katarina53
19.04.07,15:18
Prosím, neviete mi poradiť nejaké "babské lieky", ktoré by pomohli môjmu synovi, ktorý má problémy s pečeňou?
Za všetky odpovede vopred ďakujem.
usko 1
19.04.07,14:06
Nie je to síce babský liek, ale mám vlastnú skúsenosť s prípravkom LIV 52 od fy HIMALAYA je na prírodnej báze a naozaj sa osvedčil.V poslednej dobe som ho ale v lekárňach nevidela, hádam budeš mať šťastie...
IVEB
19.04.07,14:23
LIV 52 od fy HIMALAYA som aj ja užívala dlhodobo , ale je pravda , že ho v lekárňach už nedostať , nakoľko vraj už firma neexistuje.
Na pečeň blahodárne pôsobia jablká , mrkva a z bylinkových čajov pestrec mariánsky ,ale je dostať aj rôzne zmesi čajov na pečeň v potravinách alebo v predajniach zdravej výživy resp. v bylinkárňach.
Marína
19.04.07,20:45
Šťava z cvikly(surovej) a mrkvy(surovej) v pomere 1:3 až 1:4. 1 diel=1 dcl/deň. U detí sa poradiť s lekárom.

Diéta s vyšším obsahom bielkovín (pečeňová)

Túto diétu používame pri zdĺhavých chorobách pečene.
Pečeňové choroby vznikajú z mnohých príčin. Často to býva následok infekčnej žltačky, inokedy je príčina v chronickom zápale žlčníka a žlčových ciest, ktorý zasiahol pečeň. Ich vznik podporuje aj nedostatočná, zlá a nesprávna výživa, dlhšie poškodzovanie pečene alkoholom alebo niektorými chemickými škodlivinami.
Môžu však vzniknúť aj pri nekontrolovanom užívaní niektorých liekov.
Chorý nesmie hladovať, strava musí byť kaloricky hodnotná. Hlad poškodzuje pečeň.
Chorý má jesť toľko, aby si udržiaval normálnu telesnú váhu. Jej zvyšovanie nie je žiadúce, chudnutie s poklesom váhy pod normálne hodnoty je tiež škodlivé.
V strave uprednosňujeme bielkoviny, najmä živočíšneho pôvodu.
Preto vyberáme vhodné druhy mäsa, ale predovšetkým používame bielkoviny mliečneho pôvodu, najmä tvaroh. Denne ho odporúčame 30 až 50g.
Tuky obmedzujeme len mierne. Zato oveľa väčší dôraz kladieme na ich druh, kvalitu a spôsob prípravy. Používame preto čerstvé maslo a dobrý rastlinný olej, najlepší je olivový. Vyhýbame sa tepelnej úprave tukov, najmä praženiu.
Z ďalších látok sa staráme o dostatočný prívod vitamínov, najmä skupiny B a vitamínu C.
V tejto diéte veľmi prísne zakazujeme alkohol v každej forme, teda aj v nízkostupňovom pive.
Alkohol sa v pečeni okysličuje a zneškodňuje, preto ho ľudia chorí na pečeň aj ťažšie znášajú. Okrem toho zhoršuje stav poškodenej pečene.

Potraviny:
Mlieko a mliečne výrobky,
Mäso…, nevhodné: tučné, pečené, vyprážané, údené,
Vajcia : jedno denne, obmedzujeme hlavne žĺtky,
Tuky : čerstvé maslo, kvalitný olej,
Zelenina : zo surovej mladý hlávkový šalát, strúhaná mrkva, rajčiak bez šupiek a zŕn, nevhodné: kapusta, kel, pór, uhorky, cibuľa, cesnak,
Ovocie : jablká, pomaranče, broskyne, banány, marhule, slivky, kompóty zo všetkých druhov zrelého ovocia,
Strukoviny : nevhodné lebo nafukujú,
Nápoje : čaj, mlieko, slabé kakao, ovocné šťavy, mušty, minerálne vody s menším obsahom CO2, tekutiny majú mať správnu teplotu (nevhodné sú ľadové i horúce),
nevhodné: silnejšie kakao, silnejšia čierna káva, alkohol.
Koreniny … , nevhodné: čierne korenie, paprika, horčica, ocot
Velettka
20.04.07,05:15
Skúste si kúpiť RUMAN farbiarsky .... sú to kvietky rastlinky, z ktorých si urobíe čaj a denne ho pijete .... mala som poškodenú pečeň po hepatitíde typu A a tento čaj mňa aj manžela s toho zázračne dostal. Dostať ho aj v lekárňach, ale nie v každej ho majú. Ak by ste to neobjavili v lekárni napíše mi a ja vám dám kontakt na jednu firmu, kde vám ho pošlú na dobierku. Jedno balenie stojí cca 40 korún a máte ho asi na mesiac a pol pravidelného denného pitia. Prajem veľa zdravia! :-)

Je fakt skvelý mne pomohol hneď a manžel tomu neveril, tak to nepil a ostal v nemocnici 4 mesiace, lebo dostal relaps, ja som bola doma po dvoch týždňoch. Začal to piť až potom a do mesiaca mal všetky pečeňové testy upravené. A pomohol už viacerým známym. Je osvedčený! :-)

Katka.

LIV52 sa prestal vyrábať.

A z liekov zaberá vraj "vitamín" FLAVOBION, ale je len na predpis odborného lekára.
Anja111
20.04.07,05:25
Dodám, že voľne predajný je LIPOVITAN...
Sharon
20.04.07,05:35
Mám po ruke letáčik firmy VALOVIČ - kvapky z prírody, tak som pozrela, či majú niečo na pečeň. Našla som J.V. kvapky - HEP. Balenie stojí okolo 150 Sk a vydrží 7-8 týždňov.
Pozri sa na www.valovicsro.sk
halali
20.04.07,05:37
skús aloe vera gel, môj kamarát mal veľké problémy s pečeňou vraj mu to pomohlo
mamiatko
20.04.07,05:41
Ten Pestrec mariánsky - denne požuť 2-3 semienka
katarina53
20.04.07,17:43
Ďakujem Vám všetkým, ktorí ste mi napísali. Som naozaj rada, že tieto stánky existujú, lebo človek vie, že vždy sa nájde niekto, kto mu pomôže.
P. S. Liv. 52 som zohnala u nás v lekárni, Lipovitan a Flavobion synovi nepomáhajú. Skúsim zohnať ten Ruman farbiarsky a potom sa ozvem. Ešte raz ďakujem veľmi pekne.
cloe
20.04.07,17:59
S diétou pri ochorení pečene mám dlhoročné skúsenosti, v podstate môžem súhlasiť s príspevkom č. 4 od Marianny. Lieky nejem žiadne ale denne pijem čaj s pestreca mariánskeho. Tento je aj základom všetkých liekov. Potrdzujem blahodárne účinky surovej mrkvy a celera a taktiež denne tvaroh. Z tohoto môžete aj robiť obklady. Tvaroh je naozaj vynikajúci. Ja som si na túto dietu v pohode zvykla, v podstate sa veľmi zdravo stravujem, keď si prečítate čo píše Marianna vo svojom príspevku. Okrem toho som úplne vylúčila soľ. Teda ona už je obsiahnutá v pečive, sušienkach a iných výrobkoch, takže neni potreba soliť. Mäso jem výnimočne, len kuracie a ryby. Vodu najlepšie bez bubliniek. Jem asi 7 x denne malé množstvá. Nikdy niesom hladná. Za sedem rokov mám stále tú istú váhu. Dúfam, že synovi sa stav upraví. Držím palce! Ja som zostala pri tej diete aj po tom, čo už som mala pečeňové testy dobré. Skrátka mi to chutí.:)
zubo
20.03.08,06:11
Chcela by som poprosiť o radu, pomoc, informácie, čokoľvek čo by nám pomohlo. Manžel má zvýšené hodnoty pečeňových testov. Konkrétne ALT 1,2 (hranica normy 0,9), ostatné v norme. Zistili mu to pri preventívnej prehliadke. Bol vyslaný na sono, kde zistili mierne zväčšenie pečene s výraznou hyperechogénnou štruktúrou. Obvodný lekár urobil odber na vylúčenie žltačky viacerých typov a predpísal mu Lagosu. Ja som trochu pátrala a objednala som aloe veru gel + lýcium (silný antioxidant). Chcem podotknúť, že manžel sa cíti v pohode, nemá iné ťažkosti, užíva dlhé roky lieky pre astmatikov momentálne FIXIT 120 (z toho by to vraj nemalo byť), alkohol pije len veľmi zriedkavo a v miernych množstvách, nefajčí, má nadváhu 178cm, 98 kg, vek 34 rokov. Prosím o radu, informácie, čokoľvek čo by nám pomohlo alebo nás nasmerovalo. ĎAKUJEM

Všetky predchádzajúce inf. som pozorne prečítala, budem rada ak sa niekto pridá s ďalšími radami.
Marína
20.03.08,07:07
Lagosa je dobrá, je to výťažok z ostropestrecu mariánskeho. Ja Lagosu striedam s Essentiale forte N. Na radu lekára 2 týždne jeden, 2 týždne druhý liek.
BXLmiami
20.03.08,16:40
Rada z homeopatickej mediciny=Phosphorus 15 CH 5 granulí denne podvečer pod jazyk rozpustiť,nekombinovať s mentholom a kávou,dlhodobe.A poznámka,Fixit by som menila,stretla som sa so zdvihnutými testami pečenovymi pri užívaní tohto lieku u viacerých pacientov(originál je Telfast).
Olivia6
26.03.08,19:00
Môžem Vám odporučiť stránku anezka.sk Nájdete tam rôzne výživové doplnky, pár z nich som užívala, hlavne Depre čaj a niektoré z tých čínskych liekov, ale nakoľko sa jedná o homeopatiká, ich účinnosť je relatívna, hoci podporia aspoň psychicky :-) A tá pani, ktorá to spravuje je ochotná s Vami aj osobne skonzultovať, ak sa jej ozvete. :rolleyes:
JaDo
27.03.08,19:27
Aj firma Energy ponúka prípravok na pečeň: Regalen.
Najdi si www.energy.sk
JaDo
27.03.08,19:34
www.energy.sk


Škoda, že sa nedá takýto dvojitý príspevok dodatočne zrušiť.
L-M
02.12.09,13:11
Rada by som obnovila túto tému a poprosila niekoho čo pri tejto ( pečeňovej )diete variť?
Praktické recepty rada uvítam- teraz varím dosť strukoviny a tie sa nesmú.
Uvítam každý recept.
buchač
02.12.09,16:02
Rada by som obnovila túto tému a poprosila niekoho čo pri tejto ( pečeňovej )diete variť?
Praktické recepty rada uvítam- teraz varím dosť strukoviny a tie sa nesmú.
Uvítam každý recept.

http://www.porada.sk/t99257-ako-ozdravit-pecen.html

http://www.porada.sk/1042676-post17.html
L-M
03.12.09,06:37
http://www.porada.sk/t99257-ako-ozdravit-pecen.html

http://www.porada.sk/1042676-post17.html
Ďakujem Ti veľmi pekne, hľadala som na nete, ale nič moc.
Výsledky sú dosť zlé, teda hlavne jedna amyláza, ono sa to vlečie už dlhšie, len to lekár veľmi nerieši....alkoholom to určite nie je,žltačka tiež nie,...ešte nevedia.

Poštudujem všetko :)
Ešte raz dík.
wajda
31.05.10,09:11
Liv.52 sa u nas tusim este stale neda zohnat, mozno by ale bolo mozne objednat si ho zo zahranicia, skus http://www.himalayadirect.com/. Vyrobky Himalaya sa uz daju kupit aj u nas na www.mojahimalaya.sk, zatial je to ale len kozmetika, ked vsetko dobre pojde tak dufam ze coskro pribudnu aj tieto vyzivove doplnky.
Lubaba
09.07.10,10:49
Doplň stravu o tvaroh, tiež je dobrým pomocníkom na regeneráciu pečene. Jedna kocka alebo vanička tvarohu, prisladiť cukrom, vyšľahať s mliekom. Je to taký domáci termix. Navrch posypať grankom, a možno pridať aj ovocie. Ja to robím z nízkotučného tvarohu.
Lubaba
09.07.10,10:56
Ak by nemohol tvaroh nasladko, skús pripraviť naslano. Tvaroh vymiešať s bielym jogurtom, ochutiť cibuľkou alebo pažítkou.
bettylou
09.07.10,11:14
ruman farbiarsky - Anthemis tinctoria Obsahuje silici, hořčiny, flavonoidy, žluté barvivo, xantophyl, kumariny, pryskyřično-kaučukové látky, tanin, kafr, kyseliny antemiovou a tyglíkovou, olej a další látky, droga není dokonale probádána.
Sbírá se kvetoucí nať (Herba coti tinctorii, Herba anthemisae tinctorii).
Droga v současnosti není příliš užívána, dříve se aplikovala proti střevním parazitům a dělávala se z ní ústní voda. Nepodává se samostatně, ale vždy ve směsích, přičemž její obsah ve směsi by neměl překročit 25%. Nedoporučuje se podávat ji těhotným či kojícím ženám a malým dětem, rovněž by se neměla podávat dlouhodobě, zaznamenány byly i alergie na ní.
Informace v tomto odstavci převážně převzaty z: J. Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin, díl 6.
ErinErin
12.07.10,18:41
Ak je problémom steatóza (stukovatenie) pečene, pomôcť by mohol karnitín:
http://www.thedoctorschannel.com/video/2893.html
Rozalka
12.07.10,19:03
Pestrec mariánsky pomlieť na kávovom mlynčeku a 3x denne zarovnanú kávovú lyžičku.

Môjmu známemu to poradila bylinkárka a lekári sa nestihli čudovať, keď predtým mu predpisovali kde-čo a veľmi, veľmi pomaly zaberalo, bylinkárkin liek zabral za 2 týždne.
zdenka131
12.07.10,19:11
ingola3
28.10.12,08:58
dobry den den poprosila by som velettku ci by mi neposlala adresu kde by som mohla kupit caj ruman farbiarsky dakujem
ingola3
28.10.12,09:03
poprosim velettku ci by neposlala adresu kde si mozem zakupit caj ruman farbiarsky dakujem moj email ingola3@pokec.sk
lujza.j
28.10.12,09:39
Zdenka 0705
28.10.12,10:26
Pestrec mariánsky pomlieť na kávovom mlynčeku a 3x denne zarovnanú kávovú lyžičku.

Môjmu známemu to poradila bylinkárka a lekári sa nestihli čudovať, keď predtým mu predpisovali kde-čo a veľmi, veľmi pomaly zaberalo, bylinkárkin liek zabral za 2 týždne.
výborný na problémy s pečeňou /ale aj iné/ je aj olej z pestreca mariánskeho
ingola3
30.10.12,08:41
dobry den pisala tu KATKA ze vie kontakt na firmu,ktora predava caj ruman farbiarsky prosim vas neposlali by ste mi tu adresu velmi ho zhanam email ingla3@pokec.sk dakujem
avalik
30.10.12,08:46
dobry den pisala tu KATKA ze vie kontakt na firmu,ktora predava caj ruman farbiarsky prosim vas neposlali by ste mi tu adresu velmi ho zhanam email ingla3@pokec.sk dakujem

hmm ... a odkaz v prispevku #30 ti nestaci?
Terezia13
30.10.12,17:12
ja by som neskúšala babské lieky, tie sú len všeobecné, len lekár vie, aký je problém a ako ho liečiť