PORADA.sk
PORADA.sk

Zobraziť plne funkčnú verziu príspevku : orechový zákusok



Tatiana
02.04.07, 14:05
Poprosím Vás milé cukrárky a cukrári o dobrý orechový zákusok, ktorý chcem upiecť na Veľkú noc. Mám asi takú predstavu o koláčiku, aby nebol veľmi maslový, myslím tým, aby tam nebolo veľa maslovej plnky, aby sa nepokazil, aby dlhšie vydržal, lebo myslím si, že na Veľkú noc bude papanice až až...;) :)

liba2
02.04.07, 14:39
mimotemy
.... ale veď dobrý orechový zákusok nemôže dlho vydržať.... :---

Tatiana
02.04.07, 14:41
mimotemy
.... ale veď dobrý orechový zákusok nemôže dlho vydržať.... :---

ÁNO, máš pravdu.
Ale aj tak ho chcem, keby naši boli veľmi až veľmi napapaní z klobásky, šunky... a ďalších dobrôt a na orechový koláčik, keby tak dostali chuť aj na štvrtý piaty deň po Veľkej noci, aby bol ešte dobrý a chutný.

Ivana Š
02.04.07, 14:42
28 dkg práškového cukru
28 dkg palmarínu
vymiešať, pridať 30dkg mletých orechov
14 dkg múky
zo 6 bielkov sneh
dať piecť. Počas pečenia vymiešať 6 žĺtkov a 28 dkg práškového cukru
po vytiahnutí upečeného cesta IHNEĎ vymiešané žĺtky rozotrieť na cesto
(počas chladnutia koláča tá zmes stuhne)
Po vychladnutí krájať a papať, u mňa sa ešte nestalo, žeby sa pokazil
(vydrží aj tých 4 - 5 dní, samozrejme pokiaľ sa do tej doby nezje)
tento zákusok má veľmi rada aj moja mami, ktorá inak plnkové zákusky vôbec neje

1janka
02.04.07, 14:43
ahoj môžem ti poradiť Baldovské rezy ak to nepoznáš..sú fajné..a bez plnky..a šťavnaté...ak chceš sa ozvi a napíšem ti recept

Tatiana
02.04.07, 14:44
28 dkg práškového cukru
28 dkg palmarínu
vymiešať, pridať 30dkg mletých orechov
14 dkg múky
zo 6 bielkov sneh
dať piecť. Počas pečenia vymiešať 6 žĺtkov a 28 dkg práškového cukru
po vytiahnutí upečeného cesta IHNEĎ vymiešané žĺtky rozotrieť na cesto
(počas chladnutia koláča tá zmes stuhne)
Po vychladnutí krájať a papať, u mňa sa ešte nestalo, žeby sa nezjedol
tento zákusok má veľmi rada aj moja mami, ktorá inak plnkové zákusky vôbec neje
Ďakujem Ti Ivanka, asi takýto som si aj predstavovala. Dám vedieť, aký sa mi podaril.

Tatiana
02.04.07, 14:46
ahoj môžem ti poradiť Baldovské rezy ak to nepoznáš..sú fajné..a bez plnky..a šťavnaté...ak chceš sa ozvi a napíšem ti recept

Janka, môžem mi napísať recept, orechov mám dosť, takže skúsim aj Tvoj vyskúšať. Ďakujem.

1janka
02.04.07, 14:46
no pozerám že už ti dodali recept....tie moje Baldovské rezy sú na podobnom princípe...

1janka
02.04.07, 14:49
4vajcia
30 dkg cukor kryšt.
10 dkg orechy
30 dkg polohrubej múky
1prášok do pečiva
1 dcl oleja
2 dcl baldovskej vody alebo hocijakej minerálky

Poleva:
4 žltká, 20 dkg cukor práškový

Príprava:
vyšľahať bielká, pokuse pridávať cukor, potom orechy, prášok do pečiva, vodu, olej, Kým sa pečia tak vymiešať polevu, potom polevu vyliať na horúce cesto. Môže sa dať na horúce cesto aj nejaký domáci lekvár a nato žltkovú polevu...vynikajúce šťavnaté...
Dobrú chuť...

Ivana Š
02.04.07, 14:50
Ešte taká poznámka z vlastnej skúsenosti, tá poleva na vrchu sa dosť pri krájaní láme, takže sa mi osvedčilo nechať koláč stuhnúť v chlade, najlepšie cez noc
a krájať veľmi opatrne

1janka
02.04.07, 14:54
to teda obdivujem že vám to do rána vydrží..u nás sa ledva dočkáme až to vychladne natolkok aby sme to mohli jesť...:-):)

Tatiana
02.04.07, 15:26
Dievčatá - ďakujem.

dari1
02.04.07, 15:34
ja robievam berlinske rezy, recept tu nemam, ale navrch ide piskotove cesto, tiez je to vyborne... ak nezabudnem, dopisem

Ivana Š
02.04.07, 15:43
No je rozdiel, ak pečiem tak, že to chcem mať úhľadne nakrájané, napr. na Veľkú noc tak pečiem večer, nech nikto nevidí
ak upečiem tak, že nepotrebujem aby to bolo vzorne nakrájané tak sa neskrývam a krájam ako ty, Janka (a maškrtníci na čele s manželom prestupujú pred plechom a fúkajú, nech skôr vychladne)

anmary
03.04.07, 08:19
Tu na porade som našla recept na JUHOSLOVANSKÝ KRÉMEŠ. Je to s orechovým cestom, ale boooooooooooooooooooomba. Skús nájsť cez vyhľadávač, naozaj stojí za to.:)

vrabcek1
03.04.07, 13:47
tento zákusok sa volá žltkové rezy a je fakt mnam mnam

SilviaS
03.04.07, 13:57
Dobrý den!!!
Neviete náhodou recept na Orechové košíčky čo sa pečú v rúre s plnkou???Viem že sú veľmi dobré,ale nemám recept neviete náhodou????
Vďaka Silvia:) :) :) :) :)

andi
03.04.07, 14:10
Ja robievam takto:
Potrebujeme: lístkové cesto
Plnka: 200g orechov,100g cukru,20g van.cukru,50g piškótovej strúhanky,2dl
mlieka,50g medu, 1cl Rumu (ja dávam viac)
Postup: Do vriaceho mlieka s cukrom vysypeme zomleté orechy a dobre povaríme.Zmes zahustíme zomletými piškótami a nakoniec primiešame med,van.cukor a rum.
Do formičiek dám rozvalkané lístkové cesto a dám na to vychladnutú plnku a dám upiecť do rúry pri 200st. asi na 10min. Na každú oslavu to robím a každému to chutí.A keď sa my už nechce babrať s košíkmi tak spravým rohlíky alebo šatôčky.Dobrú chuť Vám prajem.

SilviaS
03.04.07, 14:18
Díky pekne Andy!
Určite vyskúšam tie košíčky na Veľkú noc!!!
A dnes budem zasa piecť kokosové rohlíčky a linecké koláčiky:) :)
Dobrú chuť:) :) :) :) :)

viky57x
03.04.07, 15:28
posielam recept na orechove rozky,vydrzia ak sa nespapaju>14 dkg mletych orechov,1 vajicko 1lyzica kakaa 9dkg praskoveho cukru,1lyzica vanilkoveho cukru,krystalovy cukor na obalovanie.Pomlete orechy zmiesama so vsetkymi prisadami,cesto nechame chvilu odstat,potom z neho tvarujeme rohlicky,ktore obalujeme v krystalovom cukre,dame piect

marči
03.04.07, 16:55
Poprosím Vás milé cukrárky a cukrári o dobrý orechový zákusok, ktorý chcem upiecť na Veľkú noc. Mám asi takú predstavu o koláčiku, aby nebol veľmi maslový, myslím tým, aby tam nebolo veľa maslovej plnky, aby sa nepokazil, aby dlhšie vydržal, lebo myslím si, že na Veľkú noc bude papanice až až...;) :)

Vybrala som zopár receptov, kde sa pridávajú orechy...Možno sa Ti bude niektorý hodiť :)

Tatiana
04.04.07, 16:20
Vybrala som zopár receptov, kde sa pridávajú orechy...Možno sa Ti bude niektorý hodiť :)Ďakujem. Tie všetky recepty od Vás sú naozaj dobré. Keď ich čítam,už vôbec neviem pre ktorý sa rozhodnúť. Asi sa mi zdá, že musím do toho zainteresovať rodinku a normálne zvolám poradu, ktorý orechový zákusok zvíťazí na Veľkú noc.

andi
05.04.07, 18:38
posielam recept na orechove rozky,vydrzia ak sa nespapaju>14 dkg mletych orechov,1 vajicko 1lyzica kakaa 9dkg praskoveho cukru,1lyzica vanilkoveho cukru,krystalovy cukor na obalovanie.Pomlete orechy zmiesama so vsetkymi prisadami,cesto nechame chvilu odstat,potom z neho tvarujeme rohlicky,ktore obalujeme v krystalovom cukre,dame piect
Velmi ma zaujal tento recept ab určite vyskúšam.Múku tam nepotrebujeme?

Marína
06.04.07, 09:22
Tu na porade som našla recept na JUHOSLOVANSKÝ KRÉMEŠ. Je to s orechovým cestom, ale boooooooooooooooooooomba. Skús nájsť cez vyhľadávač, naozaj stojí za to.:)
Nájdeš ho tu
http://www.porada.sk/t10865-rozne-zakusky-overene.html?highlight=z%E1kusky-overen%E9
a aj iné zákusky.

judita1971
06.04.07, 13:12
Prispievam aj ja svojim receptom na orechový zákusok. Volám ho obrátený zákusok: 6 žltka, 200 g práš. cukru a 140 g palmarínu vyšľaháme na penu. Do toho pridáme 140 g pomletých a 60 g posekaných orechov. Nakoniec pridáme sneh zo 6 žltkov. Na plech dáme papier, ktorý pomastíme, vylejeme hmotu na plech, upečieme. Na to dáme piškótu zo 6 vajec. Spodok rúry vypneme. Pečieme len zvrchu. Po upečení koláč vyklopíme, dáme papier dole. Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou.

vema
18.05.10, 09:10
28 dkg práškového cukru
28 dkg palmarínu
vymiešať, pridať 30dkg mletých orechov
14 dkg múky
zo 6 bielkov sneh
dať piecť. Počas pečenia vymiešať 6 žĺtkov a 28 dkg práškového cukru
po vytiahnutí upečeného cesta IHNEĎ vymiešané žĺtky rozotrieť na cesto
(počas chladnutia koláča tá zmes stuhne)
Po vychladnutí krájať a papať, u mňa sa ešte nestalo, žeby sa pokazil
(vydrží aj tých 4 - 5 dní, samozrejme pokiaľ sa do tej doby nezje)
tento zákusok má veľmi rada aj moja mami, ktorá inak plnkové zákusky vôbec nejeChcem sa opýtať skúsených, že či môžem dať do tohoto zákusku menej cukru. Ovplyvní to nejako cesto okrem toho, že bude menej sladké? Chcem pohnuť orechy a tu ide veľa.

eričitka
26.05.10, 13:50
Keď už ste znova otvorili túto tému, pridám aj môj orechový koláčik, ktorý má v našej rodine obrovský úspech. Je trvanlivý, bez plniek.
KLÁRKA

CESTO: 25 dkg smetolu
35 dkg polohrubej múky
Kvások /urobíme dopredu z 2 dkg droždia a 3 lyžíc mlieka/

- vypracujeme cesto, rozdelíme na dve časti. Prvú vyvaľkáme, dáme na plech, potrieme džemom. Na to dáme plnku.

PLNKA: 2 dl mlieka dáme variť, pridáme
3 dkg smetolu
25 dkg kryš. cukru
- varíme, kým nezačne zovierať, pridáme do toho 25 dkg mletých orechov alebo maku. Spolu varíme ešte asi 1 min.

Plnku /vychladnutú/ dáme na cesto, prikryjeme druhým cestom a necháme cca 1 hod. stáť, aby cesto podkyslo.
Potom dáme piecť. Kým sa koláč pečie, ušľaháme tuhý sneh z 5 bielok a 5 lyžíc kryštálového cukru.
Upečený koláč vyberieme, natrieme na vrch sneh, môžeme posypať mletými orechmi a sneh dáme do horúcej rúry zapiecť.

Prajem dobrú chuť !

liba2
26.05.10, 13:53
To musí byť dobrota....

Nina258
27.05.10, 09:50
"KLÁRKA" - vyzerá to dobre, iste vyskúšam

eričitka
27.05.10, 11:35
"KLÁRKA" - ako by povedal Miňo z Profesionálov: "Nebíčko v papuli", určite sa oplatí vyskúšať. A ešte jeden postreh, nie je dobré používať na sneh vajíčka priamo z chladničky, nevyšľahá sa dobre sneh... :):):)

liba2
27.05.10, 12:04
"KLÁRKA" - ako by povedal Miňo z Profesionálov: "Nebíčko v papuli", určite sa oplatí vyskúšať. A ešte jeden postreh, nie je dobré používať na sneh vajíčka priamo z chladničky, nevyšľahá sa dobre sneh... :):):)... a do cesta nejde vajíčko ?
To znamená, že tento koláčik sa hodí piecť, keď nazbierame 5 zvyšných bielkov.

eričitka
27.05.10, 13:17
Áno, do cesta vôbec nedávame žĺtka. Pri pečení napr. vianočných suchých koláčikov mi väčinou zostávajú bielka, do lineckých ciest sa najviac dávajú žĺtka. Ale vtedy, keď mi zostáva veľa bielok, tak pekávam štafetky. Tam tiež idú iba bielka, to je tiež fantastický koláčik, len je s plnkou, takže jeho trvanlivosť je kratšia.

Marína
27.05.10, 16:41
Ja by som poprosila o recept na tie štafety. Ďakujem.:) Inak je u Klárky zaujímavá kombinácia kysnutého cesta so snehom.

liba2
27.05.10, 22:00
Ja by som poprosila o recept na tie štafety. Ďakujem.:) Inak je u Klárky zaujímavá kombinácia kysnutého cesta so snehom.http://www.porada.sk/1089392-post42.html

Marína
27.05.10, 22:23
Ďakujem Libuška.:)

vema
23.07.10, 21:54
Nemá niekto recept na orechový zákusok, ktorý pozostáva : spodok krehké cesto, na to ide plnka z pomletých orechov v plnke je aj vajce a hrubá muka, čiže to nejako narastie ako skoro cesto a na vrch ide druhá polovica krehkeho cesta. Pod tým orechovým cestom môže byť lekvár. Sestra je u mňa na návšteve a nevie si spomenúť na prestný recept. Ďakujem.

Tamila
23.07.10, 22:04
Nemá niekto recept na orechový zákusok, ktorý pozostáva : spodok krehké cesto, na to ide plnka z pomletých orechov v plnke je aj vajce a hrubá muka, čiže to nejako narastie ako skoro cesto a na vrch ide druhá polovica krehkeho cesta. Pod tým orechovým cestom môže byť lekvár. Sestra je u mňa na návšteve a nevie si spomenúť na prestný recept. Ďakujem.
Možno je to tento, ktorý veľmi často robím aj ja:

Parádne linecké rezy

1. cesto:
350 g hladkej múky, 200 g masla, 2 žĺtky, 100 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 2 PL kyslej smotany alebo jogurtu.

2. cesto:
50 g masla, 250 g práškového cukru, 2 žĺtky, 200 ml mlieka, 220 g orechov, 150 g hrubej múky, 4 bielky, lekvár

Hladkú múku, maslo, žĺtky, prášk.cukor, prášok do pečiva a smotanu spracujeme na vláčne cesto a rozdelíme na dve polovice. Jednu rozvaľkáme, uložíme do vymasteného a posypaného hlbokého plechu a natrieme lekvárom.
Maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme žĺtky, mlieko, orechy, múku a tuhý sneh zo 4 bielkov. Cesto vylejeme na natretý plát a uložíme naň druhý rozvaľkaný plát cesta. Koláč popicháme a dáme do stredne vyhriatej rúry upiecť. Polejeme bielou polevou.
Dobrú chuť

vema
24.07.10, 07:30
Možno je to tento, ktorý veľmi často robím aj ja:

Parádne linecké rezy

1. cesto:
350 g hladkej múky, 200 g masla, 2 žĺtky, 100 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 2 PL kyslej smotany alebo jogurtu.

2. cesto:
50 g masla, 250 g práškového cukru, 2 žĺtky, 200 ml mlieka, 220 g orechov, 150 g hrubej múky, 4 bielky, lekvár

Hladkú múku, maslo, žĺtky, prášk.cukor, prášok do pečiva a smotanu spracujeme na vláčne cesto a rozdelíme na dve polovice. Jednu rozvaľkáme, uložíme do vymasteného a posypaného hlbokého plechu a natrieme lekvárom.
Maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme žĺtky, mlieko, orechy, múku a tuhý sneh zo 4 bielkov. Cesto vylejeme na natretý plát a uložíme naň druhý rozvaľkaný plát cesta. Koláč popicháme a dáme do stredne vyhriatej rúry upiecť. Polejeme bielou polevou.
Dobrú chuť
Ďakujem Tamila, sestra hovorí, že to bude ono, s malou obmenou, ale základ je ten istý. Ďakujem pekne.

trisestri
24.07.10, 14:16
http://kuchtim.blogspot.com/2009/03/orechovy-kysnuty-zavin.html
http://www.svetreceptov.estranky.sk/clanky/zakusky/orechove-trubicky
http://www.svetreceptov.estranky.sk/clanky/zakusky/orechove-rezy-so-zltkovou-polevou
http://mojerecepty.wordpress.com/2009/11/18/zakusok-na-tortovej-oblatke/