Maya
29.06.07,11:57
Ahojte poradacky zavaracky,

Mam dotaz skor technickeho charakteru nakolko sme si do novej kuchyne kupili samozrejme nove spotrebice. Predvcerom som si kupila taky ten klasicky zavaraci hrniec s teplomerom a ked som ho priniesla domov a chcela zavarat marhule tak pre istotu som mrkla aj do navodu ako pouzivat sklokeramicku dosku a udajne na nu nesmiem polozit taky ten hlinikovy hrniec na zavaranie, lebo by sa udajne s velkou pravdepodobnostou poskodila. Mate s tym niektora skusenosti? Co by sa mohlo stat ak by som ho predsa len hodila na tu sklokeramicku dosku?

No na dalsi den som sa rozhodla zavarat marhulky v novej teplovzdusnej rure a zacala som studovat navod na obsluhu rury. A skoro ma slak trafil. Vraj nepouzivajte na zavaranie pohare so samozatvaracimi vrchnakmi ale inba so sklenenymi as gumickou. To co je za haluz? Ako zavarate vy v teplovzdusnej rure?
Som z toho zufala. Spotrebice boli drahe ako das a su mi na dve veci.
Skuste mi poradit ako na to aby som ich nepokazila?
Zita4
29.06.07,10:22
Myslím, že v teplovzdušnej rúre môžeš v pohode zavárať. Možno by mohlo odskočiť viečko z pohára, preto tá opatrnosť výrobcu...
wagner
29.06.07,10:49
Ja zaváram na sklokeramickej platni v zaváracom hrnci. Neviem o tom, že by sa mala poškodiť platňa. Teda ja som to v návode nečítala ,ani nevidela. A akú to máš značku sporáka? Ja mám Gorenie, možno tí sú zvyknutí aj na plecháče.
Maya
29.06.07,10:56
Ahoj ,
aj ja mam gorenje . A aky typ mas? Ja mam GORENJE ECT 640 E. Dokonca aj zo servisu gorenje mi povedali ze je tam velka pravdepodobnost poskodenia. Ale akeho poskodenia tak to neviem. Vcera mi jedna znama povedala ze ona na sklokeramickej doske v pohode zavara v tom hrnci, len dava pozor aby sa nedoskrtala.
alikam
29.06.07,10:59
Zaváram v pohode v teplovzdušnej rúre aj keď tiež mám v návode tie poháre s gumičkou. Ale používam klasické viečka aj šrobovacie (už 4 roky a ešte sa mi nič nestalo). Je to Gorenje. So sklokeramickou platňou skúsenosti nemám.
Držím palce pri zaváraní. Alena
wagner
29.06.07,11:15
Značka E51T1-E4.V radách pre nákup riadu sa píše, že nádoby majú mať rovné dno.Ak na sklokeramickom paneli varíte v nádobe s vysokolesklým - svetlý kovový- povrchom, sa čas zovretia môže predĺžiť až o 10 minút. Ale o žiadnom zákaze používania plechových hrncov sa nepíše. Akurát sa nesmú na varných plochách zohrievať potraviny v alobale. Tak potom neviem, ale doteraz sa nič nestalo, tak budem zavárať aj ďalej.
Maya
29.06.07,11:30
A tiez pouzivate taky ten hlinikovy hrniec? No pockam ci sa niekto este ozve ze je to v pohode a risknem to aj ja.
Gabi03
29.06.07,11:40
Prosím konkretizovať zaváranie v teplovzdušnej rúre.
Z nejakého dôvodu sa mi zväčša nepodarí to zaváranie a potom ma prejde chuť na to. :(
Maya
29.06.07,12:41
Ahoj Gabi,
tiez som z tho trosku zmatena. Bola som zvyknuta zavarat v tom hrnci na zavaranie, ale bojim sa dat ten hrniec na tu dosku.
Chcela somrobit cez vikend aj marhulovy dzem ale kolegyna i povedala ze aby som si davala pozor na tie prskance od dzemu . Vraj to nejde dole z tej dosky. No som uplne zufala.
Gabi03
29.06.07,12:44
Nemyslím, že by tam mal byť problém s tou varnou doskou a hrncom. Skôr sa asi servisáci boja, že to budú musieť opravovať (možno ešte v záruke). :rolleyes: :) Ale skôr ma tiež napadá, že to môže poškriabať. Alebo keď máte ten hrniec taký "dvojposchodový", ktorý má určitú váhu, mohla by sa varná doska zlomiť?! Neviem.
No a tá špina by zaručene mala zliesť. Ževraj sa predávajú na to také špeciálne kréme či čo, že keď to tam uschne, nejakou škrabkou by to malo ísť dole. Dá sa to dostať kúpiť tam, kde aj tieto spotrebiče.
bobo1
29.06.07,14:04
Sklokeramickú dosku poškodia kryštáliky cukru alebo aj soli - preto je na mieste zvýšená opatrnosť pri zaváraní. ( vypália kúsok dosky a už nebude hladká ) Ja som stále používala hrnce so značkou že môžu ísť na dosku. ( Zavárala mamka ) Neskôr som začala sterilizovať v rúre a je to v poriadku s normálnymi víčkami.
wagner
29.06.07,17:59
Áno zaváram v tom klasickom plechovom vysokom hrnci s mriežkou, na ktorú naukladáš poháre.Samozrejme že dno každého hrnca musí byť čisté aby sa nepoškriabala doska. To ale môže poškriabať hocijaký hrniec ktorý má špinavé dno. Tak neviem čo sa bojíš? Skúšaj pokiaľ to máš v záruke. Aj ja ho mám v záruke a zaváram a aj varím pre psa v plechovom hrnci. Nič sa nedeje. Odvahu a veľa šťastia. Škrabku na čistenie platne som dostala spolu so sporákom. Je to veľmi šikovne škrabkou očistené a potom to čistím tekutou pastou špeciálne na sklokeramické platne. Dostať v každej drogérii.
vema
09.07.07,19:36
Ja by som chcela poprosiť návod na zaváranie v elektrickej rúre.Teraz by som chcela zavárať uhorky a nechce sa mi to robiť v zaváracom hrnci, myslim, že by to v rúre bolo jednoduchšie.Má niekto skúsenosti? Zaváram v 7 dcl. pohároch s obyčajnými víčkami. Ďakujem
Zita4
10.07.07,10:31
Ja by som chcela poprosiť návod na zaváranie v elektrickej rúre.Teraz by som chcela zavárať uhorky a nechce sa mi to robiť v zaváracom hrnci, myslim, že by to v rúre bolo jednoduchšie.Má niekto skúsenosti? Zaváram v 7 dcl. pohároch s obyčajnými víčkami. Ďakujem
Mňa to mama naučila takto:
Na hlbší plech poukladám flaše, podlejem vodou, rúru zapnej asi tak na 100 stupňov a nechám ohrievať. Vypnem ju, keď vo vnútri fľašiek stúpajú bublinky dohora. Nechám vychladnúť v zatvorenej rúre. :)
wagner
10.07.07,12:25
Ja uhorky nesterilizujem vôbec. Zalejem horúcim nálevom, zavíčkujem a zabalím do deky na 24 hod. Ešte sa mi nikdy nepokazili a aj po dvoch rokoch sú rovnako tvrdé - nezmäknú. Keď som sterilizovala po čase boli mäkké.
vema
11.07.07,11:42
Skúsim aj tak aj tak. S tou dekou a horúcim nálevom Ti tie uharky naozej nevykysli? Raz som mala také deko, čo sa uharky zaliali horúcim nálevom a viac nič. No ale po čase vykysli a to ja nerada.Asi tam chýbala tá deka. Ďakujem za pomoc, vyskúšam.
anaman
11.07.07,12:54
Myslím si, že nechýbala deka ale konzervačná látka v prípravku na nakladanie. Niektoré prípravky, teraz neviem presne či DEKO alebo Nakladač túto konzervačnú látku obsahujú, ale v zložení to nájdeš. Niektoré obsahujú iba konzervačné prípravky napr. kyselinu sorbovú, ktoré po určitom čase vyprchajú a potom zelenina začne kvasiť.
wagner
11.07.07,15:39
Zatiaľ nie, nevykysli. Takto zaváram takých dobrých dvadsať rokov. Zaváram zásadne s Dekom, nie s nakladačom. Boli časy, keď Deko kúpiť bolo umenie, ale ja ho kupujem v zime, keď ho je v obchodoch dostatok. Deko ale precedím sez sitko, tú horčicu tam nedávam. Do pohára dám kôpor, dve-tri kolieska cibule a naložím uhorky na stojato, pričom časť od stopky ide nahor. Keď mám väčšie uhorky, krájam ich na rezy. Ja robím len kyslé - nedávam cukor. Vyskúšaj a uvidíš.
Maya
17.07.07,11:33
Wagner,
vdaka za tip na zavaranie bez sterilizovania v rure. Risknem to a dufam ze budu dobre. Velmi zaujimavy recept a pri tom tak jednoduchy a rychly. ;)
vema
10.06.08,10:46
Má niekto skúsenosti so zaváraním hrušiek, aby boli všetky biele? Ja mám jednu tretinu hnedú a ostatné sú už biele. Do sirupu dávam citrón. Dosť mi to vadí, lebo všetci chcú biele hruštičky.:) Chuťove sú výborné, len tá farba. Ďakujem
Miru
20.06.08,21:17
Vema - hrušky po zbavení šupky hneď namočím do vody v ktorej je citrón nakrájaný na kolieska a čakajú tam až do samotného zavárania.