PORADA.sk
PORADA.sk

Klikne pre zoradenie od najlepšej odpovede: : potlačená kapusta



yoyka
11.10.07, 12:20
Ahojte, stala sa mi taká vec. Natlačila som kapustu do suda a kapusta mi zmäkla:mee:. Už s tým asi teraz nič neurobím, ale nevedel by mi niekto poradiť z čoho zmäkla, aby sa mi to už druhýkrát nestalo?

hanelie
11.10.07, 12:22
aj mňa by zaujímalo, ako robia tú dobrú žltučkú chrumkavú kyslú kapustu /ale takú dostať len na trhoch

tiny77
11.10.07, 12:25
http://www.porada.sk/t35386-kvasena-kapusta-dajte-dobry-recept.html

bola zimna alebo letna? davala si aj cibulu?

DanielaSL
11.10.07, 12:26
Možno to bola zlá odroda..alebo bola slabo utlačená, včera akurát bol veľký článok o stupavskej kapuste v Pravde.

DanielaSL
11.10.07, 12:29
aj mňa by zaujímalo, ako robia tú dobrú žltučkú chrumkavú kyslú kapustu /ale takú dostať len na trhoch

Stupavská je len dobre utlačená a konzervovaná soľou, nič viac. Iné regióny si už k nej dávajú koreniny - jablká, cibuľu, bobkový list, rascu, cviklu. Záleží aj na odrode kapusty. Stupavčania poväčšine svoju slovenskú odrodu pestujú, alebo aj holandskú.

yoyka
11.10.07, 12:54
dala som tam cibuľu, soľ, bobkový list, korenie to je asi všetko, dávam to každý rok a ešte sa mi to nestalo. Či to bola zimná alebo letná to neviem, žeby to bolo najpodstatnejšie?

Kazu
11.10.07, 12:58
Nám sa stalo jeden rok toto isté. Keď sme zisťovali čo to bolo za kapustu, bola to letná sorta. Vraj preto zmäkla.

kačenka
11.10.07, 13:18
áno, ak je to letná kapusta, tak tá zmäkne.V tom je to.

klarissa
11.10.07, 13:31
My pridávame do kapusty očistený chren a tým je kapusta tvrdá. Máme osvedčené!!!!!!

Julča
11.10.07, 13:54
Ahojte, stala sa mi taká vec. Natlačila som kapustu do suda a kapusta mi zmäkla:mee:. Už s tým asi teraz nič neurobím, ale nevedel by mi niekto poradiť z čoho zmäkla, aby sa mi to už druhýkrát nestalo?

Je to presne odrodou. Aj v kauflande predávali kapustu pod názvom zimná a nebola to zimná. Ak sa natlačí letná odroda, tak tá zmäkne.

Mackovka
12.10.07, 07:36
http://www.porada.sk/t35386-kvasena-kapusta-dajte-dobry-recept.html

bola zimna alebo letna? davala si aj cibulu?

V tom linku máš aj návod - zo zmäknutia si nerob problém, nalej do zmäknutej kapusty medokýš (prírodnú minerálnu vodu). Opäť bude tvrdá. Nám sa to zmäknutie občas prihodí, aj keď je kapusta zaručene zimná. A vždy to takto riešime a je po problémoch.

Luboš 7
12.10.07, 08:31
Naložila si letnú kapustu a nie zimnú. Kupuj len u overených predajcov.:---

Olinka1
12.10.07, 09:26
A ako sa dá zistiť, či je letná alebo zimná odroda ?

VERONIKA6
12.10.07, 09:41
My pridávame do kapusty očistený chren a tým je kapusta tvrdá. Máme osvedčené!!!!!!
Nie je to chrenom, problém je v kapuste. Ľudia pridávajú rôzne príchute. My tiež chren a ešte okrem jabĺk na tenko nakrájaných aj dulu. Počula som od známych, že pridávajú cesnak a nevedia si kapustu vynachváliť.

kargo
12.10.07, 18:31
Zimná kapusta má tenké lístky tesne pri sebe, je ťažká(vzhľadom na veľkosť) a "vŕzga".Dobre je ju nechať po kúpe ešte týždeň v chlade postáť.A dobre natlačiť.Prísady dávaš dobré, môžeš pridať aj chren ako ti radia.Aj mne sa už podarilo natlačiť letnú-odvtedy si dávam pozor a nekupujem už narezanú.

duves
12.10.07, 19:46
Aj ja idem kupovat kapustu, robim tak uz treti rok. Je to parada mat doma v zasobe.

Kolenčík
14.10.07, 08:52
V prvom rade chýba môže byť v letnej kapuste, ale ani tá by za toto krátke obdobie od natlačenia nemala zmäknúť, prísady do kapusty robia len chuť kapusty a nemali by mať vplyv na jej mäknutie. My dávame všetko možné aj chren, aj jablka aj kôpor, cviklu atď.
Kapusta však najčastejšie mäkne keď je nedostatok soli, najlepšie je „kruhová soľ“, lebo tá sa pomalšie rozpúšťa a udržiava prirodzený stav v sude, ak použiješ kuchynskú soľ tej je potrebné dať viac, ďalší problém môže byť v nesprávnom natlačení. Predpokladám že máš kameninový súdoček a v tom sa kapusta musí utlačiť tak, aby tam nebol žiaden vzduch a kapusta pri natlačení sa nesmie pohybovať po stenách suda, ale musí stáť, je to drina, ale stopí za to

nanik
14.10.07, 12:23
Podľa mňa je to presne ako píše Kolenčík,poriadne natlačená.Mne sa jeden rok tiež stalo,že zmäkla,ale chuťove bola dobrá,nič som z nej nevyhodila a ešte som bola vo výhode,že sa rýchlo uvarila-stačilo prevariť- a kapustnicu si nevedela vynachváliť aj svokra,čo nemá čím pohrýzť.

duves
14.10.07, 17:20
...a v tom sa kapusta musí utlačiť tak, aby tam nebol žiaden vzduch a kapusta pri natlačení sa nesmie pohybovať po stenách suda, ale musí stáť, je to drina, ale stopí za to
Pri natlacani sa na vrchu postupne objavi šťava. Sol robi svoje a tlacenie tiez.

hefi
19.10.07, 11:47
Ano Kargo, máš pravdu, zimná je oveľa ťažšia ako letná - treba odvážiť dve približne rovnako veľké hlavy a ktorá je ťažšia, tak to je zimná. Ja dávam do kapusty, soľ, rascu, čierne korenie a feferóny. Je vždy super.

duves
20.10.07, 15:34
Na 1 kilo kapusty ide 15 gramov soli. Rasca je standart. Ja davam bobkovy list a dulu (taka zvlastna odroda jablka). Ale raz to skusim aj pikantnejsie. Prvu varku sme zasterilizovali. Z 10 kil je zopar poharov.
ilustracia z domu:
http://img.flog.pravda.sk/7vn/rU4_50922_m.jpg

eluša
21.10.07, 07:11
ahuj, chcela som Ti tiež poradiť, ale ako vidím, všetko podstatné už v odpovediach od ostatných členov máš. Každopádne : zimnú kapustu od letnej rozoznáš i pohľadom, letná je svetlejšej farby a zimná má na vrchu hlavy modrý, až modrofialový nádych. Nie každá hlava, ale keď kapustu kupuješ, tak je pravdepodobné že je z rovnakého zberu a vtedy vidíš, že hlávky sú tmavšej farby. No, nič si z toho nerob, niet asi gazdinky, ktorej by sa to nestalo tiež. Ja dávam na dno súdka dobre umyté stonky kôpru, očistený chren, cibuľu, pokrájanú cviklu a jablká. Niekoľko, 5 - 7 hrstí kapusty posypem hrsťou soli, zmiešanej s celým čiernym korením a rascou, dobre utlačím a znova dám cibuľu, jablká a cviklu. Pokračuje samozrejme kapusta, atď. Pritom hrnčekom, alebo naberačkou zberám vytlačenú šťavu, tú potom vylejem , aby sa kapusta dala lepšie utlačiť. Na vrch dám vyrezané drevené dosky a zatlačím kameňom. Prikryjem čistou utierkou a nechám kysnúť v izbovej teplote cca 7 -10 dní. Následne zozbieram vytvorenú penu aj šťavu, ktorú si pri kysnutí kapusta vytvorila, vyumývam súdok v tom mieste a po zatlačení doskami a kameňom dolejem čistú osolenú vodu.

yoyka
22.10.07, 16:01
vďaka všetkým za rady, hneď som tam naliala trošku medokýša a kapustička začala pekne žblnkať

olybaba
22.10.07, 17:58
pozdravujem,
ja si tiez myslim-som presvedcena, ze nakladat sa ma zimna kapusta a potom vsetko je OK,
prajem vsetkym poradakom uspesne nakladanie kapusty !