrobu syra. Už som to vyskúšala.
Potrebujeme: 1 kg tvarohu, 1 l čerstvého mlieka, 1 čl jedlej sódy, 2 čl soli, 2 Pl masla
Do vriaceho mileka nadrobíme tvaroh a za stáleho miešania ohrievame, pokiaľ nevznikne syrovátka. Hmotu scedíme, neháme odkvapkať. Na pánvi rozohrejeme maslo,pridáme odkvapkanú hmotu, jedlú sódu a soľ a miešame vareškou, pokiaľ sa nevytvorí "táhlá" hmota. Nalejeme do mikroténového sáčku a dáme ztuhnúť do formy. Do syra dávam i rozne bylinky.
Niekde mám recept i na bálkánsky syr, syr po olomoucku a bez chémie...:)

Pôvodný recept je taký, že ten tvaroh si nekúpiš, ale si ho urobíš - dáš si variť 2 l kyslého mlieka a doleješ 0,5 l sladkého mlieka. keď sa zrazí,hmotu scedíme, neháme odkvapkať a ja to potom dávam nie na panvicu, ale do hrnca na mlieko (ja to volám "pišťák"), spolu s troškou mlieka alebo smotany, 1 čl jedlej sódy, 2 čl soli, pichnem do toho ponorný mixer a potom to zmiešam s maslom (v originálnom recepte bol stužený pokrmový tuk, ale mne to nechutilo). Keď dáme viac mlieka, je redší a môžeme ho natierať na chlieb ako syrokrém.

monarybarova
25.02.09, 18:25
ahojky,my sme robili s 10 litrov a bolo toho tak 1,5 kg

malalulu
26.02.09, 07:40
to je dobrá výťažnosť

balunka
26.02.09, 08:17
Neviete niekto ako sa z domáceho kravského mlieka robí syr?
z domáceho je najjednoduchšie kúpiť syridlo a tam máš aj postup,ak chceš bližšie info ,ozvi sa na SS

karino
15.03.09, 19:44
ja robim klasicky syr z kravskeho mlieka, nedavno som kupil kadovu formu na 1kg syru a je to zazrak poslem niekedy foto

vema
15.03.09, 21:35
z domáceho je najjednoduchšie kúpiť syridlo a tam máš aj postup,ak chceš bližšie info ,ozvi sa na SSBalunka ďakujem za správu. Už som Ti dávno napísala, ale neprešlo to, ešte raz ďakujem.

wexter12
15.04.09, 10:11
ahojte neviete kde sa da kupit syridlo velmi dakujem

balunka
15.04.09, 11:27
ahojte neviete kde sa da kupit syridlo velmi dakujem
Skús niekde v poľnopotrebách,niekde v malých dedinkách aj v potravinách

Lendy9
07.06.09, 17:12
Dobry den,
rada by som sa s niekym poradila o domacej vyrobe kozieho syra, mame 1 kozicku a 1,5 - 2litre mlieka denne.
Chcela by som skusit vyrobit prvykrat syr a zaujimali by ma rady skusenejsich pri jeho priprave.
-mam nechat najskor mlieko po nadojeni samovolne nakysnut az potom varit, alebo sa do varenia mozem pustit hned po nadojeni??
-pri akych teplotach sa mlieko vari??
-kolko syridla je treba pridat priblizne do hore uvedeneho mnozstva, ci je pravda, ze miesto syridla mozem pouzit aj citron??
Dakujem za reakciu a dalsie rady

buchač
07.06.09, 17:39
ahojte neviete kde sa da kupit syridlo velmi dakujem

Napríklad aj tu :



Syridlá
pre Vašu výrobu si môžete vybrať z úplného produktového radu syridiel (chymozínové, mikrobiálne a živočíšne) v rôznych koncentráciách a baleniach.

http://www.climax.sk/stranky/syridla.htm

a potom aj

http://www.google.com/search?client=opera&rls=cs&q=syridlo&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

karino
12.06.09, 21:39
ahojte takze kontakt na kadovu formu podotykam ze je to vyorna vec a premakana je 0905530748 ja robim syr tak ze v dvojitom nerezovom hrnci zohrejem tak asi 10 l mlieka na38 stupnov potom tam dam asi 5 polievkovych lyzic soli a plnu cajovu lyzicku syridla . Asi po pol hodine sa to sekne , potom to narezem dlhym nozom na kocky a po dalsich asi desiatich minutach to zase zahrejem pomali na 40 stupnov .Potom zrazenu syreninu prcedim cez sitko a dam ho do kadovej formy , ktoru dam do lisu ktory som si zhotovil podla navodu jaknato.webpark.cz/html/LisNaSyr.

kukučka
12.06.09, 22:04
krásna stránka, vďaka, opravujem tvoj link lis na syr (http://jaknato.webpark.cz/html/LisNaSyr.html)

karino
17.06.09, 21:59
dakujem za opravu a este www.namlate.com je aj kratky film kde vidiet aj pouzitie kadovej formi a zhruba aj ja tak robim syr.no a na tej stranke je aj vselico ineho co sa syrov tyka vidiet zatial ahooojte

veva..
04.07.09, 12:36
Dnes som skúšala robiť syr z kravského mlieka ( 3l ). Neni ho veľa ale aj tak som rada, že sa podaril.

pozino
07.07.09, 08:45
Držte palce, v sobotu idem skusit robit. Mlieko sa da kupit lacno v nedalekom zdruzstve cersve vydojene chladene bez uprav od krav a na vyskusanie som kupil za 1,19€ praskove syridlo na 50 litrov. V pohode som ho zohnal v BA, bv googli to musi najst kazdy

veva..
12.07.09, 21:59
Držte palce, v sobotu idem skusit robit. Mlieko sa da kupit lacno v nedalekom zdruzstve cersve vydojene chladene bez uprav od krav a na vyskusanie som kupil za 1,19€ praskove syridlo na 50 litrov. V pohode som ho zohnal v BA, bv googli to musi najst kazdy
Som zvedavá, či sa ti podaril.:)

Hacman
17.08.09, 10:39
Dobrý deň,
pri výrobe syra používam syridlo Hrudka XL205 v pomere uvedenom na etikete (15-30 ml/100l), "ww.climax.sk/stranky/syridla.html". Problém je v tom, že mlieko sa mi riadne, aspoň podľa mňa, nezrazí. Sýrenina sa mi zdá riedka aj po 3 hod. sýrenia. Mlieko pasterizujem pri 72*C, zachladím na 30*C a na 10l pridám 3ml. syridla. Mlieko kupujem zachladené z družstva. Kde robím chybu?:mad:

P.S. pre admina
Akú logiku má obmedziť pridanie odkazu na web stránku pri menej ako 15 príspevkov a taktiež obmedzenie počtu príspevkov počas 30 min? S týmto som sa ešte doteraz nestretol na žiadnom fóre.

wagner
17.08.09, 13:30
Dobrý deň,
pri výrobe syra používam syridlo Hrudka XL205 v pomere uvedenom na etikete (15-30 ml/100l), "ww.climax.sk/stranky/syridla.html". Problém je v tom, že mlieko sa mi riadne, aspoň podľa mňa, nezrazí. Sýrenina sa mi zdá riedka aj po 3 hod. sýrenia. Mlieko pasterizujem pri 72*C, zachladím na 30*C a na 10l pridám 3ml. syridla. Mlieko kupujem zachladené z družstva. Kde robím chybu?:mad:

P.S. pre admina
Akú logiku má obmedziť pridanie odkazu na web stránku pri menej ako 15 príspevkov a taktiež obmedzenie počtu príspevkov počas 30 min? S týmto som sa ešte doteraz nestretol na žiadnom fóre.
Si tu nový a tieto obmedzenia platia pre nových členov. Prečítaj si ale najprv Etiketu porady a nezabudni sa predstaviť v téme na to určenej.

Hacman
17.08.09, 22:51
že som na fóre nový je jasné, ale dôvod obmedzení jasný nie je:confused: a čo sa týka tej etikety tak neviem o akom predstavení to píšeš, jednoducho mám nejaký dotaz ako väčšina na tomto fóre a očakávam, že možno niekto i poradí.

chanah
28.09.09, 11:33
Ahoj hackman, my mame s manzelom podobny problem, syr robime z kozieho mlieka, musime ho pasterizovat,na 75 stupnov len par sekund, a potom sa nechce zrazit, je to na nic robota, poradi nam niekto? skusali sme aj starter, ale nic.

losos
16.10.09, 12:35
P.Kolenčík,viem že vás už viacerí oslovili,ale neposlali by ste mi návod na výrobu syra z kravského mlieka?Moje deti veľmi ľúbia syr,tak by som ich chcel prekvapiť.(Samozrejme ak sa podarí).
Ďakujem

mikroklk
20.05.10, 10:44
Aj ja som robila syrik a potaril sa famozny. Nechala som to na noc zatazene v cedniku a rano uz ocino chodil zobronit o syr ;) Zatial som spravila klasicku kravsku hrudku, casom chcem skusit aj parenice, nite, pripadne nieco maksie, roztieratelne s bylinkami.

forrester
03.07.10, 18:35
Zdravim vas,vyskusal som tu podla tych vasich rad ,domaci syr,syridlo mam tekute.potreboval by som radu,asi robim niekde chybu.Mlieko som zohrial na 40-45 st a na 10 l mlieka som dal KL syridla a vytazok bol 1,2 kg syra,zda sa mi to malo,alebo to je adekvatne?,robil som to 2 krat ale teraz sa mi podaril nejaky dierkovany :)
--skusal som sem pripojit aj foto mojej doma vyrobenej formy a syra,ale nemam opravnenie pridavat foto ..:mad:

dobrava
28.07.10, 20:55
Môžete mi niekto napísať recept na výrobu kozieho syra? Výrobu obyčajného kozieho syra ešte zvládam, ale u nás to nikto nechce jesť pre jeho špecifickú chuť. Ale počula som, že sa nakladá do olivového oleja s rôznymi bylinkami a táto špecifická "pachuť" sa týmito bylinkami stratí. Môže niekto poradiť?

veronikasad
28.07.10, 21:13
Môžete mi niekto napísať recept na výrobu kozieho syra? Výrobu obyčajného kozieho syra ešte zvládam, ale u nás to nikto nechce jesť pre jeho špecifickú chuť. Ale počula som, že sa nakladá do olivového oleja s rôznymi bylinkami a táto špecifická "pachuť" sa týmito bylinkami stratí. Môže niekto poradiť?

http://www.google.sk/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CBwQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.najrecepty.sk%2Fstory.php%3Fi d%3D4284&ei=o45QTOG6PIScOIrHieYI&usg=AFQjCNEzdjbgHhdAx4JaIhcnr2brdH3elA

http://www.google.sk/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.najrecepty.sk%2Fstory.php%3Fi d%3D4288&ei=o45QTOG6PIScOIrHieYI&usg=AFQjCNHp1q1v9mmNNEFJFs_witMjomr_0w

edokrajcirovic
27.11.10, 08:04
Prajem príjemný deň
Do tejto debaty som sa zapojil až dnes,všetkých zdravim a mam na Vás velkú prosbu.Velmi rád by som chcel skúsiť výrobu korbáčikov,no ako to tu všetko študujem tak vidím,že to nie je až také lahké.Objednal som si syrydlo,dal som ho do mlieka ,keď zhustlo/no nejako malo mi to zhustlo/dal som to do šatky aby to odkvapkalo a na druhý deň som chcel skusiť tahat korbáčiky ale mi to nešlo.Syr bol skoro ako guma dal som ho do horúcej vody ale sa to stále len trhalo.Tak som to nechal a preto by som Vás prosil o úplne podrobný postup s tými najmenšími detajlami výroby korbáčikov.Vopred ďakujem Edo

arizona
27.11.10, 08:51
Prajem príjemný deň
Do tejto debaty som sa zapojil až dnes,všetkých zdravim a mam na Vás velkú prosbu.Velmi rád by som chcel skúsiť výrobu korbáčikov,no ako to tu všetko študujem tak vidím,že to nie je až také lahké.Objednal som si syrydlo,dal som ho do mlieka ,keď zhustlo/no nejako malo mi to zhustlo/dal som to do šatky aby to odkvapkalo a na druhý deň som chcel skusiť tahat korbáčiky ale mi to nešlo.Syr bol skoro ako guma dal som ho do horúcej vody ale sa to stále len trhalo.Tak som to nechal a preto by som Vás prosil o úplne podrobný postup s tými najmenšími detajlami výroby korbáčikov.Vopred ďakujem Edo
asi na Poradu moc vyrobcov korbacikov nechodi,musis hladat inde...

ak najdes recept,priloz ;) sem : http://www.porada.sk/t124613-vyroba-korbacikov.html

Ivan Kohut
15.08.12, 21:16
dobry den narazil som na zaujimavu stranku ohladne vyroby syridla zo zihlavy tak posielam link http://www.ehow.com/how_12192119_make-rennet-plants.html

matinka5
04.03.13, 19:14
Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o pomoc, či by ste mi nemohli zaslať postup pri výrobe syra a korbáčikov z kravského mlieka. Prečítala som celú tému o syre, aj sme ho už robili, no neviem kde robíme chybu keď sa nám stále nedajú z neho ťahať nite. Nechali sme ho aj trochu vykysnúť, no bez úspechu..Ak by ste boli taký dobrý, bola by som vám veľmi vďačná. Vopred Ďakujem. Tu je môj mail mbalejova@pobox.sk..

KristínkaDK
10.03.13, 17:49
Jéé ďakujem za túto krásnu tému. Vždy som chcela vyskúšať vyrobiť si svôj syreček

lujza.j
10.03.13, 18:12
Jéé ďakujem za túto krásnu tému. Vždy som chcela vyskúšať vyrobiť si svôj syreček
kuk aj tu.....
http://www.porada.sk/t200315-ako-vyrobit-syr.html
http://www.porada.sk/t180241-eidamsky-syr.html
http://www.porada.sk/t168699-vyroba-domaceho-syru.html

KristínkaDK
10.03.13, 18:14
Ďakujem ti pekne Lujzi. Všetko prelúskam a pozapisujem :).